Voorbeschouwing: Abu Dhabi Tour 2018
Rui Costa won vorig jaar de Abu Dhabi Tour - foto: ANSA / MATTEO BAZZI
dinsdag 20 februari 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Abu Dhabi Tour 2018

Na de Dubai Tour en de Tour of Oman is het tijd voor de laatste voorjaarskoers in het Midden-Oosten. In de Abu Dhabi Tour kunnen de renners zich een laatste keer laten zien voor het klassieke voorjaar begint. Wie onderscheidt zich op de Jebel Hafeet? Wie weet de vierde editie van de Abu Dhabi Tour te winnen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Abu Dhabi Tour staat als koers nog in de kinderschoenen. De wedstrijd kent drie eerdere edities, van een echte historie is nog geen sprake. Sinds 2017 is de koers verschoven op de agenda en maakt de wedstrijd ook deel uit van de World Tour. In de eerste twee jaar vond de rittenwedstrijd plaats na de Ronde van Lombardije, maar sinds vorig jaar heeft het een datum aan het begin van het seizoen gekregen. De eerdere edities kenden drie ritten voor sprinters en een etappe waarin het verschil voor het klassement werd gemaakt. Sprinter Mark Cavendish heeft de meeste ritzeges geboekt in het emiraat. The Manx Missile won drie etappes.

Mark Cavendish is de zegekoning van de Abu Dhabi Tour – foto: ANSA / MATTEO BAZZI

De Abu Dhabi Tour kende elk jaar een ander podium. Er is geen enkele renner geweest die zich twee keer kon onderscheiden. In de eerste editie was het Johan Esteban Chaves die won, voor Fabio Aru en onze landgenoot Wout Poels. Een jaar later mocht Tanel Kangert de titel op zijn palmares bijschrijven. Het podium werd toen vervolledigd door Nicholas Roche (tweede) en Diego Ulissi (derde).

Vorig jaar was het ex-wereldkampioen Rui Costa die de hoogste trede van het podium mocht beklimmen. De Portugees maakte het verschil in de etappe naar de Jebel Hafeet. Hij liet vlakbij de grens met Oman Ilnur Zakarin en Tom Dumoulin achter zich. De andere etappes werden vorig jaar gewonnen door Cavendish, Marcel Kittel en Caleb Ewan. Zij wisten alle drie eenmaal te winnen.

Tanel Kangert eiste in 2016 de eindwinst op – foto: Sirotti

Vorige winnaars
2015: flag-co Johan Esteban Chaves
2016: flag-ee Tanel Kangert
2017: flag-pt Rui Costa

Parcours
In vergelijking met de eerdere edities kent de Abu Dhabi Tour dit jaar een rit meer; vijf etappes in plaats van vier. Buiten de drie gebruikelijke sprintritten en de lastige rit naar Jebel Hafeet, staat de renners dit jaar ook een tijdrit te wachten. In elke etappe (buiten de tijdrit) zijn er bonificatieseconden te verdienen in de twee tussensprints (drie-twee-een) en bij de finish (tien-zes-vier) voor de eerste drie renners.

21 februari: Etappe 1 – Madinat Zayed > Madinat Zayed (189 km)
De eerste rit is er direct een voor de sprinters. De start en de finish zal plaatsvinden in Madinat Zayed. Het parcours kent bijna geen hoogteverschillen. Deze etappe is in het verleden steeds in een sprint geëindigd. De renners zullen vanuit de startplaats in zuidelijke richting vertrekken over de E45 om na een lus om en nabij de Liwa oase weer over de E45 terug te keren in Madinat Zayed. Hier zal dus hoogstwaarschijnlijk in een pelotonspurt de eerst leiderstrui verdeeld worden.

