Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2021

Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2021

foto: Cor Vos

woensdag 16 juni 2021 om 08:30

Woensdag staan in Ingelmunster de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor eliterenners op het menu. Bij de mannen helaas een BK met een iets afgeroomd deelnemersveld door het forfait van titelverdediger Wout van Aert. Zo ligt de weg naar een eerste nationale proftitel voor Remco Evenepoel breed open. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het Belgisch tijdritkampioenschap is dit jaar aan haar 24ste editie toe. De grootste slokoppen in het verleden waren Leif Hoste, Marc Wauters en Kristof Vandewalle, die elk drie titels op hun palmares hebben. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts kan op papier mederecordhouder kunnen worden. Opmerkelijk: tussen 1997 en 2006 haalde specialist Bert Roesems maar liefst acht (!) keer het podium, maar slechts één keer pakte hij ook de titel. In 2004 was hij de beste in het Oost-Vlaamse Wachtebeke.

In 2012 pakte Kristof Vandewalle zijn eerste van drie tijdrittitels op rij – foto: Cor Vos

In het verleden leefde dit kampioenschap amper in België. Vandaar ook dat het BK tegen de klok zelden rechtstreeks op het scherm te volgen was. De laatste jaren gaat het echter crescendo met de interesse, met dank aan een paar leuke duels de voorbije jaren en het steeds stijgende niveau van onze toppers. Met Victor Campenaerts als voorloper, gevolgd door Remco Evenepoel, Wout van Aert en nog een aantal anderen.

Ondanks de toegenomen interesse blijft het prijzengeld aan de lage kant. Dit jaar mag zowel de winnaar als de winnares met 820 euro naar huis. De zilveren en bronzen medaillewinnaars krijgen respectievelijk nog 415 en 280 euro.

Laatste tien winnaars BK tijdrijden mannen
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-be Wout van Aert
2018: flag-be Victor Campenaerts
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Victor Campenaerts
2015: flag-be Jurgen Van den Broeck
2014: flag-be Kristof Vandewalle
2013: flag-be Kristof Vandewalle
2012: flag-be Kristof Vandewalle
2011: flag-be Philippe Gilbert

Ann-Sophie Duyck in actie op het BK in Chimay, waar ze haar vierde titel behaalde – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen is de West-Vlaamse Ann-Sophie Duyck recordhoudster met maar liefst vijf – opeenvolgende – Belgische titels, behaald van 2014 tot en met 2018. Liesbet De Vocht pakte de tricolore vier keer. De voorbije twee jaar stond er geen maat op Lotte Kopecky. De Liv-renster kan woensdag voor een hattrick zorgen.

Laatste tien winnaars BK tijdrijden vrouwen
2020: flag-be Lotte Kopecky
2019: flag-be Lotte Kopecky
2018: flag-be Ann-Sophie Duyck
2017: flag-be Ann-Sophie Duyck
2016: flag-be Ann-Sophie Duyck
2015: flag-be Ann-Sophie Duyck
2014: flag-be Ann-Sophie Duyck
2013: flag-be Liesbet De Vocht
2012: flag-be Liesbet De Vocht
2011: flag-be Liesbet De Vocht


Vorig jaar

Vorig jaar behaalden zowel Wout van Aert als Lotte Kopecky hun tweede tijdrittitel op rij. Van Aert deed dat in afwezigheid van zijn grootste concurrent Remco Evenepoel. Het BK in Koksijde stond door de coronapandemie immers pas op 20 augustus op de agenda. Vijf dagen eerder was Evenepoel in de afdaling van de Muro di Sormano in een ravijn gesukkeld, waardoor hij logischerwijze forfait moest geven voor het BK.

Omdat ook Yves Lampaert in Koksijde niet van de partij was, hoefde Van Aert zich in Koksijde alleen maar te concentreren op Victor Campenaerts. Maar de werelduurrecordhouder was geen partij voor de hardrijder van Jumbo-Visma. Campenaerts gaf over de 41,6 kilometer een halve minuut toe op Van Aert. Frederik Frison – eerder al twee keer top vijf op het BK – werd derde op 1’17”.

