Voorbeschouwing: BK veldrijden Antwerpen 2020
© BK Antwerpen
zondag 12 januari 2020 om 08:30

Voorbeschouwing: BK veldrijden Antwerpen 2020

Dit weekend staan in Antwerpen de Belgische kampioenschappen voor alle categorieën op de agenda. De strijd bij de heren elite is meer open dan ooit, met zowaar zes titelfavorieten. Bij de dames gaat Sanne Cant op zoek naar haar elfde tricolore op rij. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Geen veldrit met een grotere traditie dan het Belgisch kampioenschap. Al in 1910 opende Philippe Thys de erelijst in Tervuren. Op uitzondering van 1912, van 1914 tot 1920 en 1940 werd sindsdien elk aar opnieuw een mannen-BK verreden. Recordhouder is nog steeds Roland Liboton, die van 1980 tot 1989 tien keer op rij de tricolore pakte. Sven Nys kwam nadien nog aardig in de buurt, maar bleef uiteindelijk steken op negen.

De dames reden pas in 2001 hun allereerste Belgische kampioenschap. Kathleen Vermeiren haalde het in Mol van Anja Nobus en Lory Laroy. Recordhoudster bij de dames is Sanne Cant. De regerende wereldkampioene moest in 2009 nog nipt het onderspit delven tegen Joyce Vanderbeken, maar vanaf dan bleef ze ongeslagen. Net als Liboton zorgde ze voor tien op een rij. Het BK 2020 vindt voor de zevende keer plaats in Antwerpen. Niels Albert en Sanne Cant waren de laatste veldrijders die zich in de havenstad tot nationaal veldritkampioen kroonden. Albert haalde het in 2011 van Bart Wellens en Kevin Pauwels.

In 2011 werd Albert Belgisch kampioen in Antwerpen – © Cor Vos

De organisatie berust bij Stad Antwerpen in samenwerking met vzw SportIDee, tevens organisator van de Ethias Crossen en sinds vorige zomer opgeslorpt door evenementenbureau Golazo. De organisatoren mikken op minstens 20.000 toeschouwers, een aantal dat ook in 2011 al werd gehaald op het Strand van Sint-Anneke. Goed om weten: aan het BK van dit jaar hangt een prijskaartje vast van om en bij het half miljoen euro, waarvan 100.000 euro werd uitgetrokken voor de bouw van een ponton op de Schelde (zie parcours), wat het paradepaardje van het BK moet worden. Er zijn overigens 4.500 vip-tickets de deur uit.

Laatste tien winnaars BK – Heren elite
2019: flag-be Toon Aerts
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Klaas Vantornout
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Niels Albert
2010: flag-be Sven Nys

Laatste tien winnaars BK – Dames elite
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-be Sanne Cant
2011: flag-be Sanne Cant
2010: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Aerts verrast Van Aert
Ondanks een minder seizoen werd Wout van Aert vooraf toch als favoriet gezien. Na respectievelijk Lille, Oostende en Koksijde mikte de Kempenaar op een ‘vier op een rij’. Maar dat was zonder Toon Aerts gerekend. Voor de kopman van Telenet-Fidea was de Belgische titel de kers op de taart na een prima wintercampagne.

Het was Michael Vanthourenhout die voor een razendsnelle start koos. Aerts schoof – bij momenten letterlijk – vlot mee, terwijl Van Aert het iets moeilijker had om in het ritme te geraken. Maar in de tweede ronde moest de West-Vlaming zijn snelle start al bekopen, terwijl Van Aert samen met Aerts de leiding nam.

