Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2016
Foto: Tim De Waele/Etixx-Quick-Step
zaterdag 3 september 2016 om 07:30

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2016

Terwijl de ogen van de wielerwereld op de Vuelta gericht zijn, staat zaterdag 3 september in België de historierijke Brussels Cycling Classic (1.HC) op het programma. Vorig jaar ging de jonge Dylan Groenewegen in de schaduw van het Atomium met de zege aan de haal, ditmaal zijn de Nederlands kampioen en zijn ploeggenoten van LottoNL-Jumbo niet van de partij. Wie kroont zich dan wél tot de winnaar van dit sprintersbal? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Brussels Cycling Classic is beter bekend als Parijs-Brussel, de naam waaronder deze koers tussen 1893 (!) en 2012 werd georganiseerd. In de beginjaren gold ‘De Klassieker der Twee Hoofdsteden’ met een afstand van 400 kilometer als een van de langste en meest prestigieuze wedstrijden op de wielerkalender.

In 2013 besloot de organisatie het roer helemaal om te gooien. De start lag voortaan niet meer in de buurt van Parijs, maar – evenals de finish – in de Belgische hoofdstad Brussel. Met André Greipel kwam er meteen een mooie naam op de erelijst, naast onder andere Rik Van Steenbergen, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Tom Boonen en de Australische recordhouder Robbie McEwen (5 overwinningen).

Vorig jaar trad Roompot Oranje Peloton-sprinter Dylan Groenewegen in de voetsporen van zijn landgenoten Jan Raas, Jacques Hanegraaf, Adrie van der Poel, Jelle Nijdam en Max van Heeswijk, door de massasprint in Brussel op zijn naam te schrijven. Groenewegen was een fractie sneller dan Roy Jans en Tom Boonen.

Laatste vijf winnaars
2011: flag-ru Denis Galimzyanov
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-de André Greipel
2014: flag-de André Greipel
2015: flag-nl Dylan Groenewegen

Parcours
De Brussels Cycling Classic mag dan wel bekend staan als een echte sprintklassieker, toch krijgen de rappe mannen de zege na 199 kilometer niet cadeau. Niet zo ver na de officieuze start in het Jubelpark te Etterbeek, beginnen de renners immers aan de eerste van dertien gecatalogeerde hellingen. Daarvan liggen er ook vier in de laatste vijftig kilometer: de Alsemberg, Bruine Put, Krabbos en de Menisberg. Die laatste bevindt zich op 34 kilometer van het einde.

Brussels Cycling Classic 2016

Daarna hebben de sprintersploegen nog ruim de tijd om alles weer samen te brengen, richting de licht oplopende aankomstlijn op de Houba de Strooperlaan in hartje Brussel.

Informatie parcours

Favorieten
Zoals gezegd is titelverdediger Dylan Groenewegen er net als zijn ploeggenoten van LottoNL-Jumbo niet bij. De organisatie wist wel de Belgische WorldTour-teams Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal te strikken. Andere ploegen van het hoogste niveau aan het vertrek zijn AG2R La Mondiale, Astana, FDJ en Lampre-Merida. Bij de ProContinentale teams vinden we Roompot-Oranje Peloton.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Waar er in de Vuelta een gebrek is aan goede sprinters, kan de organisatie van de Brussels Cycling Classic wél pronken met de nodige grote snelle mannen. Marcel Kittel (Etixx-Quick-Step) is de meest indrukwekkende naam op de deelnemerslijst. De 28-jarige Duitser aast net als André Greipel en John Degenkolb op het kopmanschap op het WK in Qatar en met winst in Brussel zou hij meteen een stap in de goede richting zetten. Mocht het middenrif toch te lastig blijken, dan beschikken de Etixx-troepen over alternatieven als Tom Boonen en Matteo Trentin.

Die andere Belgische WorldTour-ploeg, Lotto Soudal, lijkt het te moeten hebben van aanvallers Jürgen Roelandts, Jelle Vanendert en Tiesj Benoot, dus moeten de buitenlandse teams voor weerwerk tegen Kittel zorgen. Cofidis bijvoorbeeld, want daar vinden we Nacer Bouhanni. De kloeke Fransman heeft nog het een en ander recht te zetten nadat hij werd gedeklasseerd in de EuroEyes Cyclassics in Hamburg.

