Voorbeschouwing: Cyclassics Hamburg 2018
foto: Joosep Martinson/Getty Images for CYCLASSICS
vrijdag 17 augustus 2018 om 19:00

Voorbeschouwing: Cyclassics Hamburg 2018

Terwijl de BinckBank Tour door Nederland en België zich in de afrondende fase bevindt, stapt zondag in buurland Duitsland een ander peloton op de fiets. In Hamburg wordt zondag de EuroEyes Cyclassics verreden, een eendagswedstrijd waar doorgaans de sprinters de strijd met elkaar aangaan. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel de Cyclassics in Hamburg geregeld het predicaat ‘klassieker’ opgeplakt krijgt – wat een rijke geschiedenis doet vermoeden – werd de wedstrijd pas in 1996 voor het eerst verreden. Door de opkomst van onder meer de Strade Bianche en de Canadese eendagswedstrijden in Québec en Montréal, is de koers met zijn 22 jaar al een poosje niet meer de jongste op de kalender, maar voor puristen blijft de naam ‘klassieker’ weggelegd voor stokoude wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik (126 jaar), Parijs-Roubaix (122), de Ronde van Lombardije (113), Milaan-San Remo (111) en de Ronde van Vlaanderen (105).

– foto: Sirotti

De eerste editie van de Cyclassics werd gehouden op 25 augustus 1996 – toen nog met de initialen van de Hamburgischen Electricitäts-Werke als voorvoegsel. Deze werd gewonnen door Rossano Brasi – een begenadigd hardrijder uit Italië, getuige zijn wereldtitels bij de junioren en de amateurs op de ploegentijdrit. Ook kwam hij uit op de ploegenachtervolging op de baan. Bij de profs zou hij naast de HEW Cyclassics ook de Scheldeprijs nog winnen in 1996. Enkele jaren later pakten de donkere wolken zich echter samen boven de Italiaan van Polti; in 2000 stond zijn naam namelijk op de startlijst voor de Tour de France, maar hij werd uiteindelijk geweerd omdat zijn hematocrietwaarde verdachte proporties aannam. Hij reed uiteindelijk nog even voor De Nardi-Pasta Montegrappa, maar niet veel later verdween Brasi uit het profpeloton.

De naam HEW Cyclassics werd gedragen tot en met 2005 en in die periode groeide de koers uit tot Wereldbekerniveau – vergelijkbaar met de huidige WorldTour. Onder anderen Jan Ullrich, onze landgenoot León van Bon, Erik Zabel en Johan Museeuw schreven hun naam bij op de erelijst. De koers ontpopte zich echter ook steeds meer als sprinterswedstrijd en dat zou onder de naam Vattenfall Cyclassics niet anders zijn. De Waseberg – de traditionele scherprechter – bleek niet beslissend, waardoor steeds vaker een sprinter aan het langste eind trok. Zo wonnen hier bijvoorbeeld Robbie McEwen en Óscar Freire. De enige meervoudig winnaar is Tyler Farrar, die in 2009 en 2010 twee keer op rij de beste was.

Alexander Kristoff was in 2014 de beste – foto: Sirotti

De recentste jaren zegevierden onder anderen John Degenkolb, Alexander Kristoff en André Greipel er. Na de naamsverandering naar EuroEyes Cyclassics in 2016, voegden Caleb Ewan (na een diskwalificatie van Nacer Bouhanni) en Elia Viviani zich bij dat rijtje. Vorig jaar drukte de Italiaan, die toen nog voor Sky koerste, in de chaotische massasprint zijn wiel als eerste over de finish na een sterke lead out van zijn ploeggenoot Danny van Poppel. Arnaud Démare eindigde op de tweede plaats, Dylan Groenewegen werd derde.

