Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2018
foto: Sirotti
zaterdag 4 augustus 2018 om 12:30

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2018

Het zwarte gat dreigt na het einde van de Tour de France. De koers is klaar, de uitslagen zijn ingevuld en de talloze wielerspellen zijn beslist. Gelukkig is daar zaterdag traditiegetrouw de Clásica San Sebastián als medicijn, waar veel namen uit de Tour weer hun opwachting maken. Sommigen om hun vorm door te trekken, anderen zagen in Frankrijk een topklassering in het water vallen en azen op revanche. WielerFlits blikt vooruit!

Historie
Clásica San Sebastián is de meest gangbare naam in Nederland, maar ook de Baskische naam Donostia-Donostia Klasikoa wordt regelmatig gebezigd voor de Spaanse koers die sinds 1981 wordt gehouden. Daarmee is dit één van de jongste koersen op de wielerkalender. Net als bijvoorbeeld de Giro d’Italia en de Tour de France lag een krant aan de basis van de wedstrijd: El Diario Vasco.

Bauke Mollema was in 2016 de beste – foto: Sirotti

De Clásica San Sebastián staat niet alleen bekend als klimklassieker, maar ook om de geweldige plaatjes van de kustlijn van San Sebastián. De Jaizkibel is er traditiegetrouw één van de scherprechters. In de eerste twee edities was er gelijk een thuisrijder aan het feest. Marino Lejaretta, de vaandeldrager van het Baskische wielrennen in de jaren tachtig en negentig, zegevierde uiteindelijk driemaal (1981, 1982 en 1987) – nog altijd een record.

Een jaar voor Lejaretta’s laatste Donostia zorgde Iñaki Gaston voor nieuw Baskisch wielergeluk. Sindsdien wacht Euskal Herria op een nieuwe overwinnaar. Waar het Baskenland slechts kan bogen op twee verschillende laureaten, leverde Spanje negen winnaars af. Uiteraard kunnen grote kampioenen als Miguel Indurain (1991), Alejandro Valverde (2008 en 2014) en Luis León Sánchez (2010 en 2012) niet ontbreken.

Michał Kwiatkowski zegevierde in 2017 – foto: Sirotti

Andere grote namen op de erelijst zijn Gianni Bugno, Francesco Casagrande, Laurent Jalabert en Paolo Bettini. Italiaanse renners doen het sowieso goed in het Baskenland. Het Zuid-Europese land leverde al zeven winnaars af. Ook stonden er al vier Nederlanders op het hoogste schavot. In de jaren tachtig zegevierden Adrie van der Poel (1985) en Gert-Jan Theunisse (1988). In 2000 was het dan weer Erik Dekker die won na een solo in de diepe finale.

In 2016 schaarde Bauke Mollema zich in dit rijtje na een aanval op de top van de Murgil Bidea en een solo van zeven kilometer. In zijn kenmerkende wiegende stijl liet hij zijn Spaanse rivalen Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez en de Fransman Tony Gallopin in het stof bijten. Vorig jaar schreef Michał Kwiatkowski de koers op zijn naam. Uittredend winnaar Mollema eindigde op de derde plaats, voor Tom Dumoulin.

Laatste tien winnaars
2008 – flag-es Alejandro Valverde
2009 – flag-es Carlos Barredo
2010 – flag-es Luis León Sánchez
2011 – flag-be Philippe Gilbert
2012 – flag-es Luis León Sánchez
2013 – flag-fr Tony Gallopin
2014 – flag-es Alejandro Valverde
2015 – flag-gb Adam Yates
2016 – flag-nl Bauke Mollema
2017 – flag-pl Michał Kwiatkowski

Parcours
De Clásica San Sebastián is dus een klassieker die op het lijf is geschreven van de klimgeiten in het peloton. Het parcours over 229 kilometer is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar en start en finisht bij het beroemde strand La Concha. Acht beklimmingen zijn opgenomen in de route, de Jaizkibel en de Arkale tweemaal. Het geaccidenteerde profiel van de Clásica San Sebastián en de afstand maken dit één van de zwaardere wedstrijden.

Vroeger was de Clásica San Sebastián een onvoorspelbare koers, die meestal ontbrandde op de flanken van de Jaizkibel, de meest vermaarde berg in de regio én de plek waar wielergeschiedenis is geschreven. De Jaizkibel heeft echter de laatste jaren eenzelfde lot moeten ondergaan als bijvoorbeeld de Col de la Redoute in Luik-Bastenaken-Luik. Met de introductie van de steile Bordako Tontorra in 2014 en het opteren voor de eveneens uitputtende Murgil Bidea vorig jaar, is de koers veranderd in een afwachtingswedstrijd waarin ’s werelds beste puncheurs op de laatste muur van de dag hun kaarten op tafel gooien.