22 februari: Etappe 2 – Yas Mall > Yas Beach (154 km)
In de tweede etappe starten de renner nabij de Yas Mall, een groot winkelcentrum, op het Yas eiland. Via de lokale dierentuin en een lus langs de kust, keert het peloton uiteindelijk terug op het Yas eiland. De finish na een voornamelijk vlakke rit zal plaatsvinden in het zuiden van het eiland, nabij de kust. Ook deze etappe zal, gezien het parcours zo vlak is als een biljartlaken, hoogstwaarschijnlijk beslist worden in een massasprint.

23 februari: Etappe 3 – Abu Dhabi > Abu Dhabi (133 km)
Ook in de derde rit in een lijn hoeven er nog geen grote verschillen in het klassement verwacht te worden. Na een rondje van 154 kilometer door het emiraat zal er hoogstwaarschijnlijk weer gesprint worden. Ten opzichte van 2017 is deze rit twintig kilometer korter, maar dat wordt gecompenseerd door het toevoegen van de tijdrit op de vierde dag. Vorig jaar wist de Duitser Marcel Kittel deze rit naar zijn hand te zetten.

24 februari: Etappe 4 – Al Maryah Island > Al Maryah Island (ITT, 11,8 km)
Op het Al Maryah eiland zal op de vierde dag een primeur plaatsvinden: een individuele tijdrit. In deze eerste tijdrit wacht er een volledig vlak parcours van 11,8 kilometer. Dit stukje Abu Dhabi werd in 2014 opgeleverd met diverse kantoren en moderne hoogbouw. Het schiereiland dankt zijn naam aan de Arabische oryx, een witte antilope-soort. Deze diersoort was ooit in grote getale aanwezig in het gebied rondom het schiereiland, maar staat heden ten dage op de lijst met bedreigde diersoorten. Wie kan hier een eerste stap zetten richting de eindzege?

25 februari: Etappe 5 – Al Ain – Jebel Hafeet (199 km)
In de slotrit moet er voor het eerst geklommen worden. De etappe finisht na bijna tweehonderd kilometer in Jebel Hafeet. Deze beklimming is 10,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. De aanloop naar de klim kent een weinig verrassend hoogteprofiel: vlak. De etappe lijkt ideaal voor Tom Dumoulin gezien de overeenkomsten met de rit naar Oropa die hij vorig jaar won in de Giro d’Italia. De wereldkampioen tijdrijden werd vorig jaar al derde op deze aankomst.

Favorieten
Het is aan het begin van het jaar altijd speculeren over de vorm van renners, maar als er een renner is waarbij het niet gokken is naar conditie, is het wel Alejandro Valverde. De Spanjaard wist in zijn eerste deelname in 2015 niet verder te komen dan een zevende plaats. Dit jaar heeft hij in de Volta a la Comunitat Valenciana met twee ritzeges en de eindwinst al laten zien dat het met de vorm wel goed zit. Ook kan Valverde meer dan prima tijdrijden.

Kan Tom Dumoulin in zijn eerste koers van 2018 gelijk winnen? – foto: Sunweb

Een ploeg die zeker over tijdritbenen beschikt is Sunweb. De Duitse formatie beschikt met onze landgenoten Tom Dumoulin en Wilco Kelderman over twee renners die zowel tegen de klok als bergop met de besten meekunnen. Dumoulin – die hier net als Kelderman zijn seizoensdebuut maakt – moest in de vorige editie genoegen nemen met de laagste podiumplaats, maar met de tijdrit in het parcours kan hij dit jaar inzetten op meer. Teamgenoot Kelderman wist vorig jaar in de Vuelta á Espana indruk te maken door in de tijdrit alleen Chris Froome voor te moeten laten en in het klassement op een vierde plaats te eindigen. Hij zal in de Abu Dhabi Tour met name in een dienende rol rijden voor Dumoulin.

