Voorbeschouwing: BK Veldrijden 2021 in Meulebeke

Voorbeschouwing: BK Veldrijden 2021 in Meulebeke

foto: Cor Vos

zondag 10 januari 2021 om 08:05

Zondag staan in het West-Vlaamse Meulebeke de Belgische kampioenschappen voor elite mannen en vrouwen op de agenda. Wout van Aert en Sanne Cant zijn de respectievelijke topfavorieten, maar in beide categorieën tellen we een aantal interessante outsiders. WielerFlits blikt vooruit.

[bingoal id=”3122–150″ link=”http://bit.ly/bingoal_bkveldrijden_mannen” title=”Wie wint het BK Cyclocross bij de mannen?”]
Geen veldrit met een grotere traditie dan het Belgisch kampioenschap. Al in 1910 opende Philippe Thys de erelijst in Tervuren. Op uitzondering van 1911, van 1915 tot 1920 en 1940 werd sindsdien elk jaar opnieuw een mannen-BK verreden. Recordhouder bij de mannen is Roland Liboton, die van 1980 tot 1989 tien keer op rij de tricolore pakte. Sven Nys kwam nadien nog aardig in de buurt, maar bleef steken op negen.

Wie het BK veldrijden zegt, zegt Roland Liboton. Hij pakte de titel tien keer op rij – foto: Cor Vos © 1986

De dames reden pas in 2001 hun allereerste Belgische kampioenschap. Kathleen Vermeiren haalde het in Mol van Anja Nobus en Lory Laroy. Recordhoudster bij de vrouwen is Sanne Cant. In Ruddervoorde in 2009 moest ze nog nipt het onderspit delven tegen Joyce Vanderbeken, maar sinds 2010 is ze ongeslagen. Met elf op een rij doet ze zelfs nog eentje beter dan Liboton.

Het BK 2021 vindt voor de derde keer in de geschiedenis plaats in Meulebeke. In 1958 en 1966 pakten er respectievelijk Firmin Van Kerrebroeck en Albert Van Damme de driekleur. Maar in domein Ter Borcht, waar het event nu plaatsvindt, werd pas in 2013 voor het eerst gecrost. Zoals Belgian Cycling het voorschrijft, was dat een amateurveldrit. Een jaar later (2014) stond  een eerste A-cross op de agenda, gewonnen door Klaas Vantornout. In 2015 won Tom Meeusen.

Brico Cross
In 2016 trad Meulebeke toe tot de Brico Cross (ondertussen Ethias Cross), waar het tot vorig jaar deel van uitmaakte. Mathieu van der Poel won er drie keer op rij. Vorig jaar trok Michael Vanthourenhout er aan het langste eind. Bij de dames mocht Sanne Cant al twee keer met de reuzengrote beer op het podium pronken. Ook Ellen Van Loy (2016) en Ceylin del Carmen Avarado (2019) wonnen er al.

Meulebeke bleek tot dusver vooral een speeltuin voor Van der Poel – foto: Cor Vos © 2017

Door de coronacrisis worden op het BK in Meulebeke slechts twee titels uitgereikt: die voor de mannen- en vrouwen elite. De jeugdcategorieën werden geschrapt. Omdat er ook geen publiek is, noch vip-tenten, wordt de organisatie van het BK dit jaar allesbehalve een lucratieve onderneming. In die mate dat zelfs werd gezocht naar een andere inrichter als alternatief.

Uiteindelijk werd Meulebeke toch over de streep getrokken om door de zure appel heen te bijten. Als compensatie krijgen ze daar in de ‘berengemeente’ het voorrecht om in 2024 opnieuw het BK te mogen organiseren. Hopelijk dan wél met publiek en vips.

