Voorbeschouwing: Driedaagse Brugge-De Panne 2018
Gilbert tijdens de laatste Driedaagse - foto: Sirotti
woensdag 21 maart 2018 om 09:30

Voorbeschouwing: Driedaagse Brugge-De Panne 2018

Begin februari kwam het nieuws dat de Driedaagse De Panne-Koksijde in 2018 geen meerdaagse meer zal zijn. Nadat de wedstrijd voor mannen eerder al verkort was van drie naar twee dagen, volgde het bericht dat de koers een eendaagse werd. Dit kwam hard aan bij de organisatie, want de koers was eerder ook al verplaatst van de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen naar de woensdag na Milaan-San Remo. Eind februari werd het vernieuwde parcours bekendgemaakt en werd tevens de nieuwe naam onthuld: Driedaagse Brugge-De Panne (1.HC). Wie toont zich woensdag in de eendagskoers de opvolger van Philippe GilbertWielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Driedaagse Brugge-De Panne is een koers die in het verleden heeft aangetoond een ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen te zijn. Specialisten als Eric Vanderaerden (met vijf eindzeges recordhouder) en Peter Van Petegem wisten zelfs in hetzelfde jaar de Ronde en de Driedaagse op hun naam te schrijven. De laatste jaren werd de Driedaagse steeds vaker overgeslagen door de toppers in het Vlaamse werk om zich optimaal te kunnen voorbereiden op Vlaanderens Mooiste. De kalender is in die periode al zo vol en een driedaagse past dan vaak niet in het schema van de renners.

Een renner die er wel in slaagde om de combi succesvol af te ronden was Alexander Kristoff in 2015. De Noor domineerde toen de Driedaagse door de eerste drie ritten te winnen om vervolgens in de afsluitende tijdrit de schade beperkt te houden.

Alexander Kristoff wint de eerste etappe in 2015 – foto: Sirotti

In de geschiedenis van de Driedaagse hebben de deelnemende renners meer dan eens hun stem gehad in het parcours en verloop van de koers. Zo werd in 1993 na een verwoede poging om een ploegentijdrit in het parcours op te nemen, door de renners besloten dat die in 1994 niet meer terug hoefde te keren. Omdat mogelijke devaluatie van de koers dreigde, ging de organisatie hierin mee. Ook barre weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de deelnemers weigerden het geplande parcours af te leggen. In 1994 zetten alle coureurs hun voeten aan de grond tijdens de tweede rit en weigerden ze verder te fietsen vanwege sneeuwval. De organisatie heeft toen bussen geregeld om alle renners in Koksijde een lokaal rondje te laten rijden ter vervangen van de origineel geplande rit. Ook in 2003 gooide het slechte weer roet in het eten: het peloton, minus drie koplopers, weigerde over de Kemmelberg te gaan en besloot eromheen te rijden.

De allereerste editie van de Driedaagse werd in 1977 gewonnen door de Belg Roger Rogiers, destijds nog een vierdaagse. In tegenstelling tot veel andere Belgische koersen bestaat de erelijst bij de Driedaagse uit meer buitenlanders dan Belgen. Al scheelt het niet veel, van de 41 edities wist er twintig keer een Belg te winnen. Nederland staat tweede op deze lijst met acht overwinningen: Gerrie Knetemann (1982), Cees Priem (1983), Bert Oosterbosch (1984), Erwin Nijboer (1990), Jelle Nijdam (1991), Frans Maassen (1992), Joost Posthuma (2008) en Lieuwe Westra (2016).

Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Philippe Gilbert. De ex-wereldkampioen wist de eerste etappe op zijn naam te schrijven en was in de overige etappes voldoende bij de pinken om de eindoverwinning op te kunnen eisen. Vervolgens won Gilbert een paar dagen later ook de Ronde van Vlaanderen. Zo is de laatste winnaar van de oude opzet van de Driedaagse Brugge-De Panne er ook weer één die bevestigt dat de Driedaagse niet zo gek is als voorbereiding op de Ronde.

