Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2021

Voorbeschouwing: BK wielrennen op de weg 2021

foto: Cor Vos

zondag 20 juni 2021 om 08:15

Na het vreemde wielerjaar 2020 vindt het Belgisch Kampioenschap op de weg dit jaar opnieuw plaats in het laatste weekend voor de start van de Tour de France. Jawel, zelfs mét publiek langs het parcours. Wie volgt in Waregem uittredend kampioen Dries De Bondt op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het BK wielrennen staat sinds 1894 op de kalender. De allereerste editie staat op naam van de Waal Léon Houa. Houa schreef twee jaar eerder ook de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam en zou dat daarna nog twee keer overdoen. Het BK prijkt slechts eenmaal op zijn palmares.

Het zegerecord stond jarenlang op naam van Rik Van Steenbergen. Rik I mocht liefst drie keer de tricolore aantrekken. De triomfen van Van Steenbergen vonden plaats in de oorlogsjaren, toen de titelstrijd een aantal keer niet kon doorgaan. In 2004 werd hij dan toch overtroffen door de snelle Tom Steels, die in Tessenderlo voor de vierde keer de tricolore kreeg aangetrokken. In het huidige peloton is Philippe Gilbert recordhouder met twee stuks.

Philippe Gilbert pakte 10 jaar geleden de titel in Hooglede-Gits, voor Gianni Meersman en Jelle Wallays – foto: Cor Vos

Dit jaar ontvangt Waregem voor de derde keer in de geschiedenis (na 1966 en 1989) het Belgisch kampioenschap op de weg. Daarvoor sloegen de organisatoren van Dwars door Vlaanderen en eersteklassevoetbalclub SV Zulte-Waregem de handen in elkaar. Voor Waregem is het een derde wielerhoogtepunt deze eeuw: in 2007 was er een passage van de Tour de France, in 2014 werden op de Hippodroom de Belgische veldritkampioenschappen georganiseerd. Ook dit BK start in de Hippodroom.

Laatste tien winnaars BK wielrennen
2020: flag-be Dries De Bondt
2019: flag-be Tim Merlier
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Oliver Naesen
2016: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Preben Van Hecke
2014: flag-be Jens Debusschere
2013: flag-be Stijn Devolder
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-be Philippe Gilbert


Vorig jaar

Dries De Bondt pakte titel na late uitval
Het Belgisch kampioenschap op de weg van vorig jaar, met start in Halle en finish in Anzegem, vond plaats twee dagen na het einde van de Tour de France en net zoveel dagen voor de start van de wereldkampioenschappen.

Robbe Ghys, Jordy Bouts en Franklin Six waren de eerste vluchters van de dag. Zij ontsnapten na dertien kilometer wedstrijd en begonnen met ruim drie minuten voorsprong aan de Muur van Geraardsbergen, de eerst hindernis. Louis Vervaeke en Tim Declercq maakten nog de oversteek vanuit het peloton, maar na 60 kilometer koers was alles te herdoen.

20 koplopers
Het sein voor een 20-tal anderen om het te proberen, met Edward Theuns als aanstoker. Theuns kreeg Wallays en Van der Sande (Lotto Soudal), Bakelants, De Decker en Meurisse (Wanty Gobert), De Vylder, Van Poucke en Peyskens (Sport Vlaanderen), Serry en Keisse (Deceuninck-Quick-Step), De Bondt en Vergaerde (Alpecin-Fenix), Iserbyt en Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), Marchand en Van Staeyen (Tarteletto-Isorex) en de eenzaten Van Hooydonck, Robeet en De Witte mee.

De kopgroep van twintig op het BK vorig jaar – foto: Cor Vos

Een kopgroep van twintig die niet meer zou teruggepakt worden. In het peloton werd nog achtervolgd door onder meer Lotto Soudal, maar de vluchters zagen ze niet meer terug. Vooraan probeerden onder meer Bakelants, Wallays, Keisse en De Bondt nog voor de finale een aanval op te zetten, maar zonder succes.

Serry valt
In volle finale probeerde Pieter Serry het. Op de laatste beklimming van de Schernaai sloeg hij een kloofje, maar op de top ging hij onderuit in een bocht. Dries De Bondt, die met Serry wilde meeschuiven, kon hem nog net ontwijken en sloeg op zijn beurt een gat op de rest (van de overblijvers) van de kopgroep. De Bondt begon met vijftien seconden voorsprong aan de slothelling, de Tiegemberg, en hield zijn inspanning vol.

