Volta a Valencia nieuw leven in geblazen
Ruben Plaza, de laatste winnaar van de Volta a Valencia (2008) - foto: Sirotti
maandag 23 november 2015 om 16:33

Volta a Valencia nieuw leven in geblazen

Na lastige jaren van krimp door de economische crisis lijkt in Spanje langzaam het tij te keren. Op de nieuwe wedstrijdkalender staat een terugkeer van de vijfdaagse rittenkoers de Volta a Valencia.

Door het uitbreken van de economische crisis in 2008 verdwenen verschillende wedstrijden van de Spaanse kalender, waaronder de Ronde van Valencia. Koersen als de Ronde van Murcia slonken van rittenkoers naar eendaagse. Nu de Spaanse economie lijkt te stabiliseren kiezen sponsoren en overheden langzaam weer voor het wielrennen.

Voormalig profrenner Ángel Casero en zijn broer Rafa hebben lokale politici en sponsors overtuigd om de vijfdaagse Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana, UCI 2.1) nieuwe leven in te blazen. De laatste editie dateert van 2008.

“We zijn enthousiast over dit project”, laat Casero weten aan de Spaanse sportkrant Superdeporte. “Het is idee is finale bergop, een tijdrit en een goede mix van etappes en topteams. We hopen op een toekomst van de wedstrijd van minstens tachtig jaar.” Casero refereert daarmee naar het rijke verleden van de wedstrijd dat teruggaat naar 1929.

Budget
Casero zegt voor de organisatie van de race te hopen op een budget van 800.000 euro. “We hebben een goede mix van sponsors en overheden zijn geïnteresseerd in de wedstrijd. We hopen de wedstrijd ook live op televisie te krijgen. Dat is een duur project, maar we zijn enthousiast.”

De Volta a Valencia staat op de kalender van 3 tot 7 februari en begint met een openingstijdrit in Castellón. Het volledige parcours zal in de komende maanden worden onthuld. De organisatoren zetten in op de aanwezigheid van een handvol WorldTour-teams.

Spaanse wedstrijdkalender
De Spaanse wedstrijdkalender zal in 2016 worden geopend met de Mallorca Challenge (28-31 januari) en daaropvolgend de Volta a Valencia ( 3 t/m 7 februari) en de twee eendaagse rondes van Murcia en Almeria (13-14 februari). De Ruta del Sol (17-21 februari) sluit de drukke voorbereidingsmaand af.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
23 november 2015 17:06
Goed nieuws. Caja en Movistar zullen waarschijnlijk de topteams zijn.
23 november 2015 17:14
Geschiedenis keert terug. Mooi, net als de omgeving.

Tom Cordes de enige Nederlandse winnaar.
23 november 2015 17:38
Het zou mooi zijn, maar "Casero zegt voor de organisatie van de race te hopen op een budget van 800.000 euro" klinkt niet alsof de sponsors al rond zijn. Afwachten dus.
23 november 2015 20:06
De ronde van Valencia werd de afgelopen jaren wel verreden voor elite/belofte zonder contract. West-Frisia, Westland wil Vooruit en de Nederlandse selectie(Rabo development) deden de afgelopen jaren mee. Hopelijk blijft die 3-daagse ook bestaan.
24 november 2015 10:19
Misschien een kans om een nieuw soort koers te maken. Een driedaagse; tijdrit op vrijdag avond, rit in lijn (liefst een plaatselijke omloop) om zaterdag en een berg etappe op zondag. Allemaal in de buurt van Valencia. Teams van zes renners en veel on board camera's & gadgets zoals bij Formule 1.

Beetje het idee van een kermiskoers meets de zesdaagse maar dan in de buitenlucht .

Om te reageren moet je ingelogd zijn.