Laatste tien winnaars BK – Heren elite
2020: flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-be Toon Aerts
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Klaas Vantornout
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Klaas Vantornout
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Niels Albert

Laatste tien winnaars BK – Dames elite
2020: flag-be Sanne Cant
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-be Sanne Cant
2011: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Laurens Sweeck bekroont ploegenspel Pauwels Sauzen-Bingoal
Titelverdediger Toon Aerts en Tim Merlier doken als eersten het veld in, gevolgd door de rest van de favorieten. Toen Eli Iserbyt het initiatief nam, ontstond een kopgroep van acht. Daarbij de broers Thijs en Toon Aerts, Gianni Vermeersch, Wout van Aert, Tim Merlier en de ploegmaats Vanthourenhout, Iserbyt en Sweeck.

In de tweede ronde viel zowaar al de beslissing. Laurens Sweeck, Tim Merlier en Michael Vanthourenhout sloegen een kloofje, Sweeck trok de inspanning door en Vanthourenhout stopte voorbeeldig af. In een mum van tijd sprokkelde de zandspecialist een bonus van twintig seconden. Het BK, dat zich vooral als spannend had aangekondigd, was toen al beslist.

Sweeck werd Belgisch kampioen na een lange solo – foto: Cor Vos © 2020

In het verdere verloop werd elke poging tot achtervolging in de kiem gesmoord door Iserbyt en Vanthourenhout. Zo reed Sweeck onbedreigd naar zijn allereerste Belgische proftitel, nadat hij eerder (2016 en 2018) al twee keer zilver had behaald. Eli Iserbyt maakte het teamsucces compleet met de tweede plaats, uittredend kampioen Toon Aerts pakte brons. Merlier en Van Aert maakten de top vijf vol.

Uitslag mannen:
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Eli Iserbyt op 30″
3. flag-be Toon Aerts op 35″
4. flag-be Tim Merlier op 37″
5. flag-be Wout van Aert op 48″
6. flag-be Gianni Vermeersch
7. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’19”
8. flag-be Thijs Aerts op 1’41”
9. flag-be Jens Adams op 1’49”
10. flag-be Tom Meeusen op 1’56”

Elf op een rij voor Cant
Laura Verdonschot schoot als een komeet uit de startblokken en nam titelverdedigster Sanne Cant, Ellen Van Loy en Loes Sels mee in haar spoor. Cant wachtte haar moment af om te versnellen en reed haar drie concurrentes best snel uit het wiel. Als zandspecialiste leek ze al heel vroeg vetrokken voor een lange solo.

Maar dat was buiten… zichzelf gerekend. Op een modderstrook ging de wereldkampioene even in de fout en Verdonschot kwam opnieuw aansluiten. Maar in de finale was de Limburgse toch geen partij voor Cant. Rond halfkoers versnelde ze opnieuw en toen was het wél game over voor Verdonschot.

Het podium in Antwerpen bij de vrouwen – foto: Cor Vos © 2020

Sanne Cant bouwde haar voorsprong verder uit en mocht voor de elfde opeenvolgende keer op het podium als winnares van het nationaal kampioenschap. Verdonschot reed op haar beurt verder weg van Van Loy, die op 39-jarige leeftijd het brons pakte. Loes Sels en Karen Verhestraeten maakten de top vijf vol.

Uitslag vrouwen:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-be Laura Verdonschot op 28″
3. flag-be Ellen Van Loy op 38″
4. flag-be Loes Sels op 1’23”
5. flag-be Karen Verhestraeten op 1’38”
6. flag-be Alicia Franck op 2′
7. flag-be Suzanne Verhoeven op 2’43”
8. flag-be Kim Van De Steene op 3’25”
9. flag-be Marthe Truyen op 3’30”
10. flag-be Kiona Crabbé op 3’45”


Parcours

Voor wie de Berencross / Ethias Cross eerder al bezocht of de wedstrijd volgde op het scherm, vergis u niet. Het hoofdzakelijk technische parcours van de voorbije jaren in Domein Ter Borcht krijgt ter gelegenheid van het Belgisch kampioenschap een enorme opwaardering. De gemeente kocht in het vooruitzicht van dat BK een aanpalend stuk grond en breidde zo de locatie voor de veldrit ruim uit. Het rondje van het BK wijkt voor 70 procent af van het traditionele parcours.