Laatste tien winnaars flag-de EuroEyes Cyclassics Hamburg
2008: flag-au Robbie McEwen
2009: flag-us Tyler Farrar
2010: flag-us Tyler Farrar
2011: flag-no Edvald Boasson Hagen
2012: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-de John Degenkolb
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: flag-de André Greipel
2016: flag-au Caleb Ewan
2017: flag-it Elia Viviani

Parcours
De 23e editie van de EuroEyes Cyclassics is dit jaar 216,4 kilometer lang en de start- en finish zijn in de binnenstad van Hamburg. Onderweg zijn er enkele hindernissen, maar de route gaat grotendeels over een vlak parcours. Als even voor half twaalf het startsein is gegeven, vertrekken de renners in oostelijke richting voor een ruim honderd kilometer lange ronde ten oosten van de stad. Nadat Hamburg is gepasseerd, gaat de koers verder aan de westelijke kant – waar met de Waseberg de traditionele scherprechter opduikt.

Na 147 kilometer koers staat de Waseberg namelijk voor het eerst in het routeboek. Niet de lengte (700 meter) of het stijgingspercentage (gemiddeld 10%) maakt deze klim bijzonder lastig, maar juist het nerveuze koersgedrag door de smalle straten van de sjieke wijk Blankenese zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad. De renners moeten de top van de Waseberg in totaal drie keer ronden, de laatste keer op ruim vijftien kilometer van de finish. Hierna keren de renners terug naar het centrum van Hamburg, waar in de brede Mönckebergstraße de finishlijn getrokken ligt.

Start: 11.27 uur
Finish: tussen 16.22 en 16.36 uur

Favorieten
Met een erelijst waarop de laatste jaren steevast snelle mannen staan vermeld, ligt het in de lijn der verwachting dat ook in 2018 de EuroEyes Cyclassics uitmondt in een massasprint. Vrijwel alle ploegen hebben hun rapste renners opgetrommeld om naar Duitsland af te reizen. Alle achttien WorldTour-ploegen staan aan het vertrek. Het deelnemersveld is aangevuld met drie ploegen van ProContinenaal niveau, namelijk het Poolse CCC Sprandi Polkowice, het Russische Gazprom-RusVelo en het Belgische Veranda’s Willems-Crélan.

Pascal Ackermann – foto: Sirotti

Pascal Ackermann schaarde zich dit jaar bij de beste sprinters van de wereld. De pas 24-jarige Duitser van BORA-hansgrohe liet zich de afgelopen jaren al opmerken in beloften-EK’s en -WK’s en eindigde vorig jaar op de vijfde plaats in de Scheldeprijs. Op het EK Wielrennen dat door Alexander Kristoff werd gewonnen, werd hij vierde. Het jaar 2018 lijkt zijn doorbraak te zijn; in de Handzame Classic en de Driedaagse Brugge-De Panne greep hij nog net naast de zege, maar inmiddels geldt hij als dé man in vorm met ritzeges in Romandië, de Dauphiné en Polen en onlangs de winst in de Prudential RideLondon-Surrey Classic. Bovendien is Ackermann de huidige Duitse kampioen en is de EuroEyes Cyclassics een thuiswedstrijd.

De concurrentie is echter sterk en talrijk aanwezig in Hamburg. Wat te denken van Elia Viviani? De Italiaan van Quick-Step Floors is dit jaar een ware zegekoning met al liefst veertien overwinningen achter zijn naam. Vier daarvan pakte hij in de Giro d’Italia en ook in de Dubai Tour en de Adriatica Ionica Race was hij meermaals de beste. Ook kroonde hij zich voor het eerst tot nationaal kampioen van Italië. Bovendien weet Viviani hoe het voelt om te winnen in Hamburg; de Italiaan is bij zijn vijfde deelname aan de eendagswedstrijd namelijk de titelverdediger, nadat hij vorig jaar Arnaud Démare en Dylan Groenewegen klopte.

