Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2017
maandag 7 augustus 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2017

In de maand augustus volgen de WorldTour-koersen elkaar in snel tempo op. Slechts drie dagen na de finish van de Ronde van Polen, staat er met de BinckBank Tour alweer een nieuwe wedstrijd op het programma. De wedstrijd door Nederland en België staat bekend als de enige rittenkoers op het hoogste niveau waarin de renners uit de voorjaarsklassiekers om de eindzege strijden. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De BinckBank Tour is dit jaar aan zijn eerste editie toe, maar onder de naam Eneco Tour heeft de wedstrijd al een rijke geschiedenis opgebouwd. In feite is de rittenkoers een voortzetting van de Ronde van Nederland, die al sinds 1948 op de kalender stond. Toen de wedstrijd in 2005 bij het ontstaan van de ProTour buiten de boot dreigde te vallen, werd besloten om op initiatief van toenmalig UCI-preses Hein Verbruggen een Ronde van de Benelux te creëren. De Rotterdamse energieleverancier Eneco – dat eerder al de Ronde van Nederland sponsorde – werd als naamgever aan het evenement verbonden. Als datum werd voor de maand augustus gekozen.

Op sportief vlak had de internationalisering direct effect. Met Bobby Julich kreeg de eerste editie in 2005 een Amerikaan als winnaar. Het jaar erop werd George Hincapie bijna de tweede Amerikaan op de erelijst, maar een tumultueuze valpartij in de laatste meters van de slotrit zorgde ervoor dat de eindzege in extremis naar de Duitser Stefan Schumacher ging. De volgende twee edities gingen naar de Spanjaard José Iván Gutiérrez en de daaropvolgende jaren wisten ook Edvald Boasson Hagen (2x), Tony Martin en Zdeněk Štybar de eindoverwinning te veroveren. Lars Boom won de wedstrijd in 2012.

Het podium vorig jaar. vlnr Naesen, Terpstra en Sagan – foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Vorig jaar werd de strijd om de eindzege op de laatste dag beslist. In de slotrit naar Geraardsbergen raakte een kopgroep met Niki Terpstra, Oliver Naesen en Edvald Boasson Hagen voorop. Boasson Hagen won de rit, maar Terpstra legde beslag op het eindklassement. Hij voegde zich (vier jaar na Lars Boom) pas als tweede Nederlander op de erelijst.

Na twaalf edities besloot sponsor Eneco ermee te stoppen, waarna organisator Golazo in online beleggersbank Binck een nieuwe naamsponsor vond. Binck heeft zich voor vijf jaar aan de wedstrijd verbonden.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Iván Gutiérrez
2008: flag-es Iván Gutiérrez
2009: flag-no Edvald Boasson Hagen
2010: flag-de Tony Martin
2011: flag-no Edvald Boasson Hagen
2012: flag-nl Lars Boom
2013: flag-cz Zdeněk Štybar
2014: flag-be Tim Wellens
2015: flag-be Tim Wellens
2016: flag-nl Niki Terpstra

Parcours
De naam mag dan veranderd zijn, de kenmerkende eigenschappen van de zevendaagse rittenkoers zijn behouden gebleven. Etappes door Limburg, de Ardennen en de slotrit naar Geraardsbergen zijn de sleuteletappes. De ploegentijdrit is geschrapt, waardoor er slechts negen kilometers tegen de klok zijn.

Daarnaast keert de ‘Gouden Kilometer’ dit jaar terug. De Gouden Kilometer is een kort op elkaar liggende serie van drie sprints in het laatste gedeelte van de etappe. Bij deze drie sprints zijn er elke keer drie, twee en één bonificatieseconden voor de eerste drie te verdienen. In totaal zijn er dus (per dag) negen seconden te verdienen. Hoewel het vorig jaar niet het geval was, zou de Gouden Kilometer bij geringe tijdsverschillen wel eens beslissend kunnen zijn in de strijd om de eindzege. Daarnaast liggen ook aan de meet bonificatieseconden. De eerste drie renners krijgen 10, 6 en 4 seconden.