De Bondt volgt zijn ploegmaat Tim Merlier op als Belgisch kampioen  – foto: Cor Vos

Na Tim Merlier ging de tricolore dus voor het tweede jaar op rij naar Alpecin-Fenix. Iljo Keisse en Pieter Serry pakten zilver en brons, Jan Bakelants en Edward Theuns maakten de top vijf vol. De Bondt heeft trouwens wat met Anzegem, eerder wist hij er ook al twee keer Halle-Ingooigem te winnen.

Top 5 BK wielrennen 2019
1. flag-be Dries De Bondt (Alpecin-Fenix)
2. flag-be Iljo Keisse (Deceuninck-Quick-Step) op 6″
3. flag-be Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step)
4. flag-be Jan Bakelants (Circus-Wanty Gobert)
5. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)


Parcours

De totale afstand van het Belgisch Kampioenschap bij de mannen dit jaar bedraagt 221,3 kilometer. De wedstrijd start kort na het middaguur aan de Hippodroom en bestaat uit drie lussen, die elk een eigen naam mee kregen: de Briek Schotte Ronde (18,2 km), de André Defoort Ronde (20,7 km) en de finaleronde (16,1 km) die meerdere keren worden afgewerkt. Hieronder vind je een visuele voorstelling van de verschillende lussen.

De Briek Schotte Ronde (links op de afbeelding) doorkruist de Waregemse deelgemeentes Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, kent geen hindernissen en wordt vier keer afgelegd. Noem het vooral een verplichte passage door de respectievelijke deelgemeentes. Daarna volgt de André Defoort Ronde, wat eigenlijk een uitgebreidere versie van de Briek Schotte Ronde is. Ook deze lus wordt vier keer afgewerkt, ook zonder noemenswaardige obstakels.

Tot slot staat nog vier keer de finaleronde (rechts op de afbeelding) op het menu. Die finaleronde is iets lastiger dan de eerste twee lussen, met onder meer de kasseien van de Herlegemstraat en twee lastige kuitenbijters in de vorm van de Holstraat (1 km aan 4,6 procent) en Karmeldreef (300 meter aan 3,3 procent). Die laatste ligt op drie kilometer van de aankomst. Maar voor profs in vorm mogen deze hindernissen geen probleem vormen.

Al is het vele bochtenwerk en de constante overgang van smalle naar brede wegen misschien nog wel het meest lastige. Na nog een passage langs het hippodroom ligt de aankomst op de Verbindingsweg in Waregem, die we ook kennen als finish van Dwars door Vlaanderen.

Profiel:

  • –  Aanloop + 4x Briek Schotte ronde = 2,3 km + (18,2 km x 4) = 75,1 km ( laatste passage is – 1 km)
  • –  4x André Defoort ronde = 20,7 km x 4 = 82,8 km
  • –  4x de finaleronde= 16,1 km x 4 = 64,4 km
  • –  Totaal : 221,3 km

Start: zondag 20 juni om 12.05 uur
Finish: tussen 17.10 uur en 17.39 uur
Afstand: 221,3 kilometer

Website organisatie
Deelnemerslijst
Parcours


Favorieten

In tegenstelling tot in Nederland, zijn in België alle profs verplicht om aan de start te staan van de nationale titelstrijd. Er staan momenteel 172 renners op de voorlopige deelnemerslijst, maar daar vallen er ongetwijfeld nog een tiental vanaf. Zo gaf Tim Wellens deze week al forfait en lieten onder meer Julien Vermote, Roy Jans en Laurens De Plus al weten dat het BK nog te vroeg komt.

In dat grote peloton enkele blokken die op het BK eventueel hun numerieke overwicht kunnen uitbuiten: Lotto Soudal (16 renners), Sport Vlaanderen-Baloise (21), Bingoal-Sauces Pauwels (15), Alpecin-Fenix (15) en Tarteletto-Isorex (13) zijn in aantal de sterkste teams. Maar het BK blijft zowat de moeilijkst te voorspellen koers van het hele seizoen. Kijk maar naar vorig jaar, toen een vroeg ontstane kopgroep van twintig, maar daarin alle belangrijke blokken vertegenwoordigd, erin slaagde uit de greep van het peloton te blijven.