Een andere oud-winnaar is Alexander Kristoff; de Noor sprintte in 2014 naar de zege, nadat hij eerder dat jaar ook Milaan-San Remo al had gewonnen. Hij kan prima cijfers overleggen in de Duitse koers, want bij zijn vorige vijf deelnames was hij 4e, 5e, 2e, 1e en 3e. Op basis daarvan ligt een nieuwe topklassering voor de hand. Kristoff was eerder dit jaar al de sterkste in de Zwitserse GP du Canton d’Argovie en de Duitse klassieker Eschborn-Frankfurt, die hij voor de vierde keer won. Hij reed dit jaar ook de Tour, maar daarin moest hij het aanvankelijk afleggen tegen Fernando Gaviria, Peter Sagan en Dylan Groenewegen. Toen zij door opgaves en blessures niet konden meestrijden om de ritzege in Parijs, kwam de sterke Kristoff bovendrijven.

Elia Viviani – foto: Sirotti

Met Viviani en Kristoff zijn er al twee oud-winnaars genoemd, maar ook Arnaud Démare en John Degenkolb weten hoe het voelt om te winnen in Hamburg. Démare was in 2012 de beste bij zijn eerste deelname en ook vorig jaar stond hij op het podium met een tweede plaats. De Fransman won dit jaar al ritten in Parijs-Nice, de Ronde van Zwitserland en de Tour. Degenkolb eindigde bij zijn enige twee deelnames steeds op het podium; de Duitser was in 2013 de winnaar en moest in 2016 alleen Caleb Ewan laten voorgaan. Dit jaar waren er twee zeges op Mallorca en een overwinning in de kasseienrit van de Tour voor Degenkobl.

Voor Peter Sagan eindigde afgelopen zondag het EK Wielrennen vroegtijdig; de Slowaak gaf er op 85 kilometer voor het einde de brui aan en zei na afloop dat hij niet in vorm was en nog altijd veel pijn heeft van zijn valpartij in de Tour de France. Het is nog onduidelijk in welke vorm hij aan de start verschijnt in Hamburg, maar moet normaal gesproken een man zijn om rekening mee te houden. Zo desastreus als het EK voor Sagan verliep, zo glorieus was de koers voor Matteo Trentin. De Italiaan die zo’n ellendig voorjaar kende, kwam bovendrijven en versloeg Mathieu van der Poel en Wout van Aert in de sprint om de titel. Hij zal ongetwijfeld zijn witte kampioenstrui al eens willen tonen.

André Greipel – foto: LaPresse

Tot slot kunnen ook André Greipel en Giacomo Nizzolo met hun ervaring in deze koers ver komen. Greipel won de koers in 2015 en eindigde er in totaal vier keer op het podium. Bij zijn vorige deelname was hij vijfde. De Duitser, goed voor ruim honderdvijftig profzeges, won dit jaar nog niet veel; zowel in de Tour Down Under, Vierdaagse van Duinkerke en de Baloise Belgium Tour zegevierde hij telkens in twee ritten. Onlangs maakte hij zijn overstap naar Fortuneo-Samsic bekend aan het einde van dit seizoen. Nizzolo eindigde al eens op de tweede plaats en was al drie keer derde in Hamburg. Hij kent dus de weg naar het podium. In de Prudential RideLondon-Surrey Classic en de Ronde van Polen finishte hij onlangs al enkele malen kort.

Outsiders
Bahrain Merida verschijnt met de snelle Sonny Colbrelli aan de start, maar wellicht is de aankomst in Hamburg niet lastig genoeg om de pure sprinters het vuur aan de schenen te leggen. De ploeg kan ook nog de kaart Niccolò Bonifazio trekken in de sprint. Mitchelton-Scott heeft naast Europees kampioen Matteo Trentin nog heel wat rappe mannen aan het vertrek; zo hebben Michael Albasini, Luka Mezgec – vorig jaar in deze periode winnaar van de Veenendaal-Veenendaal Classic – en Daryl Impey in het verleden hun snelheid al wel bewezen.

