Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2022 in Gavere
© Cor Vos
Nico Dick donderdag 23 juni 2022 om 08:00

Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2022 in Gavere

Donderdag staan in het Oost-Vlaamse Gavere de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor eliterenners (m/v) op het menu. Bij de mannen helaas een BK met een wat afgeroomd deelnemersveld door het forfait van Wout van Aert. Dé kans voor Remco Evenepoel om zijn allereerste nationale proftitel te pakken. Lotte Kopecky gaat voor een ‘vier op vier’. WielerFlits blikt vooruit.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Historie

Het Belgisch tijdritkampioenschap is dit jaar aan haar 25ste editie toe. De grootste slokoppen in het verleden waren Leif Hoste, Marc Wauters en Kristof Vandewalle, die elk drie titels op hun palmares hebben. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en uittredend kampioen Yves Lampaert zouden op papier straks mederecordhouder kunnen worden. Opmerkelijk feitje: tussen 1997 en 2006 haalde specialist Bert Roesems maar liefst acht (!) keer het podium, maar slechts één keer pakte hij ook de titel. In 2004 was hij de beste in het Oost-Vlaamse Wachtebeke.

In 2012 pakte Kristof Vandewalle zijn eerste van drie tijdrittitels op rij – foto: Cor Vos

In het verleden leefde dit kampioenschap amper in België. Vandaar ook dat het BK tegen de klok zelden rechtstreeks op het scherm te volgen was. De laatste jaren blijft het echter crescendo gaan met de interesse, met dank aan een paar leuke duels de voorbije jaren en het steeds stijgende niveau van onze toppers. Met Victor Campenaerts als voorloper, gevolgd door Remco Evenepoel, Wout van Aert en nog een aantal anderen.

Laatste tien winnaars BK tijdrijden mannen
2021: flag-be Yves Lampaert
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-be Wout van Aert
2018: flag-be Victor Campenaerts
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Victor Campenaerts
2015: flag-be Jurgen Van den Broeck
2014: flag-be Kristof Vandewalle
2013: flag-be Kristof Vandewalle
2012: flag-be Kristof Vandewalle

Ann-Sophie Duyck in actie op het BK in Chimay, waar ze haar vierde titel behaalde – foto: Cor Vos

Bij de vrouwen is de West-Vlaamse Ann-Sophie Duyck nog steeds recordhoudster met maar liefst vijf – opeenvolgende – Belgische titels, behaald van 2014 tot en met 2018. Liesbet De Vocht pakte de tricolore vier keer. De voorbije drie jaar stond er geen maat op Lotte Kopecky. Donderdag kan ook zij haar vierde pakken.

Dit jaar worden de tijdritkampioenschappen voor het eerst georganiseerd in het Oost-Vlaamse Gavere, een idee van Lotto Soudalprof Thomas De Gendt, die in deelgemeente Semmerzake woont. De gemeente tastte daarvoor best diep in de geldbuidel: er was een budget van 25.000 euro vereist, los van de praktische organisatiekosten.

Laatste tien winnaars BK tijdrijden vrouwen
2021: flag-be Lotte Kopecky
2020: flag-be Lotte Kopecky
2019: flag-be Lotte Kopecky
2018: flag-be Ann-Sophie Duyck
2017: flag-be Ann-Sophie Duyck
2016: flag-be Ann-Sophie Duyck
2015: flag-be Ann-Sophie Duyck
2014: flag-be Ann-Sophie Duyck
2013: flag-be Liesbet De Vocht
2012: flag-be Liesbet De Vocht


Vorig jaar

Yves Lampaert zet Ingelmunster in lichterlaaie
Vorig jaar werd het BK tijdrijden verreden in de achtertuin van Yves Lampaert, al was Remco Evenepoel vooraf de gedoodverfde favoriet. Ook al omdat uittredend kampioen Wout van Aert er niet bij was. Maar Evenepoel verslikte zich in zijn extra gemotiveerde ploegmaat.