Etappe 1 (7/8): Breda – Venray (169,8 km)
Na twee jaar gestart te zijn in het Friese Bolsward, wordt er dit jaar begonnen in het Zuid-Nederlandse Breda. Vanuit de Baroniestad wordt er koers gezet in zuidelijke richting, voor een vlakke rit in lijn die de provincie Brabant doorkruist. Onderweg passeren de renners Tilburg en Eindhoven. In Noord-Limburg volgt er een lokale ronde van 10,9 kilometer, welke twee keer afgelegd moet worden. Op 23,4 kilometer van het einde ligt de Gouden Kilometer. De finish ligt na een lange rechte lijn van 600 meter aan de Noordsingel, een tweebaansweg aan de noordkant van de stad. Op papier is dit een rit voor de sprinters, zoals Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, André Greipel en Arnaud Démare.

Etappe 2 (8/8): Voorburg – Voorburg (tijdrit 9 km)
Op de tweede dag verhuist het peloton noordwaarts. De renners krijgen in Zuid-Holland een individuele tijdrit van 9 kilometer voorgeschoteld. De rit tegen de klok in de straten van Voorburg is relatief kort, waardoor de tijdsverschillen waarschijnlijk beperkt zullen zijn. In de strijd om het eindklassement telt echter elke seconde. Lange rechte stukken worden afgewisseld met aardig wat haakse bochten (twaalf in totaal). Tom Dumoulin is topfavoriet voor deze rit, maar zal dan wel af moeten rekenen met specialisten als Tony Martin, Jos van Emden, Maciej Bodnar en Stefan Küng. Dylan van Baarle rijdt hier een thuiswedstrijd, waardoor hij gebrand zal zijn op een goede prestatie.

Etappe 3 (9/8): Blankenberge – Ardooie (185 km)
Op de derde dag steekt het peloton voor het eerst de grens over. De eerste etappe op Belgisch grondgebied voert door West-Vlaanderen. Het parcours is nagenoeg vlak en een kopie van de derde rit van vorig jaar. Na een openingsfase langs de Noordzeekust maakt het peloton een ronde door de Westhoek. Na 142,3 kilometer worden er nog drie lokale rondes gereden: één van 11,9 en twee van 15,4 kilometer. De Gouden Kilometer ligt op 24,9 kilometer van het einde. De afgelopen drie jaar eindigde het hier in een sprint en wonnen respectievelijk Peter Sagan, Tom Boonen en Nacer Bouhanni. Draait het dit jaar opnieuw uit op een sprint?

Etappe 4 (10/8): Lanaken – Lanaken (154,2km)
Start en finish van de rit op donderdag liggen in Lanaken, nog geen twee kilometer van de Nederlandse grens. De etappe bestaat uit verschillende lussen over een glooiend parcours, al zijn er vandaag geen bergpunten te verdienen. Na omlopen van 46,4 en 53,2 kilometer volgen twee rondes van 27,6 kilometer. De finish aan de Nijverheidslaan loopt vals plat omhoog.

Etappe 5 (11/8): Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (167,3 km)
Op vrijdag volgt de etappe door Zuid-Limburg met in totaal elf hellingen. Ten zuiden van Sittard-Geleen wachten twee lokale rondes. Onderweg komen we met de Sibbergrubbe, Cauberg en Lange Raarberg namen tegen die we kennen uit de Amstel Gold Race. Start en finish zijn bij het ‘Tom Dumoulin Bike Park’, dat in juni nog het decor was van de Hammer Series.

Etappe 6 (12/8): Riemst – Houffalize (203,7 km)
De organisatie heeft dit jaar niet gekozen voor een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik, maar de renners krijgen in deze Ardennenrit toch een aantal flinke côtes voor de kiezen. De start is in het Belgische Riemst, de woonplaats van Tom Dumoulin. In de etappe met aankomst in fietsmekka Houffalize wachten twaalf beklimmingen, waarvan de top van de laatste (Le Vieux Chemin- 400 meter á 5 %) op 11,8 kilometer van de finish ligt.

Etappe 7 (13/8): Essen – Geraardsbergen (191,3km)
De etappekoers wordt afgesloten met een rit die doet denken aan de Ronde van Vlaanderen. De start is in Essen, in het noorden van Antwerpen. Van daaruit wordt er koers gezet in zuidelijke richting naar Geraardsbergen, waar de aankomst ligt op de met kasseien geplaveide aankomststraat de Veste. Voordat het zover is, moeten er onderweg de nodige Vlaamse kuitenbijters bedwongen worden. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg moeten in de laatste ronde twee keer worden beklommen. Valt hier wederom de beslissing voor de eindzege?

