Voorbeschouwing: Colorado Classic 2018
foto: Getty Images
donderdag 16 augustus 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Colorado Classic 2018

In Europa mag het dan volop koers zijn, ook op het Amerikaanse vasteland volgen de wedstrijden elkaar in rap tempo op. Na de Tour of Utah is het aangrenzende Colorado vanaf donderdag het epicentrum van de koers met de Colorado Classic. Wie wint de tweede editie van deze nog zeer prille rittenkoers? WielerFlits blikt vooruit!

Historie
Er is eigenlijk bar weinig te vertellen over de Colorado Classic. De eerste editie vond namelijk pas vorig jaar plaats. Toch heeft Colorado al ervaring met het organiseren van een meerdaagse rittenkoers. Tussen 2011 en 2015 werd namelijk de USA Pro Challenge georganiseerd, die daarmee kan worden gezien als de voorganger van de huidige Colorado Classic. De winnaars waren – zeker vanuit Amerikaans oogpunt – niet verkeerd: Levi Leipheimer, Christian Vande Velde en Tejay van Garderen (tweemaal).

De enige vreemde eend in de bijt was Rohan Dennis. Alhoewel: is een Australiër in Amerikaanse dienst het zo gezegde buitenbeentje? Ondanks het feit dat de eerste edities een succes waren, kampte de organisatie met een gebrek aan sponsoren. Dit deed ze in 2016 uiteindelijk de das om, waardoor de editie van dat jaar kwam te vervallen. Na een jaar afwezigheid werd er echter een nieuwe meerdaagse wielerwedstrijd uit de grond gestampt: de Colorado Classic.

De Italiaan Manuel Senni won vorig jaar de allereerste uitgave van de Colorado Classic – foto: Sirotti

Na vier etappes was het uiteindelijk Manuel Senni die tot eindwinnaar werd gekroond. De – toen nog voor BMC uitkomende – Italiaan won geen etappe, maar eindigde in de twee bergritten naar respectievelijk Breckenridge en Denver goed van voren. Hij werd op het eindpodium geflankeerd door Serghei Tvetcov en Alex Howes. Senni zal zijn titel overigens niet verdedigen, want zijn huidige team Bardiani-CSF heeft geen uitnodiging ontvangen. Tvetcov en Howes zijn er daarentegen wel gewoon bij.

Laatste winnaars
2017: flag-it Manuel Senni

Parcours
De USA Pro Challenge en de Colorado Classic worden dan wel in één adem genoemd, de verschillen zijn significant. De USA Pro Challenge telde zeven etappes, de Colorado Classic ‘slechts’ vier ritten. De eerste koers deed een groot gedeelte van Colorado aan, waaronder bekende steden als Aspen en Breckenridge, terwijl de huidige wedstrijd zich centreert rondom Vail en Denver.

Een ding blijft hetzelfde: het klimwerk wordt niet geschuwd. Wielrennen in Colorado betekent twee dingen, namelijk het overwinnen van vele hoogtemeters én het koersen op grote hoogte. De winnaar moet met andere woorden over klimmerskuiten beschikken, maar ook enige ervaring hebben met het rijden op dergelijke hoogte.

Donderdag 16 augustus – Etappe 1: Vail-Vail (103,2 km)

De openingsetappe van de tweede editie van de Colorado Classic speelt zich af in en rondom Vail, een van de bekendste wintersportplaatsen van Noord-Amerika. De renners werken acht keer een lokale ronde af van 14,2 kilometer, wat de totale afstand brengt op een bescheiden 103,2 kilometer.

Ondanks de beperkte afstand, belooft de ouverture wel degelijk spektakel. De matadoren krijgen namelijk 1338 hoogtemeters voor de kiezen. Via Frontage Road gaat het naar Mill Creek Road, met een niet te onderschatten onverhard klimmetje, waarna het wegdek in de laatste kilometers ook nog serieus omhoog gaat. Alsof dit nog niet zwaar genoeg is, werken de coureurs de etappe af over smalle, technische en bochtige wegen.

