Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2024 – Wie grijpt de macht bij afwezigheid Evenepoel en Van Aert?
Is Rune Herregodts de topfavoriet? - foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2024 om 15:30

Voorbeschouwing: BK tijdrijden 2024 – Wie grijpt de macht bij afwezigheid Evenepoel en Van Aert?

In tegenstelling tot in 2023, krijgen we een open editie van het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Toppers Wout van Aert en Remco Evenepoel verkiezen een meer intensieve voorbereiding op de Tour de France boven dit kampioenschap, waardoor de titelstrijd lichtjes onthoofd is. Anderzijds biedt dat een unieke kans voor mannen als Alec Segaert en Rune Herregodts om de titel te grijpen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars BK tijdrijden mannen
2023: flag-be Wout van Aert
2022: flag-be Remco Evenepoel
2021: flag-be Yves Lampaert
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-be Wout van Aert
2018: flag-be Victor Campenaerts
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Victor Campenaerts
2015: flag-be Jurgen Van den Broeck
2014: flag-be Kristof Vandewalle

Laatste tien winnaars BK tijdrijden vrouwen
2023: flag-be Lotte Kopecky
2022: flag-be Lotte Kopecky
2021: flag-be Lotte Kopecky
2020: flag-be Lotte Kopecky
2019: flag-be Lotte Kopecky
2018: flag-be Ann-Sophie Duyck
2017: flag-be Ann-Sophie Duyck
2016: flag-be Ann-Sophie Duyck
2015: flag-be Ann-Sophie Duyck
2014: flag-be Ann-Sophie Duyck


Laatste editie

Uitslag BK tijdrijden mannen 2023
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma
2. flag-be Alec Segaert (Lotto Dstny) op 50s
3. flag-be Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) op 1m06s
4. flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) op
5. flag-be Frederik Frison (Lotto Soudal) op 1m58s

Uitslag BK tijdrijden vrouwen 2023
1. flag-be Lotte Kopecky (SD Worx-Protime)
2. flag-be Febe Jooris (AG Insurance-NXTG U23) op 1m01s
3. flag-be Marthe Goossens (AG Insurance-Soudal Quick-Step) op 1m07s
4. flag-be Sara Van de Vel (Fenix-Deceuninck Continental) op 1m13s
5. flag-be Britt Knaven (AG Insurance-Soudal Quick-Step) op 1m20s


Parcours

De nationale titelstrijd gaat dit jaar door in het Waalse Binche, net onder Charleroi. Het is de eerste keer dat we daar de tijdritkampioenschappen zullen plaatsvinden in de gemeente, maar Binche heeft wel een echte wielertraditie. In eerste instantie als thuisbasis van de ploeg Intermarché-Wanty, maar er waren ook al verschillende wielerwedstrijden te gast. Denk maar aan eendagskoers Binche-Chimay-Binche, de Tour de Frances van 2019 en 2022 en het BK op de weg van 2018, toen gewonnen door Yves Lampaert.

De mannen rijden op donderdag 20 juni 38,6 kilometer. Ze doen twee keer een ronde van 19,3 kilometer, die de vrouwen eenmaal afleggen. De finish is gelegen op de Grote Markt van Binche. Net daarvoor, krijgen de renners en rensters nog een kasseistrook van 200 meter voor de kiezen, maar voor de rest worden de kasseien – die nochtans talrijk in de regio zijn – uit de weg gegaan.

Een bewuste keuze van de organisatie: men wil schade aan het fietsmateriaal en andere incidenten voorkomen, zodat we een eerlijke strijd krijgen. Dat is iets wat de renners alleen maar kunnen toejuichen.

Ondanks dat we in de Ardennen koersen, lijkt het aantal hoogtemeters flink mee te vallen. In het rondje gaat het drie keer stevig bergop, maar beklimmingen langer dan anderhalve kilometer krijgen we met zekerheid niet. Het moet ook gezegd dat er slechts een aantal scherpe bochten in de omloop liggen, echt technisch kunnen we dit parcours dus niet noemen. Het is een rondje voor de echte specialisten.


Donderdag 20 juni: Binche – Binche (38,6 / 19,3 km).
Start eerste renner mannen (Quinten De Graeve): 15.14 uur
Start laatste renner mannen (Alec Segaert): 16.29 uur

Start eerste renner vrouwen (Leentje Van Meirhaeghe): 13.51 uur
Start laatste renner vrouwen (Lotte Kopecky): 14.44 uur

Starttijden


Favorieten mannen

Volstrekt logisch dat Wout van Aert en Remco Evenepoel hun Tourvoorbereiding laten primeren op dit BK tegen de klok. Het tweetal kan zo iets langer op hoogte vertoeven, met het hogere doel in het achterhoofd. In tegenstelling tot het Belgisch kampioenschap op de weg van zondag, is deelname aan de tijdrit voor Belgische profrenners ook niet verplicht.

Het forfait van de Grote Twee van het Belgische tijdrijden leidt er wel toe dat de titelstrijd onthoofd is. Ook iemand als Victor Campenaerts, toch de persoon die het tijdrijden in België terug op de kaart heeft gezet, is er niet bij. Hetzelfde geldt voor een oververmoeide Cian Uijtdebroeks.

