Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2018
foto: Sirotti
woensdag 23 mei 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Baloise Belgium Tour 2018

De Giro d’Italia wordt deze week van de nodige heroïek voorzien in de Karnische Alpen en Dolomieten. In de schaduw van La Corsa Rosa start woensdag een peloton aan een wedstrijd die zelfs één jaar ouder is dan de Italiaanse ronde: de Baloise Belgium Tour. Vorig jaar zegevierde Jens Keukeleire in Tongeren. Volgt de Belg zichzelf op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tour de France en de Giro d’Italia spreken tot de verbeelding van iedere wielerfan. In 1903 won Maurice Garin als eerste man Le Tour, terwijl Luigi Ganna zes jaar later de allereerste editie van de Italiaanse equivalent op zijn naam wist te schrijven. De Baloise Belgium Tour – de vercommercialiseerde benaming van de Ronde van België – mag dan in de schaduw staan van deze drieweekse spektakelstukken, qua historie kan het wel degelijk wedijveren met de meest in het oog springende koersen: de allereerste editie vond namelijk plaats in 1908.

De organisatie kon na afloop van de allereerste editie de handen dichtknijpen, want het was Lucien Petit-Breton die de bloemen in ontvangst mocht nemen. De Argentijn – Petit-Breton bracht een deel van zijn jeugd door in Buenos Aires – zwaaide aan het begin van de twintigste eeuw de koersscepter. Zowel in 1907 als 1908 wist hij de Tour te winnen, naast andere grote klassiekers als Milaan-San Remo, Parijs-Brussel en Parijs-Tours. Een decennia later werd ook hij opgeslokt door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Niet als kanonnenvlees in de loopgraven van Noord-Frankrijk of Ieper, maar door een auto-ongeluk aan het front bij Troyes.

Frans Maassen ziet zichzelf tweemaal terug op de erelijst – foto: Sirotti

Na twee Franse laureaten bleven de buitenlanders ruim vijf decennia(!) op hun honger zitten. Pas in 1963 doorbrak landgenoot Peter Post de hegemonie. Voor de later legendarische ploegleider bleek het een opmaat naar zijn moment de gloire; een jaar later wist hij namelijk Parijs-Roubaix te winnen. Na Post wisten er nog zes Nederlanders te zegevieren: Gerrie Knetemann, Ad Wijnands, Frans Maassen (tweemaal), Bart Voskamp, Maarten Tjallingi en Lars Boom. Hiermee staan ‘we’ met acht eindoverwinningen op een verdienstelijke tweede plaats, niet geheel verrassend achter de 64(!) zeges van buurland Belgique.

Vanaf de jaren zeventig beklommen grote namen het ereschavot met Eddy Merckx, Freddy Maertens, Eddy Planckaert en Tom Boonen. In een recenter verleden ontvingen Philippe Gilbert, Tony Martin en Greg Van Avermaet de kussen van de rondemissen. Der Panzerwagen had die eer zelfs driemaal, waarmee hij zich recordhouder mag noemen. De enige renner die de Duitser – die dit jaar de voorkeur geeft aan de Giro d’Italia – deze week kan evenaren is Stijn Devolder. Het was overigens lange tijd onzeker of er ooit nog een eindwinnaar zou worden gehuldigd. Gebukt onder financiële problemen zag de organisatie zich genoodzaakt om een stap terug te doen, waardoor de koers tussen 1991 en 2001 geen doorgang vond.

Vorig jaar wist Jens Keukeleire in extremis de leiderstrui van de Fransman Rémi Cavagna af te snoepen, door in de slotrit naar Tongeren op sluwe wijze zeven bonificatieseconden te grijpen. Het uiteindelijke verdict tussen beide kemphanen: één tel. Namens Nederland wist Maurits Lammertink de eer hoog te houden door de Ardennenbeproeving richting Ans te winnen. Dit jaar zal de Katusha-Alpecin renner geen kans maken op ritwinst; de 27-jarige Twentenaar betwist momenteel de Giro.