Sacha Modolo (Lampre-Merida) kwam er in die sprint niet aan te pas, maar heeft in de Giro d’Italia en recent in de Czech Cycling Tour voldoende bewezen tot de snelste mannen van het pak te behoren. Hij kan in Brussel bovendien beroep doen op zijn vaste lead-out Roberto Ferrari. Een andere opvallende naam binnen deze ploeg is ex-wereldkampioen Rui Costa.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Ook Arnaud Démare heeft dit seizoen al enkele streepjes achter zijn naam staan. De belangrijkste is ongetwijfeld Milaan San Remo, maar de kans lijkt klein dat hij dat nummertje overdoet. Démare heeft namelijk sinds juni geen degelijke spurt meer gereden en kwam recent in de Poitou-Charentes nog ruim tekort tegenover Bouhanni. Vindt hij in Brussel zijn snelle benen weer terug?

In die andere Franse rittenkoers, de Tour du Limousin, maakte Roman Maikin (Gazprom-Rusvelo) indruk in de vlakke etappes. Maikin won een ritje en stond recent ook in de Grote Prijs stad Zottegem op het podium. Niemand zou dus verbaasd mogen zijn als de 26-jarige Rus zijn stempel op de eindsprint drukt.

Op continentaal niveau rijgt Timothy Dupont dit seizoen namens Willems Veranda’s de overwinningen aan elkaar. Dat hij klaar is voor een stapje hogerop, bewees hij eerder dit seizoen met winst in Nokere Koerse, maar vooralsnog heeft hij nog geen nieuw contract beet. Kan Dupont met een knappe prestatie in deze Brussels Cycling Classic alsnog een transfer naar de WorldTour versieren?

Dupont is niet enige zuiderbuur met snelle benen. Topsport Vlaanderen-Baloise mikt op de derde van de Omloop Mandel-Leide-Schelde, Amaury Capiot, terwijl Wanty-Groupe Gobert hoopt dat Roy Jans en Kenny Dehaes iets kunnen uitrichten. Boris Vallée is dan weer aangewezen man voor Fortuneo-Vital Contept. De Waal klopte in de Ronde van Wallonië zelfs Tom Boonen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

De Nederlanders zijn zaterdag met elf van de partij, onder wie Raymond Kreder (Roompot-Oranje Peloton) wellicht over de beste kansen beschikt. Tot slot mogen we de Italianen Andrea Guardini (Astana) en Jakub Mareczko (Wilier-SouthEast) en de Fransen Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) en Olympiër Thomas Boudat (Direct Energie) niet uitvlakken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Nacer Bouhanni, Sacha Modolo
** Arnaud Démare, Roman Maikin, Timothy Dupont
* Tom Boonen, Boris Vallée, Roy Jans en Jakub Mareczko

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Sporza is er zaterdag vanaf 14:30 bij. Het commentaar wordt geleverd door Renaat Schotte en de geblesseerde Trek-renner Edward Theuns.

De renners krijgen zaterdag te maken met prettig koersweer. Volgens Weerplaza is er geregeld zon, maar ook enkele wolken. Er wordt geen regen voorspeld. De temperatuur blijft steken op ongeveer 24 °C.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
2 september 2016 09:29
Galimzyanov... waar ook. Die is nooit teruggekeerd.
On: Duel Bouhanni-Demare altijd leuk :)
2 september 2016 09:44
Eeuwig zonde dat ze de naam Parijs-Brussel ooit hebben veranderd. De koers heeft mede daardoor aan prestige ingeleverd. On: Zie Bouhanni dit wel als eerste de streep passeren, de vraag is alleen of hij ook wint.
2 september 2016 09:46
Waarom doet Lotto Jumbo niet mee?
2 september 2016 10:12
@Wigo Groenewegen rijdt Tour of Britain.
2 september 2016 10:27
edit redactie: bedankt, aangepast
2 september 2016 12:13
Leuk dat Theuns het commentaar doet!
2 september 2016 14:52
Eduard Micheal Grosu mocht ook wel genoemd worden.
2 september 2016 18:55
Waarom wordt Eduard Michael Grosu niet vermeld?
2 september 2016 19:00
"Mocht het middenrif toch te lastig blijken". Schitterend! Hierbij roep ik Alsemberg uit tot Hoofdstad van het Middenrifgebergte. Voor april volgend jaar kijk ik alvast uit naar de Middenrifpijl.
2 september 2016 22:26
@Japsie
inderdaad die was zelfs volledig uit mijn gedachten verdwenen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.