Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2020

Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2020

foto: Cor Vos

dinsdag 22 september 2020 om 08:00

Het Belgisch Kampioenschap op de weg van dit jaar vindt plaats twee dagen na het einde van de Tour de France en evenveel dagen voor de start van de wereldkampioenschappen. Ongezien! Maar net met dank aan die ongewone positionering op de kalender zou het zomaar kunnen dat we een open kampioenschap krijgen. Wie volgt Tim Merlier op? WielerFlits blikt vooruit, voor de gelegenheid samen de uittredende kampioen.

Historie

Het BK wielrennen staat sinds 1894 op de kalender. De allereerste editie staat op naam van de Waal Léon Houa. Houa schreef twee jaar eerder ook de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam en zou dat daarna nog twee keer overdoen. Het BK prijkt slechts eenmaal op zijn palmares.

Het zegerecord stond jarenlang op naam van Rik Van Steenbergen. Rik I mocht liefst drie keer de tricolore aantrekken. De triomfen van Van Steenbergen vonden plaats in de oorlogsjaren, toen de titelstrijd een aantal keer niet kon doorgaan. In 2004 werd hij dan toch overtroffen door de snelle Tom Steels, die in Tessenderlo voor de vierde keer de tricolore kreeg aangetrokken. In het huidige peloton is Philippe Gilbert recordhouder met twee stuks.

Recordhouder Tom Steels – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars BK wielrennen
2019: flag-be Tim Merlier
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Oliver Naesen
2016: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Preben Van Hecke
2014: flag-be Jens Debusschere
2013: flag-be Stijn Devolder
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-be Stijn Devolder


Vorig jaar

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step), Jelle Wallays, Stan Dewulf (beiden Lotto Soudal) en Dries De Bondt (Corendon-Circus) bundelden de krachten en zetten onderweg de belangrijkste ontsnapping op poten. De broers Abram en Michiel Stockman van Tarteletto-Isorex gingen in de tegenaanval, maar kregen onvoldoende ruimte van Wanty-Gobert en Sport Vlaanderen-Baloise, die het peloton menden. Hun poging draaide uit op een chasse patate.

Remco Evenepoel kleurde vorig jaar mee het BK – foto: Cor Vos

Toen op het lokale circuit in Gent ook Greg Van Avermaet en Wout van Aert hun ploegmaats lieten meedraaien, werd duidelijk dat ook het kwartet dat het BK kleur gaf, het niet tot op de streep zou uitzingen. Stan Dewulf loste voorin, Jasper Stuyven probeerde de oversteek te maken vanuit het peloton, maar bij het ingaan van de finale liep alles samen.

Onvermijdelijke massasprint
In de laatste ronde probeerde Stijn Steels het nog met een ultieme uitval, maar dat was vechten tegen de bierkaai. Een – weliswaar gedecimeerd – peloton sprintte aan de Watersportbaan voor de titel. Tim Merlier, perfect gepiloteerd door zijn ploegmaats van Corendon-Circus, haalde het vlot. Timothy Dupont en Wout van Aert (die even ingesloten zat) pakten zilver en brons.

Merlier had de tijd om nog even achterom te kijken – foto: Cor Vos

Top 5 BK wielrennen 2019
1. flag-be Tim Merlier (Corendon-Circus)
2. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Gobert)
3. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma)
4. flag-be Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step)
5. flag-be Jasper De Buyst (Lotto Soudal)


Parcours

De Koninklijke Wielerclub Yvegem Sportief, die mede-organisator is van het BK, kennen we uiteraard van Halle-Ingooigem. Vandaar dat ook het Belgisch kampioenschap voor heren elite van start gaat op de Grote Markt in Halle. Vanuit de Vlaams-Brabantse stad gaat het in gestrekte draf richting de eerste hindernis van de dag, de Muur van Geraardsbergen.

“We hebben dan amper dertig kilometer afgelegd, maar wie zijn zinnen zet op de titel, blijft er toch maar beter alert”, vertelt Tim Merlier. “Daar kan zomaar een sterke groep wegrijden en dan weet je nooit tot wat dat leidt. Stel dat de belangrijkste teams vertegenwoordigd zijn met een aantal kopmannen… De kans lijkt me klein, maar toch.”