Nathan Van Hooydonck zette de eerste echte richttijd neer. Als voorlaatste van een eerste blok renners klokte Van Aerts ploegmaat af op 46’01”.  Maar de grote kanonnen zaten in het tweede blok. Florian Vermeersch deed zeven seconden beter dan Van Hooydonck en even later ging Yves Lampaert – letterlijk vooruitgeschreeuwd door een enthousiast thuispubliek – daar nog eens meer dan een minuut onder.

Lampaert werd in eigen dorp op handen gedragen door de fans – foto: Cor Vos © 2021

Vervolgens was het voor de West-Vlaming bang afwachten. Maar zowel Ilan Van Wilder, Frederik Frison, Victor Campenaerts en tot slot ook Remco Evenepoel kwam niet meer in de buurt van Lampaert. Evenepoel kwam nog het dichtst in de buurt, maar moest finaal toch twintig seconden prijsgeven. Campenaerts pakte het brons.

Top-5 BK tijdrijden 2021
Mannen

1. flag-be Yves Lampaert  – 37,6 kilometer in 44’48”
2. flag-be Remco Evenepoel op 20″
3. flag-be Victor Campenaerts op 41″
4. flag-be Ilan Van Wilder op 1’01”
5. flag-be Florian Vermeersch op 1’06”

Hattrrick voor Lotte Kopecky
Voor de mannen hun BK afwerkten, reden ook de vrouwen hun Belgisch kampioenschap. Topfavoriete Lotte Kopecky ontgoochelde niet en pakte in Ingelmunster haar derde tijdrittitel op rij. Lotte Claes zette de eerste richttijd neer, maar die werd snel verbeterd door Alana Castrique.

Tot de piepjonge Julie De Wilde verraste met een straffe tijd van 34’19”. Onder meer Shari Bossuyt en Ann-Sophie Duyck beter er zich de tanden stuk op. Alleen Julie Van De Velde deed nog beter met 34’15”. Daarna was het wachten op de aankomst van topfavoriete Lotte Kopecky. En die deed wat verwacht werd en verbeterde de tijd van Van De Velde met nog eens 14 seconden.

Lotto Kopecky, vorig jaar nog in Liv-outfit, op weg naar goud – foto: Cor Vos © 2021

Vrouwen
1. flag-be Lotte Kopecky – 24,9 kilometer in 34’01”
2. flag-be Julie Van De Velde op 14″
3. flag-be Julie De Wilde op 18″
4. flag-be Ann-Sophie Duyck op 34″
5. flag-be Jesse Vandenbulcke op 46″


Parcours

Het BK tijdrijden vindt dit jaar plaats in Gavere, het Oost-Vlaamse dorp tussen Gent en Oudenaarde dat de wielerliefhebber uiteraard kent vanwege de Superprestige-veldrit georganiseerd door SP-oprichter Etienne Gevaert. Start en aankomst van de tijdrit ligt trouwens op amper tweehonderd meter van het militaire domein waar de cross jaarlijks wordt afgewerkt.

Grote blikvangers voor de tijdrit zijn Thomas De Gendt en Victor Campenaerts, beiden woonachtig in Gavere. Beide Lotto Soudal-renners sieren ook de affiche. De Gendt hielp een paar jaar geleden al de omloop mee uittekenen, maar ook Campenaerts kan donderdag het ongetwijfeld het BK met de ogen dicht rijden.

Snelle start
“Ik heb er inderdaad al heel veel rondjes op gereden”, lacht de werelduurrecordhouder, die voor ons het parcours even overloopt. “De eerste kilometers zal het er bijzonder snel aan toe gaan. Van bij de start in de buurt van het militaire domein gaat het via de Vluchtenboerstraat richting een aantal bochtige, maar goede en snelle wegen – deels door de velden (Hullestraat) – richting deelgemeente Baaigem. “Daarin één verraderlijk stukje. Amper twee meter kasseien in een bochtje, maar de pechvogel van de dag kan er zijn BK verbrodden”, lacht Lampaert.