Vrijdag 17 augustus – Etappe 2: Vail-Vail Pass (15,88 km)

Op dag twee moet er eveneens geklommen worden. En dat over een afstand van slechts 15,88 kilometer. Zo lang is namelijk de klimtijdrit van Vail naar Vail Pass. Als de renner in kwestie de top bereikt, heeft hij 480 hoogtemeters overwonnen. Dit brengt de gemiddelde stijgingsgraad op een schamele 3,3%. Maar opgepast: in het tweede deel van de tijdrit doemen ook steilere stroken op.

Een klimtijdrit naar de top van Vail Pass: het is geen uniek gegeven. De USA Pro Challenge deed het al in 2011 en 2014, toen met Leipheimer en Van Garderen als tijdritwinnaars. In de jaren zeventig en tachtig was de Vail-tijdrit zelfs een heus begrip, in de toenmalige Red Zinger Classic en de bekendere Coors Classic. De bekendste winnaar? Vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, in 1986.

Zaterdag 18 augustus – Etappe 3: Denver-Denver (161,9 km)

Voor de voorlaatste etappe verschuift de karavaan van wintersportplaats Vail naar de hoofdstad van Colorado: Denver. Deze bijna zevenhonderdduizend inwoners tellende stad is bekend vanwege de Denver Broncos (NFL), Colorado Rockies (honkbal) en de Colorado Rapids (MLS).

Zaterdag is niet de honkbalknuppel of de voetbal datgene wat de mensen zal beroeren, maar de fiets! Een ander opvallend gegeven: de Tour of Colorado wordt gelijktijdig gehouden met het muziekfestival Velorama Festival, waardoor het peloton deels ondergedompeld zal worden in de festiviteiten.

Er zal echter weinig gefeest worden, want over een afstand van 162 kilometer staan er maar liefst 2479 hoogtemeters op het programma. Een rit voor de klimmers, met andere woorden. Onderweg wachten de beklimmingen naar Lookout Mountain, Cragmont Drive en Indian Hills, alvorens te finishen pal voor het festivalterrein.

Zondag 19 augustus – Etappe 4: Denver-Denver (114,8 km)

Voor de slotetappe van deze tweede editie van de Colorado Classic, werken de renners acht lokale rondes af van 14,1 kilometer, dwars door het centrum van Denver. Het is niet meteen de lastigste rit van deze ronde. De vraag is of we nog vuurwerk krijgen voor het algemeen klassement.

Favorieten
Ondanks het feit dat de Tour of Colorado niet kan buigen op enige historie, kon de organisatie vorig jaar wel rekenen op een aardig deelnemersveld. Onder meer Rigoberto Urán, Brent Bookwalter, Hugh Carthy en Peter Stetina gaven acte de présence.

Met BMC, Trek-Segafredo, Cannondale-Drapac en UAE Emirates stonden er vier WorldTour-ploegen aan het vertrek. Dit jaar heeft de organisatie opnieuw vier teams uit het hoogste echelon weten te strikken, maar hebben BMC en UAE Emirates hun plek afgestaan aan LottoNL-Jumbo en Mitchelton-Scott.

We beginnen met EF Educatiom First-Drapac, dat met Joe DombrowskiDaniel Felipe Martinez een sterk duo tot zijn beschikking heeft. De 27-jarige Dombrowski heeft zijn belofte nooit kunnen inlossen, maar klimt op goede dagen nog als een gems. Zoals in de recente Tour of Utah, waar hij meedeed voor het podium. De 22-jarige Colombiaan Martinez blijft wat onderbelicht door het geweld van zijn nog jongere landgenoot Egan Bernal, maar de klimmer maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door. Zo werd hij al derde in de Tour of California en zevende in de met sterren gevulde Ronde van Catalonië. Daarnaast reed hij een zeer aanvallende Tour. Kan hij in Colorado zijn eerste profzege boeken?

