Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2021
foto: Cor Vos
maandag 4 oktober 2021 om 21:00

Voorbeschouwing: Binche-Chimay-Binche 2021

Binche-Chimay-Binche volgt al twee dagen na Parijs-Roubaix. De absolute smaakmakers van de Helleklassieker zijn hier uiteraard afwezig, maar juist dat aspect moet voor een open en attractieve wedstrijd in en rond Binche zorgen. Wie kroont zich tot opvolger van Tom Van Asbroeck in de Memorial Frank Vandenbroucke? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Voor sommige wielerfans zal het lijken alsof deze wedstrijd relatief recent in het leven geroepen is, maar niets is minder waar. De historie van Binche-Tournai-Binche, de oorspronkelijke naam van deze Waalse semiklassieker, gaat namelijk terug tot 1911, toen wielerclub Le Rapide Binche voor het eerst een profkoers organiseerde. Winnaar was de onbekende Jan Van Ingelghem.

Echt grote namen kwamen er in die beginjaren niet op de erelijst, en vanaf 1922 zag de organisatie zich meermaals genoodzaakt om een sabbatjaar in te lassen. Een voorbode voor een voorlopig einde van Binche-Tournai-Binche, zo bleek, want vanaf 1931 stond deze eendagswedstrijd niet meer op de kalender.

Viviani was de eerste winnaar van Binche-Chimay-Binche new style – foto: Cor Vos

Pas in 1984 maakte Binche-Tournai-Binche een doorstart. Benny van Brabant was de eerste winnaar, maar met Adrie van der Poel, Jean-Marie Wampers, Jelle Nijdam (zelfs tweemaal, waardoor hij tot op de dag van vandaag recordhouder is samen met Omer Taverne), Wilfried Nelissen en Frank Vandenbroucke kregen we toch enkele leuke namen op het palmares.

Na de editie die Vandenbroucke won, werd de stekker er door financiële ongemakken uitgetrokken. Onder impuls van Jean-Luc Vandenbroucke was het pas in 2010 weer koersen geblazen in Binche. Vandenbroucke zette zijn schouders onder dit project en besloot de wedstrijd op te dragen aan zijn inmiddels overleden neef Frank. De Memorial Frank Vandenbroucke was geboren, en met Elia Viviani kreeg men geen kleine winnaar.

Maar ook nu zou het niet lang duren vooraleer er enkele veranderingen op til waren. Vanaf 2013 zou Frank Vandenbroucke de koersnaam moeten delen met een verwijzing naar de roots van de koers: Binche-Chimay-Binche. En sindsdien is deze Waalse afsluiter van het seizoen een vaste waarde.

Ook Stybar zette zich op de erelijst – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Binche-Chimay-Binche
2020: Geen winnaar
2019: flag-be Tom Van Asbroeck
2018: flag-nl Danny van Poppel
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-fr Arnaud Démare
2015: flag-nl Ramon Sinkeldam
2014: flag-cz Zdenek Stybar
2013: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2012: flag-gb Adam Blythe
2011: flag-de Rudiger Selig


Vorige editie

Voor de vorige editie moeten we, om de reden die we allemaal kennen, terug naar 2019. De zeven WorldTour-ploegen, tien ProTeams en vier continentale teams verzamelden zich rond het middaguur op de Grote Markt van Binche, voor een wedstrijd van net geen tweehonderd kilometer tussen de plaatsen Binche en Chimay. Connor Dunne, Lasse Norman Hansen, Nils Politt en Gianni Marchand waren de jongens die voor de sfeer in de vroege vlucht zorgden.

Op iets minder dan zestig kilometer van de streep werden de laatste vluchters ingerekend, maar we kregen al snel weer een nieuwe kopgroep. Het begon met een aanval van Belgen Pieter Serry, Jenthe Biermans en Dries De Bondt, maar dit drietal kreeg even later gezelschap van nog eens negen renners, waardoor we verder gingen met een kopgroep van twaalf man.

