Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2017
foto: Sirotti
zaterdag 28 januari 2017 om 18:00

Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2017

De WorldTour gaat dit weekend verder in Down Under voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De eendagskoers is dit jaar een nieuwkomer in de WorldTour. Wat mogen we van deze wedstrijd verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Cadel Evans Great Ocean Road Race zag het levenslicht in 2015. Zoals de naam al doet vermoeden is het een eerbetoon aan de meest succesvolle renner die Australië ooit gekend heeft. Evans (lees hier meer over zijn carrière) was actief betrokken bij het parcours en reed hier twee jaar geleden zijn laatste kilometers als beroepsrenner.

De wedstrijd maakt deel uit van een weekend waarin meerdere wielerevenementen zijn opgenomen. Zo was er ook een criterium in de straten van Melbourne, een wedstrijd voor vrouwen en een Granfondo.

Op de erelijst staan nog geen Australiërs. De eerste editie werd gewonnen door Gianni Meersman. Hij toonde zich twee jaar geleden de snelste sprinter door Simon Clarke en Nathan Haas te kloppen vanuit een kopgroep van negen renners. Vorig jaar verzekerde Peter Kennaugh zich met een late aanval van de overwinning.

Laatste winnaars
2015: flag-be Gianni Meersman
2016: flag-gb Peter Kennaugh

Parcours
De wedstrijd wordt verreden in Geelong, dat we nog kennen van het wereldkampioenschap van 2010. De havenstad in de zuidelijke staat Victoria ligt aan de Coriobaai, 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne.

Het 174 kilometer lange parcours is ontworpen door oud-renner Scott Sunderland, in overleg met Evans. Het valt op te delen in twee gedeeltes. Het peloton begint na het verlaten van Geelong met een omloop ten zuiden van de stad. Deze Surf Coast Loop is een 113,4 kilometer lange ronde. Indien het stevig waait, moeten de renners hier oppassen voor waaiervorming. Al snel komt het peloton in Barwon Heads, de Zomerse thuisbasis van Cadel Evans. Onderweg volgen bezoeken aan populaire surfoorden als Torquay en Bells Beach.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het parcours maar een klein stukje over de beroemde Great Ocean Road. Deze 243 kilometer lange weg langs de zuidkust van Australië werd na de Eerste Wereldoorlog aangelegd als eerbetoon aan de gevallen soldaten en behoort tot het nationaal erfgoed van Australië.

De finale wordt verreden over een stadscircuit in Geelong, wat grotendeels dezelfde route aflegt als het parcours van het WK 2010. De lokale omloop van 20,2 kilometer moet drie keer worden verreden. De beklimming van Challambra Crescent is de belangrijkste scherprechter. De finishlijn ligt aan de boulevard van Geelong, langs het water van Corio Bay.

Favorieten
Als nieuwkomer in de WorldTour behoort de Cadel Evans Great Ocean Road Race tot de wedstrijden waarvoor geen startplicht geldt. Desondanks slaagde de organisatie erin om dertien WorldTour-teams warm te maken om na de Tour Down Under deze wedstrijd er achteraan te plakken. Van de achttien WorldTour-teams ontbreken Astana, Bahrain-Merida, FDJ, Movistar en UAE Abu Dhabi. Roompot-Nederlandse Loterij behoort tot de gelukkige teams die een wildcard ontvingen.

De korte historie en de aard van het parcours maken de wedstrijd lastig te voorspellen. De route leent zich voor verschillende scenario’s. De eerste editie werd beslist in een sprint van een kleine groep, vorig jaar kwam Kennaugh solo over de finish na een beslissende aanval in de slotfase. In welke mate de wedstrijd gesloten blijft, hangt af van of de renners de koers hard willen maken.

Kan Richie Porte het opnieuw? – Foto: Sirotti

De Australiërs zullen voor eigen publiek gemotiveerd zijn om een goede uitslag te rijden. Er zijn dan ook de nodige thuisrijders die tot de kanshebbers gerekend mogen worden. Richie Porte geldt als de man in vorm. De kopman van BMC heeft in de januari zijn eerste piekmoment van het seizoen gepland en won op overtuigende wijze de Tour Down Under. Kan hij zijn hoogvorm doortrekken naar deze eendagskoers? Met Rohan Dennis beschikt de Amerikaanse formatie nog over een tweede troef.

Orica-Scott heeft Simon Gerrans in de gelederen. De routinier reed een tegenvallende Tour Down Under, maar geldt wel als een renner waar in lastige eendagskoersen als deze rekening mee gehouden moet worden. Kan hij hier sportief revanche nemen? Esteban Chaves is na een tweede plaats in de Tour Down Under een andere renner die hier hoog kan eindigen. Sprinter Caleb Ewan (in de Tour Down Under goed voor vier ritzeges) ontbreekt.

