Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2019

Door , donderdag 27 juni 2019 om 08:00
Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2019

Victor Campenaerts - foto: Cor Vos

Donderdag staan in Middelkerke de Belgische tijdritkampioenschappen voor eliterenners op het menu. Vooral over het BK heren elite, met maar liefst zes kandidaten voor de titel, wordt al weken gepraat. Ook Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe zal met argusogen toekijken, want hij wil de uitslag van deze titelstrijd aanwenden om zijn selectie voor het EK in Alkmaar te maken. WielerFlits blikt vooruit.


Historie

Het Belgisch tijdritkampioenschap is dit jaar aan haar 22ste editie toe. De grootste slokoppen in het verleden waren Leif Hoste, Marc Wauters en Kristof Vandewalle, die elk drie titels op hun palmares hebben. Regerend Europees kampioen en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts kan dit jaar mederecordhouder worden. Opmerkelijk: tussen 1997 en 2006 haalde specialist Bert Roesems maar liefst acht (8!) keer het podium, maar slechts een keer pakte hij ook de titel. In 2004 was hij de beste in het Oost-Vlaamse Wachtebeke.

In 2012 pakte Kristof Vandewalle zijn eerste van drie tijdrittitels op rij –  Cor Vos ©

In het verleden leefde dit kampioenschap amper in België. Vandaar ook dat het BK tegen de klok nog nooit rechtstreeks op uw scherm te volgen was. De laatste jaren gaat het echter crescendo met de interesse, met dank aan een paar leuke duels de voorbije jaren en het steeds stijgende niveau van de toppers. Met Victor Campenaerts op kop. Dit jaar is het BK tijdrijden het meest interessante ooit, met minstens zes podiumkandidaten. .

Laatste tien winnaars BK tijdrijden
2018: flag-be Victor Campenaerts
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Victor Campenaerts
2015: flag-be Jurgen Van den Broeck
2014: flag-be Kristof Vandewalle
2013: flag-be Kristof Vandewalle
2012: flag-be Kristof Vandewalle
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-be Stijn Devolder
2009: flag-be Maxime Monfort


Vorig jaar

Vorig jaar pakte topfavoriet Victor Campenaerts zijn tweede titel in drie jaar tijd, zijn eerste voor Lotto Soudal. In de straten van het West-Vlaamse Anzegem moest hij wel 43 kilometer tot het uiterste gaan om zijn ploegmaat Thomas De Gendt af te houden. Campenaerts was uiteindelijk amper drie seconden sneller dan De Gendt. Uittredend kampioen Yves Lampaert telde twintig seconden achterstand.

Cor Vos © 2018

Top-5 BK tijdrijden 2018
1. flag-be Victor Campenaerts (Lotto Soudal) in 52’43”
2. flag-be Thomas De Gendt (Lotto Soudal) op 3″
3. flag-be Yves Lampaert (Quick-Step Floors) op 20″
4. flag-be Laurens De Plus (Quick-Step Floors) op 28″
5. flag-be Frederik Frison (Lotto Soudal) op 1’04”


Parcours

De omloop aan de Belgische kust kan worden samengevat in één woord: biljartvlak! Er wordt gestart in de Westendelaan, ter hoogte van de kruising met de Yzerlaan, waarna de renners een stukje richting binnenland fietsen. Daarna gaat het in gestrekte draf een zestal kilometer zuidwaards. In Lombardsijde wordt een bocht van 180 graden gemaakt. Vervolgens gaat het in rechte lijn via Westende naar de finish. Die bevindt zich voor het casino in de Westendelaan. Veel rechte stukken dus, waardoor technisch niet te veeleisend.

Eén rondje is exact 13 kilometer lang. De aanvangsronde is 700 meter korter (afstand tussen finishlijn en startpodium). De mannen elite hebben drie ronden af te werken, goed voor in totaal 38,7 kilometer. Leuk extraatje voor de fans die naar het BK afzakken: aan het Sportpark De Krokodiel, dat we kennen als locatie van de Superprestigecross in Middelkerke, wordt gezorgd voor animatie, inclusief een reuzenscherm.

