Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2019
foto: Cor Vos
zaterdag 26 januari 2019 om 20:00

Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2019

De eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar zit erop en de volgende is alweer in aantocht. In Australië mogen de renners zich nu klaarmaken voor de eerste eendagswedstrijd van het jaar: de Cadel Evans Great Ocean Road Race 2019. Welke snelle man schrijft zondag 27 januari de koers op zijn naam? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Cadel Evans was de eerste Australische winnaar van de Ronde van Frankrijk. Daarvoor kreeg de oud-renner van BMC veel lof in zijn geboorteland. Zo veel zelfs dat zijn afscheidswedstrijd in 2015 daarna elk jaar terugkeerde op de kalender, met de naam van de renner in de titel van de koers. In het jaar dat Evans de wielerfans gedag zegde, kwam de voormalig mountainbiker niet verder dan een vijfde plaats. Gianni Meersman was de winnaar van de allereerste editie door een sprint van acht renners te winnen.

Nikias Arndt won in 2017 – foto: Cor Vos

Het was niet de eerste keer dat er een prestigieuze eendagskoers in Geelong plaatsvond. Vijf jaar eerder, in 2010, was er het wereldkampioenschap wielrennen. De sterke Noor Thor Hushovd kwam Down Under na meer dan zes uur als eerste over de streep. Het enige jaar waarin de winnaar ‘solo’ de finish passeerde, was in 2016. Het verschil was toen iets meer dan één seconde. Het lukte Peter Kennaugh namelijk weg te springen en zes tellen over te houden op nummer twee Leigh Howard. In hetzelfde jaar promoveerde de koers van 1.1 naar 1.HC, waarna het in 2017 voor het eerst opgenomen werd in de World Tour. Nikias Arndt (foto) was ditmaal de snelste na 174 kilometer. De Duitser van Sunweb haalde ternauwernood de ontsnapte Cameron Meyer terug.

De eerste Australiër kwam pas vorig jaar op de erelijst. Jay McCarthy (BORA-hansgrohe) klopte renners in vorm Elia Viviani en Daryl Impey. McCarthy ging vroeg aan en zag zijn concurrenten niet meer passeren. Dries Devenyns uit België werd vierde en Maurits Lammertink was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Laatste winnaars
2015flag-be Gianni Meersman
2016flag-gb Peter Kennaugh
2017flag-de Nikias Arndt
2018: flag-au Jay McCarthy


Parcours
De havenstad Geelong ligt in de zuidelijke staat Victoria, aan de Coriobaai, 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne. In totaal is de koers 164 kilometer lang. In Oost Geelong ligt de start, de finish is bij het Geelong Waterfront. Vanuit het vertrek gaat het in zuidelijke richting naar de wijk Breakwater. Via Torquay en Bella Beach maakt het parcours een grote bocht terug richting het centrum van Geelong.

De finale wordt verreden over een stadscircuit. De scherprechter is de Challambra Crescent, een beklimming die liefst vier keer op het programma staat. Tien kilometer voor de finish ligt de laatste top van deze kuitenbijter. Drie jaar terug heeft Peter Kennaugh bewezen dat je hier de wedstrijd kunt beslissen. Toch is de oplopende laatste lijn niet te onderschatten. Dat kan Cameron Meyer zich nog wel herinneren, die in 2017 in extremis nog werd gepasseerd.

Start: 01:10 uur (flag-nl Nederlandse tijd)
Finish: rond 05:15 uur (flag-nl Nederlandse tijd)


Favorieten
De man die vorig jaar de meeste sprintzeges boekte staat aan de start in Geelong. Dat betekent dat Elia Viviani misschien wel de grote favoriet voor de winst is. De Italiaan won dit jaar ook al op Australische bodem. Als een duveltje uit een doosje verschalkte de renner van Deceuninck-Quick-Step Max Walscheid en Jakub Mareczko in de allereerste rit van de Tour Down Under. Als het peloton bij elkaar blijft tot het einde, dan zal Viviani daar zijn slag kunnen slaan. Vorig jaar werd de sprinter tweede in deze koers.