Stuyven en Lampaert op de Muur tijdens de Omloop – foto: Cor Vos

Na de Muur gaat het in rechte lijn naar Anzegem. “Wie van de streek is, kent de N8 wel: de brede weg die via Brakel naar Oudenaarde leidt. Golvend, dat wel. En wellicht krijgt het peloton daar met wat tegenwind te maken, maar tussen de Muur en het aanvatten van de plaatselijke rondes, zie ik niet veel meer gebeuren.”

Vanuit Oudenaarde gaat het via deelgemeente Bevere naar Wortegem-Petegem, Waregem, Deerlijk en Zwevegem naar Anzegem, waar de finish getrokken is. Bij de eerste passage zal het peloton 104 kilometer hebben afgelegd. Daarna volgen nog zeven plaatselijke ronden van elk 18,8 kilometer. Scherprechters in die plaatselijke rondes: de Schernaai en de Tiegemberg (Vossenhol).

Tim Merlier kent beide hellingen als geen ander. “De Schernaai is heel smal bij het opdraaien ervan. Eigenlijk is dat geen spectaculaire helling wat de steiltegraad betreft, maar net omdat het zo smal is in het begin, kan er wel wat gebeuren. Daar kunnen in de finale een paar renners wegrijden en daarachter kunnen ploegmaats de weg makkelijk versperren.”

“Na de Schernaai volgt een duik naar de grote baan (de N36, red.) richting de kerk van Tiegem en de tweede helling, het Vossenhol of Tiegemberg, die iedereen die het wielrennen een beetje volgt, wel kent. Wel opmerkelijk: eenmaal de top bereikt, draaien we niet rechtsaf naar de grote baan, maar moeten we rechtdoor en krijgen we even wat smallere wegen, zodat er niet onmiddellijk organisatie mogelijk is achter eventuele vluchters. Ongetwijfeld een bewuste keuze van de parcoursbouwer”, weet Merlier.

“Of het Vossenhol daardoor ook beslissend zal zijn? Na 240 kilometer zijn het sowieso de benen die spreken. Dus ja, als je daar goed bent, kan je wegblijven.” De finish bevindt zich op de Heirweg in Anzegem. “Geen gemakkelijk aankomst mocht het toch op een pelotonsprint uitdraaien. Met bijvoorbeeld op 300 meter van de finish nog een chicane. Maar het peloton passeert er elke ronde, hé. Het is niet dat we daar gaan sprinten zonder er ooit geweest te zijn.”

Start: 12.00 uur
Finish: tusen 17.10 uur en 17.39 uur
Afstand: 235,8 kilometer

Website organisatie
Deelnemerslijst
Parcours


Favorieten

In tegenstelling tot in Nederland, zijn in België alle profs verplicht om aan de start te staan van de nationale titelstrijd. Alleen WK-gangers krijgen dit jaar uitzonderlijk de keuze. Voorlopig staan er 159 renners op de voorlopige deelnemerslijst, maar daar vallen er ongetwijfeld nog een tiental vanaf. Onder hen enkele grote blokken: Lotto Soudal (17 renners), Sport Vlaanderen-Baloise (19), Wanty-Gobert (13), Bingoal-Wallonie Bruxelles (14), Alpecin-Fenix (11) en Tarteletto-Isorex (13) zijn de numeriek sterkste teams.

Een paar smaakmakers zijn er alvast niet bij, dinsdag. Remco Evenepoel ligt nog een poos in de lappenmand, terwijl Wout van Aert en Victor Campenaerts al de focus hebben op het WK tijdrijden. Daarnaast staan er een tiental jongens aan de start die er net drie weken Tour hebben opzitten. Dan lijkt één rustdag onvoldoende om dinsdag mee te doen voor de tricolore. Dat maakt dat we wellicht een bijzonder open kampioenschap krijgen.

