Voorbeschouwing: DVV Trofee Brussel 2020
© Cor Vos
zondag 5 januari 2020 om 08:00

Voorbeschouwing: DVV Trofee Brussel 2020

Nog een week tot de nationale kampioenschappen. De Brussels Universities Cyclocross, de voorlaatste manche van de DVV Verzekeringen Trofee en zondag pas aan zijn tweede editie toe, is de laatste test voor de meeste titelpretendenten. Tenminste voor diegene die er van start gaan. Onder meer Wout van Aert, Laurens Sweeck en Toon Aerts zijn er nog niet bij. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Brussels Universities Cyclocross is de op een na (Kortrijk) jongste telg in de DVV Verzekeringen Trofee. Het was vorig jaar dat de Belgische hoofdstad voor het eerst opdook in het veldrijden. Evenementenbureau Golazo gebruikte daarvoor de licentie van het ter ziele gegane Francorchamps. Dat kon, met toestemming van de UCI en de Belgische Wielerbond, op voorwaarde dat de licentie werd gebruikt voor een cross in Wallonië of het Brusselse gewest.

Het was uiteindelijk een docent sportmarketing aan de VUB en ULB die de site op de campus van de Brusselse universiteit aanbeval. “Dat we in Elsene zowel de Franstalige en de Nederlandstalige campus in het parcours inpassen, is daarbij niet onbelangrijk,”, aldus Golazo-CEO Christophe Impens. “Zo genieten we ook van de politieke steun van beide taalgemeenschappen. En het is een echte Brusselse cross, die zowel door VRT als door RTBF wordt gecoverd.”

Cor Vos © 2019

Ook de VUB en ULB zijn enthousiast met het event. In de aanloop naar de eerste editie was er weliswaar enige vorm van studentenprotest (de veldrit wordt verreden in volle blokperiode), maar dat ging uiteindelijk om een minderheid en kende geen gevolgen. Komt er ook een derde editie? “Dat is de bedoeling”, aldus Impens. “Al moeten we weliswaar met bepaalde dingen rekening houden. Zo is de campus in volle ontwikkeling. Komen we daardoor niet in de problemen met het parcours? En wat gebeurt er volgend jaar met de kalender? Maar het is de logica zelve dat we een topcross in Brussel op de kalender willen houden.”

Laatste winnaars:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel

Dames
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado


Vorig jaar

Van der Poel van start tot finish
Twee minuten, zo lang hield Mathieu van der Poel de benen stil in Brussel. Daarna jaagde hij het tempo de hoogte in en zette de rest vrijwel meteen op achterstand. Michael Vanthourenhout probeerde wat weerstand te bieden, maar zag snel het nutteloze van zijn inspanning in. Even na halfkoers paste Van der Poel zijn gekende recept verder toe: eens de voorsprong groot genoeg, focussen op het consolideren ervan.

In de tweede wedstrijdhelft kwam Toon Aerts, die voor de start van de wedstrijd Van der Poel nog binnen bereik zag in het DVV-klassement, onder stoom. Hij eigende zich de tweede plaats toe, maar moest toch driekwart minuut toegeven. Zo kon Van der Poel met een geruststellende voorsprong naar de slotmanche in Lille toe.

Toon Aerts werd 2de. Een week later zou hij Belgisch kampioen worden – Cor Vos © 2019

Aerts werd dus tweede, Michael Vanthourenhout mocht als derde mee op het podium. Er trouwens niet bij, vorig jaar in Brussel: Wout van Aert. De regerende wereldkampioen opteerde voor een  – lucratieve – trip naar het Franse La Mézièr, waar hij zijn derde seizoenszege boekte.

Doorbraak Ceylin del Carmen Alvarado
De Brussels Universities CX zal ook herinnerd worden als de wedstrijd van de absolute doorbraak van de jonge Ceylin del Carmen Alvarado. Dit seizoen telt de Nederlandse met Dominicaanse roots al negen overwinningen en stond ze in 19 van de 21 wedstrijden waaraan ze deelnam op het podium.

