Voorbeschouwing: BK wielrennen voor mannen 2023 – Grote namen present
Wie volgt Merlier op? - foto: Cor Vos
zaterdag 24 juni 2023 om 18:00

Voorbeschouwing: BK wielrennen voor mannen 2023 – Grote namen present

Zondag is het zover: het Belgisch kampioenschap wielrennen. Toppers als Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tim Merlier en Jasper Philipsen staan aan de start, maar er zijn bijzonder veel outsiders en kapers op de kust. Dat is altijd zo op het BK, en dat maakt het een van de meest attractieve en interessantste wedstrijden van het jaar. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Léon Houa was de eerste renner die zich tot Belgisch kampioen kroonde. Dat gebeurde in 1894, bijzonder lang geleden dus. Houa, een Waalse coureur, was de beste na een koers tussen Smeermaas en Maaseik. Houa en eerste edities, dat is een goede combinatie, want in 1892 schreef hij ook de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares. Voor de volledigheid: ook de tweede en derde editie van La Doyenne gingen naar Houa.

Goed, terug naar het BK vnu. Lange tijd was Rik Van Steenbergen de recordhouder met drie zeges (1943, 1945 en 1954), maar daar kwam begin de 21ste eeuw verandering in. Tom Steels, tegenwoordig actief bij Soudal Quick-Step als ploegleider, kraaide maar liefst vier keer victorie op het Belgisch kampioenschap. Dat deed hij in 1997, 1998, 2002 en 2004.

Roelandts klopte in 2008 onder meer Sven Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Na Steels waren er vier renners die nog in de buurt kwamen. Tom Boonen, Philippe Gilbert en Tim Merlier wonnen de tricolore twee keer, Stijn Devolder deed het drie keer. Merlier is de uittredend kampioen en zou wel eens snel zich naast Devolder en Van Steenbergen, en later naast Steels kunnen zetten op de erelijst.

Verder staan er veel grote namen op de erelijst, denk maar aan Eddy Merckx, Johan Museeuw en Wout van Aert, maar ook heel wat minder bekende renners. Zo won in 2015 Preben Van Hecke nog het BK na een sprint à deux met Jurgen Roelandts. Die laatste werd op zijn beurt dan weer verrassend Belgisch kampioen als neoprof in 2008. Dit jaar staan er weer heel wat grote namen aan de start, maar dat wil niet zeggen dat een renner van de tweede of derde rij geen kans maakt op de zege.

Laatste tien winnaars BK wielrennen mannen
2022: flag-be Tim Merlier
2021: flag-be Wout van Aert
2020: flag-be Dries De Bondt
2019: flag-be Tim Merlier
2018: flag-be Yves Lampaert
2017: flag-be Oliver Naesen
2016: flag-be Philippe Gilbert
2015: flag-be Preben Van Hecke
2014: flag-be Jens Debusschere
2013: flag-be Stijn Devolder


Laatste editie

Het BK werd vorig jaar in Middelkerke gereden en de organisatie had een biljartvlak parcours uitgetekend. Sprinten voor de driekleur leek dus het meest waarschijnlijke scenario, maar toch kregen we nog een attractieve koers te zien. Het begon met een bijzonder sterke kopgroep met onder meer Oliver Naesen, Quinten Hermans, Maxim Van Gils en Gianni Vermeersch. Zij reden een grote voorsprong bij elkaar, maar een passage door De Moeren gooide roet in het eten.

Zodoende moesten de renners vanaf nul beginnen. Topfavorieten Tim Merlier en Jasper Philipsen, toen nog beiden actief in het tenue van Alpecin-Fenix, gingen tegen de grond, maar konden hun weg verderzetten. Sep Vanmarcke had ondertussen het hazenpad gekozen en hij kreeg gezelschap van een sterke groep met onder anderen Philipsen, Florian Vermeersch, Jasper Stuyven en Stan Dewulf. De koers leek gereden.

Vijf renners op een rij – foto: Cor Vos

Leek, want in de slotfase kregen we toch nog een nieuwe wending. Lotto Soudal bracht het peloton dichter bij de koplopers, waarna Remco Evenepoel en Julian Mertens de sprong maakten naar de twee laatste overgebleven leiders, Stuyven en Vanmarcke. Het viertal werd in extremis toch nog ingerekend, waardoor we toch gingen sprinten in Middelkerke. Merlier won die bijzonder spannende sprint (er kwam een fotofinish bij kijken) voor Jordi Meeus en ploegmaat Philipsen. Sasha Weemaes en Milan Menten vervolledigden de top-vijf.