Favorieten
Alle achttien WorldTour-teams staan dit jaar aan de start. Het deelnemersveld wordt aangevuld met de ploegen Roompot-Nederlandse Loterij, Wanty-Groupe Gobert, Veranda’s Willems-Crelan en Sport Vlaanderen-Baloise. Wanneer we de deelnemerslijst onder de loep nemen, valt op dat de kanshebbers op de felgroene leiderstrui met name uit de lage landen komen.

Tom Dumoulin – Foto: Marcel Koch

Met Tom Dumoulin staat er één groterondewinnaar aan het vertrek. De kopman van Sunweb start hier met klassementsambities en krijgt een ploeg mee die volledig in zijn dienst rijdt. Dumoulin werd in het verleden al eens tweede en derde, en eindigde vorig jaar als negende. Met een sterk optreden in de finale van de Clasica San Sebastian toonde de Limburger aan dat hij over de vorm beschikt om dit najaar mooie dingen te laten zien.

Peter Sagan – foto: ASO

Peter Sagan is één van zijn voornaamste concurrenten. De regerend wereldkampioen imponeerde in de Ronde van Polen, waar hij vier dagen de leiderstrui droeg. Op de langere beklimmingen kwam hij iets tekort, maar in deze wedstrijd zijn de beklimmingen een stuk korter. Dat hij de tijdrit niet hoeft te vrezen, blijkt uit het feit dat hij vorig jaar in Breda zelfs een snellere tijdrit dan Dumoulin neerzette. Het Vlaamse werk moet de oud-winnaar van De Ronde zeker aankunnen, maar de etappe door de Ardennen zal cruciaal voor hem zijn.

Ook Greg Van Avermaet komt met ambities aan de start. De regerend olympisch kampioen reed de voorbije jaren in deze wedstrijd steeds bij de beste vijf. De veelzijdige kopman van BMC vindt dit jaar wederom een parcours dat aansluit bij zijn kwaliteiten.

Van Avermaet, Gilbert en Terpstra, het podium van De Ronde dit jaar – Foto: Sirotti

Met Niki Terpstra staat de winnaar van vorig jaar aan de start. De Noord-Hollander maakt echter een ongelukkig seizoen door. Een harde val in Parijs-Roubaix zorgde ervoor dat zijn voorseizoen vroeg ten einde kwam. Bij zijn rentree in de Ronde van België kwam hij opnieuw ten val en liep hij een hersenschudding op. Afgelopen week was Terpstra actief in de Ronde van Polen, waar hij het vijf dagen volhield. Is hij op tijd fit voor de BinckBank Tour? Quick-Step Floors beschikt met Dries Devenyns en Philippe Gilbert over meerdere renners die dit parcours aan moeten kunnen.

Oliver Naesen is komende week ook een van de renners om rekening mee te houden. De kopman van AG2R La Mondiale maakt een goed seizoen door. Eind juni won hij de Belgische driekleur, waarna hij tijdens de Tour een belangrijke helper was voor Romain Bardet. Een tiende plaats in de RideLondon Classic toont aan dat zijn vormpeil nog steeds in orde is. Vorig jaar werd hij hier al tweede. Zit er dit jaar een soortgelijke prestatie in het vat? Ook ploeggenoot Jan Bakelants heeft de capaciteiten om bij de beste tien te rijden.

Wellens won de rittenkoers al twee keer – foto: Sirotti

Met Tim Wellens heeft de organisatie een tweevoudig winnaar aan de start. De renner van Lotto Soudal maakt echter een mindere periode door. In de Tour de France moest hij vroegtijdig afstappen vanwege een infectie aan de luchtwegen en problemen door warmteallergie. Ook in San Sebastian haalde hij de finish niet. Raakt hij op tijd fit om hier een rol van betekenis te kunnen spelen? Mocht dat niet het geval zijn, dan beschikt zijn ploeg met Tiesj Benoot over een uitstekend alternatief. Twee jaar geleden reed hij hier al eens bij de beste tien. Ook Tony Gallopin zou hier een goed klassement moeten kunnen rijden.

Dylan van Baarle – foto: Marcel Koch

Bij Cannondale-Drapac is Dylan van Baarle de aangewezen klassementsman. Hij zal ongetwijfeld willen scoren in de tijdrit, maar ook het Vlaamse werk moet de nummer vier van de laatste Ronde van Vlaanderen goed liggen. Met Sep Vanmarcke – vorige week nog vierde in Londen – beschikt de ploeg over een tweede renner die het hier goed zou moeten kunnen doen.