“Eenmaal door de dorpskern van Baaigem duiken we opnieuw de velden in. Allemaal mooie wegen, best bochtenrijk, maar wel snelle bochten. Ook in die passage is een hellend stuk, maar eigenlijk is de steiltegraad verwaarloosbaar. Daarna gaan we richting Dikkelvenne, waar nog een tricky passage is met eerst een rechts en onmiddellijk daarna een linkse bocht (Donatusstraat, red). Als je die vol neemt, kan je wel een secondje winst sprokkelen.”

Lastige finish
“Vervolgens komt je op de grote weg in Dikkelvenne (Kerkstraat die overgaat in de Nijverheidsstraat, red) voor de laatste twee minuten van de omloop. Best lastig. Eerst bergaf, daarna vanuit het diepste punt van Dikkelvenne, oplopend tot aan de finish. Het is kwestie om daar niet stil te vallen. Al bij al een mooi rondje waarop het goed vooruitgaat, tenzij er echt veel wind staat. Die zou in de open velden wel een rol kunnen spelen.”

Het ’thuisvoordeel’ is volgens Campenaerts relatief. “Omdat het geen té moeilijk parcours is. Uiteraard ken ik het bijzonder goed, maar ik weet dat onder meer Evenepoel, Lampaert en Florian Vermeersch het rondje al kwamen verkennen, dus dat voordeel moet je ook niet overschatten.”

De vrouwen leggen twee ronden van 11,6 kilometer af, goed voor in totaal 23,2 kilometer. Bij de mannen wordt dat drie ronden, samen 34,8 kilometer.

Starturen:
Start eerste eliterenster: 11u08 (Carolien Haers)
Start laatste eliterenster: 12u33 (Lotte Kopecky)
Start eerste eliterenner: 13.04 uur (Julian Mertens)
Start laatste eliterenner: 15u33 (Yves Lampaert)
Vrouwen starten om de minuut, mannen om de twee minuten.


Favorieten

Mannen
Doodzonde voor de organisatoren dat ze  – net als vorig jaar in Ingelmunster – een duel tussen Wout van Aert en Remco Evenepoel mislopen. Twee wereldtoppers in hun discipline, spektakel en een vol huis gegarandeerd. Van Aert werkt echter samen met zijn Jumbo-Vismaploegmaats  een hoogtestage af in functie van de Ronde van Frankrijk verkiest om die niet vroegtijdig te onderbreken. Evenepoel is er wel bij en jaagt in Gavere op een eerste nationale proftitel.

De jonge hardrijder van Quick-Step-Alpha Vinyl stond eerder al twee keer op het podium, maar een titel pakte hij nog niet. Toen hij in 2019 in Koksijde derde werd, was hij nog piepjong. Vorig jaar was Evenepoel nog niet top na een zware revalidatie en een mislukte Giro. Donderdag zijn er geen excuses. Vorige zondag nog domineerde hij de slottijdrit in de Ronde van Zwitserland. Als hij die lijn doortrekt, pakt hij in Gavere altijd de tricolore.

Evenepoel won zondag nog de tijdrit in de Ronde van Zwitserland – foto: Cor Vos © 2022

Campenaerts vs Lampaert
“Als Remco niet plots ziek wordt of tijdens zijn tijdrit twee keer lek rijdt, strijdt de rest voor de tweede plek”, vertelde Victor Campenaerts ons vorige week. “Toch wil ik niets aan het toeval overlaten. Je weet nooit wat er gebeurt, al wil ik daarbij benadrukken dat ik niet hoop dat een concurrent door pech wordt uitgeschakeld.”

Campenaerts woon op een paar honderd meter van de start- en finishzone, kent het parcours als zijn broekzak en heeft net daarom een streepje voor op titelverdediger Yves Lampaert, die vorige week nochtans de tijdrit in de Baloise Belgium Tour won. Die twee kunnen voor een pak spanning zorgen met de tweede plaats als inzet.