Een mooi podium in Binche – foto: Cor Vos

Tom Van Asbroeck, Oliver Naesen, Jos van Emden, Timo Roosen, Jenthe Biermans, Jens Keukeleire, Victor Campenaerts Jasper Stuyven, Florian Sénéchal, Damien Touze, Stefan Küng, Kevin Géniets en Dries De Bondt mochten uiteindelijk bepalen wie de 32ste editie van Binche-Chimay-Binche zou winnen, aangezien het al flink uitgedunde peloton te weinig mankracht had om de vluchters weer in te rekenen. Het was uiteindelijk Campenaerts die in een bijzonder aantrekkelijke finale een mooie voorsprong wist uit te bouwen op zijn medevluchters.

De werelduurrecordhouder leek heel even op weg naar de zege, maar op zeven kilometer van de aankomst was zijn liedje uitgezonden. Ondanks enkele ultieme versnellingen kregen we ‘gewoon’ een sprint in Binche. Jumbo-Visma zat ideaal geplaatst met Van Emden en Roosen, maar het was Naesen die in de laatste meters door een niet bestaand gaatje wist te duiken. Het leek de winnende move, maar het was Van Asbroeck die nét iets eerder over de streep kwam.

Uitslag Binche-Chimay-Binche 2019
1. flag-be Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy)
2. flag-be Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
3. flag-nl Jos van Emden (Jumbo-Visma)
4. flag-nl Timo Roosen (Jumbo-Visma)
5. flag-be Jens Keukeleire (Lotto Soudal)


Parcours

De naam Binche-Chimay-Binche doet al voor een groot deel vermoeden hoe de route er zal uitzien. En verschillend van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, Kuurne-Brussel-Kuurne of Gent-Wevelgem, komt de naam van deze wedstrijd wel degelijk volledig overeen met de route. Die route is trouwens zo goed als niets veranderd ten opzichte van twee jaar terug.

Starten doen we iets na de klok van twaalven op de Grote Markt van Binche. Via een relatief vlakke aanloop bereiken de renners al na 38 kilometer Chimay, waar meteen een opmerkelijke tussensprint gelegen is. De renners kunnen er namelijk een aanzienlijke hoeveelheid trappistenbier winnen. Niet slecht, zo aan het einde van het wielerseizoen.

Nog eens veertig kilometer verder – met onderweg kuitenbijters als de Petit Poggio en de Muur van Thuin – beginnen we aan het lokale circuit in en rondom Binche. Het betreft hier een rondje van 16,2 kilometer, dat in totaal vijf keer moet worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte gaat het constant op en af, en heeft ook de wind op de open, brede wegen vaak vrij spel.

De enige gecatalogeerde hindernis zijn de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine negenhonderd meter van de finish. Hier worden de waardeverhoudingen vaak duidelijk en ontstaat er wat chaos richting eindsprint. Op een goede vijfhonderd meter van het einde draaien de renners rechtsop, daar vlakt het iets af en is het zaak om in de smalle en bochtige straten van Binche nog even stand te houden. De finish is gelegen na een flauwe linkse bocht.

Dinsdag 5 oktober 2021: Binche – Binche (198,6 km)
Start: 12.10 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.12 uur


Favorieten

Een uitgedund groepje dat richting de voet van de laatste kasseibeklimming trekt en het dan uitvecht voor de zege: het was de afgelopen vijf edities bijna altijd het geval. Niet onlogisch dat we ons in dit favorietengedeelte dus richten op jongens met snelle benen, maar vooral ook veel inhoud.

Het deelnemersveld is voor een 1.1-koers trouwens zeker niet slecht. Met Israel Start-Up Nation, AG2R Citroën, Intermarché-Wanty-Gobert, Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma, Lotto Soudal en Trek-Segafredo spotten we zeven WorldTeams op de startlijst, aangevuld met zeven ProTeams en ook nog vijf continentale formaties.

Van Poppel won de Egmont Cycling Race – foto: Glenn Coessens

Voor de jongens van Hilaire Van der Schueren is Binche-Chimay-Binche ieder jaar weer een extra speciale wedstrijd. Hoofdsponsor Wanty is immers gevestigd in Binche, maar geluk heeft hen dat in het verleden nog niet gebracht. De Intermarché-Wanty-Gobert-renners komen ieder jaar weer heel gemotiveerd aan de start, maar kwamen nog niet dichter dan een derde plek met Tom Devriendt. Het is aan Nederlander Danny van Poppel, die dit najaar een van de meest constante figuren in het peloton is, om bij Van der Schueren af te zwaaien met een grandioos orgelpunt.