Een andere renner om rekening mee te houden is Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo heeft de ambitie om hier mee te doen om de prijzen. Vorige week maakte hij indruk tijdens de slotfase van de RideLondon Classic. Zijn vlucht samen met de Italiaan Trentin werd pas 1,5 kilometer voor het einde ingerekend. Ploeggenoot Ruben Guerreiro geldt als een outsider. Hij reed in mei een sterke Belgium Tour, al moest hij vorige week vroegtijdig opgeven in Polen. Orica-Scott rekent op Jens Keukeleire voor het klassement. Bij Vérandas Willems-Crelan is het uitkijken naar Wout van Aert. De wereldkampioen in het veld boekte dit jaar al drie overwinning op de weg. Daarnaast behaalde hij een knappe tiende plaats in de Ronde van België. Kan hij het ook op WorldTour-niveau? Katusha-Alpecin beschikt over oud-winnaar Tony Martin. Het geringe aantal tijdritkilometers zijn echter niet in zijn voordeel.

Lars Boom

Lars Boom – Foto: Sirotti

Roompot-Nederlandse Loterij start met zijn sterkste renners, wat betekent dat Pieter Weening en Pim Ligthart aan het vertrek staan. De oranje formatie rekent op Coen Vermeltfoort voor de sprints. LottoNL-Jumbo rekent in deze thuiswedstrijd op Lars Boom. De Brabander krijgt hier de kans om zijn teleurstellende seizoen tot dusver van glans te voorzien. Dat deze wedstrijd hem goed ligt, blijkt uit het feit dat hij hier al twee keer op het podium stond. Drie jaar geleden werd hij tweede en vijf jaar terug was hij zelfs eindwinnaar. Kan hij komende week oude tijden laten herleven?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Niki Terpstra, Oliver Naesen, Tim Wellens
* Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Jasper Stuyven, Lars Boom

[poll id=”575″]

Website organisatie
Deelnemerslijst BinckBank Tour 2017

Weer & TV
Het weer voor de komende dagen is wisselvallig. De wedstrijd begint op maandag met heerlijk zomerweer, maar in de loop van de week wordt het minder mooi. Het tweede gedeelte van de week kunnen de renners zich zelfs opmaken voor herfstachtige omstandigheden, met koeler weer en veel kans op wind en regen. Het waait stevig uit westelijke richtingen.

De wedstrijd wordt dagelijks live uitgezonden door de NOS, Sporza, L1 en Eurosport. De uitzendingen beginnen om 15:00.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2017 18:08
Hoop een attractieve coureur als Sagan, Wellens of Naesens. Maar denk dat de BB tour hetzelfde lot heeft als de tour en de giro en het beslist in een tijdrit.
5 augustus 2017 18:08
Dit wordt de eerste voor Lars Boom dit jaar. Bewijst hier zijn klasse weer. Mark my words.
5 augustus 2017 18:11
@aoyen er is een tijdrit van 9 km. Die gaat dus echt niet alles beslissen.
5 augustus 2017 18:13
Van Emden laat zich nog 1 keer zien dit seizoen! Naesen pakt de eindoverwinning door een goede tijdrit
5 augustus 2017 18:15
Boom een ster, Gilbert niet. Het zal wel.
5 augustus 2017 18:20
Hmm.. helaas geen VdPoel hier. Jammer. Van Aert wat mij betreft ook kanshebber!
5 augustus 2017 18:21
Wonderbaarlijk, dat sterretje voor Lars Boom. Komt sinds zijn tweede plaats ook alleen maar een beetje bovendrijven in het Vlaamse voorjaar, voor de rest bakt hij er nog bijzonder weinig van. Die * is alleen maar gebaseerd op vergane glorie en zijn nationaliteit.

