Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest-France 2024 – Kan Nys het ook in Plouay tegen toprenners?
Foto: Cor Vos
Nick Doup
zondag 25 augustus 2024 om 12:00

Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest-France 2024 – Kan Nys het ook in Plouay tegen toprenners?

Als de Bretagne Classic-Ouest-France op de kalender staat, weet je dat het wielernajaar voor de deur staat. Het traditioneel zware parcours rondom Plouay is een garantie voor een afvalkoers, waarbij de heuvelspecialisten het opnemen tegen de klassiekertypes en de sterke sprinters. Alle scenario’s liggen op tafel, maar met Thibau Nys is er een grote topfavoriet voor de start. Kan hij die rol waarmaken? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Parcours

De Bretagne Classic Ouest-France is zoals altijd een lastige, heuvelachtige koers met Plouay als epicentrum. Het parcours is weer iets langer geworden, want vorig jaar was de koers 258,3 kilometer lang en dit jaar is een traject van 259,6 kilometer uitgetekend. Het aantal hoogtemeters is significant, maar liefst 4.250 in totaal.

Dat is een pak meer dan de laatste jaren. Vorig seizoen waren er ruim 3.100 hoogtemeters en de jaren daarvoor waren het er 3.600 (2021), 2.800 (2020), 3.700 (2019) en 2.800 (2018) in de Grote Prijs van Plouay. Nu zijn het dus flink meer hoogtemeters, die zeker voor een zwaar koersverloop zullen zorgen.

Het parcours is iets langer dan in in 2023. De organisatie heeft de route ten noordwesten van Plouay grotendeels intact gehouden, maar op bepaalde plekken voor een andere omloop gekozen, bijvoorbeeld tussen Plouray en Paule, en in het stuk tussen Spezet en Berne. De ruige omgeving van de regio Bretagne wordt in al zijn glorie aangedaan door het peloton, waardoor al in de eerste 100 kilometer flink geklommen wordt.

Vanaf het punt dat de route weer in zuidoostelijke richting gaat, terug naar Plouay, begint het echte werk. Nergens is het echt vlak, maar zo kennen we de Bretagne Classic. Waar de finale echt begint? Toch wel op ruim 100 kilometer van de finish, waar de Col du Toullaeron (2,6 km aan 4,4%) ligt. Niet lang daarna volgt de Ty Coz (2,3 km aan 5,4%), dat is nog in het departement Finistère. Vorig jaar was er daarna tussen Gourin en Guiscriff nog een onverharde strook opgenomen (de 1,1 kilometer lange gravelstrook van Les Hellès aan 6,3%) maar daar wordt nu omheen gereden.

Na de Ty Coz is het nog wel 90 kilometer tot de finish, maar de finale kan er wel al opengebroken worden. Stilvallen zal het niet meer op de smalle, heuvelachtige en kronkelige weggetjes aan de westkant van Frankrijk. Tot aan het laatste circuit in Plouay liggen nog minstens tien serieuze heuvels, telkens met stijgingspercentages tussen de 5 en de 10%. Dat gaat stevig in de kleren kruipen.

Het parcours in de finale van de Bretagne Classic is wel identiek aan dat van de voorbije jaren. Op 11,7 kilometer van de finish draaien de renners dat rondje met 171 hoogtemeters op, met de Bosse de Rostervel (1,5 km aan 4,5%) als eerste klim. De laatste kansen om weg te rijden volgen op de tweetrapsraket Bosse du Lezot (900 meter aan 5,3%) en Bosse de Kerscoulic (225 meter aan 8,9%).

Vanaf daar is het nog 3,4 kilometer tot de finish. Dat laatste stuk loopt grotendeels in dalende lijn richting de brede, licht oplopende finishstraat.

