Voert geschorste Betsema binnen twee weken UCI-ranking aan?

Voert geschorste Betsema binnen twee weken UCI-ranking aan?

©Cor Vos

dinsdag 17 september 2019 om 18:46

Als de UCI binnen de twee weken niets onderneemt in de ‘zaak Betsema’, staat op 1 oktober plots de op non-actief gezette Denise Betsema op één op de UCI-ranking. Bizar.

Vandaag werd de eerste UCI-ranking van het nieuwe veldritseizoen geüpdatet. Een vertekende ranking, want omdat de eerste WB-manches van dit jaar een week vroeger worden afgewerkt dan in 2018, hebben zowel de heren als de dames nu punten van drie Amerikaanse WB-manches in plaats van twee.

Toch is nu al duidelijk dat de UCI straks op zijn minst in een vreemde situatie belandt. Begin april werd het nieuws bekendgemaakt dat Denise Betsema na de WB-manche van Hoogerheide (januari 2019) positief werd bevonden. Ook het B-staal was positief. Betsema houdt haar onschuld staande en probeert dat te bewijzen, maar ondertussen staat ze natuurlijk nog steeds op non-actief. Ook bij haar ploeg.

Geen Cant en Vos in de VS
In afwachting staat Betsema wel nog steeds derde op de UCI-ranking. Maar die ranking is gebaseerd op de resultaten van een volle jaargang (365 dagen). En omdat de nummers één en twee in het klassement (Sanne Cant en Marianne Vos) niet naar de VS zijn afgereisd, verliezen zij straks een groot aantal punten. Betsema daarentegen was vorig jaar ook al niet in de States, zodat zij geen punten te verdedigen heeft.

Concreet: als de UCI binnen de twee weken geen uitspraak doet in de zaak én Denise Betsema nog steeds in de lijst blijft staan, wordt de UCI-ranking aangevoerd door een geschorste renster. We kunnen ons voorstellen dat ze daar ook in Aigle niet vrolijk van worden.

Berekening (die op maandag 1 oktober officieel wordt)
Sanne Cant: 1998 punten – 110 (Iowa ’18) – 60 (Waterloo ’18) = 1828 punten
Marianne Vos: 1996 punten – 140 (Iowa ’18) – 200 (Waterloo ’18) = 1656 punten
Denise Betsema: 1860 punten (*)

(*): Om helemaal correct te zijn: Betsema won op 29/09 wel een wedstrijd in Tsjechië (cat.1), maar omdat alleen de beste 6 resultaten in Cat.1-wedstrijden meetellen, hebben die punten geen invloed op de stand.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.