Dan was dat een jaar geleden helemaal anders. Tot voor Brussel had Alvarado alleen het EK U23 op haar naam geschreven. Tot die zesde januari dus. Lucinda Brand, Marianne Vos en Annemarie Worst waren er dan wel niet bij, maar het machtsvertoon dat Alvarado toonde, was indrukwekkend. Met dank aan haar technische kwaliteiten, die ze op de terreinen van de VUB perfect kon aanwenden.

Eerste belangrijke elitezege voor Alvarado –  Cor Vos © 2019

Loes Sels en Laura Verdonschot werden tweede en derde en de enige dames die binnen de minuut van Alvarado bleven. Wereldkampioene Sanne Cant kwam ten val en moest vrede nemen met een zevende plaats. Het zou de Lilse een week later niet beletten om een tiende opeenvolgende Belgische titel te pakken.

Uitslagen Brussels Universities CX 2019:
Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 45″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 58″
4. flag-nl Lars van der Haar op 1’07”
5. flag-be Eli Iserbyt op 1’20”
6. flag-be Jens Adams op 1’31”
7. flag-nl Corné van Kessel op 1’51”
8. flag-be Laurens Sweeck op 2’34”
9. flag-it Gioele Bertolini op 3’14”
10. flag-cz Michael Boros op 3’18”

Dames:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-be Loes Sels op 43″
3. flag-be Laura Verdonschot op 59″
4. flag-us Katherine Compton op 1’12”
5. flag-gb Nikki Brammeier op 1’20”
6. flag-it Maria Alice Arzuffi op 1’50”
7. flag-be Sanne Cant op 2′
8. flag-nl Maud Kaptheijns op 2’01”
9. flag-be Ellen Van Loy op 2’08”
10. flag-us Kaitlin Keough op 2’22”


Parcours

Een soort parkcross met een aantal stroken over geaccidenteerd terrein met een paar nijdige, steile en technische hellinkjes. Dat is het parcours van de Universiteitscross samengevat in één zin.

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar naar boven en naar beneden wordt gelopen. Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB.

Een andere publiekstrekker is het ‘amfitheater’ van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust komen. Hier passeren de renners vier keer: twee keer naar beneden en twee keer naar boven. “Een cruciale strook,” aldus parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Op deze trappenpartij kan de beslissing vallen.”


Programma

Zondag 5 januari 2020
10u: Dames Junioren (Helen 100 Trophy)
10u45: Heren Junioren
11u50: Heren U23
13u45: Dames Elite (Sack Zelfbouw Ladies Trophy)
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Start en aankomst: op de terreinen van de VUB en ULB, Pleinlaan 2, Brussel
Meer info omtrent de bereikbaarheid vind je op de website van de organisatie.

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)

Tussenstand DVV Trofee Heren na zes wedstrijden:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 4’12″”
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 5’10”
4. flag-nl Corné van Kessel op 7’28”
5. flag-be Tim Merlier op 8’37”
6. flag-nl Lars van der Haar op 10’36”
7. flag-be Toon Aerts op 11’43”
8. flag-be Tom Meeusen op 13’39”
9. flag-be Laurens Sweeck op 14’13”
10. flag-be Jens Adams op 14’50”

Tussenstand DVV Trofee Dames na zes wedstrijden:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 2’06”
3. flag-nl Yara Kastelijn op 5’11”
4. flag-it Eva Lechner op 9’17”
5. flag-it Alice Maria Arzuffi op 9’37”
6. flag-be Sanne Cant op 11’19”
7. flag-be Ellen Van Loy op 12’06”
8. flag-be Kim Van De Steene op 15’10”
9. flag-us Katherine Compton op 16’17”
10. flag-nl Lucinda Brand op 20’21”


Favorieten

Heren

Geen Wout van Aert. Die neemt na zijn lange revalidatie nog niet te veel hooi op de vork en is dit weekend alleen in Gullegem van de partij. Geen Toon Aerts. De Belgische kampioen is nog niet voldoende hersteld van zijn ribbreuken en neemt – met het oog op het BK – geen risico. Geen Laurens Sweeck. Die legt op Mallorca de laatste hand aan zijn voorbereiding op dat Belgisch kampioenschap. En geen Tom Pidcock, die maar een paar wedstrijden van de DVV betwist.