Weet Astana kopman Miguel Angel Lopez ook in Abu Dhabi te imponeren? – foto: Sirotti

Ook bij Miguel Angel Lopez hebben we in de recent verreden Tour of Oman al kunnen zien dat het met de vorm goed zit. De renner van ploeg-in-vorm Astana won de etappe naar Green Mountain en werd zodoende tweede achter ploegmaat Alexey Lutsenko in het klassement. De etappe naar Jebel Hafeet zal de Colombiaanse klimmer dan ook goed moeten liggen. Hij kan bij de Kazachse formatie wederom op een sterke ploeg rekenen met de hulp van onder meer Jesper Hansen, Dario Cataldo en Davide Villella.

Fransman Alexandre Geniez heeft dit seizoen ook al laten zien vroeg in vorm te zijn. Hij reed naar winst in de GP Cycliste la Marseillaise en de proloog van de Tour la Provence. In laatstgenoemde koers wist hij tevens het eindklassement op zijn naam te schrijven door in de enige lastige etappe in de voorste groep te finishen. Geniez heeft laten zien te kunnen tijdrijden alsook klimmen. Dit zijn precies de twee vereisten voor een goed klassement in de Abu Dhabi Tour. Om tot een goed resultaat te komen heeft hij binnen zijn ploeg AG2R La Mondiale de steun van onder andere Matteo Montaguti, Mathias Frank en Ben Gastauer.

Julian Alaphilippe viert zijn overwinning in Colombia Oro y Paz – foto: Maximiliano Blanco

Bij Quick-Step Floors rijdt er nog een Franse kanshebber rond. Julian Alaphilippe bevestigde eerder dit jaar in Colombia dat hij rap aan kan komen op een lastige aankomst. Met de grotendeels vlakke aanloop moet de Fransman zijn krachten kunnen sparen voor een finale explosie op de Jebel Hafeet. Vorig jaar wist hij op een heuvelachtig parcours de tijdrit in Parijs-Nice te winnen. Kan Alaphilippe op het vlakke parcours in Abu Dhabi de schade beperkt houden en zodoende meedingen voor de eindwinst?

Zakarin (links) met de uiteindelijke winnaar Costa (rechts) in de beslissende rit naar Jebel Hafeet in 2017 – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

UAE Emirates herbergt met Rui Costa de winnaar van vorig jaar. De Portugees heeft een relatief goede Tour of Oman afgewerkt en kan met vertrouwen zijn titel in Abu Dhabi verdedigen. Binnen zijn ploeg heeft hij te maken met twee Italianen die ook hoge ogen kunnen gooien in het klassement. Zo start Fabio Aru zijn seizoen in het emiraat. Het is afwachten tot wat de Italiaan in staat is in zijn eerste koers voor zijn nieuwe ploeg. Met Diego Ulissi kent UAE Emirates ook nog een outsider voor de winst, mits de Italiaan zijn tijdritbenen van 2014 terug kan vinden.

Valverde is niet de enige Spanjaard die hoge ogen kan gooien in het klassement. Ook Ion Izagirre moet hier goed kunnen scoren. De renner van Bahrain Merida behoort tot de wereldtop als het aankomt op korte rittenkoersen. Mede dankzij zijn ijzersterke tijdrit en zijn goede klimkunsten heeft de Spanjaard al menig ereplaats bemachtigd in het eindklassement van deze meerdaagse wedstrijden. Hij stond nog niet eerder aan het vertrek in Abu Dhabi.

Met Ilnur Zakarin staat de nummer twee van vorig jaar ook aan het vertrek. Zo staat het gehele podium van 2017 dit jaar aan de start. De renner van Katusha-Alpecin moest het vorig jaar afleggen tegen Costa op de Jebel Hafeet en werd door de verkregen bonificatieseconden tweede. Met de tijdrit er dit jaar bij moet hij deze prestatie minimaal kunnen evenaren. In het verleden schreef de Rus al de Ronde van Romandië op zijn naam en werd hij derde in de Vuelta á Espana.

