Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2018
foto: Sirotti
zaterdag 1 september 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2018

Terwijl menig wielerliefhebber druk is met het volgen van de Ronde van Spanje, staat in België zaterdag de Brussels Cycling Classic (1.HC) op het programma. Wat mogen we dit jaar verwachten van de oude klassieker? Zal er eindelijk een aanvaller zegevieren? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De geschiedenis van deze wedstrijd gaat terug tot 1893, weliswaar onder een andere naam. Bij menig wielervolger gaat bij de naam Parijs-Brussel eerder een lampje branden. André Henry wist de allereerste editie door Frankrijk en België op zijn naam te brengen. Tussen 1894 en 1905 werd de wedstrijd niet georganiseerd. In de eerste jaren van de koers, tot 1967, staan er vooral Belgen en Fransen op de erelijst. Zowel tweevoudig Belgisch kampioen Félix Sellier (1922 t/m 1924) als drievoudig Frans kampioen Octave Lapize (1911 t/m 1913) won de wedstrijd in drie keer op rij. Bekende Vlaamse renners als Briek Schotte en Rik van Looy wisten de wedstrijd twee maal te winnen.

De jaren 1967-1972 kent de erelijst een hiaat. In deze jaargangen ging de wedstrijd namelijk niet door. Na die tijd mochten onder andere Eddy Merckx (1973), Roger De Vlaeminck (1981) en Frank Vandenbroucke (1995) met de handen de lucht in. Jan Raas was in 1978 de eerste Nederlandse winnaar. Hierna volgden Jacques Hanegraaf (1982), Adrie van der Poel (1985), Jelle Nijdam (1989) en Max van Heeswijk (2000).

Robbie McEwen. foto: Sirotti

De absolute heerser in de wedstrijd was Robbie McEwen. Tussen 2002 en 2008 won de Australische sprinter de koers vijf keer. Vanaf die periode is Parijs-Brussel vooral geschikt voor sprinters. De meest recente jaren eindigde de wedstrijd iedere keer in een massasprint. Zeker toen er vanaf 2013 niet meer door Frankrijk gereden werd en de naam aangepast werd naar Brussels Cycling Classic. De start en finish zijn vanaf dit moment in de Belgische hoofdstad. Dylan Groenewegen is de enige Nederlander die de titel Brussels Cycling Classic op zijn erelijst heeft staan. Groenewegen won de wedstrijd in 2015.

Arnaud Démare wint na een aantal pogingen dit jaar alsnog een Touretappe. Foto: Sirotti

De editie van vorig jaar was een spannende. Matthias Brändle probeerde aan het peloton te ontsnappen, maar kon een nieuwe sprint niet voorkomen. Arnaud Démare klopte in een hectische slotfase in Brussel Marko Kump en André Greipel (die de wedstrijd in 2013 en 2014 won).

Laatste tien winnaars flag-be Brussels Cycling Classic
2008: flag-au Robbie McEwen
2009: flag-au Matthew Goss
2010: flag-es Francisco Ventoso
2011: flag-ru Denis Galimzjanov
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-de André Greipel
2014: flag-de André Greipel
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-be Tom Boonen
2017: flag-fr Arnaud Démare

Parcours
De 98e editie van de Brussels Cycling Classic start in het zuidoosten van Brussel.  Terlanen is het meest oostelijke plekje van de route, net na de beklimming van de Smeysberg (700 meter aan gemiddeld 6,3%). Hierna steekt het peloton over naar het Franstalige deel van België. In een rondje dat doet denken aan de Vlaamse leeuw doet het peloton beklimmingen als de Rue d’Henripoint (1 km aan 4,2%), Rue Cardinal Mercier (800 meter aan 8,1%) en Rue d’Ittre (700 meter aan 7,6%) aan. Steile, maar vooral korte hindernissen onderweg terug naar de Belgische hoofdstad.

Rondom Halle moeten de renners op zo’n 50 kilometer van de meet nog beklimmingen als de Bruine Put, Krabbos en Sollenberg verteren. Hierna gaat het op en af, met niet al te hoge stijgingspercentages naar de finish in het noorden van Brussel. In de slotkilometers rijdt het peloton door de bekende wijken Anderlecht en Molenbeek. De laatste kilometer aan de Houba de Strooperlaan loopt licht omhoog.

Start: 11.27 uur
Finish: tussen 16.22 en 16.36 uur

Favorieten
De winnaar van vorig jaar, Arnaud Démare, maakt een grote kans om zijn tweede zege bij te schrijven. De Fransman blaakt namelijk in een uitstekende vorm. Zo won de 26-jarige renner van Groupama-FDJ alle vijf de ritten in Tour du Poitou Charentes. Zelfs de tijdrit kwam op naam van de sprinter. Een van zijn voornaamste uitdagers is Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe). Dit seizoen zijn Démare en de Duits kampioen elkaar nog niet in koers tegengekomen. Ackermann won de afgelopen maanden behalve het nationaal kampioenschap ook nog de RideLondon-Surrey Classic en twee ritten in de Ronde van Polen.