Ilan Van Wilder kan een belangrijke outsider worden. De ploegmaat van Evenepoel kon door omstandigheden de voorbije twee jaar de verwachtingen nog niet inlossen, maar is wel degelijk een steengoed tijdrijder. Zondag in Zwitserland was hij op weg naar een mooie ereplaats, maar kwam ten val. Als hij donderdag kan rechtblijven, zijn we benieuwd naar waar hij uitkomt. (*)

Ilan Van Wilder in de proloog van de Tour de la Provence – foto: Cor Vos © 2022

Florian Vermeersch, Rune Herregodts, Frederik Frison en Thomas De Gendt zijn kandidaten voor een topvijfplaats. De Gendt tekende het parcours uit en wilde voor eigen volk schitteren, maar liep in Zwitserland een enkelblessure op. Een ereplaats zou al een ferm resultaat zijn.

Tot slot zijn we nog benieuwd naar de prestaties van klimtalent Cian Uijtdebroeks en Laurens De Plus. Voor Uijtdebroeks (19) wordt het zijn eerste tijdrit ooit bij de profs, De Plus hoopt ongetwijfeld vooruitgang te zien na twee moeilijke jaren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Remco Evenepoel
** Yves Lampaert, Victor Campenaerts
* Ilan Van Wilder *, Florian Vermeersch, Rune Herregodts

(*)  Update woensdagmiddag 15u40: Ilan Van Wilder geeft forfait voor het BK Tijdrijden. Hij heeft nog te veel last van zijn val in de Ronde van Zwitserland


Vrouwen
Lotte Kopecky verdedigt in Gavere voor de tweede keer haar titel. Dat deed ze zowel in Koksijde als in Middelkerke met succes en zonder tegenslag moet ze donderdag in staat zijn haar vierde titel op rij te pakken. De winnares van de Ronde van Vlaanderen heeft in vergelijking me vorig jaar sowieso een extra stap voorwaarts gezet en conditioneel groeit ze naar haar tweede piek in het jaar toe.

Moeilijk om de concurrentie naar waarde te schatten, want we beschikken amper over referentiemateriaal. De Plantur-Pura ploeggenotes Julie De Wilde en Julie Van De Velde strijden in principe samen met Shari Bossuyt voor zilver en brons. Ook Sara Van De Vel, Jesse Vandenbulcke en Britt Knaven mogen een ereplaats ambiëren. Knaven kroonde zich in mei overigens al tot U23-kampioene.

Lotte Kopecky, in Koksijde nog in Lotto Soudal-outfit – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lotte Kopecky
** Julie Van De Velde, Julie De Wilde
* Shari Bossuyt, Jesse Vandenbulcke, Sara Van De Vel

Website organisatie
Deelnemerslijst alle categorieën


Weer en TV

Het BK tijdrijden kunt u vanaf 14u uur live volgen op Eén en via de livestream van Sporza. Uiteraard houdt ook WielerFlits u op de hoogte met een verslag en reacties van de protagonisten.

Het wordt mooi weer in Gavere, donderdag. Het wordt volgens Meteovista.be rond de 25 graden Celcius, wel met een stevig briesje rond de middag.

8 Reacties
Sorteer op:
22 jun 13:06
Van Wilder start niet vanwege z'n val in Zwitserland (bron: HNB)
    22 jun 16:19
    Is ons inderdaad bevestigd door de ploeg. Hij heeft nog teveel last.
23 jun 00:41
Het is een lange tijdrit. Als je Victor zag vlammen zaterdag in de Ardennen denk ik dat hij er dicht bij zal zijn. Ik vermoed wel dat het niet genoeg zal zijn om Remco te pakken. De negatieve publiciteit rond Lampaert gaat deze parten spelen.
23 jun 08:38
Er moet al heel veel gebeuren om Remco van het hoogste schavotje te houden…
Dit is de eerste reactie.
Toch nog iemand. Is het hier altijd zo'n dode boel?
    22 jun 21:52
    Als je zo nodig een reactie wil, hier dan: ik hoop dat Lampaert niet wint.
22 jun 22:45
Wie van Lotto rijdt Evenepoel in de hekken?

Geef een reactie