Yves Lampaert dan maar, de winnaar van de openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland? Die gold bij insiders de afgelopen weken als de absolute topfavoriet in dit startveld, maar een zware en pijnlijke val in Zwitserland maakte zijn deelname plots onzeker. “Hij heeft schaafwonden op de linkse kant en op zijn heup”, liet zijn ploegleider Geert Van Bondt van Soudal Quick-Step ons afgelopen week weten. Die verwondingen blijken nu te ernstig om voor de Belgische titel te gaan.

En dus komen we zo automatisch bij Rune Herregodts uit. Na een kwakkelvoorjaar komt de renner van Intermarché-Wanty – dé thuisploeg van dit BK – de laatste weken volledig op dreef, met winst in de ZLM Tour en een knappe derde plaats in de tijdrit van de Baloise Belgium Tour. “Dit was een periode die we in het begin van het jaar hadden aangeduid. Ik had van de ploeg het vertrouwen gekregen om mezelf enkele weken zonder koersen te kunnen focussen. Omdat ze ook weten dat als ik naar een doel toewerk, ik altijd goed ben”, zei Herregodts ons eerder. Het BK is voor hem een hoofddoel en tevens een unieke kans.

Het belooft een tweestrijd te worden met de jonge Alec Segaert, (Lotto Dstny) die in de Baloise Belgium Tour op amper twee seconden van Herregodts bleef steken. Een tijdrit van 14 kilometer is nog altijd iets anders dan eentje van 38 kilometer, en Segaert houdt wel van die iets langere afstanden. Bovendien weet hij wat het is om te presteren: niet alleen werd hij vorig jaar tweede na Van Aert, ook heeft hij twee keer het EK tijdrijden voor beloften op zijn palmares staan en greep hij in dezelfde categorie twee keer zilver op het WK.

De derde grote titelkandidaat is een suggestie van Herregodts zelf: “Tim Wellens! UAE Emirates heeft een goede set-up, die renners rijden dit jaar allemaal goede tijdritten en als Tim toewerkt naar de Tour de France moet een inspanning van een uur iets zijn wat hij moet kunnen. Met dat goed materiaal wordt hij ook een sterke tegenstander.”

Het zou ons ten zeerste verbazen, mocht iemand anders dan deze drie met de titel gaan lopen. Brent Van Moer is goed tegen de klok, maar de prioriteiten van de Waaslander liggen elders. Verder kan Lennert Van Eetvelt (ook lid van Lotto Dstny) misschien al iets tonen bij zijn rentree na knieklachten, Sander De Pestel doet het op zijn Van Rysel-fiets ook meer dan behoorlijk bij Decathlon AG2R. Wat heeft de ervaren Julien Vermote (Visma | Lease a Bike) nog in de benen zitten?


Favorieten volgens WielerFlits
*** Rune Herregodts
** Alec Segaert, Tim Wellens
* Brent Van Moer, Julien Vermote, Sander De Pestel


Favorieten vrouwen

De afgelopen vijf – dat is ook het record – edities stond er geen maat op Lotte Kopecky, maar laat ons eerlijk zijn, de kans dat we – behoudens pech of ziekte – dit jaar een andere winnares zullen krijgen, is klein. Kopecky was in eerste instantie nochtans geen groot talent tegen de klok, waardoor ze in 2021 amper veertien tellen sneller was dan Julie Van de Velde en achttien ten opzichte van Julie De Wilde.

Maar de wereldkampioene sleutelde aan haar tijdritpositie, en is intussen natuurlijk ook een renster van wereldklasse geworden. Eentje die puur op conditie een opdracht als deze wel kan bolwerken. Anders word je niet vijfde op het EK tijdrijden van vorig jaar. Bovendien moet het nationaal kampioenschap voor haar een laatste test richting de Giro d’Italia Tour de France worden. Dat ze alleen recordhoudster kan worden, moet Kopecky nog meer motivatie geven.

Kopecky op het EK tijdrijden van vorig jaar – foto: Cor Vos

Het grootste gevaar komt van de nieuwe generatie, waar er met Febe Jooris een toptalent rondrijdt. We leerden haar voor het eerst kennen als bronzen medaillist op het WK tijdrijden voor junioren in Australië, maar bij AG Insurance-Soudal Quick-Step is de 19-jarige Jooris stappen blijven zetten. Waar Kopecky dit jaar nog geen enkele tijdrit reed, was Jooris al vier keer op de tijdritfiets te zien. Op 1 mei won ze al het BK voor beloften, voor Xaydee Van Sinaey.

Toptalent Fleur Moors (Lidl-Trek) heeft eveneens de kwaliteiten om te scoren tegen de klok. In iets mindere mate kunnen ook Julie Van de Velde, Marthe Goossens en Justine Ghekiere – alle drie rensters van AG Insurance-Soudal Quick-Step – meedingen voor de medailles.


Favorieten volgens WielerFlits
*** Lotte Kopecky
** Febe Jooris, Fleur Moors
* Julie Van de Velde, Marthe Goossens, Justine Gherkiere


Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Volgens Weeronline kan het weleens een regenachtig kampioenschap worden in Binche. Niet dat het heel nat wordt, maar er zou toch 3 mm neerslag vallen. Gelukkig is het kampioenschap niet al te technisch. De temperatuur klimt tot 22 graden Celsius, de wind blaast vanuit het noordoosten aan drie Beaufort.

Sporza is donderdag van de partij op tv-zender VRT1 vanaf 14.45 uur voor zowel het BK bij de mannen als vrouwen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.