Nathan Haas

Nathan Haas is een serieuze kanshebber – Foto: Sirotti

De Australiër Nathan Haas zet in op het podium. De renner van Dimension Data werd vorig jaar zesde en eindigde als vierde in de Tour Down Under. Landgenoot Leigh Howard zal tijdens het eerste optreden van zijn nieuwe ploeg Aqua Blue Sport zijn tweede plaats van vorig jaar proberen te evenaren. Hij wordt bij de Ierse formatie bijgestaan door onder meer Peter Koning en Michel Kreder.

De naam van wereldkampioen Peter Sagan prijkt niet op de erelijst. De organisatoren van de Tour Down Under hadden contractueel bedongen dat de flamboyante Slowaak enkel tijdens de eerste WorldTour-koers van het jaar in actie zou komen. Zijn ploeg staat hier desondanks wel aan de start en rekent op sprinter Sam Bennett en de Australiër Jay McCarthy. Bennett won in Melbourne al het criterium van de Towards Zero Race en wanneer het op een sprint aankomt, zal het lastig zijn om hem te kloppen.

Quick Step Floors heeft met Petr Vakoc en Dries Devenyns twee renners die op dit terrein goed uit de voeten moeten kunnen. De aanvalslustige Jack Bauer liet zich in de Tour Down Under regelmatig zien en kan voor extra opties in de finale zorgen. Lotto Soudal beschikt over Rafael Valls en Aussie Adam Hansen.

Chris Froome

Chris Froome maakt zijn seizoensdebuut – Foto: ASO

Chris Froome begint in Australië aan zijn seizoen. De drievoudig Tourwinnaar trainde de afgelopen weken al Down Under. Titelverdediger Peter Kennaugh is dit jaar niet van de partij, maar Froome heeft al aangegeven alles te geven om Sky opnieuw te laten winnen. Luke Rowe werd hier in 2015 al eens vierde. Wanneer het op sprinten aankomt, is Danny van Poppel de renner die het af moet maken.

Er staan acht Belgische renners aan het vertrek, waaronder enkele namen die kansrijk voor de overwinning. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) kan op dit parcours op een goede dag een mooie uitslag rijden, maar zoals met veel renners is het afwachten hoe het met zijn vorm gesteld is. Bij Trek-Segafredo is de van een zware rugblessure teruggekeerde Edward Theuns goed aan het seizoen begonnen. Ook hij is een renner die gebaat is bij een sprint. Katusha-Alpecin kan met Baptiste Planckaert op de sprint vertrouwen, kan met renners als Maurits Lammertink en Jhonatan Restrepo de wedstrijd ook op een andere manier beslissen.

Op de deelnemerslijst staan maar liefst achttien Nederlanders. Dat komt onder meer door de aanwezigheid van Roompot-Nederlandse Loterij, dat zeven landgenoten selecteerde. Bij de oranje brigade ontbreekt Pim Ligthart, die vorig jaar als vierde eindigde. De Noord-Hollander gaf de voorkeur aan een deelname aan de Zesdaagse van Berlijn. Tom-Jelte Slagter kan zich namens Cannondale-Drapac, dat eveneens beschikt over Michael Woods, revancheren voor een tegenvallende start. LottoNL-Jumbo beschikt over Robert Gesink en Sunweb heeft Wilco Kelderman mee. Kunnen zij hun ploegen de eerste zege van het seizoen bezorgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richie Porte
*** Nathan Haas, Esteban Chaves
** Simon Gerrans, Leigh Howard, Petr Vakoc
* Michael Woods, Rafael Valls, Edward Theuns, Jay McCarthy

Deelnemerslijst Cadel Evans Great Ocean Road Race 2017

Weer en TV
Het tijdsverschil met Geelong in Australië is tien uur, het is daar tien uur later. De wedstrijd wordt verreden tussen één en zes uur ’s nachts Nederlandse tijd. De Cadel Evans Great Ocean Road Race wordt in Australië in beeld gebracht door Channel Seven en bij onze zuiderburen doet Play Sports verslag. Door een samenwerking met Velon zijn er live beelden en data vanaf de fiets beschikbaar.

In Australië is het momenteel zomer. Het peloton kan zich dan ook opmaken voor een warme dag. Volgens Weerplaza zal de temperatuur rond de 24 graden Celsius liggen. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het zuid-oosten.