Laatste tien eindwinnaars
2008: flag-be Stijn Devolder
2009: flag-nl Lars Boom
2010: flag-be Stijn Devolder
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-de Tony Martin
2013: flag-de Tony Martin
2014: flag-de Tony Martin
2015: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-be Dries Devenyns
2017: flag-be Jens Keukeleire

Parcours
De Ronde van België volgt al jaren een bepaald stramien. Via twee vlakke etappes langs de westkust – met Knokke-Heist als ankerpunt – gaat het via een individuele tijdrit naar de Ardennen, waar traditioneel de koninginnenrit is uitgetekend. Nadat de stofwolken zijn neergedaald volgt een vlakke slotetappe naar Tongeren, waar bonificatieseconden vaak voor een pittig slot zorgen.

Het merendeel van de finales worden daarnaast beslist op een lokaal circuit, ook op initiatief van de organisatie. “We zorgen ook zoveel mogelijk voor enkele plaatselijke ronden aan de start en finish om het voor de supporters langs de kant attractiever te maken”, zo wordt door Golazo-organisator Nick Van Den Bosch als reden gegeven.

Woensdag 23 mei: Etappe 1 – Buggenhout-Buggenhout (179 km)

Door: Lasterketa Burua

Oost-Vlaanderen zal het decor vormen van de openingsetappe van de vijfdaagse rittenkoers. Buggenhout – een 14.000 inwoners tellende plaats – is zowel start-, doorkomst als aankomstplaats. Mocht je in de buurt zijn en geen bovenmenselijke prestaties moeten leveren, dan is een uitstapje naar de Buggenhoutse bierbrouwerijen wellicht een idee.

De renners zelf zullen niet nippen aan een Kwak, Tripel Karmeliet of Duvel; de plicht roept. Een lokale ronde van 43 kilometer zal in totaal viermaal moeten worden afgewerkt, wat neerkomt op een totale afstand van 179 kilometer. Over vrijwel vlakke wegen gaat het ook langs Lebbeke, geboortegrond van ex-doelman en televisiepersoonlijkheid Jean-Marie Pfaff en gastheer van de gelijknamige veldrit. De vraag die na ruim vier uur gesteld moet worden is: welke sprinter gaat er met de eerste buit vandoor?

Start: 12:05
Finish: 16:19-16:34

Donderdag 24 mei: Etappe 2 – Lochristi-Knokke-Heist (162 km)

Door: Lasterketa Burua

Lochristi, een gemeente enkele kilometers ten noordoosten van Gent, fungeert als startplaats van de tweede etappe. Opnieuw staat er een vlakke rit geprogrammeerd, die de renners door het land van Monsieur Paris-Roubaix Roger de Vlaeminck voert. De viervoudig winnaar van de Helleklassieker zag op 24 augustus 1947 het levenslicht in Eeklo, een van de steden die het peloton onderweg zal aandoen.

Onderweg liggen er dan wel geen klimmetjes, de kasseivreters komen halverwege de rit wel aan hun trekken met de Brieversweg (2000 meter) en de Kerkstraat (400 meter). Aangezien de laatste kasseistrook zich situeert op goed zestig kilometer van de meet, staat een nieuwe massasprint in de sterren geschreven. Op 47 kilometer van de finish draaien de renners in kustplaats Knokke-Heist het ruim 23 kilometer lange lokale circuit op, dat in totaal tweemaal moet worden afgewerkt. De aankomst is traditioneel op de ‘Wandelaar’, een brede boulevard op een steenworp afstand van het Noordzeestrand.

Start: 12:50
Finish: 16:25-16:45

Vrijdag 25 mei: Etappe 3 – Bornem-Bornem (10,6 km, ITT)

Door: Lasterketa Burua

Op dag drie wordt het klassement opgeschud; de tijdritfiets moet namelijk van stal worden gehaald. In de provincie Antwerpen gaat het over een afstand van bijna elf kilometer van en naar Bornem. Wie een dagje door Burnehen (verblijf bij de bron) loopt, kan zich vergapen aan onder meer het Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, de Sint-Bernardusabij en het woeste karakter van de Schelde.

Afijn, genoeg culturele uitweidingen. Allereerst rijden de renners het stadscentrum van Bornem uit. Via een aantal haakse bochten gaat het – via Brandheide – opnieuw naar het centrum, waar de finishlijn is getrokken. In de laatste kilometer staan nog vier haakse bochten op het menu, waardoor explosiviteit is vereist.