Start eerste eliterenner met contract: 15.06 uur (David Boucher)
Renners starten om de twee minuten
Start laatste eliterenner met contract: 18.04 uur (Victor Campenaerts)


Favorieten

We quoten even Belgisch bondscoach Rik Verbrugghe, die maandag te gast was op het ‘Road to Tokyo-event’, georganiseerd door Belgian Cycling. “Ik tel zes uitgesproken favorieten voor het BK tijdrijden. Ik wil echt zien hoe ze het er vanaf brengen onder druk. Voor mij wordt dit een belangrijke aanwijzing richting mijn EK-selectie voor Alkmaar in augustus.” Met andere woorden, de zes strijden in Middelkerke dus voor meer dan de driekleur. Ze hebben dit jaar stuk voor stuk op topniveau gepresteerd tegen de klok en lijken elkaar alleen maar te motiveren en naar een nog hoger niveau te tillen. We zetten ze even op een rij.

Victor Campenaerts is uittredend kampioen, regerend Europees kampioen en werelduurrecordhouder. “Ik besef dat ik de te kloppen man ben”, windt Campenaerts er geen doekjes om. “Dat brengt druk mee, ja. Ik kan alleen maar bevestigen, zeker niet verrassen. Maar als het werelduurrecord kan breken voor de ogen van 650.000 Vlamingen, dan wil dat zeggen dat ik niet slecht presteer onder druk.”

Campenaerts kan zich als geen ander voorbereiden op een kampioenschap. Een stuk beter dan in een rittenkoers, waar hij door de opeenvolging van koersdagen een beetje van zijn mogelijkheden lijkt te verliezen. Voor ons blijft de Antwerpenaar de te kloppen man, ook al gaf hij tijdens de Baloise Belgium Tour aan WielerFlits toe dat het bij hem nu vooral gaat om – na een lange eerste seizoenshelft zonder pauzes – het conditionele verval te beperken.

Van Aert imponeerde in de Dauphiné – Cor Vos © 2019

De Lotto Soudal-specialist ziet Wout van Aert als zijn grootste concurrent. Met dank aan zijn TT-zege in het Critérium du Dauphiné, natuurlijk. Van Aerts tijdritcapaciteiten komen echter niet uit de lucht vallen. Ook twee jaar geleden piekte de veldrittopper al naar het BK tijdrijden, maar moest toen vrede nemen met een zesde plaats. Opmerkelijk: Van Aert trapte toen de hoogste wattage. Ondertussen heeft Jumbo-Visma echter werk gemaakt van Van Aerts positie en aerodynamica, waardoor hij nu pas zijn beste rendement haalt.

Derde potentiële titelkandidaat is de jonge Remco Evenepoel. Klasse te koop en regerend Belgisch, Europees en wereldkampioen tegen de klok bij de junioren. De voorbije weken, vooral in de Baloise Belgium Tour, snoerde Evenepoel iedereen die kritiek had op zijn snelle overstap naar de profs, de mond. Na zijn eindzege in de Ronde van België nam de Vlaams-Brabander een paar dagen rust om daarna vol te focussen op dit BK.

Remco Evenepoel – Cor Vos © 2019

Zoals gewoonlijk speelt Evenepoel ook geen verstoppertje. “Dit BK is het grootste doel in mijn debuutjaar bij de profs”, vertelde hij ons. In een adem gaf hij ook toe dat hij maar al te graag door bondscoach Verbrugghe geselecteerd zou worden voor het EK in Alkmaar. “Met andere woorden, mijn eerste kennismaking met die lange afstand is meteen een examen.”

Ook Tim Wellens kan zich in de debatten mengen, al is de Limburgse klasbak niet de topfavoriet. Maar hem onderschatten doen we ook best niet. “We hebben de voorbije winter echt meer aan het tijdrijden gewerkt”, vertelt hij in de Tourgids van Sport/Wielermagazine. “Krachttraining op de tijdritfiets op de rollen, aerodynamicatests op de piste, aanpassingen aan de kledij, aan het stuur, enzovoort.”

