Voor Roland Liboton is Van der Poel nu al de beste crosser ooit

Door , zondag 10 februari 2019 om 18:19
Voor Roland Liboton is Van der Poel nu al de beste crosser ooit

©Photopress.be

Na Nys’ tweede wereldtitel in Louisville 2013 laaide de discussie op. Wie was nu de beste veldrijder aller tijden? Erik De Vlaeminck, Roland Liboton of Sven Nys? Maar zie, een paar jaar later is de discussie achterhaald. Tenminste, dat vertelt Roland Liboton aan WielerFlits. “Zet Mathieu van der Poel maar op één! Hij is buitenaards.”


Het was Sporza-commentator Michel Wuyts die in 2013 – na Nys’ tweede wereldtitel – de kat de bel aanbond en Nys “misschien wel de beste veldrijder aller tijden” noemde. Die laatste was gecharmeerd, maar zowel Roland Liboton als Roger De Vlaeminck, broer van de betreurde Erik, protesteerden. Zij zetten allebei Erik De Vlaeminck op één. “En ik gedeeld tweede, samen met Albert Van Damme”, voegde Liboton er aan toe.

Vandaag lijkt de discussie achterhaald. Volgens Liboton staat ondertussen Mathieu van der Poel helemaal bovenaan het lijstje. “In absolute cijfers natuurlijk nog niet”, begint Liboton. “Dat kan ook niet, want hij is vorige maand nog maar net 24 geworden. Maar zoals Mathieu nu domineert…”

“Buitenaards”
Van der Poel heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd al vijf nationale en twee wereldtitels op zak. Daarnaast gaat hij voor het tweede opeenvolgende jaar boven de 30 zeges per seizoen en won hij meer dan 70 procent (105 op 151) van alle profwedstrijden waarin hij  aan de start stond.

“Ik wil Nys, De Vlaeminck of mezelf geen onrecht aandoen. Wij waren ook steengoede crossers. Maar wat Mathieu doet, is buitenaards. Ja, Erik sprong ook over balkjes. Maar dat was in de beginperiode. Die dingen waren toen 18 centimeter hoog. Mathieu springt over balken van 40 centimeter”, verduidelijkt Liboton. “Nee, wat mij betreft mag je hem nu al de beste veldrijder aller tijden noemen.”

Kampioen op en naast de fiets
Liboton geeft Van der Poel overigens nog een extra compliment mee. “Je kan een grote kampioen zijn óp de fiets, maar Mathieu is dat ook nog eens naast de fiets. Hij blijft bescheiden en gaat geweldig om met zijn fans. Daar kan je niets op aanmerken.”  Liboton is niet de enige die Van der Poel op één zet. Ook Niels Albert noemde de regerende wereldkampioen een paar weken geleden al de meest getalenteerde en complete crosser ooit.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.