Laatste tien winnaars:
2008: flag-nl Joost Posthuma
2009: flag-be Frederik Willems
2010: flag-gb David Millar
2011: flag-be Sébastien Rosseler
2012: flag-fr Sylvain Chavanel
2013: flag-fr Sylvain Chavanel
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2015: flag-no Alexander Kristoff
2016: flag-nl Lieuwe Westra
2017: flag-be Philippe Gilbert

Parcours
Met de transitie van driedaagse naar een dag is het parcours ook flink gewijzigd. De koers omhelst 202,4 kilometer en het zwaartepunt ligt in het begin van de koers. Vanuit het centrum van Brugge voert het peloton richting de grens met Frankrijk met onderweg meerdere zware kasseistroken. Na ruim tachtig kilometer volgt een heuvelzone met opeenvolgend de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Na deze heuvelzone zet het peloton koers richting de Belgische kust.

Eenmaal in De Panne aangekomen volgen er nog twee lokale ronden van 25 kilometer. Na de tweede omloop zal er in De Panne gefinisht worden in de Zeelaan. Zeer waarschijnlijk zal dit uitmonden in een uitgedunde pelotonsprint. Koersdirecteur Bruno Dequeecker is ondanks al het gedoe rond zijn koers optimistisch. “Er breekt nu met het vernieuwde parcours een nieuwe periode aan. Ik ben evenwel zeker dat veel renners erop gebrand zijn deze koers aan hun palmares toe te voegen”, aldus Dequeecker tegenover Sporza.

Favorieten
Gezien het zwaartepunt van de koers in het begin ligt, is het aannemelijk dat het uiteindelijk op een sprint van een kleine groep zal gaan uitdraaien. Het deelnemersveld is enigszins vergelijkbaar met de recent verreden Nokere Koerse en de Handzame Classic. Een ploeg die bijzonder succesvol was in deze twee koersen was Quick-Step Floors. Met de zeges van Álvaro José Hodeg in de Handzame Classic en die van Fabio Jakobsen in de Nokere Koerse. Jakobsen staat ook in de Driedaagse weer aan de start namens de Belgische formatie. De Nederlandse sprinter boft ook met de aanwezigheid van Davide Martinelli in zijn team: elke eendagskoers waar de Italiaan aan de start verscheen sloot zijn ploeg af met minimaal een podiumplaats en in de laatste vier gevallen zelfs met de zege. Tevens staat met Maximiliano Richeze één van de beste lead-outs aan zijn zijde.

Jakobsen sprint overtuigend naar de zege in Nokere Koerse – foto: © Luc Claessen / Getty Images

Met Pascal Ackermann brengt BORA-hansgrohe de nummer drie van de Handzame Classic aan de start. De Duitse sprinter behaalde toen zijn derde podiumfinish van het seizoen, na twee derde plaatsen in de Abu Dhabi Tour. Binnen zijn ploeg is de 24-jarige spurter niet de enige met rappe benen. Ook Matteo Pelucchi (vierde in Handzame Classic)en Erik Baska (tweede in Trofeo Palma) zijn gevaarlijke klanten om met de bloemen te gaan lopen in De Panne.

Waar de renners van BORA-hansgrohe het voornamelijk in de Handzame Classic lieten zien, was het Hugo Hofstetter die namen Cofidis naar een derde plaats reed in Nokere Koerse. De Fransman laat dit seizoen een hoog vormpeil zien door vanaf zijn eerste koers – Ronde van Valencia – zichzelf nadrukkelijk van voren te laten zien. Dit bewees hij zondag nogmaals door als tweede te eindigen in GP de Denain achter de voorop gebleven Kenny Dehaes.