Dan moeten we eerlijk zijn en zeggen dat deze manche toch wat grote namen mist. Er wel bij: de top zes in het klassement van het regelmatigheidscriterium. In volgorde: Eli Iserbyt, Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Tim Merlier en Lars van der Haar. Samen met Quinten Hermans heb je dan meteen ook alle podiumkandidaten.

Dit zou in Brussel zomaar het podium kunnen zijn – Cor Vos © 2019

De topfavoriet is al meer dan twee maand dezelfde en dat is in Brussel uiteraard niet anders. Net als in Diegem en in Baal vindt Mathieu van der Poel ook op de site van de Brusselse universiteit een parcours op maat. De ploegmaats Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout zullen ook hier wellicht de enige zijn die in de aanvangsfase Van der Poel een tijdlang proberen te volgen. Het Pauwels Sauzen-Bingoalduo krijgt in dat duel voor de podiumplaats ongetwijfeld concurrentie van het Tormansduo Quinten HermansCorné van Kessel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
**  Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Quinten Hermans, Corné van Kessel, Tim Merlier


Dames

Het drietal Alvarado-Worst-Kastelijn, aangevuld met Marianne Vos. Dat is met voorsprong het kwartet dat ook in Brussel zal strijden voor de zege. Met opnieuw Ceylin del Carmen Alvarado als dé topfavoriete. Exact een jaar na haar doorbraak op het hoogste niveau, zal de 21-jarige ploegmate van Van der Poel maar al te graag bevestigen.

Annemarie Worst lijkt ons haar voornaamste belaagster te worden, gevolgd door Yara Kastelijn, die technisch net dat tikkeltje minder begaafd is dan Worst en Alvarado. Verder hebben we ook Marianne VosInge van der Heijden en Eva Lechner in ons lijstje staan. Heeft Vos nog meer progressie gemaakt na haar topvijfplaats in Heusden-Zolder? Dan moeten ze Alvarado en co volgende week in Rucphen ook met Vos rekening houden in hun jacht naar NK-goud.

Cant werd vorig jaar 7de in Brussel – Cor Vos © 2019

Voor het eerst is in ons favorietenlijstje geen plaats voor wereldkampioene Sanne Cant. Zij moet zich nochtans in haar sas voelen op het technische parcours van Brussel, maar met haar vijfde plaats in Heusden-Zolder en haar vierde in Diegem kunnen we Inge van der Heijden niet langer negeren. Hetzelfde geldt voor Lechner, die vijfde werd in Baal. Met haar MTB-skills kan de Italiaanse ook in Brussel in de top vijf finishen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Yara Kastelijn
* Marianne Vos*, Inge van der Heijden, Eva Lechner

* Marianne Vos kampt met een liesblessure en zal dus niet aan de start staan in Brussel
Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Baal volgens Meteovista.be: 

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2020 17:06
Voor de tweede keer op korte tijd geven jullie iemand sterren die niet start. Brand start niet, tenzij jullie andere info hebben?
  4 januari 2020 18:40
  @intergalactic
  Dank je. Brand start inderdaad niet. Wordt aangepast.
  In het persbericht van de organisatie staat ze echter wel aangekondigd. Vandaar de verwarring: "Alvarado zal zondag moeten afrekenen met haar landgenotes Lucinda Brand, Annemarie Worst en Yara Kastelijn. Zij bezetten op nieuwjaarsdag na Alvarado de plaatsen 2 tot en met 4 in de GP Sven Nys in Baal. In Brussel komt er nog een extra Nederlandse klepper aan de start, zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos."
4 januari 2020 19:37
@Nico Dick
OK, vreemd dat dit dan zo in het persbericht stond, als ze niet op de officiële startlijst staat, en Brussel ook niet op haar eigen website staat, vermoedelijk zal het persbericht al eerder gemaakt zijn dan
5 januari 2020 10:03
Heeft lang geduurd voordat Cant geen sterren meer krijgt. Blijkbaar was de wens nog lange tijd vader van de gedachte bij onze zuiderburen, terwijl iedereen al wekenlang ziet dat Cant het niveau niet haalt om te winnen. Of zou ze zich al die tijd aan het sparen zijn voor het WK, zoals orakel Wuyts wist te melden...