Tim Merlier heeft er zo zijn eigen visie op. “Of ik mezelf kan opvolgen? Goh, hoeveel keer is het in de geschiedenis al gebeurd dat een Belgische kampioen zichzelf opvolgt?”, houdt hij de druk wat af. “Die kans ik wel heel miniem. Nee, voor mij is Sep Vanmarcke met stip de favoriet. Die thuisfactor geldt voor hem nog meer dan voor mij. En Sep heeft zich bijzonder goed voorbereid op dit BK. Hij heeft de motor én de klasse. Hij zal er zeker staan!”

Sep Vanmarcke heeft zijn zinnen gezet op het BK – foto: Cor Vos

In tegenstelling tot de Tour-renners zelf, sluit Merlier jongens als Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet niet uit. “Ik zag ze de laatste dagen van de Tour er toch nog scherp en gemotiveerd uitzien. Ze zijn misschien geen topfavoriet, maar ik schrijf ze zeker niet af. En ik zag gisteren in de Gooikse Pijl ook een prima Philippe Gilbert. Die heeft in de Ronde van Luxemburg hard gewerkt richting najaar en daar kan hij op het BK al de vruchten van plukken.”

Over de Ronde van Luxemburg gesproken, daar lieten ook enkele jongens van Circus-Wanty Gobert zich opmerken. Merlier noemt Aimé De Gendt als eerste. “Samen met Jan Bakelants en Loïc Vliegen. De mannen van Hilaire Van Der Schueren kunnen een eind ver komen. En bij de mannen van Bingoal-Wallonie Bruxelles schuif ik Sean De Bie naar voor. Goed op dreef en tactisch een van de sterkste renners in het peloton.”

Merlier zelf reed de Tirreno-Adriatico en zag ook daar een aantal jongens hard werken, zij het eerder in de luwte. “Ik denk spontaan aan Dylan Teuns. Hij zal gemotiveerd zijn om te bewijzen dat hij in de Tour en misschien zelfs op het WK had thuisgehoord. Wat ik zag in Italië, is dat hij in orde is. Hij heeft er hard gewerkt in functie van de klassiekers. Net als Nathan Van Hooydonck, trouwens.”

Gianni  Vermeersch won de Antwerp Port Epic –  foto: Cor Vos

Weinig favorieten in de twee Belgische WorldTour-teams. “Bij Lotto Soudal zou ik Florian Vermeersch een sterretje geven. Als neoprof deed hij dat voortreffelijk in de Tirreno. En bij Deceuninck-Quick-Step schuif ik Yves Lampaert en Bert Van Lerberghe naar voor. Van Lerberghe rijdt rapper dan ooit.

Tot slot ziet Merlier ook in eigen team een aantal mannen die goed zijn. “Jonas Rickaert, Dries De Bondt, Gianni Vermeersch. Dat zijn zomaar drie mannen die kunnen meedoen voor de overwinning. En ik zal er hier ongetwijfeld nog wel een aantal vergeten zijn. Het is nu eenmaal een zeer open kampioenschap met weinig uitgesproken favorieten. Weet je wie ik tot slot nog wil noemen? Jens Debusschere! Zijn opgave in de Tour kan straks in Anzegem zomaar in zijn voordeel uitdraaien.”

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sep Vanmarcke
*** Philippe Gilbert, Gianni Vermeersch
** Tim Merlier, Aimé De Gendt, Yves Lampaert
* Jonas Rickaert, Dylan Teuns, Jasper Philipsen, Tim Wellens


Weer en TV

Sporza is er vanaf 11.20 uur live bij op Canvas, later wordt overschakeld naar Eén (zowel dames als heren).

Wat het weer betreft wordt het dinsdag mooi weer in Anzegem en omstreken, met temperaturen rond 23 graden. Er wordt geen neerslag voorspeld, wel een licht briesje…

Dit artikel delen:

2 Reacties

HoofdIsVrij 21 september 2020 om 16:22

Toch benieuwd naar het Trek duo, ondanks dat ze de Tour hebben gereden.

Romar 21 september 2020 om 23:06

Jep idd, voor mij ook Vanmarcke

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.