Van Poppel koppelt snelheid aan inhoud en hoogvorm, en dat is nu juist het profiel dat we hier zoeken. Iemand als Fabio Jakobsen is moeilijker in te schatten op dit terrein. Oké, de ritten die hij in de Vuelta won of zijn zege in de Eurométropole Tour waren ook niet op biljartvlakke wegen. Maar in onze ogen is dit allemaal net iets te veel voor Jakobsen, al weet je met de veelwinnaar van Deceuninck-Quick-Step maar nooit natuurlijk.

Bij Deceuninck-Quick-Step is het ook uitkijken naar stagiair Stan Van Tricht, die eerder dit najaar al Gullegem Koerse op zijn palmares bijschreef. Van Tricht kickt op aankomsten op een heuveltje, dus zou het ook niet mogen verrassen als hij hier uitgespeeld wordt. Verder zou ook een solo van Yves Lampaert niet mogen verrassen. Lampi gaat na een zware koers amper stuk, maar heeft wel het nadeel dat hij nog geen 48 uur voordien Parijs-Roubaix in de benen heeft.

Veelwinnaar Jakobsen sluit hier zijn seizoen af – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma is ook niet te beroerd om enkele Parijs-Roubaix-renners af te vaardigen in Binche. Nathan Van Hooydonck vertelde ons eerder deze week nog dat hij hier een mooie kans ziet om zijn eerste profzege te grijpen, terwijl Mike Teunissen en Dylan Groenewegen hier de rappe mannen zijn. Vooral van Teunissen verwachten we hier veel. In de rondjes van Denemarken en Noorwegen toonde hij dat zijn sprintsnelheid nog altijd niet is afgebot, en als je de finale bekijkt, dan is die eigenlijk gewoon op zijn lijf geschreven.

Bij Israel Start-Up Nation hebben ze twee jongens in huis die altijd goed zijn op Waalse wegen. Zo was Tom Van Asbroeck de beste in de meest recente editie van de wedstrijd, en deed Fransman Hugo Hofstetter hetzelfde in Le Samyn. Het is ook opvallend dat de twee juist nu weer naar hun beste niveau groeien, want in de eendagskoersen die we de afgelopen weken in België en Frankrijk hebben gehad, zijn ze amper uit de top 5 en top 10 weg te slaan. Beide beschikken over een meer dan behoorlijke sprint, die het best rendeert op een iets lastigere aankomst als deze.

Verder is het afwachten hoe mannen als Greg Van Avermaet en Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Edward Theuns (Trek-Segafredo) of de Franse voorjaarsrevelatie Anthony Turgis (Totalenergies) uit een natte Helleklassieker zijn gekomen. Het vergt wat moed om met amper één dag rust in de benen hier te komen meedoen, maar het toont anderzijds ook dat ze aan het einde van het jaar nog vol motivatie zitten om nog eens mee te doen voor de zege.

Wat kan Greg Van Avermaet nog? – foto: Cor Vos

Misschien kunnen jongens als Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), die aan een sterk en constant najaar bezig is, of Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) daar wel van profiteren. Reynders zou zeker kunnen verrassen in de sprint, terwijl De Bondt steeds een neusje heeft om er op het juiste moment van onder te muizen.

Andere outsiders: Thomas Boudat (Arkéa-Samsic), het Lotto Soudalduo Gerben Thijssen-Stefano Oldani, de afscheidnemende Sean de Bie (Bingoal Pauwels Sauces WB), Rasmus Tiller (Uno-X) en Campbell Stewart (BlackSpoke).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Danny van Poppel
*** Tom Van Asbroeck, Mike Teunissen
** Fabio Jakobsen, Yves Lampaert, Hugo Hofstetter
* Jens Reynders, Anthony Turgis, Dries De Bondt, Edward Theuns

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Woensdag wordt volgens Meteovista een regenachtig dagje in Binche. Gelukkig voor de renners zal het merendeel van de neerslag hoogst waarschijnlijk in de voormiddag vallen. Met 12 graden Celsius wordt het wel best koel en de wind komt uit het zuidwesten en blaast met een kracht van drie Beaufort.

De Waalse RTBF-zender Tipik – het vroegere La Deux – brengt Binche-Chimay-Binche al vanaf 14.00 uur live op het scherm. Eurosport 1 pikt vanaf 15.00 uur in.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.