De beklimmingen voorafgaand aan de Murgil Tontorra zorgen wellicht niet voor oorlog, maar vergroten hooguit de vermoeidheid in het peloton. De Alto de Meaga (3,7 km à 3,4%), de Alto Iturburu (7,1 km à 4,9%) en de Puerto de Alkiza (4,4 km à 6,1%) liggen allemaal in de eerste honderd kilometer van de koers. De eigenlijke finale begint met de eerste passage over de beruchte Jaizkibel (7,5 km à 5,8%), waarvan de top ligt op ruim 95 kilometer van de streep. Hierna volgt met de Arkale (3,2 km à 5,5%) het kleinere broertje, gevolgd door opnieuw een passage over de Jaizkibel en Arkale. Na de laatste keer over de Arkale moeten de renners nog ruim dertig kilometer afwerken.

De Jaizkibel is omgeven door een prachtig landschap – foto: Sirotti

Ondanks de tweevoudige beklimming van de Jaizkibel en andere listige obstakels, zal de beslissing in de koers waarschijnlijk vallen op de steile rampen van de Murgil Tonrorra. Deze 1,8 kilometer lange muur is bijzonder lastig. De eerste kilometer is nog onregelmatig met enkele hoge percentages in het begin, afgewisseld met vlakke stroken. De laatste zeshonderd meter kennen echter geen respijt. Het wegdek stijgt hier gemiddeld aan maar liefst 12,5 procent, met een maximale stijgingsgraad van 23,5%! Terrein voor de puncheurs met andere woorden. Naast de hallucinante stijgingspercentages is ook de smalle doorgang van de beklimming iets om rekening mee te houden.

Na de top dienen de renners nog zeven kilometer af te werken naar finishplaats San Sebastián. De eerste vier kilometer over een niet al te steile afdaling, de laatste drie over een vlakke weg.

Start: 11.46 uur
Finish: tussen 17.13 en 17.48 uur

Favorieten
Titelverdediger Michał Kwiatkowski is niet van de partij. De Pool legt zich toe op de Ronde van Polen, die eveneens zaterdag begint. Naast de achttien WorldTour-ploegen zijn er vier wildcards uitgedeeld. De Spaanse ploegen Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA en Euskadi Basque Country-Murias en het Franse Cofidis maken daardoor eveneens hun opwachting.

Julian Alaphilippe – foto: Sirotti

Na zijn indrukwekkende optreden in de Tour de France heeft Julian Alaphilippe nu zijn vizier gericht op de Clásica San Sebastián. De Fransman won twee etappes in La Grande Boucle en nam ook de overwinning in het bergklassement mee naar huis. Bovendien viel hij op door zijn aanvalslust. Bij zijn eerste deelname aan de Klasikoa in 2014 haalde hij de finish niet, maar een jaar later was hij achtste. De Fransman won in april al de Waalse Pijl door Alejandro Valverde te verslaan op ‘zijn’ Muur van Hoei.

Zien we zaterdag opnieuw een duel tussen de twee? Movistar eindigde weliswaar met drie renners bij de beste vijftien in de Tour, maar het podium bleef ver buiten bereik. De ploeg heeft dus iets recht te zetten en waarom niet meteen in het Baskenland. Mikel Landa, Marc Soler en Andrey Amador.

Tim Wellens kent tot op heden een uitstekend seizoen. De Belg van Lotto Soudal pakte dit voorjaar de eindzege in de Ruta Del Sol en eindigde op de vijfde plaats in Parijs-Nice. Ook won hij de Brabantse Pijl en de rit naar Caltagirone in de Giro d’Italia. Ziekte dwong hem echter tot opgave in La Corsa Rosa, maar vlak voor zijn zesde deelname aan de Klasikoa lijkt hij weer in topvorm getuige zijn optreden in Wallonië, waar hij op de slotdag in extremis de eindzege veroverde.

Bauke Mollema – foto: Sirotti

Greg Van Avermaet maakte indruk in de Tour. Hij won met BMC de ploegentijdrit en stond acht dagen aan de leiding van het klassement. Zelfs in de gele trui liet hij zich niet intomen en koos hij de aanval in de kasseienrit en de Alpenetappe naar Le Grand-Bornand. Zijn 28e plaats in de eindrangschikking is zijn beste klassering ooit in een grote ronde. Kan hij zijn sterke optreden bekronen met een zegeruiker in San Sebastián?