Start: 13:45
Finish: 16:49

Zaterdag 26 mei: Etappe 4 – Wanze-Wanze (151,5 km)

Door: Lasterketa Burua

Het speelkwartier voor de sprinters en tijdrijders is voorbij; vandaag is het in Wallonië de beurt aan de klimmers. In de Ardennen vindt traditioneel de koninginnenrit plaats. Over een afstand van slechts 151 kilometer liggen er legio Waalse kuitenbrekers te wachten, waaronder de iconische Muur van Huy (1,5 km aan 9,3%). Dit is volgens de organisatie een bewuste keuze. “De lengte van de etappes is bewust ingekort”, zo stelt Golazo-organisator Van Den Bosch.

Na de top van de Waalse Pijl-scherprechter is het nog 36 kilometer, maar die zijn niet te onderschatten. Op de Côte d’Ereffe (1,8 km aan 5,9%) en de Chemin du Comte (2,2 km aan 5,6%) moet de beslissing vallen. Na de top van de Chemin du Comte is het nog goed tien kilometer naar finishplaats Wanze, dat gelegen is in de Maasvallei tussen Luik en Namen. Een tip voor de aan de finish aanwezige toeschouwer; in de buurt van Wanze kun je er schitterend op uittrekken door een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden.

Start: 12:50
Finish: 16:27-16:44

Zondag 27 mei: Etappe 5 – Landen-Tongeren (158 km)

Door: Lasterketa Burua

Net als de voorbije twee edities voert de slotrit door Belgisch Limburg. Gestart wordt er nog in Vlaams-Brabant, in Landen om precies te zijn. Vervolgens gaat het via Borlo en Heers al voor een eerste maal naar Tongeren, waar de 88e editie van de Baloise Belgium Tour zijn besluit zal vinden.

Voordat men de winnaar huldigt gaat het eerst via een lange lus opnieuw langs Landen, Borlo en Heers, naar het bijna 17 kilometer lange lokale circuit. De omloop kenmerkt zich door een bij momenten oplopend wegdek, maar een eindsprint behoort tot de mogelijkheden.

Jens Keukeleire liet vorig jaar zien dat de slotrit nog voor een omwenteling kan zorgen in het klassement. Dit is voornamelijk op het conto te schrijven van De Gouden Kilometer, die elke rit-in-lijn zal kleuren. Op deze strook – die zich op 20 à 25 kilometer van de finish bevindt – zijn aan het begin, na 500 én na 1000 meter drie, twee en één bonificatieseconden te verdienen.

Start: 12:30
Finish: 16:31-16:42

Favorieten
Een Baloise Belgium Tour zonder zijn vaandeldragers Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Oliver Naesen en Tim Wellens. De organisatie lijdt duidelijk onder de concurrentie van gelijktijdig op het programma staande koersen als de Giro d’Italia en Tour des Fjords. Daarbovenop komt nog het afhaken van publiekstrekker Quick-Step Floors, dat de voorkeur geeft aan de Noorse rittenkoers. “Het startgeld dat we kregen in de Baloise Belgium Tour was ondermaats. We starten niet omdat we met respect behandeld willen worden”, zo legt teambaas Patrick Lefevere uit.

Door het wegvallen van de Belgische sterrenformatie blijven er met Lotto Soudal, Katusha-Alpecin en Astana drie WorldTour-formaties over. Roompot-Nederlandse Loterij is één van de elf ProContinentale ploegen, terwijl vijf continentale teams en één Belgische selectie het startveld completeren.

Kan Simon Špilak zijn kwakkelende werkgever aan een overwinning helpen? – foto: Sirotti

Voor de eindwinnaar van de 88e editie van de Baloise Belgium Tour moeten we kijken naar een coureur die tijdritkwaliteiten combineert met klimmerskuiten. De vraag na het afstruinen van de deelnemersveld is echter: wie voldoet aan deze kenschets? De favorieten zijn op één hand te tellen, waardoor zelfs een waarzegger als Nostradamus moeite zou hebben gehad met het ‘voorspellen’ van de winnaar. De renner die wellicht als eerste uit de glazen bol komt, is Simon Špilak. De Sloveen is al jaren een vaste kracht in het kortere rondewerk. Met eindwinst in de Rondes- van Zwitserland (tweemaal) en Romandië kan hij de meeste adelbrieven voorleggen. De vraag is echter of hij zijn kracht ook kan tentoonspreiden op Belgische grond.

