Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2024 – Opnieuw prijs in eigen gouw voor Arnaud De Lie?
Foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 13:00

Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2024 – Opnieuw prijs in eigen gouw voor Arnaud De Lie?

Het Circuit de Wallonie begint een vaste waarde te worden in de Lotto Cycling Cup. Er liggen traditioneel kansen voor de renners van de tweede lijn, in Wallonië zijn dat vooral de snelle mannen die een heuveltje over kunnen, zoals topfavoriet Arnaud De Lie. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Circuit de Wallonie
2023: flag-be Jordi Meeus
2022: flag-it Andrea Pasqualon
2021: flag-fr Christophe Laporte
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-fr Thomas Boudat
2018: flag-dk Mikkel Frølich Honoré
2017: flag-nl Maarten van Trijp
2016: flag-fr Kévin Lalouette
2015: flag-be Stef Van Zummeren
2014: flag-nl Maurits Lammertink


Vorige editie

Uitslag Circuit de Wallonie 2023
1. flag-be Jordi Meeus (BORA-hansgrohe)
2. flag-be Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck) allen z.t.
3. flag-be Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck)
4. flag-be Milan Menten (Lotto Dstny)
5. flag-nz Laurence Pithie (Groupama-FDJ)


Parcours

Het centrum van deze wedstrijd bevindt zich nog steeds in Mont-sur-Marchienne, een plaatsje in de buitenwijken van Charleroi. Hemelsbreed is dat een goede twintig kilometer verwijderd van Wanfercée-Baulet, waar de roots van deze wedstrijd liggen. De totale afstand bedraagt 190,8 kilometer. De startlocatie is nog steeds de Place Verte, en ook de finish bevindt zich naar goede gewoonte in Mont-sur-Marchienne.

De eerste zestig kilometer van de wedstrijd zijn niet al te lastig. De renners passeren bekende Waalse koersdorpen zoals Thuin (bekend van het muurtje dat in de Tour de Wallonie steevast wordt aangedaan), Binche (de thuishaven van Intermarché-Wanty) en Les Lacs de l’Eau d’Heure. Daar was de Baloise Belgium Tour al dikwijls te gast en geregeld slaan ook enkele Belgische kampioenschappen daar hun tenten op.

Het is ook vanaf Les Lacs de l’Eau d’Heure dat het terrein grilliger wordt, al zijn de wegen in Wallonië natuurlijk altijd een beetje ‘Spaans vlak’ met voortdurend stroken vals plat bergop. Op 65 kilometer van het einde treffen de renners in Walcourt de Rue Basse, een helling met 250 meter kasseien, meteen daaropvolgend de Rue Toffette, die oploopt tot 14%. Het drieluik van steile puisten wordt op 43 kilometer van de aankomst afgesloten met de Rue des Monthys, met maximale percentages tot 14%.

Daarna gaat het plots razendsnel richting het lokale circuit rondom Charleroi. Op 32,4 kilometer van de aankomst passeren de renners voor het eerst de aankomstlijn in Mont-sur-Marchienne, waarna er nog drie ronden van 10,8 kilometer volgen. Die zijn identiek aan de editie van vorig jaar en bevatten de Rue de Nalinnes, een lastige helling van 600 meter aan 6,4% aan het begin van elke ronde. Ook de voorlaatste kilometer richting aankomst op de Chaussée de Thuin loopt telkens stevig op.

Donderdag 9 mei 2024: Charleroi – Mont-sur-Marchienne (190,8 km)
Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.40 uur


Favorieten

Organisator Franco La Paglia heeft voor deze editie van het Circuit de Wallonie vijf WorldTeams kunnen overtuigen om naar Charleroi af te zakken. Dat Intermarché-Wanty weer in Charleroi meedoet, is natuurlijk logisch. Evenals de deelname van het Belgische Alpecin-Deceuninck, dat naar goede gewoonte een selectie met renners van zowel de opleidingsploeg als de hoofdmacht naar wedstrijden als deze afzakt. En ook Visma | Lease a Bike, Cofidis en Arkéa-B&B Hotels zijn present.

De Lie weet weer wat winnen is – foto: Cor Vos

Maar de topfavoriet moeten we duidelijk bij Lotto Dstny, een van de zeven ProTeams aan de start, zoeken. Arnaud De Lie is sinds zijn korte onderbreking na een mislukt voorjaar weer helemaal op dreef. Natuurlijk moest de Stier van Lescheret het in de Famenne Ardenne Classic en Tro Bro Léon niet opnemen tegen de allergrootste namen, dat moet pas weer vanaf de Ronde van Zwitserland. Maar het is wel een bewijs dat De Lie zijn winnaarsinstinct weer heeft kunnen aanwakkeren. In een sprintje bergop is hij amper te kloppen.

En laat dat nu juist zijn wat hij in het komende Circuit de Wallonie krijgt voorgeschoteld. Een terrein dat hem op het lijf geschreven is, al kwam hij hier bij zijn eerste en enige eerdere deelname – in 2022 – niet volledig uit de verf. Toen bleek de slotstrook richting finish iets te lastig voor De Lie, waardoor hij twaalfde werd. Maar de De Lie van 2024 heeft alweer aan kracht gewonnen. Dus verwachten we dat de Waalse publieksfavoriet zijn korte competitieblok weer zal willen afsluiten met een zege in eigen gouw.

