Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2015
Foto: Sirotti
vrijdag 4 september 2015 om 21:00

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2015

Terwijl de ogen van de wielerwereld op Spanje gericht zijn, staat er bij onze zuiderburen een semi-klassieker op de kalender. In de schaduw van het Atomium staan er de nodige rappe mannen aan het vertrek. Draait het in de Belgische hoofdstad opnieuw uit op een sprintersbal? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Brussels Cycling Classic is nog maar aan zijn derde editie toe, maar onder de naam Parijs-Brussel kent de koers een lange historie. ‘De Klassieker der Twee Hoofdsteden’ werd in 1893 (drie jaar voor de eerste Parijs-Roubaix) voor het eerst verreden. De uitgevers van het Parijse wielerblad ‘La Bicyclette’ namen het initiatief om een wielerwedstrijd te organiseren tussen de Franse en de  Belgische hoofdstad. André J. Henry (een metselaar uit het Belgische Verviers) werd de eerste winnaar.

Het zou tot 1906 duren voordat er een tweede editie kwam. In de beginjaren bedroeg de afstand ongeveer vierhonderd kilometer, wat in de loop der jaren afgebouwd werd tot de helft daarvan. Voor de Eerste Wereldoorlog domineerden de Fransen, daarna namen de Belgen de regie over. Alle grote namen uit de Belgische wielersport prijken op het palmares, zoals Rik van Steenbergen, Rik van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens.

Vijf keer won er een Nederlander. Jan Raas was in 1978 de eerste, waarna Jacques Hanegraaf (1982), Adrie van der Poel (1985), Jelle Nijdam (1989) en Max van Heeswijk (2000) volgden. Robbie McEwen is met vijf zeges recorhouder. De Australiër won de wedstrijd tussen 2002 en 2008 vijfmaal.

Sinds 2013 vindt de wedstrijd onder de nieuwe naam enkel nog op Belgisch grondgebied plaats. Vorig jaar klopte André Greipel in de sprint Elia Viviani en Arnaud Démare.

Laatste vijf edities
2014: flag-de André Greipel
2013: flag-de André Greipel
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-ru Denis Galimzyanov
2010: flag-es Francisco Ventoso

Parcours
In vergelijking met vorig jaar is het parcours grondig gewijzigd. Er zijn minder hellingen, waardoor een sprint waarschijnlijker wordt.

brussels

De start van deze tweehonderd kilometer lange koers is wederom in het Jubelpark in Etterbeek. Van daaruit zet het peloton koers naar Tervuren, waar met de Vossemberg de eerste van dertien hellingen wacht. Via de provincies Waals-Brabant en Henegouwen komt het peloton terecht in Vlaams-Brabant waar we met de Alsemberg en de Bruine Put twee hellingen tegenkomen die we kennen uit de Brabantse Pijl. De Minisberg is op 39,4 kilometer van het einde de laatste hindernis.

De finishlijn is opnieuw getrokken aan de Houba de Strooperlaan nabij het Koning Boudewijnstadion, waar Boonen in 2012 wist te winnen.

Favorieten
Waar er in de Vuelta een gebrek is aan goede sprinters, kan de organisatie van de Brussels Cycling Classic pronken met de nodige grote namen. André Greipel is de grote afwezige. De Duitse veelwinnaar won de voorbije twee seizoenen in Brussel, maar verkoos dit jaar (net als Mark Cavendish) een deelname aan de Tour of Britain. Ook Alexander Kristoff ontbreekt.

Marcel Kittel - Foto: Marcel Koch

Marcel Kittel – Foto: Marcel Koch

Marcel Kittel is wel van de partij. De Duitser beleeft een teleurstellend seizoen, met een etappe zege in Polen als enig lichtpuntje. Met een zege in Brussel kan hij daar nog wat glans aan toevoegen. Zijn vorm is echter verre van optimaal. De twee voorbije WorldTour-wedstrijden bleken te zwaar voor hem. In Hamburg eindigde hij teleurstellend 91e, in Plouay kneep de Duitser vroegtijdig in de remmen. Een Kittel in vorm zou hier topfavoriet zijn, maar er staan in Brussel meer sterke sprinters aan de start. Zoals bijvoorbeeld Arnaud Démare. Bij FDJ is de voormalig Frans kampioen de aangewezen kopman. Daarnaast beschikt de Franse formatie over de talentvolle Marc Sarreau, die vorige week nog een rit won in de Tour du Poitou Charentes.