Er wordt gestart waar de voorbije jaren werd gefinisht: op de sintelbaan rond het voetbalveld van eersteprovincialer KFC Meulebeke. De rensters en renners vertrekken er voor een rondje van 2,9 kilometer. Na een rondje op de atletiekpiste en een passage over een brug (over een beek), volgt de kennismaking met het nieuwe gedeelte van het parcours: een weide waarop twee heuvels zijn aangelegd. Zeg maar een Wout van Aert-stuk. (rechtsonder op de afbeelding)

Na de tweede heuvel en de eerste passage door de materiaalpost, belanden de renners op het Robinson eiland (centraal onderaan de afbeelding), gekend als het centrale punt van de voormalige Berencross. Op het BK is het niet meer dan een snelle doortocht, vooraleer het Kabouterbos wordt ingedoken.

Na de balken volgt het wasbord: negen opeenvolgende bultjes in het gras als extra hindernis, voorafgegaan door een trap. Na het wasbord belanden we opnieuw in de materiaalzone en gaat het in een rotvaart naar de zandpassage. Door de regenval van de voorbije dagen en weken is er geen sprake van los of mul zand en zal de strook geen rol als scherprechter spelen. Tot slot gaat het langs de vijver en een houten bruggetje naar de Terborchtlaan, waar dit jaar voor het eerst de aankomst getrokken is.

Hieronder kan je mee het parcours verkennen aan de hand van een rondje dat bondscoach Sven Vanthourenhout afmaalde.


Programma

Zondag 10 januari 2021
13u45: Vrouwen elite (één titel)
15u15: Manne elite (één titel)

Locatie:
Domein Ter Borcht – Meulebeke
Opgelet: door de huidige coronamaatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Website organisatie
Alle deelnemerslijsten


Favorieten

Mannen
In tegenstelling tot vorig jaar, toen Wout van Aert pas terug in competitie was getreden na zijn zware revalidatie, kunnen we voor het BK 2021 spreken van één grote topfavoriet. Van Aert was de laatste weken met voorsprong de beste Belg van het crosspeloton en die status wil de kersverse papa uiteraard omzetten in een vierde nationale titel.

Niemand van zijn uitdagers die er ook maar aan denkt aanspraak te kunnen maken op die favorietenrol. Integendeel, alle concurrenten wentelen zich maar al te graag in de underdog-positie. Wat meer is, de aanpassing van het parcours in Meulebeke zorgt er ook voor dat de capaciteiten van Van Aert in Ter Borcht veel meer tot zijn recht zullen komen dan op het rondje dat we kennen van de Ethias Cross.

Dé topfavoriet, hier aan het werk in Hulst – foto: Cor Vos © 2021

Toch blijft het ook een omloop met veel draaien en keren én de nodige intervalstukken, waardoor Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout als belangrijkste outsiders toch hopen dat ze er iets kunnen forceren. De twee hopen, eventueel met de steun van Laurens Sweeck, het Van Aert toch moeilijk te kunnen maken dankzij het zogenaamde ploegenspel, dat een jaar geleden tot succes leidde.

Sweeck zelf is dan wel niet in zijn beste doen, Vanthourenhout en Iserbyt slaagden er eind november, begin december wel in Van Aert een paar keer te kloppen. Vanthourenhout zakt overigens met vertrouwen naar Meulebeke af. Hij won er de Ethias Cross in 2019 en zette dit jaar een stap voorwaarts. Iserbyt bewees in Baal dat hij ondanks zijn elleboogblessure toch aanspraak kan maken op een goed resultaat.

Toon Aerts, die twee jaar geleden Wout van Aert kon verrassen in Kruibeke, is een andere challenger. Minpuntje van de kopman van Baloise-Trek is dat hij de voorbije weken nooit zijn beste vormpeil haalde. Deels te wijten aan de naweeën van een ongeval op training, weliswaar. Ook het parcours is niet helemaal op Aerts’ lijf geschreven. Toch is hij podiumkandidaat.