Als er gesprint wordt, is Merlier de favoriet – foto: Cor Vos

Wij zetten Tim Merlier bovenaan ons favorietenlijstje. Merlier is nu toch al twee jaar de snelste Belg en de lastigheidsgraad van het BK lijkt ons niet van die aard dat een sprint met een groot peloton onmogelijk is. En als het op de Verbindingsweg effectief op een sprint uitdraait, dan is Merlier altijd kanshebber. Bovendien is dit BK voor Merlier voor het tweede jaar op rij een ‘thuismatch’.

Remco Evenepoel is dan weer de man die ongetwijfeld geen zin zal hebben in een massasprint. En als er iemand over het individuele talent beschikt om het peloton aan flarden te rijden, dan is dat de jonge Vlaams-Brabander. Zeker na zijn ‘nederlaag’ op het BK tijdrijden van woensdag, zal Evenepoel met de nodige scherpte aan de start staan.

En in één adem noemen we daar Yves Lampaert bij. Lampaert heeft al zijn driekleur op zak, maar ook in Dwars door het Hageland als in de Baloise Belgium Tour deed de Ingelmunsternaar het al uitstekend. Ook voor hem is dit BK een halve thuiswedstrijd. Extra motivatie voor Lampie, het is intussen tien jaar geleden dat de Belgische tijdritkampioen ook de Belgische titelstrijd op de weg won. In dat kunstje slaagde Philippe Gilbert in zijn wonderjaar 2011.

De top drie van het BK tijdrijden is ook in Waregem niet kansloos – foto: Cor Vos

Tien jaar later is Philippe Gilbert trouwens nog steeds kanshebber op de driekleur. De Waalse Monegask is intussen 38, maar net die ervaring kan hem in Waregem van pas komen. Bovendien gaat zijn conditie richting de Tour de France nog steeds crescendo. Hetzelfde geldt voor Greg Van Avermaet, die naar eigen zeggen met de nodige motivatie van start gaat, hoe moeilijk het ook is om een BK te winnen.

Bij Alpecin-Fenix hebben ze naast Merlier ook nog Jasper Philipsen om het eventueel in de sprint af te maken. Tenminste, als die voldoende hersteld is van zijn val in de Ronde van België. En met Gianni Vermeersch (deze week nog zesde in Paris-Camenbert), Dries De Bondt en Jonas Rickaert hebben ze ook jongens die voor de aanval kunnen kiezen. En aanvallen, dat zien we ook Victor Campenaerts wel doen. Op het BK tijdrijden bewees hij alvast dat met zijn conditie niets mis is. Houden we ook in de gaten: het Trek-Segafredo duo Stuyven-Theuns. Twee sterke mannen die bovendien ook kunnen afwerken als het nodig is.

Van Aert was dit voorjaar onder meer de beste in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

Tot slot geven we ook een ster aan Wout van Aert. De kopman van Jumbo-Visma heeft een moeilijke periode achter de rug. Zowel fysiek (blindedarmoperatie) als mentaal (negatieve uitspraak in de zaak met Nick Nuyens), maar we merkten in het verleden al dat Van Aert het kopje niet snel laat hangen. Hij is net terug van hoogtestage in Tignes, waar hij zich met de ploeg voorbereidde op de Tour de France.

Van Aert bewees de voorbije twee jaar al meermaals dat hij zonder koersritme toch kan scoren. Minpunt: Van Aert heeft zondag maar één ploegmaat (Nathan Van Hooydonck) en het parcours is wellicht onvoldoende selectief. Maar dat laatste geldt ook voor Evenepoel, Van Avermaet en Gilbert. Wie weet vinden de toppers elkaar op de Herlegem- of de Holstraat en kunnen ze daar het verschil maken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Remco Evenepoel, Yves Lampaert
** Gianni Vermeersch, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet
* Victor Campenaerts, Jasper Stuyven, Wout van Aert, Dries De Bondt

Lees hier de voorbeschouwing op het BK voor vrouwen


Weer en TV

Sporza is er vanaf 14 uur live bij. Met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. De grootste hitte ligt achter ons, maar het wordt zondag toch nog rond de 23 graden in Waregem. Weliswaar met kans op een verfrissende regenbui, volgens meteovista.be

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.