Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2020
foto: Cor Vos
zaterdag 29 augustus 2020 om 08:00

Voorbeschouwing: Druivenkoers Overijse 2020

Zaterdag staat in de golvende Druivenstreek – ten zuiden van Brussel – de 60ste editie van de Druivenkoers op de agenda. Een publieksvrije wedstrijd van 192 kilometer met start en finish in Overijse, doorspekt met een paar kuitenbijters die deze semi-klassieker behoorlijk selectief maken. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Overijse, ten zuidoosten van Brussel, is samen met Hoeilaart dé gemeente van de druiven. Bij wielerliefhebbers vooral bekend van de Druivenkoers en de Druivencross, twee organisaties van de Sportvrienden Overijse. In november 1960 werd er voor het eerst gecrost (deze winter maakt de veldrit overigens voor het eerst deel uit van de Wereldbeker), een jaar later werd in Overijse ook op de weg gekoerst, met neoprof Ludo Janssens als eerste winnaar.

De Druivenkoers werd snel een vaste waarde op de kalender en de erelijst liegt er niet om. Zo staat de naam Eddy Merckx twee keer in het reeksje winnaars, net als kleppers als Frans Verbeeck, Joseph Bruyère, Fons De Wolf, Rudy Pevenage, Rudy Dhaenens, Adrie van der Poel, Marc Sergeant, Carlo Bomans, Dirk De Wolf, Johan Museeuw, Erik Breukink, Andrei Tchmil en Sergei Ivanov.

Björn Leukemans met zijn eerste van vier zeges in Overijs – foto: Cor Vos

Drie namen leest u in bovenstaand lijstje niet, want zij verdienen een aparte vermelding: Roger De Vlaeminck en Björn Leukemans, die met vier overwinningen de absolute recordhouders zijn, en Jérôme Baugnies, die drie keer de beste was in Overijse. Leukemans is overigens de strafste van allemaal, want hij won tussen 2010 en 2013 vier jaar op rij.

Dit jaar krijgen de Sportvrienden Overijse op organisatorisch vlak overigens versterking. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, en de Sportvrienden slaan de handen in mekaar. “Door de Brabantse Pijl heeft Flanders Classics al jaren een goede relatie met de gemeente Overijse. De Druivenkoers is een nieuwe stap in die samenwerking”, klinkt het. “In de winter volgt nog een co-organisatie voor de Druivencross, deel van de Wereldbeker en beter gekend als de ‘moeder aller crossen’.”

Laatste tien winnaars Druivenkoers
2019: flag-nl Arvid de Kleijn
2018: flag-be Xandro Meurisse
2017: flag-be Jérôme Baugnies
2016: flag-be Jérôme Baugnies
2015: flag-be Jérôme Baugnies
2014: flag-be Jonas Van Genechten
2013: flag-be Björn Leukemans
2012: flag-be Björn Leukemans
2011: flag-be Björn Leukemans
2010: flag-be Björn Leukemans


Vorig jaar

Piet Allegaert, Simon Pellaud, Benjamin Perry, Rory Townsend en Angelo Tulik zorgden voor de vroege vlucht. Het vijftal sloeg de handen in elkaar en pakte een maximale bonus van drie en een halve minuut. Tot het peloton in de tweede koershelft het tempo de hoogte injoeg en de tijdsverschillen steeds verder terugliepen.

Dries De Bondt, uittredend winnaar Xandro Meurisse en Mathijs Paasschens maakten de oversteek, maar op 26 kilometer van de finish was alles te herdoen. De Bondt probeerde het in de finale nog even alleen, maar in de laatste plaatselijke ronde werd hij toch weer ingerekend.

De beslissing zou vallen in een massasprint. Daarin bleek Arvid de Kleijn van het bescheiden continentale Metec-TKH over de snelste benen beschikken. Hij klopte Gianni Vermeersch en Tom Van Asbroeck. Na zijn zege in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen in 2017 schreef de Nederlander opnieuw een Belgische profkoers bij op zijn erelijst.

Arvid de Kleijn toonde in Overijse zijn snelle benen – foto: Cor Vos

Uitslag Druivenkoers 2019
1. flag-nl Arvid de Kleijn (Metec-TKH)
2. flag-be Gianni Vermeersch (Corendon-Circus)
3. flag-be Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy)
4. flag-ch Fabian Lienhard (IAM Excelsior)
5. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Gobert)


Parcours

Geen simpele kost, daar in de Druivenstreek. De 192 kilometer zijn goed voor om en bij de 2.700 hoogtemeters. We wedstrijd is verdeeld over vijf grote ronden van 23,3 kilometer, gevolgd door vijf lokale ronden van 16,5 kilometer.  In die plaatselijke ronden krijgen de renners telkens de Smeysberg, de Bollestraat en de Schavei voor de wielen geschoven.

Een gedetailleerd parcours kunnen we u in deze coronatijden niet aanbieden. Er wordt overigens geen publiek toegestaan aan de start en aankomst, noch op de hellingen. De organisatie raadt daarnaast absoluut af naar het evenement te komen. Wie toch in de buurt van het parcours of de wedstrijd moet zijn, zal verplicht zijn een mondmasker te dragen.

En de wielerfans, blijf gewoon thuis. De finale is vanaf 16 uur overigens live te volgen op de website van Sporza.be.