Ackermann in actie tijdens het Critérium du Dauphiné – foto: Sirotti

Indien het op een sprint aan zal komen, mag ook zeker de Brit Adam Blythe niet overgeslagen worden. De 28-jarige renner van Aqua Blue Sport wist in de afsluitende rit van de Dubai Tour onder meer Marcel Kittel te verslaan, resulterend in een knappe derde plaats. Dat hij deze vorm nog steeds heeft, toonde Blythe in de Handzame Classic. In deze Belgische semi-klassieker werd de Brit vijfde achter uiteindelijke winnaar Hodeg, Kristoffer Halvorsen van Sky en het BORA-hansgrohe duo Ackermann en Pelucchi.

Zes podiumfinishes waarvan één zege. Dat is wat de teller van Bryan Coquard tot dusver weergeeft. De Fransman die dit seizoen het vertrouwde nest van Direct Energie achter zich heeft gelaten voor een avontuur bij Vital Concept heeft een prima seizoensstart. Vooral de manier waarop hij in de eerste rit in de Ronde van Oman naar de zege spurtte was indrukwekkend. Ook mag zijn prestatie tijdens Omloop Het Nieuwsblad niet vergeten worden. Hier ging Coquard met de besten mee op de Taaienberg.

Coquard in actie tijdens Omloop Het Nieuwsblad – foto: Marcel Koch

Een renner die na een minder jaar weer op de weg terug is, is Amaury Capiot. De sterke renner van Sport Vlaanderen-Baloise was er in de Nokere Koerse al dichtbij met een tweede plaats achter Jakobsen. Vorig jaar kende Capiot veel pech met blessures. Het parcours in de Driedaagse Brugge-De Panne leent zich hier uitstekend voor.

Voor Kenny Dehaes was zijn zege in de GP de Denain een teken dat het met zijn vorm wel goed zit. Na een harde koers onder barre omstandigheden wist de Belg in de laatste kilometer te ontsnappen en zo zijn eerste zege van 2018 bij te schrijven. Dit was na zijn zesde plaats in de Handzame Classic en een vierde plaats in de Trofeo Porreres een bevestiging van zijn vormpeil.

Als er kasseien op het programma staan en Direct Energie staat aan de start, dan zal er direct aan Adrien Petit gedacht worden. De Fransman laat zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker zien in koersen over kinderkopjes. Zo stond Petit dit jaar al in de top-10 van Le Samyn en de GP de Denain. Tevens wist de sterke en rappe Fransman de Franse eendagskoers Parijs-Troyes (1.2) te winnen na een koers over wederom kasseien.

Adrien Petit weet wat winnen is na een koers over heuvels en kasseien – foto: Sirotti

Voor Baptiste Planckaert was 2017 geen goed gevolg van zijn topjaar in 2016. Al is 2018 pas net onderweg, toch heeft de Katusha-Alpecin-renner al wel laten zien dat hij gebrand is op een beter jaar. Zo sprintte hij na een sterk optreden van zijn onder Zwitsers licentie rijdende ploeg als zesde te eindigen in Nokere Koerse. Ook was de Belg in de Ronde van Valencia er met een vijfde plaats al eens dichtbij.

Een renner die ook goed weet hoe het is om vooral net niet te winnen is Coen Vermeltfoort. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij wist in de laatste 1,5 jaar geen profkoers meer te winnen, maar toonde zich wel vaak genoeg bij de voorste namen in de uitslag. Zo was hij afgelopen zondag nog zesde in de GP de Denain. Hier overleefde de Nederlandse sprinter de barre omstandigheden en de pittige kasseitjes goed. Dit moet hem moed geven voor de Driedaagse Brugge-De Panne.

Outsiders
Naast de eerder genoemde rappe mannen zijn er nog voldoende outsiders te noemen die zich door middel van hun spurt kunnen onderscheiden. Zo rekent het Quick-Step Floors van Jakobsen ook nog op de Fransman Florian Sénéchal. Aqua Blue Sport trekt naast de kaart Blythe de laatste koersen ook nog wel eens de kaarten van Andrew Fenn en Shane Archbold. Beiden wisten ook zondag in de GP de Denain de laatste schifting te overleven en eindigden in de voorste groep, waar Archbold het met een zevende plaats het beste deed van de twee. Andere interessante namen op de startlijst zijn die van Moreno Hofland (Lotto Soudal), Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon), Timotyh Dupont (Wanty-Groupe Gobert) en Roy Jans (Cibel-Cebon). Het is bij de jonge Philipsen wel afwachten hoe hij de hoeveelheid zware koersen in korte tijd verteert.