Rafał Majka –  foto: Sirotti

Ook de nummer zes van vorig jaar is aanwezig. Rafał Majka zal namens BORA-hansgrohe proberen zijn prestatie van vorig jaar te verbeteren. Eerder dit jaar wist de Pool als vijfde te eindigen in Vuelta a San Juan door onder meer derde te worden in de tijdrit. Na drie weken geen wedstrijden te hebben verreden hervat hij zijn seizoen in Abu Dhabi. Majka neemt een sterk team mee, onder meer Davide Formolo, Emanuel Buchmann en Pawel Poljanski zullen de Pool bijstaan in het emiraat.

Sprinters
Met het vooruitzicht dat maar liefst drie van de vijf ritten zullen eindigen in een massasprint, mag de organisatie een mooi sprintersveld verwelkomen. Zo staat met Alexander Kristoff (UAE Emirates) de winnaar van de laatste rit in de Tour of Oman aan de start. Hij volmaakt met de Abu Dhabi Tour zijn ‘namaak-grote ronde‘, welke voor hem vooralsnog minder succesvol is gebleken dan voorheen. De ritzege in Oman was tot nu toe zijn enige winst. Namens Astana zal Riccardo Minali de honneurs waarnemen in de sprint. De talentvolle Italiaan was dit jaar met een derde plaats in Dubai al dichtbij een ritzege.

Zegekoning Mark Cavendish staat ook aan het vertrek – foto: ANSA / MATTEO BAZZI

De renner met de meeste ritzeges in de Abu Dhabi Tour, Mark Cavendish, is ook dit jaar van de partij om zijn status als zegekoning te verdedigen. Met een ritzege in Dubai en een tweede plaats in Oman liet de Brit zien het sprinten zeker nog niet verleerd te zijn. Met Elia Viviani aan het vertrek zal het nog knap lastig worden voor Cavendish om een rit te winnen. Viviani won dit seizoen al drie ritten en het eindklassement in de Dubai Tour.

Voor Marcel Kittel verloopt het seizoen nog niet geheel zoals hij wenst. Zijn treintje bij Katusha-Alpecin functioneert nog verre van optimaal, wat er voor heeft gezorgd dat de Duitse spurtbom nog zonder ritzege zit. Zijn landgenoot André Greipel wist dit seizoen wel al te winnen is. In de Tour Down Under mocht de 35-jarige Greipel tweemaal juichen. Beide keren klopte hij Caleb Ewan. De Australiër zal in Abu Dhabi op sportieve wraak uit zijn.

Kan Danny van Poppel zich mengen tussen de wereldtoppers?

Dat de sprints spannend zullen worden, wordt nog maar eens bevestigd door de deelname van outsiders als Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) en Phil Bauhaus (Sunweb). Ook mogen Andrea Guardini (Bardiani-CSF), Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en Daniel McLay (EF Education First-Drapac) niet uitgevlakt worden voor een goede notering in de sprint. Verder is het uitkijken naar het WorldTour-debuut van Kristoffer Halvorsen (Sky).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Tom Dumoulin, Miguel Angel Lopez
** Alexandre Geniez , Rafał Majka, Ilnur Zakarin
* Ion Izagirre, Rui Costa, Wilco Kelderman, Julian Alaphilippe

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer & TV
Het weer in Abu Dhabi wordt slechter naarmate de koers vordert. In de eerste drie ritten wordt een zonnetje en dertig tot 36 graden Celsius verwacht. In de tijdrit en de rit naar Jebel Hafeet wordt regen voorspeld met temperaturen tussen de 25 en dertig graden Celsius. De Abu Dhabi Tour wordt niet in zijn geheel op televisie uitgezonden. Van de eerste drie etappes geeft Eurosport 2 een uitgebreide samenvatting. De laatste twee etappes zijn wel live te volgen op Eurosport 2. Voor mensen met de Eurosport Player is de wedstrijd wel in zijn geheel live te volgen. Houdt hierbij rekening met het tijdsverschil met de Verenigde Arabische Emiraten. Het is in Abu Dhabi drie uur later dan in Nederland.