Start: 12.45 uur
Finish: 16.59 – 17.23 uur


Favorieten

Hoe groot is het peloton waarmee zaterdag in de straten van Overijse wordt gesprint? Als er al wordt gesprint. Twee belangrijke vragen in onze zoektocht naar dé absolute topfavorieten.

Ballerini won in de Ronde van Polen – foto: Cor Vos

Zes WorldTour-teams staan zaterdag in Overijse aan de start. Bij Deceuninck-Quick-Step lijken Davide Ballerini en Florian Sénéchal de vooruitgeschoven pionnen. Ballerini is in vorm, bewees hij met ritwinst in de Ronde van Polen, een tweede plaats op het Italiaans kampioenschap en een zesde stek op het EK in Plouay, waar hij overigens mee de sprint aantrok voor zijn landgenoot Nizzolo. Sénéchal werd deze week nog derde in de Bretagne Classic.

Lotto Soudal brengt een aantal jongeren aan de start, waaronder Gerben Thijssen, die voor het eerst na maanden blessureleed nog eens een officiële UCI-wedstrijd rijdt. Maar vooral Jelle Wallays, die nog steeds geen contract heeft voor 2021, zal met de ambitie aan de start staan en zich in de kijker willen rijden.

Rijdt Wallays zich in de kijker? – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe zakt dan weer met een echte sprinter naar Overijse af. Net als UAE Team Emirates. Benieuwd of die twee teams er in de finale in slagen om alles samen te houden en respectievelijk met Pascal Ackermann en Fernando Gaviria alles op de spurt te zetten. Al heeft UAE met Mikkel Bjerg nog een ijzer in het vuur. De vraag is of de sprintersploegen, zeker gezien de verwachte weersomstandigheden, er een groepssprint van kunnen maken.

Ook Aimé De Gendt (Circus-Wanty Gobert) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) schatten we hoog in. De Gendt werd fraai vierde in de Bretagne Classic, Vermeersch is al weken sterk op dreef en bewees vorig jaar in Overijse al dat hij er in staat is ooit te winnen. Met Dries De Bondt heeft Vermeersch overigens een uitstekende bliksemafleider als ploegmaat. Reken maar dat Alpecin-Fenix koers gaat maken.

Met Arvid de Kleijn staat ook de titelverdediger aan de start namens Riwal Securitas. Hij toonde vorige week aan goede vorm op het Nederlands kampioenschap, waar hij in zware weeromstandigheden nog zesde wist te worden op het heuvelachtige parcours. En dat voor een sprinter. Ook Andreas Kron (volgend jaar Lotto Soudal) en Nick van der Lijke (die Van der Poel hielp op het EK) moeten in de gaten gehouden worden.

Fernando Gaviria moet de heuveltjes kunnen overleven – foto: Cor Vos

De Gendt is overigens de kopman van een sterke selectie bij Circus-Wanty Gobert met onder meer ook nog Jan Bakelants, Quinten Hermans, Loïc Vliegen en Xandro Meurisse. Stuk voor stuk renners die in staat moeten zijn om er in de finale nog bij te zijn, zeker als er aanvallend gekoerst gaat wordne.

Verder krijgen ook nog een aantal jonge Belgen een ster toebedeeld. Piet Allegaert (Cofidis) en Benjamin De Clercq (Arkéa-Samsic) presteerden vorige week prima in de Tour du Limousin. In de Druivenkoers kunnen beide West-Vlamingen zich ook in eigen land laten opmerken.

Vallen net buiten de sterren: Amaury Capiot van Sport Vlaanderen-Baloise, die maar al te graag wil bewijzen dat hij klaar is om een stap hogerop te zetten, en Sean De Bie. De kopman van Bingoal-Wallonie Bruxelles kan zich op het golvende parcours met zijn korte hellingen prima uitleven. Lionel Taminiaux moet dit werk ook aankunnen, zeker als het een attractieve koers wordt. Kan de toekomstig renner van Alpecin-Fenix zijn huidige werkgever nog een afscheidscadeau bezorgen?

Update, vrijdag 29 september 17u20
In extremis heeft Alpecin-Fenix ook de deelname van Mathieu van der Poel aangekondigd. Dat betekent dat we uitzonderlijk een tweede renner met vier sterren in ons favorietenlijstje hebben!

Update, zaterdag 11u
Ook geen Xandro Meurisse en Quinten Hermans in de Druivenkoers. Beiden maken deel uit van de uitgebreide ziekenboeg van Circus-Wanty Gobert


Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann, Mathieu van der Poel
*** Fernando Gaviria, Davide Ballerini
** Florian Sénéchal, Gianni Vermeersch, Aimé De Gendt
* Arvid de Kleijn, Lionel Taminiaux, Jelle Wallays, Piet Allegaert

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Het zou wel eens een natte editie van de Druivenkoers kunnen worden. Vooral in de namiddag wordt regen voorspeld, zelfs tot 80% kans. Als het dan toch droog blijft, verschuilt een flauw herfstzonnetje zich wel achter de wolken. Hieronder vindt u de weersverwachting van Meteovista.be.

De finale van de Druivenkoers is rechtstreeks te volgen op de website van Sporza.be. Inschakelen doe je vanaf 16.00 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.