Uitslag BK wielrennen mannen 2022
1. flag-be Tim Merlier (Alpecin-Fenix)
2. flag-be Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) in z.t.
3. flag-be Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) in z.t.
4. flag-be Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise) in z.t.
5. flag-be Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB) in z.t.

 


Parcours

Het BK trekt dit jaar naar Izegem. Daar krijgen de mannen een parcours voorgeschoteld van 230,7 kilometer. Na de start in het West-Vlaamse Izegem rijden de renners via Gullegem, Menen en Wervik richting het Heuvelland. “Met een knipoog naar Gent-Wevelgem hebben we een dubbele passage op het duo Monteberg-Kemmelberg toegevoegd”, liet de organisatie weten aan Sporza.

De Monteberg en de Kemmelberg (elk drie keer) zijn met andere woorden de eerste echte hellingen van de dag. De top van de laatste beklimming van de Kemmelberg ligt echter nog zeer ver van de finish, ruim meer dan 100 kilometer, maar het zal toch in de kleren kruipen.

Na het Heuvelland zal het peloton richting Ieper rijden. Vervolgens zal er via Zonnebeke en Moorslede richting de lokale lussen in en rond Izegem getrokken worden. “In het eerste deel van de lokale ronde trekken we ook naar het centrum van Ingelmunster. Daarna volgt het parcours vooral brede wegen, waar de wind een belangrijke factor kan spelen en het tempo hoog zal liggen”, aldus de organisatie.

In totaal zullen de renners de lokale rondes vier keer moeten afleggen. De finish ligt in de Ambachtenstraat. Het BK wordt andermaal over overwegend vlakke wegen gereden, maar toch zou het goed kunnen dat de koers niet wordt beslist door een sprint. Zoals de organisatie aangaf, kan er in de finale flink gekoerst worden door de brede wegen. We zijn benieuwd!

Zondag 25 juni, BK wielrennen mannen: Izegem – Izegem (230,7 km)
Start: 12.00 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.45 uur


Favorieten

Het parcours zondag is spek voor de bek van de sprinters. De echte topfavoriet is dan ook een sprinter, meer bepaald Jasper Philipsen. De snelle man van Alpecin-Deceuninck kende een zeer sterk voorjaar en is de laatste weken ook in topvorm aan het geraken richting de Tour de France. De Vlam van Ham zal maar al te graag met de driekleur richting Baskenland en Frankrijk trekken. Philipsen heeft bovendien zeer veel ploegmaten aan de start, wat natuurlijk een voordeel is in een tactische koers zoals het Belgisch kampioenschap.

Philipsen is echter zeker niet de enige favoriet bij de ploeg van de gebroeders Roodhooft. Zo zullen ook Dries De Bondt, Quinten Hermans en Gianni Vermeersch in actie komen zondag. Zij kunnen allemaal mee in een ontsnapping en hebben de capaciteiten om het af te maken. Datzelfde geldt ook voor Timo Kielich, misschien wel dé man in vorm bij Alpecin-Deceuninck na Philipsen. Houd hem in de gaten!

Philipsen is klaar voor zijn eerste tricolore – foto: Cor Vos

Een ander groot blok vinden we bij de renners van Soudal Quick-Step. De vooruitgeschoven man lijkt Tim Merlier, die overigens uittredend kampioen is. Vorig jaar klopte Merlier nog Jordi Meeus en ploegmaat Philipsen. Dit jaar kan hij ook weer rekenen op heel wat renners in steun. Denk aan iemand zoals Bert Van Lerberghe, die Merlier dit jaar al een aantal keer naar de zege piloteerde.

Natuurlijk is Merlier niet de enige kanshebber bij Soudal Quick-Step. Ook wereldkampioen Remco Evenepoel staat aan de start. De klimmer uit Schepdaal toonde vorig jaar al wat initiatief op het BK en leek heel even zelfs op weg naar de zege. Wellicht zien we hem terug in het offensief zondag. Yves Lampaert zal ook voor de aanval kiezen. Lampie heeft zich goed voorbereid op dit BK, dat in eigen regio wordt gereden, en heeft daar bijvoorbeeld het BK tijdrijden voor laten schieten.

Wat kan Merlier in Izegem? – foto: Cor Vos

Wout van Aert. Eigenlijk zouden we het hier al bij kunnen houden, maar we zullen toch wat duiding geven. Van Aert is aan het toegroeien naar zijn beste vorm, richting de Tour de France, en gaat zondag op zoek naar een laatste wedstrijdprikkel. In 2021 werd Van Aert al eens Belgisch kampioen door Edward Theuns en Evenepoel te kloppen in een sprint met drie. Van Aert is zeker een van de grote favorieten, maar het is de vraag hoe diep hij zal willen gaan, een week voor de Tour.

