“Voor Vlaanderen is koers religie, voor de Franse overheid een last”
foto: Les Amis de Paris-Roubaix
Nico Dick
dinsdag 23 maart 2021 om 14:42

“Voor Vlaanderen is koers religie, voor de Franse overheid een last”

François Doulcier, de voorzitter van Les Amis de Paris-Roubaix, voelt de bui al hangen. “Ik ben 90 procent zeker dat Parijs-Roubaix niet gereden zal worden”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. “Prefect Lalande vindt dat hij het publiek niet kan weghouden van het parcours. Terwijl jullie in Vlaanderen bewijzen dat dat perfect mogelijk is.”

De vrijwilligers van Les Amis de Paris-Roubaix zijn hard aan het werk om de kasseien van Mons-en-Pévèle en Pont Gibus berijdbaar te maken na de winter. Maar het ziet er steeds meer naar uit dat de studenten van de tuinbouwscholen hun kostbare tijd voor het tweede jaar op rij voor niets aan het opofferen zijn.

Het Laatste Nieuws sprak met François Doulcier, de voorzitter van Les Amis de Paris-Roubaix. “De verklaringen van de prefect van het departement Hauts-de-France waren niet meteen hoopgevend”, zucht hij. De derde coronagolf heeft de regio immers in zijn greep. De Britse variant verspreidde zich via de haven van Duinkerke in sneltempo over onder meer het departement Nord, waarin Roubaix ligt.

Lockdown
De viruscirculatie zorgt voor een immense en nooit eerder geziene druk op de ziekenhuizen. Een nieuwe lockdown was onvermijdbaar. Sinds vorige vrijdag is die van kracht. “We mogen het van president Macron officieel geen lockdown noemen”, zegt Doulcier. “Maar voor ons voelt het wel zo: wij zijn één van de 16 departementen in het land waar de regels nu sinds een paar dagen véél strenger zijn geworden.”

De scholen zijn nog open en de supermarkten ook, maar ze mogen nog enkel voedingswaren verkopen. De cafés en restaurants waren al dicht, nu zijn ook alle niet-essentiële winkels gesloten voor de komende vier weken. De Fransen mogen ook niet verder dan tien kilometer van huis en de avondklok geldt nog steeds van 19u ’s avonds tot 6u ’s morgens.

“Lalande vreest dat hij het publiek niet kan weghouden” – foto: Cor Vos

Wat betreft het doorgaan van Parijs-Roubaix, was Michel Lalande, de prefect van de regio Hauts-de-France, gisterochtend op de Franse radio France Bleu Nord alvast niet positief ingesteld. “Het publiek is voor Lalande het struikelblok”, zegt Doulcier. “Er wordt gevreesd dat Parijs-Roubaix te veel mensen op de been zou brengen, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.”

Vlaanderen als voorbeeld
Terwijl in Vlaanderen klassiekers als Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen wellicht wel kunnen plaatsvinden, dankzij een publieksverbod op de hellingen en aan start en finish, ziet Lalande het niet zitten om de kasseistroken af te sluiten voor de toeschouwers. Een redenering die Doulcier niet helemaal begrijpt.

“De manier waarop vorig jaar de Ronde werd gereden, is een voorbeeld voor de hele wereld hoe je sport en corona kan verzoenen. Het verschil zit ‘m in hoe verschillend Vlaanderen en Frankrijk naar het wielrennen kijken. Voor jullie is koers religie. Voor de Franse overheid is koers een last”, weet Doulcier.

“Dus doet de prefect geen moeite en verschuilt hij zich achter de coronamaatregelen. Dat is gemakkelijker dan barrières plaatsen aan de toegangswegen. Want zeg nu zelf, of je nu de Paterberg afsluit, of het Bos van Wallers-Arenberg: dat is toch precies hetzelfde?”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.