Aerts ploetert in Kruibeke naar zijn eerste tricolore – © Cor Vos

De wereldkampioen en topfavoriet sloeg vervolgens een kloof en liep tot vijftien seconden uit. Over en out? Niet, dus. Na een valpartij, inclusief een kort oponthoud, keerde Aerts terug tot in het spoor van Van Aert. En Aerts kreeg vleugels. Vrijwel meteen na de aansluiting versnelde hij opnieuw en reed zijn rivaal los uit het wiel. Van Aert bleef knokken en druk zetten, maar kraakte in de slotronde. Hij kreeg 52 seconden aangesmeerd. Michael Vanthourenhout pakte brons op bijna drie minuten.

Tien op een rij voor Cant
Loes Sels kende vorige winter haar beste seizoen ooit en werd vooraf bestempeld als grote uitdaagster voor haar nichtje Sanne Cant. Maar tijdens het BK kwam het nooit tot een echt duel tussen beide dames. Daarvoor was Cant gewoon een maatje te groot.

Al aan het einde van de eerste ronde pakte de wereldkampioene uit met een technisch sterke passage op een van de vele schuine kanten. Sels ging in de fout, kwam ten val en verloor meteen tien seconden. Even later ging Cant op haar beurt in de fout, maar daarvan profiteerde haar rivale niet.

Voorts bleef Sanne Cant, technisch sowieso de beste van het pak, quasi foutloos. Loes Sels reed een verdienstelijke wedstrijd, maar gaf verder nooit de indruk dat ze aanspraak kon maken op de titel. Ze zou uiteindelijk stranden op 17 seconden. Laura Verdonschot mocht als derde mee op het podium, maar dat was bijna twee minuten achter Cant.

Tien op een rij! © Cor Vos

Uitslagen BK Kruibeke 2019:
Heren:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Wout van Aert op 52″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 2’52”
4. flag-be Eli Iserbyt op 3’50”
5. flag-be Thijs Aerts op 4’07”
6. flag-be Jens Adams op 4’11”
7. flag-be Gianni Vermeersch op 4’32”
8. flag-be Kevin Pauwels op 4’38”
9. flag-be Wietse Bosmans op 5′
10. flag-be Nicolas Cleppe op 5’06”

Dames:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-be Loes Sels op 17″”
3. flag-be Laura Verdonschot op 1’57”
4. flag-be Ellen Van Loy op 3’43”
5. flag-be Joyce Vanderbeken op 4’20”
6. flag-be Karen Verhestraeten op 4’25”
7. flag-be Axelle Bellaert op 5’07”
8. flag-be Marthe Truyen op 5’48”
9. flag-be Jinse Peeters op 6’12”
10. flag-be Kim Van De Putte op 7’45”


Parcours

Nee, de omloop van het Belgisch kampioenschap op Linkeroever is geen kopie van dat van de Scheldecross. 75 procent is wel identiek, maar de andere 25 procent zorgen toch voor een extra lastigheidsgraad.  De grootste verschillen: er is iets minder zand (300 meter in totaal).  Er werd een nieuwe lus doorheen een weide ingelast, de helling in het park wordt meerdere keren beklommen, er is een extra brug en er is uiteraard de  passage van 270 meter op een ponton over de Schelde.

Vooral het eerste deel van het parcours (onderaan de afbeelding) is een stuk technischer geworden dan het al was, met de steile hellinkjes in het park en een aantal bochten van 180 graden. De hindernissen volgen elkaar overigens zo snel op, dat het net daardoor nog zwaarder wordt. Ook opmerkelijk: de balkjes zijn maar 25 centimeter hoog in plaats van de gebruikelijk 40. Met als doel ook de dames de balken al fietsend te laten nemen.

De zandstrook wordt onderbroken door een lus over een ponton – © Cor Vos

Ponton
Dé eyecatcher van het BK  bevindt zich in het tweede gedeelte. De passage op het strand wordt onderbroken door een lus over een ponton op de Schelde. Nee, die wordt niet wedstrijdbepalend. Integendeel, voor sommigen is dit eerder een recuperatiemoment. Maar de hindernis zal wel spectaculaire beelden opleveren en voorziet het BK en Antwerpen van wat extra publicitaire waarde – en de gelegenheid tot een extra vip-locatie uiteraard

De renners rijden vanop de dijk naar het ponton waarop ze een lus maken. Een ommetje van in totaal 270 meter. Het ponton gaat omhoog en omlaag volgens de getijdenwerking. Zo zullen de nieuwelingen bij laagtij hun BK afwerken, waardoor de hellingsgraad van de brug groter is dan bij de profs, die bij vloed hun BK afwerken.