Zondag 25 augustus, Bretagne Classic-Ouest-France: Plouay – Plouay (259,6 km)
Start: 10.30 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.05 uur


Favorieten

Het zijn drukke koersweken met onder meer de Vuelta a España, de Ronde van Duitsland, de Tour de l’Avenir en komende week ook de Renewi Tour, maar alle WorldTeams zijn verplicht om hier te starten in Frankrijk. Dat de Bretagne Classic niet ‘zomaar’ een wedstrijd is, blijkt wel uit het deelnemersveld. Bijna elke ploeg heeft wel een favoriet of kandidaat voor een top-10-plek in de gelederen. Titelverdediger en thuisrijder Valentin Madouas is ook weer van de partij.

Na zijn overwinning van vorig jaar in de Franse tricolore ging het Bretoense publiek uit haar dak. Dit jaar hoopt de coureur van Groupama-FDJ dat kunstje te herhalen, maar makkelijk wordt het zeker niet. Zijn vorm is wel uitstekend, want na de Tour de France won hij knap zilver op de Olympische Spelen in eigen land. Onlangs was hij nog negende in de Tour du Limousin. Met Laurence Pithie en Romain Grégoire, vierde in de Ronde van Polen vorige week, heeft Groupama-FDJ meer ijzers in het vuur.

Thibau Nys – foto: Cor Vos

De topfavoriet rijdt echter bij Lidl-Trek rond. Er lijkt geen maat te staan op het seizoen van Thibau Nys. In elke rittenkoers die de 21-jarige Vlaming dit seizoen reed, wist hij een etappe te winnen. Daar kwam nog een eindzege in de Ronde van Hongarije bij. Het tweede deel van zijn seizoen trapte Nys af met maar liefst drie (!) ritoverwinningen in de Ronde van Polen, telkens op lastige aankomsten. Het traject in Plouay ligt hem als gegoten, en met steun van Jasper Stuyven en Andrea Bagioli zal Nys als een grote kanshebber koersen. Die twee kunnen ook tactisch profiteren van die favorietenrol voor hun kopman.

Meer Belgische kanshebbers rijden rond bij Lotto Dstny. Terwijl Lennert Van Eetvelt indruk maakte in de Vuelta, krijgen Maxim Van Gils en Arnaud De Lie hun kansen in Bretagne. Allebei zijn ze in andere scenario’s kanshebber voor de zege. Van Gils reed een sterk voorjaar met ereplaatsen in Strade Bianche (derde), Milaan-San Remo (zevende), Waalse Pijl (derde), Luik (vierde) en zeges in Eschborn-Frankfurt en de GP Kanton Aargau. Na een moeizame Tour loopt het nog niet ideaal, maar wellicht komt Van Gils er in Bretagne doorheen. De Lie zal het moeten hebben van zijn sprint, maar durft ook mee te koersen om zo een betere situatie voor hemzelf te creëren. Vorige week won hij nog de Ronde van Denemarken.

Arnaud De Lie – foto: Cor Vos

Visma | Lease a Bike doet het zonder Wout van Aert en Olav Kooij, maar met Christophe Laporte heeft de Nederlandse ploeg een serieuze troef om uit te spelen. De Europees kampioen reed de Tour in dienst en werd vervolgens derde op de olympische wegrit. Hier in eigen land krijgt hij opnieuw eigen kansen, die er niet heel veel zijn voor Laporte. Grijpt hij die met beide handen aan? Met Tiesj Benoot aan zijn zijde kan Laporte het ook nog tactisch spelen. Ook voor de Belg wordt het zijn eerste koers sinds de wegwedstrijd van Parijs 2024.

Tom Pidcock is de meest in het oog springende naam bij INEOS Grenadiers. Alleskunner op de fiets en dus ook zeker podiumkandidaat in Plouay. Als je de Amstel Gold Race kan winnen, moet dat in de Bretagne Classic ook mogelijk zijn. Pidcock moet wel in vorm zijn, want nadat hij olympisch kampioen mountainbike werd, staat volgende week het WK mountainbike op het programma. Daar verdedigt Pidcock zijn titel, dus aan de vorm van de Brit zal het niet liggen. De vraag is of hij volle bak durft te koersen, of dat hij met de handrem op gaat rijden.

