Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest France 2018
foto: © Getty Images for IRONMAN
zondag 26 augustus 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest France 2018

De Bretagne Classic-Ouest France is de laatste Franse WorldTour-wedstrijd van het seizoen. Jaarlijks proberen klassiekerrenners de sprinters te slim af te zijn en vice versa. Vorig jaar was het Elia Viviani die deze wedstrijd in het voordeel van de sprinters besliste. Gebeurt dat dit jaar opnieuw? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Bretagne Classic-Ouest France zit net als Bretagne zelf vol historie; de koers is namelijk vooroorlogs te noemen. Al sinds 1931 strijdt het peloton jaarlijks om de knikkers in het Bretonse landschap en finishstad Plouay, wat betekent dat de ronde dit jaar aan haar 82e editie toe is. In 1931 won de Fransman Francois Ravé als eerste coureur het Circuit de l’Ouest, zoals de koers toen nog heette.

In de jaren die volgden onderging de wedstrijd vaker een naamsverandering. Zo heeft de wedstrijd naast het Circuit de l’Ouest ook nog de Tour de l’Ouest, het Circuit de l’Aulne en de Grand Prix de Plouay geheten. In 2016 werd de koersnaam voor het laatst gewijzigd naar de Bretagne Classic-Ouest France; de naam die het nu nog steeds heeft.

Als er gekeken wordt naar de erelijst valt het op dat de koers erg moeilijk is om vaker te winnen. Het is nog niemand gelukt om de Bretagne Classic meer dan twee keer op zijn naam te schrijven. De enige Nederlandse winnaar – Frits Pirard – lukte het ook niet. Hij won de koers alleen in 1979. Gilbert Duclos-Lasalle is de laatste coureur die de wedstrijd twee keer winnend wist af te sluiten. Hij deed dat in 1981 en in 1987.  Wat is de sleutel tot koerswinst?

Elia Viviani – foto: Sirotti

Elia Viviani zou zeggen dat het wachten, wachten en wachten is. Hij kwam vorig jaar slechts vijftig meter op kop. Dat was genoeg om de wedstrijd te winnen. Na een spervuur aan demarrages in de slotfase kon de Italiaan zijn temperament bewaren en het in de sprint afmaken voor Alexander Kristoff en Sonny Colbrelli.

Laatste tien winnaars
2008: flag-fr Pierrick Fédrigo
2009: flag-au Simon Gerrans
2010: flag-au Matthew Goss
2011: flag-si Grega Bole
2012: flag-no Edvald Boasson Hagen
2013: flag-it Filippo Pozzato
2014: flag-fr Sylvain Chavanel
2015: flag-no Alexander Kristoff
2016: flag-be Oliver Naesen
2017: flag-it Elia Viviani

Parcours
In de Bretagne Classic-Ouest France krijgt het peloton jaarlijks een typisch Bretons voorgeschoteld; mooie uitzichten, pittige klimmetjes en veel hoogtemeters, terwijl er nooit hoger wordt geklommen dan tweehonderd meter. Dat maakt de wedstrijd tot een ware uitputtingsslag. Alleen sprinters met duurvermogen kunnen daarom deze wedstrijd op hun naam schrijven én klassiekerrenners.

Plouay fungeert al sinds jaar en dag als zowel de startplaats als de finishplaats van deze eendaagse. Over heuvelachtig terrein moeten er liefst 257 kilometer worden afgelegd. Nergens wordt het écht vlak. Zelfs nabij de kust – als de plaatsen Vannes en Auray worden aangedaan – wordt er louter op en af gereden, al is dit op minder grote hoogte. Als het peloton de kust bijna gekust heeft, keert het weer noordelijk, waarna er langzaamaan weer koers wordt gezet richting Plouay.

Als de coureurs Plouay binnenrijden na 242 kilometer wacht hen alleen nog een lokale omloop van 14,7 kilometer. Hier wachten nog enkele venijnige klimmetjes. Beulen als Greg van Avermaet en Sep Vanmarkce probeerden hier in het verleden tevergeefs nog het verschil te maken. Oliver Naesen slaagde daar in 2016 echter wel. Lukt het een klassiekerrenner dit jaar weer?

Favorieten
Ondanks de Vuelta kan de organisatie van de Bretagne Classic-Ouest France andermaal een chique deelnemerslijst presenteren. Met diverse topsprinters en klassiekerrenners aan de start is één ding zeker: de winnaar van deze wedstrijd zal een heel goede coureur zijn.

De topfavoriet voor de winst zondag is op dit moment misschien wel de allerbeste sprinter ter wereld. Dan spreken we over een Colombiaan van Quick-Step Floors, namelijk Fernando Gaviria. Twee etappes won hij in de afgelopen Tour en de honger van de 24-jarige coureur is nog steeds niet gestild. Als Gaviria de Bretagne Classic-Ouest France weet te winnen, bevestigt hij zichzelf ook als eendaagserenner. Eerder werd de Colombiaan al vijfde in Milaan-San Remo en was hij de beste in Parijs-Tours.

foto: ASO

Concurrentie krijgt de spurtbom echter van coureurs die misschien iets minder rap dan hem zijn, maar wel beter kunnen klimmen. Michael Matthews is er daar één van. Gaviria weet dat hij Matthews altijd zal kloppen in een sprint-a-deux op het vlakke, maar lukt dat ook na meer dan 250 kilometer koers in de benen over venijnige klimmetjes? Matthews zal daarom hopen op een uitputtingsslag. Sonny Colbrelli zal daar ook op hopen. De klimsprinter van Bahrain Merida weet dat hij op zijn gevaarlijkst is als iedereen is afgemat.