De Clásica lijkt Bauke Mollema gunstig gezind. De renner van Trek-Segafredo eindigde er in zes deelnames nooit buiten de top tien en voegde zich twee jaar geleden naast Van der Poel, Theunisse en Dekker in het rijtje Nederlandse winnaars in de Baskische koers. In een ‘bewogen Tour’ moest hij door een valpartij een streep zetten door zijn klassementsambities, maar zijn derde plek in de rit naar Carcassonne biedt perspectief.

Het leek erop dat Adam Yates zijn opwachting zou maken in San Sebastián namens Mitchelton-Scott, maar de Brit – dit jaar al goed voor top 5-klasseringen in de Dauphiné, Tirreno-Adriatico en de Amgen Tour of California – ontbreekt in de definitieve selectie van de ploeg. Daar mikt men nu op local Mikel Nieve en Zuid-Afrikaans kampioen Daryl Impey.

Een renner die dan weer leek te ontbreken op de startlijst maar zaterdag toch aan het vertrek staat, is Daniel Martin. De Ier, achtste in de voorbije Tour de France, is één van de speerpunten van UAE Emirates. Hij pakte al vroeg in La Grande Boucle een etappezege in de rit naar Mûr de Bretagne Guerlédan en hoopt zijn vorm door te trekken naar de Klasikoa.

Primož Roglič – foto: Sirotti

Wat voor Valverde geldt, geldt ook voor Mikel Landa. Hij kende een sterk voorjaar bij zijn nieuwe ploeg Movistar, maar beleefde vervolgens een enigszins teleurstellende Tour. Op de zevende plaats was hij wél de best geklasseerde renner van de Spaanse formatie. In San Sebastián eindigde hij vorig jaar op de vijfde plaats; de Bask zal er ongetwijfeld van dromen om in de voetsporen te treden van Marino Lejaretta.

Primož Roglič was één van de grote slokoppen in de aanloop naar de Tour met eindzeges in de ronden van het Baskenland, Romandië en Slovenië. In La Grande Boucle leek hij even op weg naar een podiumplek, maar in de tijdrit naar Espelette zag hij die uiteindelijk naar Chris Froome gaan. De Sloveen van LottoNL-Jumbo viel op door zijn niet aflatende aanvalslust in het hooggebergte en kan ook in de Klasikoa hoge ogen gooien.

Sky moet Egan Bernal dankbaar zijn voor het vele werk dat hij – met ogenschijnlijk gemak – verrichte in de Tour. De Colombiaan – 21 pas – sleurde regelmatig bergop op kop en leek in de Pyreneeën zelfs even het persoonlijke schadeherstelbedrijf van Froome. Als de viervoudig Tourwinnaar het even moeilijk had, bracht de jonge klimmer hem weer snel terug. Een gevaarlijke klant nu hij voor zijn eigen kans mag rijden.

Egan Arley Bernal – foto: Sirotti

Tot slot is het uitkijken naar de gebroeders Izagirre. Ion verscheen slechts één keer aan de start in San Sebastián, maar voor Gorka wordt dit zijn zesde deelname. De Baskische broers reden zich in de Tour geregeld in de kijker en waren goed voor drie tweede plaatsen; Ion eindigde tweede in Le Grand-Bornand en Carcassonne, terwijl Gorka runner-up was in Bagnères-de-Luchon. Zien ze in deze thuiswedstrijd hun aanvalslust beloond worden?

Outsiders
Tony Gallopin is weliswaar de winnaar van 2013 en was ook in 2014 (5e), 2016 (2e) en 2017 (2e) dichtbij de zege, maar het is nog maar de vraag of hij ook dit jaar kan meestrijden. De Fransman kwam namelijk tijdens het Frans kampioenschap op de weg hard ten val, maar startte toch in de Tour. Hij haalde echter nooit zijn gebruikelijke niveau en gaf in de rit naar Alpe d’Huez op.

Anthony Roux eindigde hier al driemaal bij de beste vijftien en dat kan de Fransman in zijn nationale driekleur opnieuw lukken. Groupama-FDJ heeft ook onder anderen David Gaudu in de gelederen. Astana heeft met Luis León Sánchez de winnaar van 2010 en 2012 onder contract, maar de Spanjaard brak bij een valpartij in de tweede Touretappe zijn linkerelleboog en vier ribben. Daarom zal de Kazachse ploeg haar pijlen richten op Miguel Ángel López en Pello Bilbao.