EF Education First-Drapac kan eveneens op meerdere paarden wedden; Sacha Modolo zette enkele sterke resultaten neer in de Giro, terwijl Daniel McLay zich onlangs in de derde etappe van de Ronde van Polen nog vooraan toonde. Sunweb heeft met Phil Bauhaus de nummer zes van de Prudential RideLondon-Surrey Classic in huis, maar de ploeg heeft reeds aangegeven in te zullen zetten op Nikias Arndt. CCC Sprandi Polkowice rekent op Marko Kump. De 29-jarige Sloveen was vorig jaar achtste in Hamburg.

Danny van Poppel – foto: Sirotti

Bij LottoNL-Jumbo is het uitkijken naar Danny van Poppel. De 25-jarige Nederlander kwam er in de Ronde van Polen onlangs niet aan te pas, maar boekte dit jaar al wel successen in de Ronde van Valencia en Halle-Ingooigem. In 2016 was hij bovendien vierde in Hamburg, dus de Nederlander weet wat hem te doen staat. Mark Cavendish is zondag Dimension Data’s speerpunt; de dertigvoudig ritwinnaar in de Tour de France verscheen in deze koers pas twee keer aan het vertrek. In 2014 was hij vijfde en in 2015 66e. Cav won dit jaar pas één keer, maar mag in deze wedstrijden nooit worden uitgevlakt. Mits hij fit is, en dat is de vraag.

Dan zijn enkele ploegen nog niet genoemd; zoals AG2R La Mondiale dat met Clément Venturini naar Duitsland trekt. Astana heeft Sergei Chernetckii opgenomen in de selectie, terwijl BMC met onder anderen Jürgen Roelandts en Dylan Teuns aan de start verschijnt. Movistar zag Carlos Barbero pas winnen in de Ronde van Burgos en heeft de Spanjaard ook in Hamburg opgesteld.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani, Alexander Kristoff
** Arnaud Démare, John Degenkolb, Matteo Trentin
* Peter Sagan, André Greipel, Giacomo Nizzolo, Sonny Colbrelli

Deelnemerslijst (PCS)
Website organisatie

Weer en tv
In de aanloop naar het weekend voorspelt Weerplaza regen en kans op onweer, maar in het weekend neemt de kans op neerslag af en daalt de temperatuur tot 22° C overdag. De wind waait aan windkracht drie en komt uit het westen.

Eurosport zendt zondag de EuroEyes Cyclassics in Hamburg live uit op het tweede kanaal (vanaf 15.30 uur) als op het eerste kanaal de BinckBank Tour en de Arctic Race of Norway te zien zijn.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
17 augustus 2018 10:30
Als ik wil stemmen krijg iedere keer deze melding: Referrer verificatie mislukt
17 augustus 2018 11:32
edit wf: bedankt, aangepast
17 augustus 2018 15:09
Nathan Haas doet niet mee.
https://teamkatushaalpecin.com/news/cyclassics-hamburg-2018-teams-lineup

Katusha voor Biermans of Restrepo?
17 augustus 2018 20:18
Een van de minste koersen
    17 augustus 2018 23:33
    Ok fijn dat je je negativiteit deelt. Kun je je kwalificatie toelichten zodat het niet alleen maar wat gezeur is?
17 augustus 2018 22:53
Kan Dylan niet beter afstappen in BB en hier meedoen?
17 augustus 2018 22:55
Zou mooi zijn als QST nog even Jakobsen opstelt!
19 augustus 2018 11:29
Dimension Data heeft Cav niet ingeschreven:
Team Dimension Data
101 MORTON Lachlan
102 RENSHAW Mark
103 O'CONNOR Ben
104 DAVIES Scott
105 THOMSON Jay Robert
106 VENTER Jaco
107 BERHANE Natnael

Om te reageren moet je ingelogd zijn.