Alexander Kristoff weet hoe het is om de koers te winnen. Hij deed dat in 2015. Als hij in Plouay de wedstrijd voor de tweede keer op zijn naam schrijft, is hij de eerste niet-Fransman die de wedstrijd meer dan één keer won. De bonkige Noor heeft het in zich: in de laatste etappe van de Tour sloeg Kristoff genadeloos hard toe. Als oud-winnaar van Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen zal de UAE Emirates-renner geen moeite hebben met de afstand.

foto: ASO

Als Matthews, Colbrelli, Gaviria en Kristoff gerekend mogen worden tot de gevestigde orde, dan zijn Sam Bennett en Christophe Laporte upcoming. Bennett beleefde dit jaar zijn definitieve doorbraak door in de Giro d’Italia liefst drie etappes te winnen, terwijl Laporte in rap tempo Nacer Bouhanni in de pikorde voorbijstreefde bij Cofidis. Na ereplaatsen in de Tour de France, Gent-Wevelgem en Milaan-San Remo zal de Fransman nu azen op de volle winst.

De sprinters mogen echter niet gekielhaald worden door de klassiekerrenners, die er alles aan zullen doen om een sprint te voorkomen door aan te vallen. Aanvallen zit in het bloed van Tim Wellens. Als hij zondag aanvalt, moeten de alarmbellen afgaan bij alle renners die niet het tricot van Lotto Soudal dragen. Geef je Wellens een meter te veel, dan zie je hem niet meer terug.

foto: Sirotti

Datzelfde geldt voor brommers als Oliver Naesen en Sep Vanmarcke. Alhoewel ze niet de punch van Wellens in de benen hebben, zijn ze levensgevaarlijk als ze het hazenpad kiezen. Aanvallen van de twee Belgen mogen zeker verwacht worden op het lokale circuit.

De laatste coureur is waarschijnlijk de gehele koers onzichtbaar tot het beslissende moment. Michael Valgren is een rijzende ster. Met winst in de Amstel Gold Race en de Omloop het Nieuwsblad dit jaar is de Deen misschien wel de beste afmaker van de klassiekerrenners. Met zijn neusje voor de juiste ontsnappingen en aanvallen mag hij op de afspraak verwacht worden.

Outsiders
Aanvallen is het devies voor iedereen die niet door de aanwezige topsprinters naar de slachtbank geleid wil worden. Renners als Arthur Vichot en Alberto Bettiol kunnen dat wel eens gaan doen. Daarnaast hebben beide coureurs ook nog eens het killersgen in de benen; na een zware koers zijn zij in staat hun concurrenten erop te leggen. Beide coureurs doen het vaak goed in Québec en Monreal en dat betekent dat zij het ook in Bretagne goed moeten kunnen doen. Bettiol bewees dat al twee jaar geleden, toen hij er tweede werd.

foto: Sirotti

Zowel Enrico Battaglin als Nathan Haas zijn door hun ploegen LottoNL-Jumbo en Katusha als kopman voor de Bretonse koers aangesteld. Beiden weten van zichzelf dat ze rap zijn na een zware wedstrijd. Stellen zij zich tevreden met een plek in de top-1o door in Plouay mee te spurten of doen ze nog een alles-of-nietspoging?

De laatste outsiders zijn sprinters die op een uitzonderlijke iedereen het nakijken kunnen geven. Denk aan Bryan Coquard, die ooit bijna een etappe in de Tour won, of aan Edvald Boasson Hagen, die dat al vaker deed? Andrea Pasqualon bewees het op .1- en .HC-niveau te kunnen, maar nog nooit op WorldTour-niveau. Laat de rappe Italiaan het nu op het allerhoogste niveau zien?

foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fernando Gaviria
*** Michael Matthews, Sonny Colbrelli
** Alexander Kristoff, Sam Bennett, Tim Wellens
* Christophe Laporte, Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Michael Valgren

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
Zondag wordt er liefst 8,5 millimeter aan neerslag verwacht in Plouay. Met windkracht vier uit het westen en een temperatuur van achttien graden zal de koers niet gezellig worden, maar wel één voor in de boeken. De koers wordt niet live uitgezonden.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2018 09:17
Geen Groenewegen aan de start?
24 augustus 2018 09:25
Degenkolb krijgt van mij ook een ster of zelfs twee. En start Coquard?
    24 augustus 2018 11:31
    Van mij ook. Vreemd dat die gemist wordt hier.
24 augustus 2018 09:35
Volgens mij is dit echt de enige WT koers die niet live wordt uitgezonden. Vreemd eigenlijk!
24 augustus 2018 14:25
Uit de wt gooien als de organisatie dat niet wil regelen...
24 augustus 2018 21:48
De koers wordt wel live uitgezonden, op France 3, in België zit deze zender in het basispakket.
Ook de vrouwenwedstrijd op zaterdag wordt daar live uitgezonden.

Voor wie de zender niet kan bekijken komt hier een live stream: https://www.google.be/amp/s/france3-regions.francetvinfo.fr/bretagne/morbihan/grand-prix-plouay-epreuve-bretagne-classic-ouest-france-suivre-streaming-direct-1528302.amp
25 augustus 2018 13:04
@Gdeleu
Je bent een schat!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.