Voorbeschouwing: Clásica de Almería 2018
foto: Sirotti (archief)
zondag 11 februari 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Clásica de Almería 2018

Zondag vindt de 33ste editie van de Clásica de Almería (1.HC) plaats. In het zuiden van Spanje gaan we op zoek naar een opvolger voor Magnus Cort, die vorig jaar de snelste benen had. Gaan we langs de Costa de Almería weer sprinten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1986 werd de Clásica de Almería in het leven geroepen. Amateurwielrenner Miguel Ángel Martinez was de eerste die zijn naam op de erelijst mocht bijschrijven. Tot en met 1991 bleef het een wedstrijd voor amateurs. Vanaf 1992 behoort de koers tot de profkalender van de UCI. Sindsdien wisten slechts drie Spanjaarden te juichen in de regio met gemiddeld de meeste zonuren per jaar van Europa. Francisco Pérez was in 2006 de laatste thuisrijder die won in de stad die vernoemd is naar het Arabische Al-Mariya, wat ‘Spiegel van de Zee’ betekent.

Magnus Cort is de uittredend winnaar – foto: Sirotti (archief)

Massimo Strazzer uit Italië is de enige coureur die twee keer wist te zegevieren in deze wedstrijd. Dat deed de sprinter uit Zevio, Verona, in 1997 en 2002. Hij is daarmee de recordhouder. Theo Bos is de enige Nederlander die ooit de bloemen in ontvangst nam. In 2010 was hij Mark Cavendish te snel af. Vorig jaar ging de overwinning naar Magnus Cort, die Rüdiger Selig en Jens Debusschere zijn hielen liet zien in de eindspurt.

Laatste tien winnaars Clásica de Almería
2017: flag-dk Magnus Cort
2016: flag-au Leigh Howard
2015: flag-gb Mark Cavendish
2014: flag-ie Sam Bennett
2013: flag-au Mark Renshaw
2012: flag-au Michael Matthews
2011: flag-it Matteo Pelucchi
2010: flag-nl Theo Bos
2009: flag-nz Greg Henderson
2008: flag-ar Juan José Haedo

Parcours
Gezien de namen op de erelijst mag het duidelijk zijn dat de Clásica de Almería niet gekenmerkt wordt door de hoogtemeters. De organisatie heeft dit jaar een koers van iets meer dan 185 kilometer uitgetekend. In tegenstelling tot vorig jaar kent het eerste deel aardig wat klimkilometers. In de eerste 100 kilometer na de start in Almería, gaat het van zeeniveau naar bijna 800 meter hoogte. Daarvoor worden vier gecategoriseerde beklimmingen aangedaan, waarvan de Alto de Turrillas (2e categorie) de laatste en de zwaarste is.

Na de top van de Turrillas gaat het in dalende lijn richting Viator, een plaatsje ten noordoosten van Almería. Vanaf daar wordt vaart gemaakt richting de kust. Met de Costa de Almería aan de linkerhand zoekt het peloton Roquetas del Mar op. In deze ruim 90.000 inwoners tellende gemeente (tevens een trekpleister voor toeristen) worden nog drie lokale ronden van ruim 11 kilometer afgelegd, waarna de rode loper uitgerold wordt voor de rappe mannen.

Om 12.00 uur klinkt het startschot, waarna tussen 16.35 en 17.05 uur gefinisht wordt.

Favorieten
Naar de winnaar van vorig jaar hoeft niet gezocht te worden. Magnus Cort is door zijn nieuwe werkgever Astana opgesteld in de Dubai Tour en ontbreekt dus in Almería. Leigh Howard, de winnaar van 2016, rijdt inmiddels op continentaal niveau in eigen land en ook Mark Cavendish, de laureaat van 2015, vertoeft momenteel in Dubai.

Met Mitchelton-Scott, BORA-hansgrohe, Movistar, Katusha-Alpecin, Astana, Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo staan zeven WorldTour-ploegen aan de start. Zij worden vergezeld door twaalf ProConti-teams en een continentale armada uit Spanje.

Caleb Ewan in de Tour Down Under – foto: Sirotti

Op wie moeten we dan letten? Thuisploeg Movistar zet in op Carlos Barbero. De kans is groot dat de Spanjaard mag gaan sprinten namens de dit jaar in het lichtblauw gestoken ploeg. Ze hebben eventueel Juan José Rojas achter de hand. Alejandro Valverde stond op de voorlopige startlijst, maar hij rijdt dit weekend alleen op zaterdag in Murcia.

Mitchelton-Scott wil de titel binnen de ploeg houden. Caleb Ewan is de aangewezen man om zijn oud-ploeggenoot Cort op te volgen. De kleine Australiër krijgt deftige ondersteuning mee, met erkende gangmakers als Luka Mezgec, Roger Kluge en niemand minder dan Matteo Trentin. Mocht er iets misgaan, dan heeft de Australische formatie genoeg kleppers achter de hand. BORA-hansgrohe heeft met Matteo Pelucchi iemand in de gelederen die hier al eens wist te winnen. Met Michael Schwarzmann en Rüdiger Selig heeft hij twee rappe mannen met zich mee. En misschien kan Lukas Pöstlberger verrassen en zijn kunstje uit de openingsrit van de Giro d’Italia herhalen.