Wout van Aert na zijn eerste Strade Bianche – foto: Sirotti

Met Wout van Aert aan het vertrek weet je nooit wat de wereldkampioen veldrijden uithaalt tijdens een kasseistrook of helling. De Belg onderscheid zich in zijn wegseizoen tot nu toe vooral met zijn aanvallende manier van koersen. Binnen Quick-Step Floors zijn er ook voldoende renners die een aanval niet schuwen. Zo rondde Rémi Cavagna eerder dit jaar al een aanval succesvol af in Dwars door West Vlaanderen. Mitchelton-Scott zal met Luke Durbridge, Alexander Edmondson en voormalig Parijs-Roubaix-winnaar Mathew Hayman ook de aanval niet schuwen. Één naam die we alvast op kunnen schrijven voor de vroege vlucht: Brian van Goethem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Pascal Ackermann, Hugo Hofstetter
** Fabio Jakobsen, Adam Blythe, Bryan Coquard
* Amaury Capiot, Baptiste Planckaert, Adrien Petit, Kenny Dehaes

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer & TV
De weersverwachtingen voor woensdag hebben wat weg van een druilerige herfstdag. Het wordt niet warmer dan een graad of negen Celsius met een behoorlijke kans op regen, maar geen grote hoeveelheden neerslag. Voor de wielerliefhebber goed nieuws: De koers is live te volgen op Sporza (één) en Eurosport (Eurosport 2). Op Sporza beginnen ze om 14:45 met uitzenden, terwijl Eurosport er vanaf 14:30 bij is. Om 11:45 wordt op de Grote Markt in Brugge het startsein gegeven en de renners worden rond 16:30 verwacht op de Zeelaan in De Panne.

[poll id=”755″]


Update 20 maart – 11.45 uur
Quick-Step Floors heeft aangekondigd dat Elia Viviani zijn opwachting maakt in de Driedaagse Brugge-De Panne. Hij is daardoor in de sterverdeling erbij gekomen.

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
19 maart 2018 12:10
Edit redactie: Thanks, aangepast
19 maart 2018 12:12
Hofstetter laat zich zien de afgelopen weken in de belgische koersen die gaat goede klassering halen terecht opgemerkt WF!
19 maart 2018 12:14
De startlijst op PCS is nog vrij leeg, zeg maar.
19 maart 2018 12:16
Dus een driedaagse duurt één dag en een vierdaagse zes :) Mooi hoor, wielerlogica.
19 maart 2018 12:28
Waardeloos dat deze wedstrijd gedegradeerd is tot de zoveelste derderangs Belgische sprinterskoers die ongeveer halverwege de Kemmelberg opzoekt. Met dito deelnemersveld zo te zien...
19 maart 2018 12:32
Op Cyclingfever worden Ewan, Viviani en Kittel op de startlijst gemeld.
Bron daarvoor is wellicht dit artikel:
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.3154962 met de volgende quote:
“De namen van Marcel Kittel, Philippe Gilbert, André Greipel, Elia Viviani en Caleb Ewan circuleren dus al zeker op de startlijst”, vertelt een trotse voorzitter Bruno Dequeecker.