EF Education First-Drapac trekt dan weer met onder anderen Daniel Moreno en Rigoberto Uran naar het Baskenland, terwijl Katusha-Alpecin met Ilnur Zakarin en Tiago Machado aan de start staat. Sunweb heeft Michael Matthews in de selectie, waarin Laurens ten Dam door een sleutelbeenblessure uit wegviel. Vanuit Nederlands perspectief is het – naast Mollema – uitkijken naar Tom-Jelte Slagter (8e in 2016), Robert Gesink (7e in 2010) en Steven Kruijswijk, die de Tour afsloot op een prachtige vijfde plaats.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Alejandro Valverde, Tim Wellens
** Primož Roglič, Greg Van Avermaet, Daniel Martin
* Mikel Landa, Bauke Mollema, Egan Arley Bernal, Gorka Izagirre

Deelnemerslijst (PCS)
Website organisatie

Weer en tv
Het is zaterdag zonnig en droog in San Sebastián. De temperatuur stijgt tot liefst 35° Celsius in de middag, waardoor de renners een bloedhete koersdag tegemoet gaan. De wind waait uit het noorden en is zwak, aan windkracht 2.

De koers is vanaf 15.30 uur rechtstreeks te volgen bij Sporza (één), waarna het nog zo’n 80 kilometer koers is. Eurosport doet vanaf 16.00 uur live verslag op het tweede kanaal, Eurosport 2.

[poll id=”901″]

Update – Alejandro Valverde zal niet van start gaan aankomende zaterdag. De Spanjaard maakt geen onderdeel van de zevenkoppige selectie van Movistar.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
2 augustus 2018 10:43
Geen sterretjes voor Dan Martin??
2 augustus 2018 10:47
Volgens mij doet er geen Yates mee?
2 augustus 2018 10:52
Adam Yates is gisteren van de startlijst gehaald.
2 augustus 2018 11:24
Eigenlijk wel jammer dat dit nu ook een standaard heuvel klassieker geworden is waarbij iedereen wacht op de laatste klim. (ook al is het wel echt een mooie klim)
2 augustus 2018 11:34
Vermoed dat er bij Alaphilippe wel sprake van wat decompressie zou kunnen zijn na zo’n Tour...
2 augustus 2018 12:28
Valverde staat inmiddels ook niet meer op de startlijst.
2 augustus 2018 12:42
Wellens? Nee die gaat hier echt niks klaar spelen. Heeft hij nog nooit gedaan. Maar goed, hij mag me verassen.
Schrijf mollema maar op, die gaat het doen en 'flipje' en valverde.
2 augustus 2018 13:02
Yates start niet.
2 augustus 2018 18:06
Latour.
2 augustus 2018 18:48
Ik zou Slagter of Kruijswijk wel eens een echte overwinning gunnen.
2 augustus 2018 22:41
Dn Bauke
3 augustus 2018 23:32
Ik denk dat Roglic gaat winnen. Rijdt schijnbaar onverstoorbaar weg in de laatste honderden meters van de klim en laat zich in de afdaling niet meer terugpakken.
4 augustus 2018 02:05
Fraille,Uran,Geoghegan Hart.
Een rit winnaar uit de Tour,en dat op een moeilijke aankomst.
Iemand,die dit jaar in de Tour opgaf, maar waar ik toch rekening mee hou.
En een jonge renner, waarvan ik veel verwacht, voor de toekomst.
4 augustus 2018 06:33
Van Avermaet, als men hem niet van de weg maait tenminste...
4 augustus 2018 08:44
Ben ook zeer benieuwd naar Roglic wat die hier kan.
4 augustus 2018 09:25
't is Lejarreta, niet Lejaretta. Ik blijf me verbazen over hoe vaak Nederlanders Spaanse en Italiaanse namen op een dergelijke wijze fout schrijven (Cippolini, Benatti, Pozatto, en vele, vele andere gevallen)
4 augustus 2018 10:21
In 1994 ook gewonnen door Armand de Las Cuevas, helaas overleden afgelopen week!
4 augustus 2018 10:45
@maenhout ik ook maar beiden moeten het van etappes hebben. Kruijswijk is de minst explosieve klimmer die er is en tjs is te weinig klimmer om deze koers mee te doen. Lukt bij Waalse pijl ook nooit en niet in vorm in tour dus dan weet je het wel.
4 augustus 2018 14:38
Sterretje voor Gorka, maar niet voor Ion? Ik dacht dat Ion de (iets) betere van de 2 was. Ik verwacht toch wel dat minimaal 1 vd 2 in eigen regio top 10 gaat fietsen. Zelfde geldt voor thuisrijder Landa. Ben verder benieuwd naar Wellens. Bij regen (wat vaak voorkomt in Baskenland) mijn favoriet. Bij 35 graden, zoals vandaag, een dark horse! Roglic is voor mij de favoriet!
4 augustus 2018 17:24
Vreselijk domme val door die Dimension Data man. De spectaculairste renners eruit. urgghhh. Wachten op nieuws
4 augustus 2018 17:35
Alaphilippe zone coureur. Muurhagedis pur sang zo hij die bocht pakte op de trappers. Dan binnekantje over de bobbel langs Mollema.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.