Tom Boonen

Tom Boonen – Foto: Sirotti

De Belgen kunnen in eigen land goed voor de dag komen. Etixx-Quick-Step heeft Tom Boonen in de gelederen. Hij won drie jaar geleden en is daarmee nog steeds de laatste Belgische winnaar. De formatie van Patrick Lefevere start bovendien met Julian Alaphilippe en wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Lotto Soudal schuift Kenny Dehaes naar voren en heeft Boris Vallee als alternatief. Tony Gallopin is erbij gebaat om een sprint te ontlopen, maar kan ook in dienst van Dehaes rijden. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt in de sprint op Roy Jans. De 38-jarige Björn Leukemans (vorig jaar negende) is bij de ploeg van Hilaire Vanderschueren de man in vorm. Hij won eerder deze maand de GP Jef Scherens.

Michael Van Staeyen staat namens het Franse Cofidis aan de start. De kleine spurter viel vorig jaar net buiten het podium en werd vierde. Topsport Vlaanderen-Baloise komt onder meer met Belgisch kampioen Preben Van Hecke, Edward Theuns en Jelle Wallays.

Giacomo Nizzolo - Foto: Sirotti

Giacomo Nizzolo – Foto: Sirotti

Lampre-Merida staat in België met meerdere opties aan de start. De Italiaanse WorldTour-formatie beschikt met Roberto Ferrari, Sacha Modolo en Niccolò Bonifazio over verschillende snelle mannen. In Hamburg trok de Italiaanse formatie de kaart van Bonifazio, die er negende werd. Landgenoot Giacomo Nizzolo (derde in Hamburg) staat aan de start namens Trek Factory Racing. Astana rekent op Andrea Guardini

Ook de kleinere ploegen beschikken over renners met een snelle eindspurt. SouthEast vestigt alle hoop op Simone Ponzi, die tweede werd in Plouay. Bora-Argon 18 zet zijn geld op Ralf Matzka. De Duitser werd vorig jaar achtste. Bretagne – Séché Environnement beschikt over de gelouterde Wit-Rus Yauheni Hutarovich, routinier Romain Feillu en de talentvolle Brit Daniel Mclay. CCC Polstat komt met Grega Bole, die vierde werd in Plouay. Het continentale Wallonie – Bruxelles heeft routinier Kevyn Ista in de selectie.

Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen – Foto: Sirotti

De kans op een Nederlands succes is niet bijzonder groot, al zijn er wel enkele outsiders. LottoNL-Jumbo rekent op de buitenlanders Sep Vanmarcke, Paul Martens en Robert Wagner. Roompot Oranje Peloton zal ongetwijfeld een renner mee willen sturen in de vlucht en heeft met Raymond Kreder een snelle man tot zijn beschikking. Daarnaast beschikt de formatie van oud-topspurter Jean-Paul van Poppel over sprinter Dylan Groenewegen. De 22-jarige renner won vorige week nog de Arnhem-Veenendaal Classic. Kan hij in de Belgische hoofdstad voor een verrassing zorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Arnaud Démare, Tom Boonen
** Giacomo Nizzolo, Kenny Dehaes, Michael Van Staeyen
* Roy Jans, Simone Ponzi, Niccolò Bonifazio, Yauheni Hutarovich

Website organisatie
Deelnemerslijst

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
4 september 2015 09:03
Mooie voorbeschouwing, zou iemand als Vanmarcke toch wel een kans geven, ook in een sprint.
4 september 2015 09:55
Echt een sprinterskoers. Wel benieuwd hoe Kittel ervoor staat, zou hij nog meekunnen naar Richmond? Degenkolb en Greipel staan in de Duitse ploeg hoger in de pikorde, maar Kittel zal er de laatste ronde nog bijzitten....

Jammer dat Greipel niet start, al geef ik Dehaes ook goede kansen!
4 september 2015 09:57
Niets mis met de voorbeschouwing idd.