Bij Jumbo-Visma hebben ze overigens nog wat kandidaten voor de zege. Tiesj Benoot en Nathan Van Hooydonck kunnen meespringen met ontsnappingen en zijn goed genoeg om het dan ook af te maken. De mannen van Jumbo-Visma kunnen echter niet opboksen tegen de hoeveelheid renners van andere blokken, dus zullen ze het slim moeten spelen.

Snelle mannen genoeg aan de start in Izegem. Zo noteren we bijvoorbeeld de namen van Jordi Meeus(BORA-hansgrohe) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty). Meeus zal met vertrouwen zitten, want hij heeft een selectie afgedwongen voor de Ronde van Frankrijk, zijn collega-sprinter bij BORA-hansgrohe Sam Bennett, kon dat niet. Thijssen heeft ook al wat mooie dingen laten zien dit seizoen en af en toe klopte hij zelfs de snelste renners in de wereld.

Van Aert toonde in Zwitserland dat hij op de goede weg is om te schitteren in de Tour – foto: Cor Vos

Lotto Dstny is nog een van de grote blokken aan de start. Arnaud De Lie is er ook bij, maar heeft aangegeven zich nog niet top te voelen. Hij zal voor zijn ploegmaten rijden. Victor Campenaerts, Florian Vermeersch en Jasper De Buyst toonden dat ze in goede doen zijn, maar ook mannen als Milan Menten en Maxim Van Gils lieten sterke dingen zien dit seizoen. Genoeg kanshebbers dus, al lijkt een echte afmaker misschien te ontbreken – als we rekening houden met de mindere vorm van De Lie.

De laatste ploeg die we bespreken, is Trek-Segafredo. Zij rekenen op een goede prestatie van Thibau Nys, die dit seizoen al hoge ogen gooide op de weg. In de Tour of Norway won hij zijn eerste profkoers en daarna trok hij zijn goede vorm ogenschijnlijk makkelijk door. Jasper Stuyven en Edward Theuns zorgen ervoor dat ze bij Trek-Segafredo ook op meerdere paarden kunnen wedden. Zijn uitslagen doen dat misschien niet meteen vermoeden, maar Leuvenaar Stuyven was best in orde dit seizoen. Pech remde hem jammer genoeg vaak af.

Campenaerts maakte indruk bij zijn rentree in het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

Op een BK zijn er altijd bijzonder veel outsiders en dat is dit jaar niet anders. We noemen heel wat namen: Dylan Teuns, Jens Reynders, Sep Vanmarcke (allen Israel-Premier Tech), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Piet Allegaert (Cofidis), Sasha Weemaes (Human Powered Health), Amaury Capiot, Jenthe Biermans (beiden Arkéa-Samsic), Laurenz Rex, Arne Marit (beiden Intermarché-Circus-Wanty), Jens Keukeleire (EF Education-EasyPost) en Tom Devriendt (Q36.5) zijn zeker niet kansloos.

We zijn nog niet klaar, want ook Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Stan Dewulf (allen AG2R Citroën), Cian Uijtdebroeks (BORA-hansgrohe), Kenneth Van Rooy (Bingoal WB), Sander De Pestel, Milan Fretin (beiden Flanders-Baloise), Davide Bomboi, Yentl Vandevelde (beiden TDT-Unibet), Jordi Warlop (Soudal Quick-Step Development) en Thimo Willems (VolkerWessels) verdienen een vermelding. Kiest u maar!


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Wout van Aert, Tim Merlier
** Jordi Meeus, Thibau Nys, Remco Evenepoel
* Gerben Thijssen, Yves Lampaert, Victor Campenaerts, Jasper De Buyst

Website organisatie
Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het zal een warme dag worden zondag. Weeronline verwacht temperaturen die oplopen tot 25 graden Celsius en meer. De kans op neerslag is zeer klein, dus de regenjasjes mogen achterwege gelaten worden. Het peloton mag zich wel voorbereiden op stevig wat wind, want er wordt 3 Beaufort verwacht. De wind komt uit het zuiden of zuidwesten.

Het Belgisch kampioenschap is natuurlijk live te volgen in de huiskamers. Sporza, op VRT1, start hun uitzending al om 14.15 uur. Voor meer informatie kan je altijd terecht in onze tv-gids ‘Wielrennen op TV‘.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.