Van Aert in Koksijde – foto: Cor Vos

Top-5 BK tijdrijden 2020
Mannen

1. flag-be Wout van Aert in 50’10”
2. flag-be Victor Campenaerts op 30″
3. flag-be Frederik Frison op 1’17”
4. flag-be Thomas De Gendt op 1’42”
5. flag-be Florian Vermeersch op 1’58”

Vrouwen
1. flag-be Lotte Kopecky in 38’01”
2. flag-be Sara Van De Vel op 1’02”
3. flag-be Julie Van De Velde op 1’09”
4. flag-be Ann-Sophie Duyck op 1’15”
5. flag-be Annelies Dom op 1’17”


Parcours

Ingelmunster is de thuishaven van Yves Lampaert, de West-Vlaamse hardrijder van Deceuninck-Quick-Step. Lampie heeft zelf geen hand gehad in het uitstippelen van het parcours, maar kent het uiteraard als zijn broekzak. “Een gevarieerde omloop”, noemt hij het. “Er zijn een aantal rechte stukken waar je je kracht op kwijt kunt, maar die worden netjes afgewisseld met een paar technische passages met voldoende bochtenwerk.”

De renners en rensters rijden van het startpodium in de Ingelmunsterse Bruggestraat en maken daarna ook een ommetje bij de buren van Izegem om dan opnieuw richting het centrum van Ingelmunster te rijden. Er zijn geen hellingen in de Brigandsgemeente, maar de lastigheidsgraad is volgens Yves Lampaert toch niet te onderschatten.

Vier bruggen per ronde
“Je kan er mee lachen”, vertelt de tijdritkampioen van 2017, “maar in het rondje van goed twaalf kilometer liggen maar liefst vier bruggen. De mannen moeten drie ronden afwerken, waardoor je in totaal toch twaalf keer een brug over moet. Dat zijn geen hellingen, maar op zo’n BK tijdrijden ga je echt voluit. Geloof me dat die bruggen in de slotronde in de kleren gaan kruipen.”

De vrouwen leggen twee ronden af. Goed voor respectievelijk 12,7 en 12,2 km of een totaal van 24,9 kilometer. Bij de mannen wordt dat twee keer 12,7 km en één keer 12,2 km of een totaal van 37,6 kilometer.

Starturen:
Start eerste eliterenster: 13u00 (Charlotte Pennynck)
Start laatste eliterenster: 14u24 (Lotte Kopecky)
Start eerste eliterenner: 14.56 uur (Seppe Rombouts)
Start laatste eliterenner: 16u18 (Remco Evenepoel)
Alle rensters en renners starten om de minuut.


Favorieten

Mannen
Jammer. De wielerfan keek al verlekkerd uit naar een duel tussen Remco Evenepoel en Wout van Aert. Twee wereldtoppers in hun discipline. Maar net als vorig jaar komt dat er niet. In Koksijde lag Evenepoel in de lappenmand, dit jaar is Van Aert er niet bij om zijn titel te verdedigen. Na zijn blindedarmontsteking wil de Kempenaar zijn hoogtestage in het Franse Tignes zo lang mogelijk rekken om in een zo goed mogelijke conditie aan de start van de Tour de France te komen.

Dat betekent dat Remco Evenepoel de weg vrij heeft om in zijn derde jaar als prof zijn naam op de erelijst van het BK tijdrijden toe te voegen. De 21-jarige Vlaams-Brabander gaf de voorbije week zelf aan nog niet helemaal opnieuw over zijn capaciteiten van voor zijn val in de Ronde van Lombardije te beschikken, maar in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour liet Evenepoel toch al zien dat dat meer dan de goede kant opgaat.

Evenepoel op weg naar winst in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour – foto: Cor Vos

Maar veel steken laat Evenepoel onderweg best niet vallen, want thuisrijder Yves Lampaert is bijzonder gemotiveerd om het zijn jonge ploegmakker zo moeilijk mogelijk te maken. Dat deed hij overigens al in de Baloise Belgium Tour, waar hij op amper twee seconden van Evenepoel strandde. Voor eigen volk zal Lampaert niets aan het toeval overlaten.