De sterrenverdeling zou ik anders doen maar dat hou je toch.
Nizzolo heeft in de sprint de afgelopen seizoenen meer laten zien dan Demare en Boonen.
En waarom Dehaes en Jans erbij staan maar Guardini en Modolo niet begrijp ik ook niet helemaal. Modolo mag zijn eigen kans wel gaan lijkt me.

****
Nizzolo
***
Demare - Boonen
**
Kittel - Bonifazio - Guardini
*
van Staeyen - Modolo - Ponzi - Theuns
4 september 2015 10:12
Haha Denis Galimzyanov, was het bestaan van die renner alweer bijna vergeten. Zou hij nog terugkomen? Schorsing liep in april vorig jaar al af, maar is nog niet opnieuw renner voor zover ik weet.
4 september 2015 10:32
Nizzolo vind ik in potentie ook de snelste op dit moment, maar is geen echte winnaar.
Die zal wel weer tweede worden. :p
4 september 2015 10:42
Drie Kreder's aan de start! Komt dat vaker voor? :p
4 september 2015 10:50
@Rhonan
Heel vaak weet ik niet maar toevallig onlangs nog in Schaal Sels want daar viel me dat ook al op. Het Kreder collectief!
4 september 2015 11:36
Die kreders zoude x samen plannetje moete bedenken, 1 lead out 1 sprinter en de ander beukt iedereen aan de kant die erlangs wilt:)
Vanmarcke lijkt me weinig kans in de sprint te hebbe dus zou moeten aanvallen en wagner zie ik hier geen goede uitslag sprinten.
4 september 2015 11:53
Met het weer kan dit wel eens een afvalkoers worden. Anders een mooie sprint.
4 september 2015 15:11
@Joachim Ik had het zelfde, moest wel ff denken haha ;)
4 september 2015 16:17
@Rhohan @aeroventiel
Kan me herinneren dat het al eerder was gebeurd: al in de Algarve, en daarna in de Vierdaagse van Duinkerken
4 september 2015 18:57
Sacha Modolo is natuurlijk een grotere kopman dan Bonifazio en een grotere kanshebber.
4 september 2015 21:05
Tom Boonen gaat hem pakken! :)
Met Vanbilsen en Vanmarcke tip ik 2 outsiders.
4 september 2015 21:21
Jammer dat Hofland niet meedoet want die is al heel lang heel getergd
4 september 2015 21:29
Morgen wordt er regenachtig weer verwacht, maar niet te veel wind. Tom Boonen heeft de laatste tijd weer wat sprinten gereden en lijkt in goede doen. Voor het geval er toch een afvalrace ontstaat in de regen, dan heeft hij ook goede papieren. Ik verwacht veel van Boonen.
4 september 2015 21:35
Wagner is op weg naar de operatie tafel toch? Die gaat hooguit uitrijden.
Arme Vanmarcke zal wel weer flink tekeergaan en nergens eindigen. Ik verwacht een uitschieter van Tommeke, want die zal wel zenuwachtig worden van Terpstra's ondernemingen in Spanje ;)
4 september 2015 21:42
Ponzi gaat 'm pakken
4 september 2015 22:32
Boonen. Geen enkele twijfel.
4 september 2015 22:55
Ik gok op een Italiaantje.
4 september 2015 23:00
Slagter wint in Alberta! Mollema weer de leider AK.
4 september 2015 23:08
Blijf het toch vreemd vinden waarom er geen volgtopic is voor deze wedstrijd. Wat een fantastisch parcours vandaag...
4 september 2015 23:10
Jasper Bovenhuis ook sterk gereden.
5 september 2015 00:34
Coquard... niet genoemd en geen ster, niks?
5 september 2015 10:34
Top 10 plaats.....ik ga daar een mannetje tussen zetten "Louis Verhelst..Cofidis"is stilaan na veel pech te hebben gehad naar het hoogste niveau aan 't groeien..zag hem bezig in geraardsbergen en Meulebeke waar hij heel wat werk verzette en niet op zijn sprint rekende en toch met de besten meedeed....
5 september 2015 10:46
Als Tom Boonen dit leest!

http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150905_01851683

Overigens denk ik dat Greipel hier wel een punt heeft.
Extra stimulans voor Tom Boonen vandaag hoop ik.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.