Ackermann won in Polen – foto: ATCommunication/TDP

Bij QuickStep-Floors is niet de vraag of er een renner van deze ploeg kan winnen, maar wie? Sprinter Fabio Jakobsen won dit jaar al vier. Bij Jakobsen was de zege in de openingsetappe van de BinckBank Tour misschien wel het meest sprekend. Yves Lampaert heeft rugnummer 1 van zijn ploeg gekregen.

Magnus Cort  kende een sterke Tour de France. In een vooruitgebleven vluchtgroep sprintte de snelle Deen naar de overwinning. Ook Alexander Kristoff won een Touretappe. De Noor moest daarvoor wel tot de laatste dag in Parijs wachten. Ook Wouter Wippert heeft onlangs een zege behaald. De snelle man van Roompot-Nederlandse Loterij won de Omloop Mandel-Leie-Schelde. Daarnaast werd hij vorige week tweede in de Veenendaal-Veenendaal Classic.

Mocht de wedstrijd dan toch niet in een sprint eindigen, dan zijn er nog wat andere kanshebbers. Oliver Naesen bijvoorbeeld. De Belg won zondag de Bretagne Classic Ouest-France, ook een wedstrijd die regelmatig beslist werd in een massasprint. Een andere man die zou kunnen ontsnappen is Jasper Stuyven. De Belg heeft bij Trek-Segafredo met John Degenkolb een sprinter achter de hand.

Outsiders
Naast Degenkolb zijn er meerdere aanwezig die allemaal gaan voor een ereplaats. Bij een sprint vertrouwt Lotto Soudal op Jens Debusschere. Ook op de twee Fransen Christophe Laporte en Bryan Coquard moet gelet worden. Laporte reed een aantal korte sprints in de Tour, met een tweede plaats als beste prestatie. Het is nog niet het seizoen van Coquard. De renner van Vital Concept won pas twee keer (een etappe in de Baloise Belgium Tour en een etappe in de Vierdaagse van Duinkerken).

Jakub Mareczko heeft zijn transfer naar CCC al binnen. De Italiaan met Poolse roots kan direct laten zien dat hij het plaatsje waard is. Direct Energie komt met de talentvolle Thomas Boudat naar Brussel. De Noor Sondre Holst Enger van Israel Cycling Academy sprintte vorige week nog naar een derde plek in Veenendaal-Veenendaal. Sport Vlaanderen-Baloise beschikt over Edward Planckaert. Wanty-Groupe Gobert rekent op Timothy Dupont, terwijl Nippo-Vini Fantini beschikt over Marco Canola. Twee andere outsiders die op een goede dag boven zichzelf uit kunnen stijgen zijn Brenton Jones (Delko Marseille Provence KTM) en Kenny Dehaes (WB Aqua Protect Veranclassic).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud Démare
*** Pascal Ackermann, Fabio Jakobsen
** Alexander Kristoff, Magnus Cort, Bryan Coquard
* Wouter Wippert, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Jens Debusschere

Deelnemerslijst (PCS)
Website organisatie

Weer en tv
De weersverwachting is dat het zaterdag wat warmer wordt dan de afgelopen dagen. Het is rond het middaguur licht bewolkt met 22 graden op de thermometer.

De koers is zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur te bekijken op Sporza.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2018 20:12
Coquard had toch iets gebroken en zou op zijn best parijs-tours halen?
    31 augustus 2018 11:45
    Klopt, Manzin is de sprintkopman bij Vital morgen.
30 augustus 2018 20:25
edit wf: bedankt, aangepast
30 augustus 2018 20:36
Degene die deze nieuwe naam heeft bedacht, die zit toch voor jaren achter slot en grendel, mag ik hopen?
    30 augustus 2018 20:43
    Vrijgelaten na clementie van de Belgische koning toen Boonen in 2016 won. Nu krijgt de naambedenker zelfs elk jaar een fles wijn op zijn verjaardag en met Kerst van Michel Wuyts.
30 augustus 2018 20:39
Wippert een ster in een behoorlijk internationaal veld! Vélo d'Or 2018 voor hem?
    31 augustus 2018 01:38
    Lijkt me nog altijd meer kans hebben dan naesen hier
31 augustus 2018 10:30
Laporte?
31 augustus 2018 11:36
De koers die de doorbraak betekende van Groenewegen... voor mij althans. Zal niet kunnen kijken, helaas.
Demare schijnt in vorm te zijn.
31 augustus 2018 11:42
Zou Laporte toch ook een ster geven.
31 augustus 2018 11:54
Quick Step kan ook Hodeg uitspelen in de sprint. Keuze van de ploegleiding. Dus of Jakobsen de door WF toegedichte favorietenrol kan spelen, is nog maar de vraag. En dan staat ook weer Lampaert aan de start, dus nog een andere 'risicofactor' binnen de ploeg voor Jakobsen.
    31 augustus 2018 12:08
    Hodeg blijkt niet te starten. http://www.quickstepfloorscycling.com/en/news/detail/quick-step-floors-to-brussels-cycling-classic-and-gp-de-fourmies/3765
    31 augustus 2018 13:19
    Bedankt. Dan loopt PCS achter.
1 september 2018 15:35
Deze is voor jakobsen
Hoop ik dan

Om te reageren moet je ingelogd zijn.