Zijn uitslagen in deze rittenkoers voorspellen namelijk weinig goeds; 8e, DNF, 29e en 19e. Schiet hij deze keer wel de hoofdvogel af? De Katusha-Alpecin-kopman mag concurrentie verwachten uit – hoe kan het ook anders – Belgische hoek. De winnaar van vorig jaar, Jens Keukeleire, is ook dit jaar van de partij. De voor Lotto Soudal uitkomende Bruggenaar moest zijn geliefde voorjaarsklassiekers tandenknarsend voor de buis aanschouwen vanwege gezondheidsproblemen. Nu Keukeleire weer fit is, zal hij zijn tweede seizoenshelft met een knaller willen beginnen. Kan hij een tweede keer als overwinnaar Tongeren binnenrijden?

Heeft Jelle Vanendert nog wat in de tank na een knappe klassiekercampagne? – foto: Sirotti

Overigens is het verre van uitgemaakt dat Keukeleire bij zijn ploeg de scepter zal zwaaien. Ploegmanager Marc Sergeant zit namelijk nog met het enigma Jelle Vanendert. De 33-jarige klimmer komt traditioneel in april tot leven met het oog op de Ardennenklassiekers, om daarna weer in een elf maanden durende winterslaap te vallen. De vraag voor deze Baloise Belgium Tour is dan ook; is Vanendert nog wakker? Mocht hij onverhoopt toch in vorm zijn, dan is er bergop geen betere renner te vinden. Zowel in de Waalse Pijl (3e) als Luik-Bastenaken-Luik kleurde hij nadrukkelijk de finale. Kan hij dit ook de komende dagen?

Twee andere Belgen die ver kunnen komen zijn Sean de Bie en Dimitry Claeys. De 26-jarige De Bie stapte eind vorig jaar over van Lotto Soudal naar het één niveau lager rijdende Vérandas Willems-Crelan. Een overstap die zich heeft uitbetaald, gezien zijn ritwinst in de Ster van Bessèges en enkele dichte ereplaatsen. Zo eindigde hij recent nog als vijfde in Eschborn-Frankfurt. De Bie kan een houtje tijdrijden, en staat ook heuvelop zijn mannetje. Is één plus één twee? De vier jaar oudere Claeys is in vorm, gezien zijn recente eindzege in de Vierdaagse van Duinkerke. In de koninginnenrit naar Cassel, waarin ook flink geklommen moest worden, moest hij slechts het onderspit delven voor een sterke André Greipel. Bezorgt hij zijn ploeg Cofidis een tweede grote zege in korte tijd?

Magnus Cort Nielsen kan meer dan alleen sprinten – foto: Sirotti

Naast Špilak staan er nog sterke buitenlanders aan het vertrek. Het is bijvoorbeeld uitkijken naar Edward Dunbar. De klimmer van Aqua Blue Sport maakte in de Tour du Yorkshire indruk, door in de heuvelachtige slotrit latere eindwinnaar Van Avermaet onder druk te zetten. De Ardennenrit naar Wanze moet hem kortom als gegoten liggen. Er moet echter een kanttekening worden gemaakt; hoe goed is de tijdrit van de jonge Brit? Een andere jonge hond die hevig kwispelend aan de start zal staan, is ploeggenoot Casper Pedersen. De 22-jarige Deen kroonde zich vorig jaar nog tot Europees beloftekampioen, en liet sindsdien al mooie dingen zien tussen de profs. Zo eindigde hij in de door Claeys gewonnen Vierdaagse van Duinkerke als vijfde. Wat goed is komt snel, luidt het bekende credo. Geldt dit ook voor Pedersen?