[poll id=”418″]

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
27 januari 2017 10:08
Laat battaglin eens verrassen
27 januari 2017 10:30
De kans dat dit een sprint wordt is volgens mij best fors hoor. Ik ben het niet eens met de insteek van de voorbeschouwing. Mannen als Bennett/Van Poppel etc. verdienen hier meer een ster.
27 januari 2017 10:48
Waarom start Ewan niet?
27 januari 2017 10:55
Het blijft jammer dat de great ocean road niet befietst wordt.. het zou een spektakel kunnen zijn gelijk aan Milaan-SanRemo. De aantrekkingskracht van Geelong snap ik verder niet, behalve dat je in rond Melbourne zelf geen uitdagend parcours kan maken.
De Herald Sun Tour in de bergen te noordoosten van Melbourne is wel prachtig.

Wat de favorieten betreft voor een type Porte is dit in principe niet zwaar genoeg: Een klimmende sprinter of een sprintende klimmer is hier in het voordeel. Hoe dan ook 2a 3 x Willunga Hill valt niet te vergelijken met dit.
Simon Gerrans wellicht? die heeft ook wat goed te maken na vorige week.
27 januari 2017 10:56
idd, ik volg mening van Noud89 : deze "race" is toch iets meer voor sprinters.
In ieder geval zou ik zeker geen 4 sterren geven aan Porte !
Jammer dat Sagan niet mag starten, die had dit met de vingers in de neus gewonnen.
**** niemand
*** Bennett, Howard
** Haas, Lobato, Theuns
* Gerrans, Dennis, Planckaert, Porte (als hij in de laatste ronde iedereen lost op de Challambra Crescent, dan wint hij)
27 januari 2017 11:48
Ik verwacht niet dat het een massasprint wordt, maar een sprint van een kleine groep is heel goed mogelijk. Dit omdat Orica en BMC niet op een sprint zullen inzetten en zij duidelijk de ploegen in vorm zijn.
27 januari 2017 11:53
Dit rondje ziet er inderdaad niet bijzonder uitdagend uit, dus mannen als Van Poppel, Theuns of Arndt geef ik hier meer kans dan een Porte of Chaves. Wat is eigenlijk de reden dat Ewan hier niet start? Die had hier toch ook een goede kans gehad. Ik vraag me ook af hoe zwaar die Challambra Crescent is, daar zal ook een hoop van afhangen.
27 januari 2017 12:12
Ga hier ook eerder voor een sprint met mannen als Theuns, Haas, eventueel nog Bennett en Van Poppel afhankelijk van wie er eventueel kan wegrijden op die Challambra Crescent. Zou 1km lang zijn en 20% max maar een maximum zegt natuurlijk niet veel
27 januari 2017 13:03
Battaglin en Gesink zijn ook sterk in een sprintje met een kleine groep. Verder verwacht ik hier geen Porte die alleen wint als hij solo aan komt
27 januari 2017 13:18
In een klein groepje is Woods doorgaans ook redelijk snel, al kan Slagter dat natuurlijk ook. Ik verwacht toch ook eerder een spurt, dus Porte vier sterren lijkt me nogal overdreven...
27 januari 2017 13:19
Sagan staat niet op de erelijst moet zijn startlijst. ;)
27 januari 2017 20:43
Jammer dat de race niet over de hele Great Ocean Road loopt. Ik heb er met een camper over mogen rijden en het is echt een fantastische route. Dat zou ontzettend mooie plaatjes opleveren.
27 januari 2017 21:41
En Kirsten Wild won gisteren al de vrouwenwedstrijd.
27 januari 2017 22:22
Ze hadden deze koers gewoon volledig over the great ocean road moeten laten gaan. Geweldige plaatjes en mooi parkoers.
27 januari 2017 23:50
Toch wel een kuitenbreker die Challambra Crescent gelet op het aantal Watts vermogen en de HR bpm.

https://www.strava.com/segments/626453

Ik verwacht dus géén echte topsprinter.
Misschien een klein groepje met een redelijke snelle sprinter die ook nog eens dit bergje 3x goed en snel op kan.
28 januari 2017 03:04
Wanneer is de wedstijd precies, zaterdag of zondag? Ik zie dat niet zo snel in het stuk staan.
28 januari 2017 08:17
Aankomst morgenochtend tegen zes uur onze tijd, ongeveer.
28 januari 2017 09:18
@Covadonga
Hierboven staat het volgende:
De wedstrijd wordt verreden tussen één en zes uur ’s nachts Nederlandse tijd. De Cadel Evans Great Ocean Road Race wordt in Australië in beeld gebracht door Channel Seven en bij onze zuiderburen doet Play Sports
Ik zou zeggen doe er je voordeel mee !
28 januari 2017 11:52
@fanny
Wat wil je nu zeggen? Dat in dat stuk de dag duidelijk staat?
28 januari 2017 15:22
Ik zag de dag ook nergens vermeld. Maar het is dus blijkbaar zondag...
28 januari 2017 22:10
Ik zal me niet populair maken, maar toch een ster voor Jan Bakelants :-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.