Aerts verkeert niet in supervorm, maar is toch podiumkandidaat – foto: Cor Vos © 2021

Ook Quinten Hermans krijgt een ster achter zijn naam. Hermans kan verrassen. Het seizoen van de Tormans-renner viel voorlopig tegen, maar de laatste weken gaat het wel de goede richting uit. Hermans schiet meestal goed uit de startblokken en dat kan in Meulebeke een voordeel zijn. Vallen net naast de sterren: Gianni Vermeersch en Daan Soete.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt
* Toon Aerts, Laurens Sweeck, Quinten Hermans

[bingoal id=”3122–150″ link=”http://bit.ly/bingoal_bkveldrijden_mannen” title=”Wie wint het BK Cyclocross bij de mannen?”]


Vrouwen
Breit Sanne Cant een verlengstuk aan haar elf nationale titels op rij? Ze is in elk geval opnieuw torenhoog favoriete. De voorbije maanden haalde de drievoudige wereldkampioene maar zelden haar niveau, waardoor een aantal dames stiekem hoopten Cant een halt toe te roepen, maar richting de kampioenschapsmaand lijkt de kopvrouw van IKO-Crelan toch een stap gezet te hebben. Ze blijft in elk geval torenhoog favoriete.

Op basis van de rest van het seizoen zijn er slechts drie dames die aanspraak kunnen maken op de rol van uitdaagster: Alicia Franck, Laura Verdonschot en… wegrenster Lotte Kopecky.

Alicia Franck werd achtste in Heusden-Zolder en derde in Bredene. Op het Circuit van Terlaemen eindigde ze ruim voor Cant. In Bredene streden ze samen voor het podium. Groot minpunt voor de Oost-Vlaamse is haar wisselvalligheid. Zo moest ze in Hulst vrede nemen met een 19de plaats. Maar als ze haar dagje heeft, kan ze verrassen. Vandaar de twee sterren.

In Bredene waren Franck en Cant elkaar waard – foto: Cor Vos © 2020

Laura Verdonschot was prima aan haar seizoen begonnen, maar de laatste weken liep het niet altijd van een leien dakje. Toch was ze in Hulst tweede Belgische na Cant – weliswaar op anderhalve minuut – en trekt ze met een gezonde dosis vertrouwen naar Meulebeke. Een podiumplaats is een must. Om meer te ambiëren moet Verdonschot zelf over superbenen beschikken én rekenen op een offday van Cant.

Lotte Kopecky verbaasde dit seizoen op de Koppenbergcross. Qua inhoud moet de Antwerpse voor niemand onderdoen. Alleen crosstechnisch heeft de Belgische kampioene op de weg nog wat werk voor de boeg. Net dat kan zondag een nadeel zijn. Anderzijds: voor het eerst deze winter mag Kopecky van start op de eerste rij. Dat kan haar dan weer een boost geven om voor een grote verrassing te zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
** Alicia Franck
* Laura Verdonschot, Lotte Kopecky

[bingoal id=”3122–149″ link=”http://bit.ly/bingoal_bkveldrijden_vrouwen” title=”Wie wint het BK Cyclocross bij de vrouwen?”]


Weer en TV

Sporza brengt beide Belgische kampioenschappen live op uw scherm vanaf 13u40. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting volgens Meteovista.be

Dit artikel delen:

5 Reacties

denistel 8 januari 2021 om 17:59

had nederland hier niet bij aan kunnen haken en het nk hier laten rijden?

0
Olly 9 januari 2021 om 11:30

Ik krijg de indruk dat de datum foutief staat :-) 12 Januari 2020 is volgens mij al geweest.

0
Lalsacien 9 januari 2021 om 14:26

Kan Laurens Sweeck nog een vuist maken?
Lukt het Sanne Cant om een eerste seizoenswinst te pakken?

0
stafvdw 9 januari 2021 om 16:15

Op het filmpje rijdt de bondscoach over het ‘wasbord’ dan neemt hij een bocht en opnieuw over het wasbord? op het plannetje staat een brug net voor de aankomst, een brug met trappen ‘op’ en ‘af’? kan normaal niet, trappen ‘af’ mag nooit.

0
Jooop 10 januari 2021 om 13:40

Iemand die een livestream (anders dan Sporza, geo-block) weet?

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.