Astana trommelt een leger aan snelle mannen op. Magnus Cort Nielsen kan meer dan alleen sprinten. De sterke Deen vond op de slotdag van de Tour du Yorkshire zijn Waterloo, maar liet op de steile finish van Ilkley zien ook op heuvelachtig terrein zijn slag te kunnen slaan. De vele Waalse benenbrekers onderweg naar Wanze zullen er waarschijnlijk teveel aan zijn voor Cort Nielsen, maar in een dergelijk pover deelnemersveld weet je het maar nooit. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis beschikt over eenzelfde wapenarsenaal; hij combineert snelheid met de nodige fond. Daarnaast liet hij in een vergelijkbare lange tijdrit in de Ster van Bessèges (4e) zien ook tegen de klok te kunnen rijden. Kan de door de ploeg naar voren geschoven opvolger van Nacer Bouhanni verrassen?

Tot slot is het ook nog uitkijken naar Odd Christian Eiking. De nog altijd maar 23-jarige Noor van Wanty-Groupe Gobert bulkt van het talent, maar is nog altijd niet als een komeet naar de top geschoten. Met een tweede plaats in de Grand Prix Cycliste la Marseillaise en achtste stek in de Tour of Oman leek een definitieve doorbraak dichtbij, maar sindsdien bleven resultaten (opnieuw) uit. Kan hij in België weer met een goede prestatie aanknopen? Bergop hoeft hij in dit peloton niemand te vrezen. Kan Eiking in de tijdrit de schade echter beperken?

Outsiders
In 1992 roepen de in Bosnië-Herzegovina wonende Serviërs hun eigen Republiek uit, als reactie op de verdere desintegratie van het Joegoslavische Rijk. In datzelfde jaar wordt met de ratificatie van het Verdrag van Maastricht de aanzet gegeven tot de latere oprichting van de Europese Unie. Ajax wint de UEFA Cup door over twee finalewedstrijden Torino op de knieën te krijgen, Rusland en de Verenigde Staten ondertekenen START II voor een vermindering van het aantal kernwapens en Bill Clinton verslaat George H.W. Bush in de race om het Amerikaans presidentschap.

Davide Rebellin: 46(!) jaar en nog steeds in het peloton – foto: Sirotti

In datzelfde jaar maakt Davide Rebellin zijn debuut als profwielrenner. Als 20-jarig broekkie werd hij in dienst van GB-MG Maglificio negende in de Ronde van Lombardije. Achter renners als Tony Rominger, Claudio Chiapucci, Davide Cassani en Raul Alcala, exponenten van de jaren tachtig en negentig. Zij hebben op den duur plaats moeten maken voor de nieuwe garde. De inmiddels 46(!) jarige Rebellin maakt nog steeds onderdeel uit van het peloton. Weliswaar niet meer als klassiekerkopman van miljoenenformaties als Polti, Liquigas en Gerolsteiner. Maar hij is nog altijd alive and kicking, wat op zijn leeftijd al een hele prestatie is.

Rebellin is niet alleen wielrenner van beroep, maar ook rondfietsende nostalgie. Als een klimmende en dalende tijdmachine, die je terug voert naar een veelbesproken tijdperk. De Baloise Belgium Tour winnen zal de coureur van Sovac-Natura4Ever niet doen, maar waarom niet nog één keer schitteren op zijn terrein: de Ardense hellingen? De oud-winnaar van onder meer Luik-Bastenaken-Luik won recent in Algerije nog een etappe in Tour International de la Wilaya d’Oran. Akkoord, het valt in het niet bij ‘La Doyenne’, maar het laat zien dat De Monnik 26 jaar na dato nog altijd meedoet.

Naast Rebellin is het ook uitkijken naar tijdrijder Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport), die hier vorig jaar elfde werd. Burgos-BH rekent op het duo Diego Rubio en Pablo Torres, terwijl het continentale Cibel-Cebon vertrouwt op Gianni Marchand en Jimmy Janssens, die de Luxemburgse rittenkoers Flèche du Sud wisten te domineren. Verder dienen landgenoot Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en wellicht ook Laurens De Vreese (Astana) in de gaten te worden gehouden. En wat kunnen de veldrijders Toon Aerts en Corné van Kessel? Die laatste liet zich vorig jaar opmerken tijdens de Tour of Wallonie.