Gelukkig krijgt ze komende week zelfs van mij sterren, op het BK. Want ik denk dat ze daar wel een kans maakt (hoewel ik eigenlijk hoop dat good-old Ellen van Loy een keer de titel pakt).

Ik kijk in ieder geval wel uit naar deze cross. Was vorig jaar een leuk parcours, op een bijzondere plek.
5 januari 2020 10:14
Ook Quinten Hermans start niet, al wordt hij in dit bericht nog wel aangekondigd als starter en krijgt hij zelfs een ster.
  7 januari 2020 16:16
  @user5697: Hermans gaf in allerlaatste instantie forfait (zondagvoormiddag). Zo geweldig is onze glazen bol nu ook weer niet ;-)
5 januari 2020 10:59
De niet meer om te buigen neergaande lijn bij Sanne Cant.

Sanne Cant komt niet meer op het podium bij een sterk bezette top cross. De Belgische nationale titel gaat ze wel nog 'veroveren' bij gebrek aan concurrentie.
Het BK 2020 bij de dames elite is voor Cant het zwakste deelnemersveld van de laatste jaren.

Journalisten hebbende neiging vast te houden aan een voor hen 'vaste waarde'. Zo werd Thomas Dekker nog vaak als winnaar voorspeld op grond van een ver verleden, waar echter zijn teruggang beter als referentie punt had gediend. En Boom zou waarschijnlijk écht 'weer'gaan voor Parijs-Roubaix terwijl hij in 10 prof jaren nog geen enkele klassieker won. Het omgekeerde gebeurt ook. Op een beginneling durft men nog niet ze snel het etiket winnaar te plakken.
Laat ik er eens twee belangrijke koersen uitlichten met de voorspelling van Nico Dick
De Koppenbergcross 2019 . Voorspelling: Nico Dick: Annemarie Worst(Wuyts en Herijgers hadden een zelfde prognose) Feitelijke uitslag : Yara Kastelijn.
Het EK in Silvelle . Prognose Nico Dick: Sanne Cant
Feitelijke uitslag: Yara Kastelijn.

Het probleem voor Sanne Cant.
Voorheen wist Sanne bij elke wedstrijd dat ze een grote kans had te winnen. Vanaf 2019 weet ze dat ze elke cross moet opboksen tegen wel 6 concurrenten die minimaal gelijkwaardig ;ja zelfs beter zijn. Haar uitgangspositie is veel zwakker geworden en dat beeld nestelt zich in het kopje.
Uitslag Sanne Cant Brussels Universities 2019: 7e op 2'00"
  5 januari 2020 14:48
  @ jibi

  Beetje jammer dat ze dan nu DIRECT podium rijdt, voor jouw betoog dan; want het is haar van harte gegund.

  Voor die Belgische titel heeft ze zeker het niveau en richting het WK zie ik haar er ook wel terug tussen staan! #bezigmetplannetje
  5 januari 2020 15:58
  @Sebas,
  Wat moet ze anders zeggen? Ik rij het hele jaar al mijn billen uit de broek, maar ik ben als wereldkampioen niet goed genoeg? Natuurlijk zegt ze dat ze met een plannetje in haar hoofd zit. Hopend om daarmee kritiek op haar prestaties weg te wuiven, en hopend om nog iets van "glans" aan haar seizoen te geven.

  Maar dat plannetje had ze ook door de wereldbekers in de VS over te slaan. Heb jij gezien wat haar bedoeling daarvan was? Of was ze ook toen al bezig met het WK?

