Voorbeschouwing: Circuit Franco Belge
woensdag 30 september 2009 om 20:18

Voorbeschouwing: Circuit Franco Belge

Donderdag start in Templeuve de 69e editie van de etappekoers Circuit Franco Belge. Zoals de naam het al zegt, heeft de UCI 2.1 wedstrijd een route door Frankrijk en België. Alle drie de Nederlandse profploegen doen in ieder geval mee. Ook doet een jonge Nederlandse selectie mee, net als een Belgische.

Circuit Franco Belge 2008
Er stonden in 2008 heel wat spurters aan de start van het Circuit Franco Belge. De koers bood dan ook traditioneel veel kansen voor een massasprint. Tom Boonen won de eerste etappe voor de toen nog niet doorgebroken Tyler Farrar. Nummer drie Jurgen Roelandts sloeg twee dagen later toe, toen hij Wouter Weylandt naar de tweede plaats verwees. Tussendoor won Mark Renshaw nog in, jawel, een massasprint.

In de laatste rit werden voor het eerst de bloemen niet aan een sprinter uitgedeeld. Juan Antonio Flecha was slim meegegaan toen Sebastien Rosseler uit een grote kopgroep was vertrokken. In het bar slechte weer dat meer dan twee derde van het peloton deed afstappen, hield het duo enkele seconden over op het peloton. Hoewel Rosseler won, pakte Flecha zijn eerste prijs voor Rabobank, want hij was het hoogst geklasseerd in het klassement.

Parcours
Het Circuit Franco Belge bestaat uit vier ritten, waarvan de organisatie jammer genoeg geen profielen beschikbaar heeft. De etappes gaan van Templeuve naar Moeskroen (212 km), Maubeuge naar Poperinge (225,7 km), Antoing naar Ichtegem (178 km) en Mons naar Tournai (147,1 km). Alleen de eerste twee startplaatsen liggen in Frankrijk. Hoewel de etappes niet erg gemakkelijk zijn, vooral de lange eerste twee niet, zullen ze ook niet erg lastig zijn. Maar misschien dat het weer roet in het eten gooit.

Favorieten
De winnaar van vorig jaar, Juan Antonio Flecha, is ook nu weer aanwezig. Hij heeft een sterke Rabobank-ploeg meegenomen, die een echte sprinter ontbeert. Dat belooft dus vuurwerk van de oranjemannen. Ook Vacansoleil heeft grote namen, maar geen massasprinter. Skil-Shimano heeft daarentegen zowel Kenny van Hummel als Tom Veelers meegenomen en zal dus vooral op kop van het peloton verwacht mogen worden.

Er worden dus vier massasprints verwacht, maar als er ook maar één rit niet in een spurt met het peloton eindigt zal daar waarschijnlijk het klassement gemaakt worden. Gezien de lengte van de tweede rit, lijkt de kans groot dat dat vrijdag gebeurt. De Belgische ploegen zullen hun verantwoordelijkheid willen nemen. Silence-Lotto neemt daarvoor naast Phillipe Gilbert ook Greg van Avermaet en Jurgen Roelandts mee, terwijl Quick-Step vertrouwt op Tom Boonen, Wouter Weylandt en misschien Stijn Devolder.

Veel ploegen kunnen een belangrijke naam opstellen. Yauheni Hutarovich (Française des Jeux), Juan José Haedo (Saxo Bank), Danilo Napolitano en Ben Swift (Katusha), Assan Bazayev (Astana), Sebastien Hineault (Ag2r), Jimmy Casper (Besson), Stefan van Dijk (Verandas Willems), Chris Sutton (Garmin). Topsport Vlaanderen brengt Jan Bakelants en Nikolas Maes. Ook Heinrich Haussler (Cervélo) en Tyler Farrar (Garmin) staan opgesteld, maar de vraag is of zij er (nog) zin in hebben.

Selecties Nederlandse ploegen
Rabobank
Sebastian Langeveld, Rick Flens, Tom Leezer, Tom Stamsnijder, Jos van Emden, Juan-Antonio Flecha, Mathew Hayman en Nick Nuyens.

Vacansoleil
Gerben Löwik, Thomas Berkhout, Rob Ruygh, Arnaud Van Groen, Aart Vierhouten, Marco Marcato, Björn Leukemans en Wim De Vocht.

Skil-Shimano
Kenny Van Hummel, Floris Goesinnen, Tom Veelers, Roy Curvers, Bert de Backer, Mitchell Docker, David Deroo en Steve Houanard.

Nederlandse selectie
Arne Hassink, Ismael Kip, Sipke Zijlstra, Bart van Haaren, Patrick Kos, Bauke Kuiper, Geert-Jan Jonkman en Michael Vingerling.

Deelnemers

Koldo’s favorieten
**** Tom Boonen
*** Juan Antonio Flecha, Phillipe Gilbert
** Greg van Avermaet, Jurgen Roelandts, Jan Bakelants
* Wouter Weylandt, Björn Leukemans, Sebastian Langeveld, Nick Nuyens

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.