Matteo Pelucchi – foto: Sirotti

Dan is er nog Timothy Dupont. De Belg hoopt in dienst van zijn nieuwe ploeg Wanty-Groupe Gobert zijn topjaar 2016 te kunnen evenaren. In dat seizoen boekte hij zege na zege en waren de ereplaatsen niet te tellen. Vorig jaar wilde het niet vlotten, waarna hij besloot over te stappen van Team Nuyens naar de ploeg-Van der Schueren. In de Ster van Bessèges wist hij nog niet te winnen, maar wel al drie keer top-5 te sprinten. Kan hij in Spanje de nul van de tabellen vegen? Sport Vlaanderen-Baloise wordt vaak verweten met twee of drie renners tegelijk te sprinten. Weten Edward Planckaert, Jonas Rickaert en Christophe Noppe de taken dit keer goed te verdelen? Veranda’s Willems-Crélan beschikt met Michael Goolaerts en Aidis Kruopis over twee troeven.

Direct Energie komt met twee rappe mannen naar Zuid-Spanje. Adrien Petit kon in La Tropicale Amissa Bongo al ruiken aan winst, maar verder dan een tweede plek en meerdere top-10-klasseringen kwam hij niet in Gabon. Ook Thomas Boudat kan uitgespeeld worden door de Fransen. De 23-jarige spurter heeft twee tweede plekken achter zijn naam staan in Bessèges. Wordt dat zondag een eerste plek? Cofidis moet met Hugo Hofstetter, Michael Van Staeyen en Kenneth Vanbilsen ook keuzes gaan maken.

Danny van Poppel – foto: Marcel Koch

LottoNL-Jumbo zet alles op alles voor Danny van Poppel. De winnaar van de openingsrit van de Ronde van Valencia wil hier zijn seizoenstotaal opkrikken. Gijs Van Hoecke is zijn belangrijkste collega als het aankomt op de sprintvoorbereiding. De rest van de formatie bestaat uit klimmers, zo is Steven Kruijswijk ook van de partij. Roompot-Nederlandse Loterij zal haar geld inzetten op Coen Vermeltfoort, die dit seizoen al eens naar een podiumplek sprintte. Tim Ariesen hebben ze oranjehemden achter de hand.

Daarnaast is het letten op Marko Kump (CCC Sprandi Polkowice), Sergey Shilov (Gazprom-Rusvelo), Nelson Andres Soto (Caja Rural-Seguros RGA), Jon Aberasturi en Enrique Sanz (Euskadi Basque Country-Murias). Quick-Step Floors en Astana reizen een avontuurlijke teams af naar Almería. Philippe Gilbert, Zdenek Stybar en Bob Jungels kunnen de koers hard maken, maar een sprinter is er niet. Astana heeft Luis Léon Sánchez, maar kan ook Oscar Gatto zich laten mengen in de massasprint.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Danny van Poppel, Matteo Pelucchi
** Matteo Trentin, Jon Aberasturi, Coen Vermeltfoort
* Carlos Barbero, Timothy Dupont, Thomas Boudat, Sergey Shilov

Website organisatie
Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

Weer en TV
Zondag worden in de regio Almería temperaturen van 12 à 13 graden Celsius verwacht onder een licht wolkendek waar soms de zon doorheen komt. De wind komt met kracht 3 uit het zuidwesten, van zee dus. Door deze matige wind is de gevoelstemperatuur zo’n 10 graden Celsius. De koers wordt niet live uitgezonden op tv.


[poll id=”722″]

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
9 februari 2018 08:14
Vreemd dat Trentin 2 sterren en Pelucchi 3 sterren eerder andersom , ben vooral benieuwd naar strijd Van Poppel en Ewan
9 februari 2018 09:00
Op Trentin hoef je niet te rekenen vooraan, die is nog steeds aan het herstellen van z'n ribbreuk. Liet in een interview tijdens de Ronde van Valencia optekenen daar te zijn om mee te bollen en nog niet eens voluit te kunnen sprinten. Zal een weekje later nog niet veel anders zijn verwacht ik.
9 februari 2018 09:27
Trentin is inderdaad herstellende en zit dan ook nog eens met Ewan in de ploeg...
9 februari 2018 09:37
Wordt een mooie sprint, gok ik, met Ewan als winnaar.
9 februari 2018 10:27
Zal gaan tussen Ewan en Pelucchi; enige kwaliteitssprinters die ook een echte trein meekrijgen. Uiteraard is van Poppel intrinsiek snel genoeg, maar zal de ondersteuning missen.
9 februari 2018 11:07
Valverde krijgt al een sterren in een sprinterskoers? Dit wordt mentaal steeds moeilijker te verwerken voor me.
9 februari 2018 11:23
Sterkste ploeg QS gaat hier niet schaapachtig naar de streep rijden. Zeker niet daags nadat Valverde ze een draai om de oren gaf in Murcia.
9 februari 2018 14:13
Valverde start niet eens.

Edit redactie: Bedankt, we hebben hem uit de voorbeschouwing gehaald.
10 februari 2018 08:29
In Spanje is vlak nooit zo vlak als hier of de tour. Hij heeft al eerder sprints met 60 man gewonnen.
11 februari 2018 08:35
Ik ben de enige die in Carlos Barbero geloofd?
11 februari 2018 10:27
Ja...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.