Elia Viviani wint eerste rit Tour Down Under 2019. Foto: Cor Vos

Andere sprinters die goed in orde waren in de eerste maand van het jaar waren Daryl Impey en Caleb Ewan. Eerstgenoemde won namens Mitchelton-Scott het eindklassement van de Tour Down Under, voor de tweede maal op rij. Vorig jaar kwam Impey in de Cadel Evans Great Ocean Road Race niet verder dan een derde plaats. Maar dat kwam naar eigen zeggen door een klein foutje in de eindsprint. Die tekortkoming wil hij dit jaar niet opnieuw maken. Ewan is juist vertrokken bij de Australische formatie. Bij Lotto Soudal wist hij al meerdere zeges te boeken in criteriums door heel Australië. In de Tour Down Under kwam het er nog niet uit, omdat hij in rit 5 werd gedeclasseerd, maar Ewan is zeker gebrand op zijn eerste profzege voor zijn nieuwe werkgever.

Jasper Philipsen won al in de Tour Down Under – foto: Cor Vos

De winnaar van vorig jaar staat ook nu aan de start. Jay McCarthy is opnieuw de kopman van BORA-hansgrohe, nadat Peter Sagan dit was in de Tour Down Under. De Slowaak won een rit, mede dankzij het voorbereidende werk van McCarthy. Nu mag de 26-jarige heuvelsprinter voor eigen kansen gaan. Lukt het hem om voor het tweede jaar op rij de verrassing van de dag te worden? De Belgen hopen op een succesje voor Jasper Philipsen. In de lastige vijfde etappe van de Tour Down Under won de Belg van UAE Emirates, nadat Ewan werd gedeclasseerd. Het liet echter zien dat Philipsen sneller kan zijn dan Sagan (die tweede werd) en dus alle kans maakt op deze omloop.

Ook de Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons moet niet over het hoofd worden gezien. Gibbons is normaal gesproken een sprinter die aardig partij biedt in massasprints, maar in de Tour Down Under baarde hij opzien door er in ieder groepje bij te zitten, hoe moeilijk de finale ook was. Mocht het hem opnieuw lukken om te overleven, dan mag niemand de snelle renner van Dimension Data uitvlakken. Danny van Poppel liet al een aantal podiumresultaten zien in de Tour Down Under. Aangezien de Nederlander van Jumbo-Visma zich dit seizoen meer richt op klassiekers en eendagskoersen, zou dit de eerste kunnen zijn die hij aan zijn palmares toevoegt.

Kan Luis León Sánchez hier verrassen? – foto: Cor Vos

Zijn er dan ook kansen voor ontsnappers? Jawel, want Peter Kennaugh heeft al bewezen dat je dan succesvol kan zijn. Luis León Sánchez (Astana) was in een aantal etappes van de Tour Down Under van voren te zien. Hij kan zowel solo toeslaan als in een klein groepje. Michael Woods is het gewend om solo aan te komen, getuige zijn ritzege in de Vuelta van vorig jaar. In het algemeen klassement van de Tour Down Under eindigde de renner van EF Education First op plaats zeven. Ook Richie Porte toonde goed in vorm te zijn in de eerste koers van het jaar. De nieuwe kopman van Trek-Segafredo won – uiteraard – op Willunga Hill, maar kwam in het algemeen klassement niet verder dan een tweede plaats.

Enkele outsiders voor een ereplaats zijn de snelle Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin) en klimmer Wout Poels (Sky). Patrick Bevin zal niet van start gaan in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Zijn team CCC heeft hem afgemeld vanwege de fysieke klachten na zijn val in de Tour Down Under.

Favorieten volgens WielerFlits 
**** Elia Viviani
*** Daryl Impey, Caleb Ewan
** Jay McCarthy, Ryan Gibbons, Jasper Philipsen
* Michael Woods, Luis Leon Sanchez, Danny van Poppel, Richie Porte

Volledige deelnemerslijst


Weer en TV
Zoals gebruikelijk in Australië is het in januari erg heet, het is namelijk zomer aan de andere kant van de aardbol. Toch heeft men het ergste al op vrijdag gehad met een temperatuur van 41 graden Celsius. Op de dag van de wedstrijd zal het kwik uitkomen rond de 25 graden.

De koers wordt in Nederland en België niet live uitgezonden op televisie, in tegenstelling tot de Tour Down Under. De rittenkoers was te zien op Ziggo Sport, maar die zender zendt in de betreffende nacht live hockeywedstrijden uit. Eurosport zendt de koers zondag wel uit via de Eurosport Player, van 03.00 tot 05.30 uur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.