Marc Hirschi – foto: Cor Vos

Houd altijd rekening met UAE Emirates. Waar die ploeg ook koerst, ze doen altijd mee voor de overwinning. Met Marc Hirschi, Jan Christen en Diego Ulissi heeft UAE weer drie potentiële winnaars in de gelederen. Na zijn zeges in de Ronde van Tsjechië en de Clásica San Sebastián geven we Hirschi de meeste kans, maar onder de radar rijdt de 20-jarige Christen ook ijzersterk rond. Hij won de Giro dell’Appennino, de Ordiziako Klasika en werd knap vijftiende in de Ronde van Polen. En de ervaren Ulissi dan? Hij werd achter Jonas Vingegaard tweede in de Ronde van Polen en achter Hirschi tweede in de Ronde van Tsjechië…

Dan zijn er nog meerdere sterke sprinters, meer puncheurs, die zullen hopen dat de koers lang bij elkaar blijft. Of in ieder geval dat een uitgedund peloton gaat strijden om de overwinning. Wat te denken van oud-winnaar Michael Matthews (Jayco AlUla), die hier in 2020 won. Met Luka Mezgec als gangmaker hoopt Bling weer te scoren. Alpecin-Deceuninck komt met Axel Laurance, tweede in 2022 achter Wout van Aert, en crosser Gianni Vermeersch. Marijn van den Berg is dan weer de rappe man van EF Education-EasyPost, waar heuvelspecialisten Neilson Powless en Mikkel Honoré voor de aanval zullen kiezen.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Zijn er nog Fransen waar we op moeten letten? Het voorjaar kon niet stuk voor Decathlon AG2R La Mondiale, maar in de Tour reed die ploeg geen platte prijs. Met Ben O’Connor in de Vuelta, maar ook met Frans kampioen Paul Lapeira kan het tij gekeerd worden in de Bretagne Classic, terwijl ook Dorian Godon en Benoît Cosnefroy dit werk aankunnen. Cosnefroy won hier zelfs in 2021. Dat jaar versloeg hij Julian Alaphilippe, die dit jaar ook meedoet. De ervaren Fransman haalde het nieuws onlangs vanwege zijn overstap naar Tudor volgend jaar. Een zege in Bretagne zou een mooie afscheidscadeau zijn voor Soudal Quick-Step. Reken maar dat Alaphilippe, die onlangs nog tweede werd in San Sebastián, erin vliegt op dit parcours!

Outsiders vinden we bij Arkéa-B&B Hotels, dat Kévin Vauquelin en Vincenzo Albanese opstelt. Søren Waerenskjold, Rasmus Tiller en Magnus Cort vormen het front van Uno-X Mobility, terwijl dsm-firmenich PostNL met heuvelsprinter Tobias Lund Andresen (drie ritzeges in de Ronde van Denemarken afgelopen week) aan komt zetten. Hij krijgt steun van onder meer John Degenkolb en Nils Eekhoff. Hugo Page (Intermarché-Wanty), Maximilian Schachmann (Red Bull-BORA-hansgrohe), Krists Neilands, Jake Stewart (Israel-Premier Tech), Pello Bilbao, Fred Wright (Bahrain Victorious), Iván García en Alex Aranburu (Movistar) willen we ook nog noemen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibau Nys
*** Marc Hirschi, Maxim Van Gils
** Julian Alaphilippe, Arnaud De Lie, Christophe Laporte
* Tom Pidcock, Michael Matthews, Magnus Cort, Valentin Madouas

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Geen tropische temperaturen in Bretagne komende zondag, maar wel een behoorlijk zonnige dag. Volgens Weeronline wordt het ongeveer 20 graden in de regio-Plouay en staat er een westenwind van windkracht 2-3. De neerslagkans is nul, dus de renners krijgen een mooie koersdag voor de kiezen.

De Bretagne Classic-Ouest-France is zondag live te volgen zien via HBO Max en Discovery+. De online-uitzending start om 12.40 uur. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.