Geef dan eerder iemand als Demare dat sterretje. Is aan een sterk jaar bezig. Heeft ook stappen gezet qua zwaardere profielen. Of Gilbert idd.
5 augustus 2017 18:45
@chassepatate
Genoteerd, ik zal je er volgende week zondag nog eens op aanspreken!
5 augustus 2017 18:58
Gallopin vergeten, volgens mij best in goede doen? En dan hebben we het nog niet eens over de heer Biermans gehad, toppertje!
5 augustus 2017 19:03
Kijk eens globaal naar het kaartje en probeer dan de volgorde van de etappes te duiden. Het is dat ze er in het klein de etappenummers bij zetten, anders zou ik het niet zien. Rare verplaatsingen en de vraag is of we dit dan de BinckBank tour moeten noemen of BinckBank kriskraskoers.
Overigens gebeurt dit natuurlijk in meerdere ronden steeds meer. Laatste Tour de France bijvoorbeeld.
5 augustus 2017 19:04
9 km tijdrit is te kort voor Dumoulin. Sagan op 1 mede door de boni's aan de aankomsten.
5 augustus 2017 19:05
edit redactie: toegevoegd
5 augustus 2017 19:12
Mooi deelnemersveld.
5 augustus 2017 20:17
@aoyen .
edit WF: pas je toon aan
Zeg gewoon een Dumoulin krijgt het op een presenteerblaadje, en ik gun
hem ook niet.
Een renner die hier voor de eindoverwinnning gaat zal toch zeker een tijdritten
van 9 km kunnen rijden.
5 augustus 2017 20:29
Deze ronde wordt beslist in rit 6 en 7. Tijdrit is idd tekort om beslissend te zijn. Wellens gaat in rit 6 vol voor winst gaan, maar dan zal hij TD, GVA en Gilbert moeten zien af te schudden. Sagan, Terpstra en Naessen en tutti quanti gaan hier tekort komen, denk ik...
5 augustus 2017 20:36
Ook uitgezonden door L1 als toevoeging aan het rijtje zenders
5 augustus 2017 21:06
Mag ik dan ook nog Sep Vanmarcke noemen al outsider.
Reed heel sterk in Oostenrijk. Mooie klassering in San Sebastiaan. Vice Belgisch Kampioen. Kortom hij lijkt me in vorm . Hij kan na een verloren voorjaar dit seizoen nog goed maken. Plaatsje in de top 10 moet mogelijk zijn. Hup Sep
Edit: Waar ik San Seb zei bedoelde ik natuurlijk London tnx Matthias
5 augustus 2017 21:14
Tijdrit zorgt voor schifting maar er blijft een groep dicht op elkaar die het in ardennen uitvechten.
Als je naessen en Wellens al niet aanvallend vind koersen gaat dit rondje je teleurstellen. Zij kunnen hier alleen winnen door aanvallen en zijn daar altijd toe bereid. Wellens natuurlijk vooral sterk bij koude regen.
Doet keukeleire mee? Winnaars ronde van België doen het hier ook vaak goed.
5 augustus 2017 22:57
Wellens heeft hier normaal gezien heel weinig kans. Maar het wordt weer slecht weer...
6 augustus 2017 00:37
@retro lex
Vind je dat een goed resultaat van Sep in San Sebastian? Ik noem dat toch tegenvallend voor iemand met zijn kwaliteiten.
6 augustus 2017 01:34
**** Sagan
*** Van Avermaet, Naesen
** Gallopin, Van Baarle, Dumoulin
* Gilbert, Wellens, Stuyven, Démare

Iemand enig idee wat bij Sky de bedoleing is met Van Poppel en Viviani?
6 augustus 2017 07:05
Eens met @leegloper: noem me een autist maar het is toch belachelijk om zo kriskras door nl en België te steken? Begin met een proloog in voorburg, daarna breda-Venray, etc. Het probleem is dat er 3 ritten noord-zuid gereden worden in België. Is de armoede in vertrek en aankomstplekken zo groot dat er geen west-oost, Oost-West of wat mijn betreft zuid-noord mogelijkheden waren in België?
Het hele idee van wielrennen is toch dat je op je fiets die afstanden aflegt ipv 100den kilometers in de auto om vervolgens lokale rondjes te gaan rijden?
Het zijn vast mooie ritten, maar logisch is het niet
6 augustus 2017 08:11
Leegloper & Baukema Tomoulin +1
er zijn minstens 3 keer zo veel kilometers verplaatsing dan wedstrijdkilometers, en dan vraag ik me toch wel af of dat nodig is en waarom op zijn minst niet voor een andere volgorde van ritten is gekozen.
6 augustus 2017 09:41
Sagan gaat denk ik winnen. Pakt met elke sprint een aantal boni. sec. die hem uiteindelijk de winst op leveren.
6 augustus 2017 09:42
Ik ga na dinsdag meer te weten komen hoe het klassement er gaat uit zien en dan pas een voorspelling doen. Volgende week zondag is één van de mooiste aankomsten van het jaar namelijk de vesten in Geraardsbergen. Na de aankomst direct rechts op de Muur op knallen en is één van de mooiste hellingen in de Vlaamse Ardennen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.