Onderschat trouwens het gehele blok van Lotto Dstny niet. Quasi iedere renners die ze hier aan de start brengen, zou in een bepaald scenario de wedstrijd kunnen winnen. Het wordt voor hen dus zaak om hun kaarten op een juiste manier uit te spelen. Iemand als snelle man Milan Menten kan prima zelf naar een podiumplek sprinten, maar misschien mag hij juist met groepjes mee schuiven en zo op de zege mikken? Alec Segaert en Victor Campenaerts zijn dan weer twee absolute hardrijders van dienst, die het gerust met een solopoging in het slot kunnen gebeuren. En ook Lionel Taminiaux en Liam Slock zijn absoluut niet traag.

Mikt Campenaerts weer op een aanvalspoging? – foto: Cor Vos

De grootste concurrentie komt allicht uit de hoek van de Franse ploegen. Axel Zingle is zo’n renner die er altijd dichtbij is, maar Cofidis zo lastig de overwinning schenkt. Dit voorjaar geraakte hij oververmoeid, maar zijn dichtste ereplaatsen in zowel de Famenne Ardenne Classic als GP du Morbihan tonen dat hij weer helemaal terug op het hoogste niveau is. En ook hij heeft een voorgeschiedenis met het Circuit de Wallonie. Wat scheelde het weinig in 2022, alleen Andrea Pasqualon timede zijn aanval iets beter, waardoor Zingle op de dichtste ereplaats belandde. Ook Milan Fretin heeft een sprintje in de benen.

Dat andere Franse WorldTeam, brengt met Luca Mozzato zowaar de nummer twee uit de Ronde van Vlaanderen aan de start. De Italiaan kent met voorsprong zijn beste seizoen ooit en hem krijg je zomaar niet klein. Dat hij over een stevig sprintje beschikt, dat wisten we al. Maar dat Mozzato zo makkelijk een Vlaamse helling overleeft, dat ging ook het petje van zijn eigen ploeg te boven. Wellicht krijgt de kopman van Arkéa-B&B Hotels dan ook de voorkeur op de al even snelle Limburger Amaury Capiot, die zijn seizoen eventjes geleden begon met een knappe overwinning in de Ronde van Oman.

Franse ploeg nummer drie is het ProTeam TotalEnergies. Daar is het vooral uitkijken naar alleskunner Dries Van Gestel. Voor de Kempenaar was het een jammere zaak dat zijn ploeg niet welkom was in klassiekers als de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen, waardoor hij minder klassiekers kon rijden dan gewoonlijk. Maar Van Gestel, die zijn tweede seizoenshelft hervatte in het BK Gravel, staat er intussen alweer opnieuw. In koersen als deze kan hij zowel op de aanval als op de eindsprint mikken. Ook Anthony Turgis maakt de oversteek.

De revelatie van de Ronde van Vlaanderen, Luca Mozzato – foto: Cor Vos

We willen ook zeker het blok van Intermarché-Wanty, toch de thuisrijders uit Binche van dienst, niet vergeten. De ploeg van Jean-François Bourlart brengt een selectie op de been, die met de verrassende Vito Braet weleens zou kunnen scoren in de sprint met een beperkte groep. Zelfs in de lastigste heuvelklassiekers ging de aanwinst van de ploeg niet kapot. Zet daar een al even rappe Hugo Page en hardrijder Rune Herregodts naast, en je weet dat deze ploeg verschillende troefkaarten kan uitspelen.

Bij de outsiders zetten we Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech). Als hij het klimwerk weet te overleven, is de Duitser sowieso bij de snelsten van het pak. Maar deel één van de missie wordt wel een enorm lastige voor Ackermann. Tosh Van der Sande mag daar dan weer geen problemen mee ondervinden, samen met Per Strand Hagenes kan hij zelf een attractieve koers rijden voor Visma | Lease a Bike. De Australiër Jensen Plowright moet dan weer de uitverkoren man worden bij Alpecin-Deceuninck, Erlend Blikra doet normaal hetzelfde bij Uno-X Mobility en Sasha Weemaes bij Bingoal WB.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Axel Zingle, Luca Mozzato
** Milan Menten, Dries Van Gestel, Vito Braet
* Amaury Capiot, Tosh Van der Sande, Victor Campenaerts, Pascal Ackermann

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Regen moeten de renners donderdag niet vrezen in het altijd grauwe Charleroi. Volgens Meteovista worden er temperaturen tot 19 graden Celsius verwacht, maar blijft het wel bewolkt. De wind waait aan twee Beaufort en komt uit het noordoosten.

Het Circuit de Wallonie zal bij de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+ te zien zijn. Vanaf 15.35 uur begint de live-uitzending op de websites, op televisie wordt de voorkeur aan de Giro d’Italia gegeven.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.