  Ik vind het persoonlijk een aanfluiting wat ze laat zien in haar regenboogtrui, zeker in combinatie met het feit dat ze fullprof veldrijdster is, en dat ze dan begint te koeren over "een plannetje".

  In die zin trek ik dezelfde keiharde conclusie over Cant: ze is over the top, en komt er niet meer aan te pas.
  En mocht ze toch wereldkampioene worden, dan hoop ik dat ze haar plasje heel goed controleren. Want als je een heel jaar lang geen deuk in een pakje boter rijdt, en dan toch wereldkampioene wordt, dan is dat te mooi om waar te zijn. En helaas blijken dit soort dingen later vaak ook niet waar te zijn...
  5 januari 2020 18:30
  Wat een enorm domme commentaar van jibi verboort. En die inderdaad onmiddellijk door de feiten weerlegt wordt. Duidelijk een kenner.

  Cant was ook vorig jaar niet goed, op een paar wedstrijden na. Maar ze werd toch maar netjes wereldkampioene. Tot spijt van de (Nederlandse ?) kenners hier op WF. Ook de vorige twee jaar, werd ze door de meesten kansloos geacht op het WK. Wie won er nu alweer drie jaar op rij het WK ? Juist.

  Voor alle duidelijkheid. Ik vind Cant dit jaar ook zwak presteren. Wereldkampioene zal ze nu niet worden, tenzij een klein mirakel. Een verkeerde zomervoorbereiding, een niet aangepaste trainingsmethode, fietsen met een te grote versnelling (allicht ook op training), en bijkomend het doorbreken van verschillende (Nederlandse) toptalenten. Maar ik sluit niet uit dat ze in Zwitserland toch nog meedoet voor een top vijf, misschien zelfs het podium.
5 januari 2020 12:16
Wat valt me op bij topfavoriete Ceylin del Carmen Alvarado?

Zij wint tot nu toe de meeste wedstrijden.
Niemand is in technisch vermogen haar evenknie.
Bij de klimkoersen Gavere en De Koppenbergcross werd ze op achterstand gereden.
Gavere: 36" op Yara Kastelijn
Koppenbergcross: 1'33" op Yara Kastelijn
Verloor in de sprint:In Kortrijk van Lucinda Brand.
in Zolder van Lucinda Brand
in Diegem van Annemarie Worst.
Meest opvallend : Haar zelfbeeld
Eerder gaf ze aan : ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig.
Later werd het : Ik ben bijna nooit zenuwachtig
Verloor wel het WK voor beloften u 23. Reden: stress. Ceylin werd 3e!
Uit één voorval kun je niet tot gedegen conclusie komen , maar maakt het niet minder opvallend.
Conclusie: Het lijkt erop dat bij een klimkoers zij NIET de topfavoriete is en dat ze ook in een sprint de duimen moet leggen.
Met verlies gaat zij uitermate sportief,vriendschappelijk en bewonderenswaardig om.
5 januari 2020 12:31
Een tip/verzoekje: zou het programma met het tijdsschema in hetzelfde kopje als TV geplaatst kunnen worden? Dan kunnen we in één oogopslag zien hoe laat en waar we kunnen gaan kijken. Is nu een hoop gescroll. Verder altijd leuke voorbeschouwingen Nico!
5 januari 2020 18:02
@Sebas
Ik stel dat Sanne Cant niet op een podium komt in een drukbezette top cross. Vandaag waren nogal wat toppers afwezig en niet iedereen durft risico's te nemen op blessures met het oog op de kampioenschappen. Géén Brand,Vos,Nash,Evie Richards etc.

Na het WK is te zien in hoeverre mijn stelling dicht bij de waarheid komt,omdat daar én elke topper aanwezig zal zijn,alsook dat die daar alles in de strijd zal gooien..inclusief dus het nemen van risico's. De uitslagen van Cant in 2019 geven een verval aan ten opzichte van die van 2018..
Ik waardeer je kritische opmerking zeer ( Beetje jammer dat ze dan nu DIRECT podium rijdt, Sebas),omdat je die correct formuleert.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.