Greipel valt uiteraard weg, maar als het klopt dat die anderen aan de start komen, dient de sterrenverdeling wellicht nog een beetje aangepast te worden ;-)
19 maart 2018 12:39
Cavagna won niet de GP Samyn, dat was Terpstra ;-) Cavagna won wel Dwars door West-Vlaanderen
19 maart 2018 12:43
Belachelijk dit. Cultureel sport erfgoed wordt kapot gemaakt.
19 maart 2018 12:50
Wel Brugge aan de koers naam toevoegen maar 3 daagse laten staan terwijl het dat net meer is. Niet te snappen die organisatie....
19 maart 2018 13:06
@ditisdavid
Hear, hear.
19 maart 2018 13:09
Een verschrikkelijk staaltje managementlogica, zo'n eendagskoers toch driedaagse blijven noemen. En Brugge betaalt voor de start, dus die naam moet er ook in. En aan het eind nog twee platte omlopen, omdat de renners dan drie keer door de winkelstraat van De Panne komen. Terwijl daardoor de wedstrijd wordt platgeslagen en gegarandeerd uitloopt op en sprint.
Voor de koers zou het natuurlijk beter zijn als die rondjes werden weggelaten. Aanloop met kasseien, paar heuvels en dan door de Moeren (liefst met flink wat wind en dus waaiers) naar de finish kletsen. Voor elk wat wils en veel meer kans op spektakel.
19 maart 2018 13:19
Wel lekker lean zo'n driedaagse in een dag
19 maart 2018 13:30
Gewoon hetzelfde parcours als Handzame en Ichtegem vorige week.
19 maart 2018 13:31
Het plan was eigenlijk om wel nog drie dagen koers te organiseren, maar dan anders ingevuld:
- Eendagswedstrijd voor mannen
- Eendagswedstrijd voor vrouwen (worldtour event)
- een derde dag met sprint challenges voor mannen en vrouwen.

Die derde dag is (alvast voor dit jaar) niet rond geraakt, dus technisch zouden ze het dan 'tweedaagse' moeten noemen.
Het blijft wel hoogst verwarrend allemaal, natuurlijk.
19 maart 2018 13:38
@Gdeleu Ik heb de organisatie een berichtje gestuurd met de vraag naar een (voorlopige) startlijst. Op basis van die startlijst is deze sterrenverdeling gemaakt. Op die startlijst ontbreken de namen die jij noemt, mochten die wel starten dan zijn zij natuurlijk in één klap favoriet.
19 maart 2018 13:47
In de hoop op een upgrade volgend jaar...
19 maart 2018 13:59
@Luuk
Bedankt!
Het lijkt me ook sterk als al deze grote namen present zouden tekenen woensdag.

Ik zie net dat alvast Ewan vanmiddag van de startlijst is verdwenen op cyclingfever.
19 maart 2018 15:09
Deze 3daagse is enkel dit jaar een eendagsweddstrijd. Ze kregen niet alles in orde dit jaar...
Volgende jaar is het een 2-daagse voor de mannen , met op de 2e dag 2 ritten.
De 3e dag rijden dan de vrouwen.
19 maart 2018 16:15
Blijft triest dat er zo met dit klassieke parcours wordt omgesprongen. Had gemakkelijk van ma tot wo verreden kunnen worden deze week.
19 maart 2018 16:25
Bijzonder jammer die degradatie van een schitterende koers. Eerste etappe was altijd erg spannend.
19 maart 2018 17:32
Nu een soort KBK-imitatie inclusief shiteindlus. Wat zijn me dat toch een krengen zeg.
19 maart 2018 17:33
Viviani start ook, toch vaag dat er maar zo weinig wordt bekend gemaakt omtrent de startlijst
19 maart 2018 17:35
De oude dinsdagrit als eendagkoers had wel wat geweest. Dit lijkt me een oninteressante koers met aan het eind een onvermijdelijke sprint.
19 maart 2018 17:42
Terecht dat het woord Driedaagse met een hoofdletter wordt geschreven. Het is nu eenmaal de naam van de koers.
19 maart 2018 18:17
Als je er dan al een eendaagse van maken draai ze dan in de finale helemaal suf in de Moeren met een enkele aankomst in de Panne, dan gaat het wel waaieren. Dit lijkt meer om de lokaaltjes de 'helden' mooi 3 x te kunnen laten zien met sprint als gevolg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.