Sprinters

Kan André Greipel op zijn winnende elan doorgaan? – foto: Sirotti

De Baloise Belgium Tour is traditioneel ook een sprintersfestijn. De meest in het oog springende snelheidsduivel is André Greipel, die een succesvolle comeback kende in de Vierdaagse van Duinkerke met twee ritzeges én een tweede plaats in de eindstand. Het feit dat hij de koninginnenrit naar Cassel naar zijn hand kon zetten, tekent zijn nakende hoogvorm. Hij kan onder meer rekenen op piloot Jasper De Buyst, die zelf ook weet wat het is om een sprint te winnen. De grootste concurrentie komt van Bryan Coquard, de al eerder genoemde Magnus Cort Nielsen en Christophe Laporte en Riccardo Minali, ploegmaat van Cort Nielsen bij Astana.

De sprints zullen verder gekruid worden door Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert), Amaury Capiot (Sport-Vlaanderen Baloise), Kenny Dehaes (WB Aqua Protect Veranclassic), Andrew Fenn (Aqua Blue Sport), landgenoot Bram Welten (Fortuneo-Samsic), Roy Jans (Cibel-Cebon) en Jelle Mannaerts (Tarteletto-Isorex). Het is ook uitkijken naar het 19-jarige talent Gerben Thijssen, die in dienst van de Belgische selectie mag ruiken aan het hoogste niveau. En wellicht kunnen Tim Merlier (Vérandas Willems-Crelan), Vincenzo Albanese (Bardiani-CSF), Robin Stenuit (Sovac – Natura4Ever) en Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions) zich in het sprintgeweld mengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Špilak
*** Jens Keukeleire, Sean de Bie
** Jelle Vanendert, Edward Dunbar, Dimitry Claeys
* Magnus Cort Nielsen, Casper Pedersen, Odd Christian Eiking, Christophe Laporte

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
De gemiddelde temperatuur zal schommelen tussen de 20 en 23 graden Celsius, met een aanzienlijke kans op neerslag. Aan de kust kan de wind flink huishouden, waardoor waaiers niet zijn uitgesloten. We moeten ze tijdens de Giro d’Italia missen, maar Sporza is er in eigen land uiteraard bij. Dagelijks gidsen Michel Wuyts en Sven Nys u vanaf 14:45 door de etappe. WielerFlits zal elke dag een Volg Hier verzorgen.

[poll id=”800″]

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2018 09:19
Matig parcours dit. Geen noemenswaardige kasseien en wel heel korte etappes.
21 mei 2018 09:32
Niet alleen een matig parcours, een heel matig deelnemersveld. Een ronde teveel op de kalender.
21 mei 2018 10:03
Vorig jaar was het nog een heel mooi deelnemersveld, maar ze hebben nu duidelijk last van die Hammer Series. Waardoor de meeste WT-ploegen deze week in Noorwegen zitten met een selectie. Zonde.
21 mei 2018 10:20
België moet zich gewoon terugtrekken uit die ridicule artificiële Binckbank Tour en hier een leuk(er) continentaal rondje van maken.
21 mei 2018 10:26
Ja echt zwak deelnemersveld, als je dit vergelijkt met enkele jaren geleden. Het is nu zelf moeilijk om een favoriet aan te duiden.
21 mei 2018 10:47
Edit: Scherp! Aangepast
21 mei 2018 12:43
Rebellin voor de eindwinst
21 mei 2018 17:57
Aan de voorbeschouwing zal het in ieder geval niet liggen,
uitgebreid en erg lollig geschreven ook!....
22 mei 2018 21:05
Voor het eerst in jaren loop ik NIET warm voor deze koers. Te weinig van mijn leuke renners doen hieraan mee. Verlang terug naar Westra...
23 mei 2018 08:22
Go greipel. Die zou zo maar eens podium kunnen rijden hier, gezien hoe hij de laatste jaren de heuvels overkomt
23 mei 2018 08:37
Zou dit niet de koers kunnen zijn waar Van Schip doorbreekt? Als baanrenner moet hij toch kunnen tijdrijden? Of zijn de tot-fietsen van Roompot erg slecht? Volgens mij heeft nog nooit een Roompot renner een goede tt gereden...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.