Voorbeschouwing: Circuit de Charleroi Wallonie 2023 – Belgische teams met aantal kanshebbers
Het Circuit de Charleroi Wallonie is elk jaar een interessante wedstrijd om te volgen. Op Waals grondgebied moeten de renners heel wat hoogtemeters overwinnen, maar toch eindigt de eendagskoers vaak in een sprint. Een echte sprint is dat meestal niet, eerder eentje der stervende zwanen. Wie is dit jaar de sterkste zwaan en volgt Andrea Pasqualon op? WielerFlits blikt vooruit!
Historie
De Waalse zakenman Gogneaux stond aan de basis van het ontstaan van het Circuit de Wallonie. De wielerliefhebber organiseerde de koers voor het eerst in 1966, toen nog onder de naam Circuit de Hainaut. Gogneaux werkte samen met zijn eigen wielerclub Courrier Sport Baulet. Bekende namen uit die club zijn onder meer Ferdinand Bracke, die ooit de Vuelta won, en Carmine Preciosa, die eens zegevierde in Luik-Bastenaken-Luik.
Roger Rosiers was de allereerste winnaar van de Waalse koers. De Belgische amateurkampioen, die later nog Parijs-Roubaix won, klopte een heleboel andere Belgen. Dat was overigens steeds het verhaal in de eerste decennia van de koers: Belgen die tegen elkaar koersen voor de winst. Pas in 1993, na onder meer zeges van René Martens en Etienne De Wilde, won een eerste niet-Belg. De Nederlander Casper van der Meer ging met die eer lopen – lees: fietsen.
Sinds 2003 heet de koers Circuit de Wallonie. Vanaf dan vond men ook de aansluiting bij de Europe Tour en werd het een UCI 1.2-wedstrijd. Uiteindelijk werd Charleroi de start. Vier jaar geleden kreeg de koers een nieuwe upgrade en behoorde het voor het eerst tot de UCI 1.1-kalender. Joseph Soeters (1967 en 1968) en Stefan Van Leeuwe (1984 en 1985) zijn de recordhouders.
Laatste winnaars Circuit de Wallonie
2022: Andrea Pasqualon
2021: Christophe Laporte
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: Thomas Boudat
2018: Mikkel Frølich Honoré
2017: Maarten van Trijp
2016: Kévin Lalouette
2015: Stef Van Zummeren
2014: Maurits Lammertink
2013: Sébastien Delfosse
Laatste editie
Kenneth Caethoven (Minerva), Siebe Deweirdt (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jeroen Eyskens (Tarteletto-Isorex), Daniel Koszela (XSpeed United), Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels) en Luke Mudgway (Bolton Equities Black Spoke) kleurden de koers in de openingsfase vorig jaar. Het zestal reed een viertal minuten bij elkaar. Groter werd die voorsprong niet, want Intermarché-Wanty-Gobert zette zich al snel op kop.
De mannen van Hilaire Van der Schueren reden een thuiswedstrijd en dat was aan alles te zien. De kopgroep werd dan ook op ruime afstand van de finish gegrepen, maar dat zorgde er juist voor dat er heel wat aanvallen volgden. Onder meer Steff Cras en Abram Stockman namen het initiatief. Uiteindelijk begon een uitgedund peloton aan de absolute finale.
Guillaume Boivin, die koerste in zijn tenue van Canadees kampioen, probeerde vervolgens de sprint te ontlopen door een late uitval, maar die strandde op een goede kilometer van de streep. De vermoeidheid zat ondertussen al bij iedereen in de benen. Dat, in combinatie met de laatste kilometer die helemaal niet vlak was, zorgde voor een speciaal slot.
Het was Axel Zingle die uit de chaos ontsnapte en van zeer ver aanzette. De jonge Fransman sloeg een mooi gat en knalde stevig door. Philippe Gilbert zag het gevaar en probeerde het gat te dichten, maar slaagde daar niet in. De ervaren Andrea Pasqualon, die in het wiel van Gilbert zat, kon dat wel en sprong naar Zingle. Pasqualon had op het allerlaatste moment nog een versnelling in zijn benen, waardoor hij Zingle in de laatste 50 meter nog kon voorbijsteken. Knappe zege van Pasqualon, die het jonge talent Zingle en ancien Gilbert klopte.
Uitslag Circuit de Wallonie 2022
1. Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. Axel Zingle (Cofidis) in z.t.
3. Philippe Gilbert (Lotto Soudal) op 3s
4. Niccolò Bonifazio (Total Energies) op 3s
5. Piet Allegaert (Cofidis) op 3s
Parcours
Aan het parcours van het Circuit de Wallonie is amper iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Er staat nu wel Charleroi als finishplaats, vorig jaar stond er nog Mont-sur-Marchienne, maar eigenlijk is er niks veranderd aan de finale. Wat er wel is aangepast: de afstand. De Waalse wedstrijd is een kleine twee kilometer korter, wat een verwaarloosbaar verschil is, dan vorig jaar. On y va!
De start ligt nog steeds in Charleroi. In de eerste – hoofdzakelijk vlakke – tientallen kilometers passeren de renners onder meer Thuin, La Louvière en Binche, de thuishaven van Intermarché-Circus-Wanty. Na 75 kilometer, bij het uitrijden van Binche, beginnen de hoogtemeters elkaar snel op te volgen.
In Wallonië is het overigens nooit echt vlak. Het zal ervoor zorgen dat als de renners op een goede 30 kilometer van de streep aan de lokale rondjes beginnen, ze al best vermoeid zijn. Die lokale rondes zijn elk een goede tien kilometer lang. Centraal in de lus is een helling van 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%.