EF Education First-Drapac heeft naast Dombrowski en Martinez ook nog Alex Howes in de gelederen. De 30-jarige renner uit Denver rijdt een thuisrace, en liet vorig jaar zien dat dit hem vleugels geeft. Kan hij nog beter doen dan een etappezege én een derde plaats in het eindklassement? UnitedHealthcare speelt met Serghei Tvetcov – de nummer twee van vorig jaar – en Gavin Mannion twee gevaarlijke klanten uit. Net als Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources dat doet met de nummer vier van vorig jaar: Taylor Eisenhart. De jonge Amerikaan heeft echter nog geen indruk kunnen maken dit seizoen. Komt hier in Colorado verandering in?

LottoNL-Jumbo zou aanvankelijk met Sepp Kuss én Neilson Powless van start gaan, maar die eerste zal na zijn demonstratie in de recent verreden Tour of Utah zijn debuut maken in een grote ronde. Nu de 23-jarige Kuss zich richt op de Vuelta a España, houdt de Nederlandse formatie de 21-jarige Powless over als troefkaart voor het klassement. De allrounder begon net als Kuss uitstekend aan de Tour of Utah, maar zakte in het vervolg van de ronde wat weg. Toch zit er muziek in zijn dertiende plaats. Kan hij in Colorado nog hoger mikken? De Nederlandse formatie vaardigt überhaupt een sterke selectie af, want Daan Olivier en Koen Bouwman dienen we eveneens niet uit te vlakken.

Vorig jaar was Urán de publiekstrekker. Dit jaar is die rol weggelegd voor… ja voor wie eigenlijk? Lange tijd leek het erop dat Adam Yates namens Mitchelton-Scott zijn opwachting zou maken, maar de Brit wordt gespaard voor de Vuelta a España. De Australische formatie rekent voor het algemeen klassement op de nog altijd jonge Robert Power. In de Tour of Utah moest hij zich schikken naar zijn landgenoot Jack Haig, maar in Colorado krijgt de Australiër de vrijheid om een goede eindklassering na te jagen. Let echter ook op zijn ploeggenoten Damien Howson en Lucas Hamilton, die eveneens een berg op kunnen.

Mitchelton-Scott mikt op Power, LottoNL-Jumbo rekent op Powless en EF Education First-Drapac vertrouwt op Dombrowski-Martinez. Op wie zet de vierde en laatste WorldTour-ploeg, Trek-Segafredo, in? Op Toms Skujiņš en Peter Stetina. De Let maakte in de Tour goede sier door enkele dagen de bollentrui te dragen. Daarnaast won hij dit jaar al een etappe in de Tour of California. Komt daar in Colorado nog eentje bij? De ervaren Stetina eindigde vorig jaar nog als vijfde in Colorado. Kan hij nog beter doen? Rally Cycling kan ook mikken op twee paarden, met Rob Britton en Kyle Murphy.

Tot slot hebben we nog enkele outsiders aan de start staan. Alhoewel: outsiders? Luis Villalobos Hernandez (Aevolo) en Keegan Swirbull (Jelly Belly p/b Maxxis) maakten in de Tour of Utah indruk door zevende en achtste te worden. Kunnen ze in Colorado bevestigen? Of bleek het een eenmalige opflakkering? James Piccoli (Elevate-KHS Pro Cycling) en Swirbull’s ploegmaat Jack Burke kunnen wellicht ook verrassen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joe Dombrowski
*** Toms Skujiņš, Daniel Felipe Martinez
** Serghei Tvetcov, Robert Power, Peter Stetina
* Alex Howes, Neilson Powless, Rob Britton, Keegan Swirbull

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
De weersvooruitzichten in Colorado zijn prettig, want de gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 25 graden, met uitschieters tot dertig graden Celsius. De kans op neerslag is te verwaarlozen, waardoor de klimmetjes het verschil moeten maken.