Nog dit: het parcours is 3.300 meter lang.


Programma

Zaterdag 11 januari 2020
11u: Heren Nieuwelingen Eerstejaars
13u45: Heren Junioren
15u15: Dames Elite (3 titels: profs en UCI-teams – U23 –  Clubteams & individueel)

Zondag 12 januari 2020
10u: Heren Nieuwelingen Tweedejaars
11u: Dames Jeugd, nieuwelingen en junioren (2 titels)
13u45: Heren U23
15u15: Heren Elite, met en zonder contract (2 titels)

Meer info over de diverse titels vind je in de technische fiche (puntje 3)

Locatie:
Start en aankomst: Antwerpen – Linkeroever (Gloriantlaan)
Meer info omtrent de bereikbaarheid vind je op de website van de organisatie.

Entree:
Zaterdag betaalt u aan de kassa 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)
Zondag betaalt u aan de kassa 20 euro (kinderen < 12 jaar gratis)
Een combiticket (zaterdag + zondag) kost 30 euro


Favorieten

ELITE MANNEN

Zelden kondigde een Belgisch kampioenschap zo open aan. Toen we begin deze week de renners zelf polsten, kwamen zeven potentiële podiumkandidaten naar voor. Dat heb je als Mathieu van der Poel er niet bij is en als Wout van Aert nog maar aan zijn derde wedstrijd toe is na zes maanden blessureleed.

Als er dan toch een naam bovenuit springt, dan wel die van Eli Iserbyt. De jonge West-Vlaming zette deze winter forse stappen, domineerde het seizoenbegin en bewees ook de laatste wedstrijden dat hij diegene is die Mathieu van der Poel het dichtst benaderde. In zijn laatste vier wedstrijden (Loenhout, Diegem, Baal én Brussel) werd hij telkens tweede achter de wereldkampioen. En in Antwerpen krijgt hij naar eigen zeggen een parcours op maat. Zeker de eerste helft van de omloop, met de vele technische passages en heel wat intervalwerk, voelde hij zich tijdens de verkenning als een vis in het water.

Vanthourenhout en Iserbyt gingen woensdag verkennen – Cor Vos © 2020

Concurrentie voor Iserbyt komt uit eigen ploeg, met Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Sweeck kijkt al langer uit naar deze titelstrijd. De zandpassages zijn dan wel iets minder talrijk dan we gewend zijn in de Scheldecross, ze zijn er wel degelijk nog steeds. En dan is Sweeck toch het ‘zandmannetje’ bij uitstek van de huidige generatie. Sweeck liet de voorbije tien dagen niets aan het toeval over en ging zich voorbereiden in warmere oorden. Daarvoor liet hij zelfs de DVV-manche in Brussel schieten. Michael Vanthourenhout profileerde zich de voorbije jaren tot kampioenschapsrenner.

Vraagtekens Aerts en Van Aert
Toon Aerts en Wout van Aert zijn de twee grote vraagtekens. Toon Aerts klopte Mathieu van der Poel in Ronse en zorgde ook in de wereldbekermanche van Namen voor een beklijvend duel met de wereldkampioen. Tot hij in de voorlaatste ronde zwaar onderuitging en een of meerdere ribben brak. Zwaar ingetapet verdedigde hij nog – met succes – zijn WB-leidersplaats in Heusden-Zolder, maar in de daaropvolgende wedstrijden kwam de uittredende Belgische kampioen niet meer in actie. Hij zal klaar zijn, maar hoeveel pijn moet hij zondag nog verdragen? En wat met zijn gebrek aan wedstrijdritme?