[poll id=”731″]

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2018 10:07
Lijkt op het lijf geschreven van Dumoulin. Benieuwd hoe de vorm is.
19 februari 2018 10:09
Hop Sunweb pak eindelijk eens die eerste zege!
19 februari 2018 10:13
Geen vermelding voor Enric Mas?
19 februari 2018 10:18
HouD rekening
19 februari 2018 10:18
Fabio Aru
19 februari 2018 10:19
Ik gun het Sunweb vooral ja, dan zijn zij als laatste van die hatelijke nul af. Ik hoop op z'n minst dat Tom iedereen naar huis rijdt in zijn tijdrittenuetje #zinin
19 februari 2018 10:36
Jammer dat het gaat regenen in de tijdrit. Dat kan wel eens een te grote tol gaan spelen. Valverde zie ik in dat geval niet teveel risico nemen met oog op de rest van het seizoen. Op papier is Tom dan wel huizenhoog favoriet maar de tegenstand bestaat uit gewiekste lefgozertjes en niet te onderschatten.
19 februari 2018 10:37
Met die tijdrit maken Dumoulin en Kelderman alle twee een grote kans.
19 februari 2018 10:42
Vlakke tijdrit van 12km wordt natuurlijk een eitje voor Dennis.
19 februari 2018 10:56
@ WernerFranke, mee eens dat dit tijdritje op maat is gemaakt voor Dennis, als we hier over topfavoriet spreken is hij het en hij kan nog wel eens lang aanklampen op Jabel Hafeet.
Kelderman kan nog wel eens verrassen net als Frankiny.
19 februari 2018 11:02
Met startnummer 181 heeft Tom Dumoulin de Giro 2017 gewonnen.
19 februari 2018 11:14
Van Emden is ook een goede kanshebber voor de tijdrit.
19 februari 2018 11:22
Hoeveel renners mogen er per ploeg starten , de meeste ploegen staan met
7 man, en Movistar met 8 ?
19 februari 2018 11:28
Er staat nog geen groen vinkje bij Movistar, dus er zal er nog 1 afvallen van deze 8.
19 februari 2018 11:29
Wat heeft Wielerflits toch met termen als 'onze landgenoot'.

Alsof het ons eigendom is.
19 februari 2018 11:35
Volgens mij gebruiken alle media dat soort bewoordingen als het om sport gaat. Beetje een non-reactie dus.
19 februari 2018 11:36
@edox "onze landgenoten impliceert hier dat wielerflits een nederlandse site is en het artikel vermoedelijk ook door een nederlander met nederlands paspoort is geschreven;) Voor de Belgische medelezers hier zijn het natuurlijk geen landgenoten....
19 februari 2018 11:37
Eindelijk de eerste live lenderukken van onze nationale held in 2018.
19 februari 2018 11:43
Eens met Joris, van Emden kan hier ook wel eens scoren in de tijdrit. Is al aardig in vorm volgens mij. Verder zeer chique sprintersveld aanwezig.
19 februari 2018 11:46
Succesvolle Nederlanders zijn uiteraard onze landgenoten, bij een crimineel zal je dat niet zo snel lezen. ;)
19 februari 2018 11:55
Rohan.
19 februari 2018 11:58
@Veloburto. Bedankt voor deze opmerking dat was me nog niet opgevallen,
dus weer wat geleerd.
19 februari 2018 12:28
Rohan over het hoofd gezien?
19 februari 2018 12:34
Ja, inderdaad van Emden net als Dennis een favoriet voor de tijdrit, en niet genoemd in de voorbeschouwing.
19 februari 2018 13:00
Castroviejo ook niet wegcijferen in zo'n tijdritje, zeker niet nu hij voor Sky fietst.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.