De Colorado Classic wordt elke dag vanaf 21.30 uur live uitgezonden op Eurosport. De wedstrijd is ook te volgen via de Tourtracker.

[poll id=”910″]

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2018 12:17
Edit: Profielen zijn inmiddels vervangen
14 augustus 2018 12:21
Neilson Powless mag 't laten zien. Bouwman en Olivier hebben kunnen wennen aan de hoogte in de Tour of Utah. Het zal wel moeilijk worden om Sepp Kuss te doen vergeten. De klimtijdrit zal belangrijk worden in dit rondje.
14 augustus 2018 12:31
Power was toch vrij matig in Utah? Lijkt me sterk dat hij hier dan opeens mee gaat doen voor het podium.
14 augustus 2018 12:35
Voor een 2. HC koers heeft deze ronde wel een heel mager deelnemersveld. Adam Yates zou hier moeiteloos gewonnen hebben. Die moet echter op het laatste moment zijn broertje aan een podiumplek in de Vuelta gaan helpen.
14 augustus 2018 12:41
Power was echt ronduit beroerd in Utah gewoon. Zag er gewoon ook echt niet uit hoe gasten als Brown, Conci en nog een aantal anderen bij hem weg reden.

Maar goed, wellicht zit hij langer in de US nu en helpt dat een beetje. Vooralsnog komt het er weinig uit en geloof ik denk ik nog eerder in Howson/Hamilton hier.
14 augustus 2018 14:25
Ik moet zeggen dat het klimwerk mij toch wat tegenvalt zo op het oog, buiten het feit dat het zich allemaal al zo'n 2000 meter boven zee niveau afspeelt dan.
Ik schat Bouwman hier niet kansloos in voor een etappe, hij leek er de laatste dagen goed door te komen in Utah.
14 augustus 2018 15:16
Ik zou Villalobos toch wel een ster geven!
14 augustus 2018 22:21
De tijdrit zal waarschijnlijk beslissend zijn. De derde etappe heeft het zwaartepunt in het eerste deel van de etappe.
14 augustus 2018 22:29
Hier een volledige voorlopige startlijst: https://cyclingstartlist.com/event/ColoradoClassic
15 augustus 2018 11:30
Ik denk dat dit rondje op het lijf van Powless is geschreven met die tijdrit en de bergetappe met het zwaartepunt in het midden. Bouman ook zeker kansen hier!
15 augustus 2018 15:51
Powless reed iid een goede tijdrit in Utah. Verder geen al te sterk veld.
15 augustus 2018 16:51
Ik verheugde me op klimwerk, maar er zijn geen serieuze klimmen in de finale en zo'n tijdrit is dan al bijna het eindklassement. Jammer.
15 augustus 2018 17:25
Dit is toch wel een bijzonder zwak deelnemersveld. Als Education First hier weer niet weet te winnen is het echt een afgang.
15 augustus 2018 17:37
Travis Mccabe gaat denk ik 2 of 3 overwinningen pakken, grootste concurrent voor hem zal Avila zijn en de kans is groot dat Martinez de klimtijdrit gaat winnen, het deelnemersveld houdt inderdaad niet over. Vrees dat TLJ het hier zonder Kuss wat minder zichtbaar zal zijn als het om een klassement gaat. Lekker aanvallen maar zou ik zeggen.
15 augustus 2018 21:17
De Rwandezen hebben het op het nippertje gered. Ze zijn de dag na de Tour of Rwanda vertrokken en misten in Addis hun connectie. Na 30 uur vertraging op het vliegveld konden ze dan eindelijk uit Ethiopië vertrekken. Er werd al niet veel van ze verwacht, maar nu helemaal niet. Hopelijk rijden ze uit.
15 augustus 2018 21:21
Die kopman van team 303, zou die kans maken? ;)
    16 augustus 2018 06:27
    Hij zal zijn kansen maximaal benutten.
15 augustus 2018 21:32
Weinig kans op vrees ik....
15 augustus 2018 22:53
Villalobos vecht het uit met Swirbul.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.