Dat laatste geldt ook voor Wout van Aert. De drievoudige wereldkampioen heeft een loodzware revalidatie achter de rug na zijn tuimelperte in de Tour de France. Bij de revalidatie lag de focus meer op zijn voorjaar op de weg dan op het veldrijden. Zo maalde hij zelfs deze week nog een pak kilometers in Girona en omgeving. Van Aert reed ondertussen wel in Loenhout en in Gullegem, waar hij weliswaar boven de verwachtingen presteerde, maar nog niet flitste als weleer. Als hij zondag een vierde titel pakt, dan is dat vooral op basis van zijn pure klasse. Toch maar niet onderschatten, dus.

Van Aert aan het werk in Gulllegem –  Cor Vos © 2020

Tot slot zijn er nog Tim Merlier en Quinten Hermans. Merlier teert al een hele winter op zijn fantastische wegcampagne en droomt ervan om als eerste prof in de geschiedenis in een en hetzelfde jaar de dubbel te realiseren:  Belgisch kampioen op de weg én in het veld. Hermans won dit seizoen een paar mooie wedstrijden (Beringen, Essen), maar wanneer de volledige wereldtop aan de start stond moest hij het meestal afleggen tegen de andere toppers.

Outsiders voor een topvijfplaats zijn Thijs AertsGianni Vermeersch, Tom Meeusen en Jens Adams. Zij misten de voorbije weken echter regelmaat in hun prestaties om ze tot de podiumkandidaten te rekenen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Toon Aerts
* Wout van Aert, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout

De deelnemers voor alle kampioenschappen die op zondag verreden worden, vindt u hier.


ELITE DAMES

Acht! Welgeteld met z’n achten staan zaterdag aan de start van het Belgisch kampioenschap voor dames elite.  We geven u meteen ook maar de namen mee in alfabetische volgorde: Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Kim Van De Steene, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Karen Verhestraeten en Jolien Verschueren. Gelukkig wordt het startveld aangevuld met de dames elite uit de clubteams (waaronder bijvoorbeeld Joyce Vanderbeken) en de dames beloften.

Wij tellen – met wat goede wil – drie kandidaten voor de titel. Sanne Cant torent uiteraard hoog boven de rest uit wat de favorietenrol betreft. Zonder ongelukken stevent de wereldkampioene op haar elfde titel op rij af. Nee, Cant is niet aan haar beste seizoen bezig, maar in eigen land heeft ze geen concurrentie.

Of Laura Verdonschot zou in een begenadigde dag moeten verkeren. De Limburgse won de Zilvermeercross, waar Cant niet aan de start stond, en reed voorts een paar verdienstelijke wedstrijden, maar de wereldkampioene kloppen wordt quasi onmogelijk. Verdonschot zal wellicht een mooie tweede worden, terwijl Ellen Van Loy normaliter het brons pakt.

Als de verhoudingen gerespecteerd worden, pakt Ellen Van Loy BK-brons – © Cor Vos

Loes Sels, de vice-kampioene van Kruibeke vorig jaar, sukkelt al een hele winter met de gezondheid en Alicia Franck kon de gemaakte progressie die ze in het seizoenbegin een paar keer etaleerde niet bevestigen. Die twee kunnen samen met Joyce Vanderbeken duelleren voor een topvijfplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
** Laura Verdonschot
* Ellen Van Loy

De deelnemers voor alle kampioenschappen die op zaterdag verreden worden, vindt u hier.


Weer en TV

Sporza brengt maar liefst vier Belgische kampioenschappen live op uw scherm. Zaterdag de heren junioren (13u45) en de dames elite en beloften (15u15), zondag de heren beloften (13u34) en de heren elite (15u15). Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Antwerpen volgens Meteovista.be:  

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.