Dat resulteerde ondertussen in winst in de tijdrit van de Ruta del Sol, waar hij onder meer Izagirre, Kruijswijk en de broers Yates achter zich hield. Ook in de Baloise Belgium Tour zette Wellens de tijdrit in Grimbergen naar zijn hand, notabene voor onder meer Campenaerts en Evenepoel. Wellens vertelde ons die dag zelf dat hij niet zomaar vanuit Monaco even naar België komt afgezakt om gewoon mee te doen. We geloven hem graag.

Thomas De Gendt – Cor Vos © 2018

Lotto Soudal heeft naast Campenaerts en Wellens overigens nog een derde ijzer in het vuur. Vorig jaar kwam Thomas De Gendt amper drie seconden tekort om de Europese kampioen niet met het schaamrood op de wangen naar huis te sturen. Dit jaar verbaasde hij ons nog maar eens in de slottijdrit van de Ronde van Italië, waarin hij derde finishte na Chad Haga en… Victor Campenaerts. Minpuntje voor de Oost-Vlaamse hardrijder: hij heeft sinds de Giro d’Italia geen wedstrijd meer gereden, daar waar hij een jaar geleden wel het Critérium du Dauphiné in de benen had.

Onze laatste kanshebber steeg de voorbije week met stip in ons rijtje favorieten. Yves Lampaert won zowaar de tijdrit in de Ronde van Zwitserland. Hij hield er wereldtoppers als Rohan Dennis en Stefan Küng achter zich en zet zich zo meteen naast Campenaerts en Van Aert, die enige andere  Belgen die een tijdrit in de WorldTour op hun naam schreven. Plots ruikt Lampie zomaar een kans op een tweede TT-driekleur, als schuift hij de druk wat van zich af.

Lampaert op dreef in Zwitserland – Cor Vos © 2019

“Ja, ik ruik een kans, maar start zonder druk”, vertelde hij het voorbije weekend. “Die ligt bij Campenaerts en Van Aert. Zíj zijn de grote favorieten. Met ­onder meer ook Wellens, De Gendt en Evenepoel als outsiders wordt het een mooi en boeiend BK. Wat een tijdritweelde plots, in België. In elf dagen tijd pakken we drie keer uit. Zot, hé?” We kunnen het niet beter verwoorden, Yves.

Tot slot kijken we ook nog uit naar de prestaties van onder Brent Van Moer en Nathan Van Hooydonck. Van Moer (Lotto Soudal) is amper 21 en kan in de toekomst uitgroeien tot een vaste waarde. Op het beloften-WK in Innsbruck werd hij vorig jaar tweede achter toptalent Mikkel Bjerg. In Middelkerke kan hij zich een eerste keer testen bij de grote jongens. Van Hooydonck werd in de tijdrit van de Baloise Belgium tweede achter Tim Wellens. Ook Toon Aerts, die zich heel specifiek voorbereidde op dit BK, en Frederik Frison moeten in staat zijn om mee te bikkelen voor een verre ereplaats.

Brent Van Moer, vorig jaar zilver op het WK U23 – Cor Vos © 2018

Favorieten volgens WielerFlits
**** Victor Campenaerts
*** Wout van Aert, Yves Lampaert
** Thomas De Gendt, Tim Wellens, Remco Evenepoel
* Nathan Van Hooydonck, Toon Aerts, Frederik Frison, Brent Van Moer

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Het wordt donderdag iets minder warm dan de voorbije dagen. Het wordt maximum 21 graden en er is sprake van wat bewolking. De kans op neerslag blijft miniem (10 procent) en er wordt een briesje van 30 kilometer/uur voorspeld.  Er is geen live-uitzending van het BK tijdrijden op tv, maar online wordt wel een livestream voorzien, verzorgd door het Motomediateam.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Sephiroth 25 juni 2019 om 19:44

Mooie voorbeschouwing, ik zou degendt erg leuk vinden en anders van Aert wel als 2. optie verkiezen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.