Ook niet te onderschatten: Ilan Van Wilder. Het rondetalent van Team DSM komt voorlopig in weinig pronostieken naar voor, maar Van Wilder – ook nog altijd maar 21! – heeft dit jaar een enorme stap gezet in het werk tegen de klok. Zo werd hij een paar weken geleden nog knap vijfde in de tijdrit van de Dauphiné. Van Wilder liet er een vijfde plaats noteren en deed daarmee beter dan onder meer Richie Porte en Geraint Thomas. Van Wilder is meer dan podiumrijp op het BK.

Hoe goed is Victor Campenaerts hersteld na zijn opgave in die Ronde van België? De werelduurrecordhouder heeft de voorbije maanden weliswaar het geweer van schouder veranderd en is dit jaar veel minder tijdritspecialist in vergelijking met de voorbije jaren, maar Vocsnor kan uiteraard nog steeds bijzonder hard fietsen en toeleven naar een belangrijke afspraak. Evenepoel bedreigen lijkt geen haalbare kaart, maar een mooie ereplaats zal altijd een doel zijn voor de Giro-ritwinnaar.

Campenaerts op het BK in Koksijde met een applausje voor Wout van Aert – foto: Cor Vos

Ook tuk op een topresultaat: Frederik Frison. De neef van Lotto Soudal-ploegleider Herman werd in 2018 en 2019 vijfde op het BK tijdrijden en bevestigde vorig jaar met een derde plaats. Benieuwd of de Kempenaar kan bevestigen. Onze laatste ster gaat naar Florian Vermeersch, vorig jaar in Koksijde nog vijfde. Afwachten of Vermeersch de Ronde van Zwitserland goed heeft verteerd.

Vallen net buiten onze sterren: Rune Herregodts (knap vierde in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour) en het Alpecin-Fenix-duo Senne Leysen (vorig jaar zevende) en Jonas Rickaert. Voor de volledigheid geven we graag nog mee dat naast Wout van Aert ook Thomas De Gendt, Tim Wellens (allebei in Monaco bezig aan hun voorbereiding op de Tour de France) en Laurens De Plus (nog niet wedstrijdklaar) niet van de partij zijn op dit BK.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Remco Evenepoel
** Yves Lampaert, Ilan Van Wilder
* Victor Campenaerts, Frederik Frison, Florian Vermeersch


Vrouwen
Lotte Kopecky verdedigt in Ingelmunster haar titel. Dat deed ze vorig jaar in Koksijde al een keertje met succes en zonder tegenslag moet ze woensdag in staat zijn haar derde titel op rij te pakken. Kopecky had in Koksijde meer dan een minuut voorsprong op de concurrentie, het lijkt ons niet dat iemand die kloof intussen heeft kunnen dichten.

Er is ook geen enkele referentie, want sinds dat BK in Koksijde is er geen damestijdrit meer afgewerkt. Dus zullen ook de dames zelf in het duister tasten wat de concurrentie betreft. Sara Van De Vel, Julie Van De Velde, Ann-Sophie Duyck, Britt Knaven en Shari Bossuyt streden toen voor zilver en brons, het zijn ook in Ingelmunster de te verwachten namen.

Lotte Kopecky, in Koksijde nog in Lotto Soudal-outfit – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lotte Kopecky
** Sara Van De Vel, Julie Van De Velde
* Shari Bossuyt, Britt Knaven, Ann-Sophie Duyck

Website organisatie
Deelnemerslijst alle categorieën


Weer en TV

Het wordt heet in Ingelmunster, woensdagnamiddag. Het wordt volgens Meteovista.be zelfs de warmste dag van de week, waarbij de temperatuur tijdens het BK tot 29 ℃ kan oplopen.

Het BK tijdrijden kunt u vanaf 15.30 uur live volgen op Canvas en via de livestream op Sporza. Uiteraard houdt ook WielerFlits u op de hoogte met een verslag en reacties van de protagonisten.

Dit artikel delen:

1 Reactie

SoloSlim 14 juni 2021 om 13:18

Hopelijk kan Yves , net zoals inde Baloise tour, het spannend houden..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.