Aan het einde van de lokale lus is er ook nog de Chaussée de Thuin. Dit stuk loopt ook lelijk omhoog. Tot slot is ook de laatste kilometer verre van vlak. Een sprint der stervende zwanen is met andere woorden zeker geen ondenkbaar scenario. Genieten voor ons, minder genieten voor de renners!
Donderdag 18 mei, Circuit de Wallonie: Charleroi – Charleroi (190,7 km)
Start: 13.40 uur
Finish: Tussen 17.20 en 17.40 uur
Favorieten
De eerste renners die we bespreken, zijn die van Intermarché-Circus-Wanty. Dat doen we natuurlijk omdat zij een thuiswedstrijd rijden in en rond Charleroi. Met Mike Teunissen en Hugo Page hebben ze ook twee mooie kopmannen en zeker en vast een kanshebbers voor de zege. Het zat dit seizoen nog niet echt mee voor de Teunissen, die nieuw is bij de ploeg, maar daar zal hij maar al te graag verandering in willen brengen aanstaande donderdag. Ook Page kon dit seizoen nog niet winnen.
Verder is het bij de Belgische WorldTour-ploeg uitkijken naar de prestaties van een aantal jonge gasten. Zo is er de jonge Vlaming Dries De Pooter en de getalenteerde Est Madis Mikhels, maar ook Francesco Busatto. Die naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de 20-jarige Italiaan won onlangs Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en staat te kennen als een van de grote opkomende renners uit het beloftencircuit.
Bij Cofidis hebben ze een duidelijke kopman: Axel Zingle. De Fransman werd vorig jaar nog tweede in het Circuit de Wallonie en lijkt gemaakt te zijn voor deze wedstrijd. De jonge renner voelt zich het beste op heuvelachtige parcoursen en beschikt over een sterk eindschot. Laat dat nu de perfecte combinatie zijn voor de Waalse koers. Zingle won dit seizoen al een keer en is de laatste weken de ereplaatsen weer aan het verzamelen. Het maakt van hem de topfavoriet voor donderdag.
Zingle zal wel moeten opboksen tegen de mannen van Alpecin-Deceuninck. Zij hebben een aantal kanshebbers voor de zege. In eerste plaats kijken we naar Gianni Vermeersch en Dries De Bondt. De twee Belgen koersen graag offensief en zullen zich willen tonen in eigen land. Met ook Timo Kielich en Lionel Taminiaux in de ploeg kunnen ze overigens het ploegenspel spelen. Kielich werd vorig weekend nog sterk derde in de GP Vermarc.
Florian Vermeersch is de laatste tijd ook weer sterk bezig. Vermeersch reed een sterk en constant voorjaar en laat ook in de afgelopen koersen zien wat voor talent hij heeft. Vorige week koerste hij twee keer naar een notering in de top-10 in Frankrijk. In de Boucles de l’Aulne-Châteaulin was de renner van Lotto Dstny misschien wel de beste man in koers, maar werd hij uiteindelijk geklopt door de afzwaaiende Greg Van Avermaet.
Donderdag heeft Vermeersch, die misschien al meer kijkt naar de Antwerp Port Epic van zondag, met Milan Menten nog een snelle man achter de hand. Menten schreef dit seizoen op imponerende en verrassende wijze Le Samyn op zijn naam. De Limburger bewees in die wedstrijd dat hij na een lastige koers nog steeds beroep kan doen op zijn snelle benen.
Israel-Premier Tech zakt ook met een sterk team af naar Wallonië. Giacomo Nizzolo lijkt de kopman te zijn. De snelle Italiaan won begin mei nog de spectaculaire gravelkoers Tro-Bro Léon door Arnaud De Lie op sluwe wijze te kloppen. De 34-jarige Nizzolo was zeker niet beter dan De Lie die dag, maar wel slimmer. Nizzolo kroop in het wiel van de jonge Belg en kwam er helemaal op het einde uit. In het Circuit de Wallonie rekent hij op bijstand van Jens Reynders en Itamar Einhorn, die zelf ook een goede prestatie kunnen neerzetten.
Het laatste team dat we bespreken is BORA-hansgrohe. De Duitse ploeg schuift een aantal interessante namen naar voren. Nils Politt kan de koers hard maken, maar het ook afmaken in een sprint van een kleine groep. Jordi Meeus zal ook hopen op een sprint aan de finish. De Limburger is nog steeds op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen.
Eerder verrassende namen in de selectie zijn Maximilian Schachmann en Cian Uijtdebroeks. Voor Uijtdebroeks is het zijn eerste Belgische eendagskoers – als we het BK niet meerekenen – bij de profs. Schachmann heeft natuurlijk al wat meer ervaring in het eendagswerk en moet het parcours van het Circuit de Wallonie zeker aankunnen. Een gevaarlijke klant!
Tot slot noemen we nog een aantal outsiders. Van Dries Van Gestel, Jasson Tesson (beiden TotalEnergies), Marco Tizza (Bingoal WB), Alessandro Fedeli (Q36.5) en Laurence Pithie (Equipe continentale Groupama-FDJ) verwachten we ook een goede eindnotering.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Axel Zingle
*** Jordi Meeus, Giacomo Nizzolo
** Milan Menten, Florian Vermeersch, Hugo Page
* Gianni Vermeersch, Mike Teunissen, Maximilian Schachmann, Dries De Bondt,
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
Het belooft een mooie dag te worden donderdag. Althans, Weeronline verwacht geen regen. De temperaturen schommelen rond de 13 graden Celsius, wat zeker niet al te warm is. De wind komt uit het noordoosten en waait met een kracht van 3 Beaufort.
Het Circuit de Charleroi Wallonie is te bekijken op Sporza, op Eén, en Eurosport.nl/Discovery+/GCN+. Alle uitzendingen starten om 15.30 uur.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.