Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2025 – Begint Tim Merlier zijn Tour-voorbereiding met zege?
foto: Cor Vos
zondag 8 juni 2025 om 14:15

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2025 – Begint Tim Merlier zijn Tour-voorbereiding met zege?

In het Critérium du Dauphiné beginnen de klimmers aan hun ultieme voorbereiding op de Tour de France, maar in de Brussels Cycling Classic is het aan de klassiekerrenners en de sprinters. Europees kampioen Tim Merlier is de grootste naam op de startlijst, en gezien zijn staat van dienst ook de meest kansrijke. Kan hij voor de zege sprinten, of steekt – net als vorig jaar, toen met de Noor Jonas Abrahamsen van Uno-X Mobility – een aanvaller daar een stokje voor? WielerFlits kijkt vooruit!

Historie


Laatste editie


Parcours

De Brussels Cycling Classic heeft haar nieuwe recept beet. Sinds 2021 moet een uitstap naar Geraardsbergen, voor een dubbele passage met de Muur en de Bosberg, deze vaak redelijk saaie sprinterskoers een groter spektakelgehalte geven. En daar blijft de organisatie nu aan vasthouden. Meer nog, de wedstrijd is in het middenrif zelfs nog een beetje zwaarder geworden.

Na de officieuze start, die naar goede gewoonte nabij het Brusselse Jubelpark wordt gegeven, trekken de renners meteen een aantal keer de taalgrens over. Eerst klinkt het officiële startschot weer in het Vlaams-Brabantse Tervuren, om vervolgens richting de provincies Waals-Brabant en Henegouwen te trekken. Zo krijgt ook de Leeuw van Waterloo zijn passage mee.

Hoewel er in die beginfase wel de nodige hoogteverschillen te noteren zijn, is het toch vooral uitkijken naar de finale. Die begint een goede 114 kilometer voor het einde in Geraardsbergen. Vervolgens ligt er driemaal een lusje met drie lastige kuitenbijters te wachten, dat is één keer meer dan de voorbije jaren, toen die lastige lus maar twee keer werd aangedaan.

Het pronkstuk is natuurlijk de Muur van Geraardsbergen, die vanaf de Vesten voor de volle 1.075 meter aan 9,2% zal moeten beklommen worden. De Muur heeft door zijn verleden in de Ronde van Vlaanderen en de jaarlijkse aankomst in de Benelux Tour maar weinig geheimen voor de renners. Dat geldt ook voor de daaropvolgende Bosberg (980 meter aan 5,8%). Die wordt nooit echt steil, maar de slecht bollende kasseien zorgen voor voldoende lastigheid. De allerlaatste passages van de Muur en Bosberg liggen op respectievelijk 62 en 58 kilometer van de aankomst.

Ook in deze lus te vinden: de allicht minder bekende Congoberg. De helling is 1.300 meter lang aan een stijgingspercentage van 5%. Mocht het veld op de kasseien van koningskoppel Muur van Geraardsbergen en Bosberg nog niet volledig uit elkaar geranseld zijn, dan kan de trainingsklim van Arne Marit allicht soelaas brengen. Hierna zijn de hindernissen bijna op. In de laatste vijftig kilometer volgen alleen nog de (niet al te lastige) kasseien van de Rosweg en de geasfalteerde Heiligekruiswegstraat op 12 kilometer van Brussel.

Voor de diepe finale trekken we weer naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar op de Houba de Strooperlaan de aankomstlijn wordt getrokken. De laatste bocht is te vinden op meer dan een kilometer van de aankomst, waarna het traag maar gestaag oploopt richting aankomst. Ruimte genoeg overigens daar, want de finishlaan is zeer breed.

Brussels Cycling Classic

Datum
zondag 8 juni 2025
Categorie
1.Pro | Men Elite
Afstand
205.1 KM
Tijden
12:15 - 17:10
Startplaats
Brussel
Finishplaats
Brussel

Favorieten

De Brussels Cycling Classic kenden we lange tijd als een koers waar we een massasprint niet in vraag stelden. Maar sinds de overname door Flanders Classics en de bijhorende wijziging van het traject, moeten we stellen dat deze eendagskoers aan spanningskracht heeft gewonnen. Niet voor niets kunnen we plots Remco Evenepoel op de erelijst bijschrijven.

Merlier aan het feest in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Let op, de snelle mannen zijn nog altijd in het voordeel, maar dan moeten ze wel twee keer de gevreesde combinatie Muur van Geraardsbergen – Bosberg overleven. Ze zijn ook nog altijd talrijk op de startlijst terug te vinden, met name bij de negen WorldTeams die naar Brussel zijn afgezakt. Het deelnemersveld bevat ook veertien ProTeams, maar verder geen continentale formaties.

Qua grootte en palmares als sprinter, steekt er op de deelnemerslijst toch één man duidelijk bovenuit. Tim Merlier zouden we even goed durven omdopen tot de snelste man ter wereld – en dus is hij hier in Brussel automatisch de grote favoriet.

Je moet er niet aan twijfelen dat Merlier het lastige middenrif aankan. We spreken hier immers over de nummer twee uit de meest recente editie van Gent-Wevelgem. En wie de Kemmelberg weet te bedwingen, moet ook de Muur kunnen overleven. Alleen, Merlier heeft de afgelopen weken op hoogtestage gezeten en koerste al sinds Parijs-Roubaix niet meer. Mogelijks moet hij er nog wat inkomen, als laatste zetje richting Tour de France. Maar de kopman is ook een competitiebeest en zal ongetwijfeld willen winnen.

Ook in de Ronde van Limburg was Fretin succesvol – foto: Cor Vos

Al moeten we toegeven dat de hele equipe rond Merlier minstens zo sterk is. Met de wederoptredende Dries Van Gestel, Pieter Serry en hardrijder Yves Lampaert zijn er een paar grote motoren bij de Europese kampioen gezet. Om nog maar te zwijgen van Paul Magnier, een schaduwkopman om U tegen te zeggen. Magnier kan bovendien genieten van de supercompensatie na vijftien dagen Giro d’Italia. Niet dat hij daar heel indrukwekkend was, met maximaal een derde plaats, maar talent heeft de Fransman met hopen.

Magnier is niet de enige Giro-sprinter die hier zijn vorm komt doortrekken. Milan Fretin is voor de Cofidis-ploeg de meest kansrijke. Het scheelde niet veel of Fretin had in Napoli zijn eerste WorldTour-zege gepakt, alleen Kaden Groves was hem te snel af. Het toont wel aan dat de Limburger uitgegroeid is tot een topsprinter die tegen de allerbesten kan meedoen. Verstandig als hij is stapte hij na vijftien ritten uit de koers, om in het juni-blok weer fris te zijn en Cofidis aan broodnodige UCI-punten te helpen.

Verder verwachten we veel van Biniam Girmay. Na een moeizaam voorjaar zonder topuitslagen, heeft hij de voorbije weken wel héél vaak beslag gelegd op één bepaalde plek. In de Classic Dunkerque, de Rund um Köln, de eerste etappe van de Boucles de la Mayenne én de slotrit in diezelfde rittenkoers bleef hij telkens op de dichtste ereplaats steken. Enerzijds frustrerend, maar het moet de Eritreeër van Intermarché wel vertrouwen geven. Al eindigde hij vorig jaar hier in Brussel nog als (hoe kan het ook anders…) tweede.

Wat heeft Alexander Kristoff nog in zijn mars? – foto: Cor Vos

Naast Merlier en de winnaar van vorig jaar, Jonas Abrahamsen, staat er nog één andere ex-winnaar aan de start. Arnaud Démare was immers al twee keer succesvol in Brussel, en dus kunnen we niet om hem heen. De sprinter van Arkéa-B&B Hotels won een eerste keer in 2017, maar was ook in 2023 nog winnaar. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het daarna stevig bergaf is gegaan met Démare. In het begin van het jaar was hij nog sterk in Parijs-Nice, maar sindsdien reed hij geen enkele sprint meer voor de overwinning.

Démare wordt natuurlijk ook een dagje ouder, maar dat hoeft geen excuus te zijn. Neem nu Alexander Kristoff , al 37 jaar, maar in de sprints komt hij nog opvallend vinnig voor de dag. Zeker als de echte, pure snelle mannen hebben afgezien, wat in Brussel wel het geval zal zijn. Recent strandde hij zowel in de Ronde van Turkije als de Tour of Norway op de dichtste ereplaats, wat hem ongetwijfeld alleen maar meer motivatie geeft om nog eens te mogen juichen. Het zou voor Kristoff zege nummer 98 in zijn carrière zijn. Op naar de 100? Veel tijd heeft hij niet meer, want Kristoff zou aan het einde van het jaar stoppen.

Vanuit Nederlands oogpunt is het dan weer afwachten hoe Tibor Del Grosso voor de dag komt. Je kan het 21-jarige toptalent van Alpecin-Deceuninck bezwaarlijk een echte sprinter noemen, wellicht zal hij zelfs in de heuvelzone proberen te koersen. Hoe dan ook zal hij een rol van betekenis spelen. Hetzelfde geldt voor Mike Teunissen, die in de Belgische hoofdstad ooit de eerste gele trui in de Tour de France kwam opeisen. Zijn XDS Astana-ploeg is ook nog hét huidige team in vorm.

Mike Teunissen houdt van Brussel – foto: Cor Vos

We sluiten ons favorietenlijstje af met het noemen van Pavel Bittner en Tobias Lund Andersen bij Picnic PostNL, Sam Welsford voor Red Bull-BORA-hansgrohe, Hugo Hofstetter van Israel-Premier Tech, uiteraard Lukas Kubis in het shirt van de Tietema Unibet Rockets, maar ook Belgisch kampioen Arnaud De Lie. Na enkele moeilijke maanden, zou het met de Tour in het achterhoofd welkom zijn om hier al een bemoedigende uitslag te rijden.


Website organisatie
Deelnemerslijst (Cyclingflash.com)


Weer en TV

Sporza op VRT1 is er vanaf 15 uur bij voor een live-uitzending. Eurosport brengt de wedstrijd alleen via online kanalen van HBO Max, vanaf datzelfde tijdstip. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

De renners mogen zondag geen ideaal, maar wel aangenaam koersweer verwachten. De temperaturen lopen op tot 16 graden Celsius, en volgens Meteovista is er een minimale kans op een regenbui. De wind blaast behoorlijk stevig aan een kracht van 4 Beaufort, vanuit het westen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.