Voorbeschouwing: DVV Trofee Hamme 2019
©Cor Vos
zondag 17 november 2019 om 14:55

Voorbeschouwing: DVV Trofee Hamme 2019

Het is zo een van die ‘dubbelweekends’ waar het veldritpeloton niet naar uitkijkt. Na Boom – Bern, staat dit weekend Tabor – Hamme op het menu. De voorbeschouwing op de wereldbekermanche in Tsjechië kon u eerder al lezen. Hier blikt WielerFlits vooruit op de Flandriencross, de tweede proef van de DVV Trofee.

Historie

Het was in 2002 dat organisator Jurgen Mettepenningen de Bollekescross boven de doopvont hield. Genoemd naar het bekende bier ‘Bolleke’ van Brouwerij De Koninck, toen hoofdsponsor van het event. De wedstrijd vond plaats in Zogge, een dorpje dat deel uitmaakt van het Oost-Vlaamse Hamme. Met Sven Nys als winnaar voor Bart Wellens en Mario De Clercq werd de eerste editie meteen een voltreffer.

Twee jaar later (2004) maakte de Bollekescross zijn intrede in de Superprestige. Het werd een van de drukste bezochte crossen van het seizoen. In 2007 vonden er ook de Belgische kampioenschappen plaats. Bart Wellens pakte er bij de elites zijn tweede en laatste driekleur in een waar modderfestijn.

Etalage
De laatste Bollekescross – gewonnen door Niels Albert – vond plaats in 2013. Het was in dat jaar dat Jurgen Mettepenningen besloot zijn cross in de etalage te zetten. De organisator had ondertussen ook een profteam (Sunweb-ProJob, vandaag Pauwels Sauzen-Bingoal) opgericht en besloot om meer tijd en energie te steken in zijn ploeg. Met Golazo vond Mettepenningen een interessante koper. Golazo is onder meer organisator van de DVV Trofee, toen nog de Bpost Bank Trofee.

Niels Albert won de laatste editie in Zogge – Cor Vos © 2013

Na het bekendmaken van de verkoop weigerden twee lokale landbouwers echter om hun terreinen nog langer vrij te geven. “Dus moesten we op zoek naar een alternatief”, aldus Christophe Impens van Golazo. “Zo kwamen we terecht in Domein Meulenbroek in het centrum van Hamme.”

Van Superprestige naar Bpost Bank Trofee
De nieuwe organisator maakte van de gelegenheid gebruik om de veldrit om te dopen van Bollekescross naar Flandriencross. “Hammenaar Greg Van Avermaet werd in 2014 voor de derde keer tot Flandrien verkozen. Dat was een passend eerbetoon aan Greg.” Golazo haalde de Flandriencross meteen ook uit de Superprestige en hevelde de wedstrijd over naar de Bpost Bank Trofee, het regelmatigheidscriterium dat het zelf organiseerde.

De Flandriencross vindt dit jaar al voor de zesde keer plaats, maar kende bij de heren nog maar twee winnaars. Wout van Aert won de eerste twee edities, vanaf 2016 is het al Mathieu van der Poel wat de klok slaat. Bij de dames won wereldkampioene Sanne Cant al drie keer in Domein Meulebroek.

Laatste tien winnaars
Heren
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Niels Albert (laatste keer in Zogge)
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-cz Zdenek Stybar
2010: flag-be Sven Nys
2009: flag-cz Zdenek Stybar

Dames
2018: flag-nl Annemarie Worst
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-gb Helen Wyman
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-gb Nikki Brammeier (laatste keer in Zogge)
2012: flag-nl Sanne van Paassen
2011: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

We herinneren ons de Flandriencross van vorig jaar als de ‘Duo Normand’ van het veldrijden. Een heuse koppeltijdrit met andere woorden. Mathieu van der Poel nam een blitzstart en kreeg zijn Corendon-Circus ploegmakker Tom Meeusen mee in het spoor. De twee sloegen nog in de eerste halve ronde een kloof die niet meer overbrugd zou worden. Integendeel: Laurens Sweeck, die een uur later Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout, Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel klopte in de strijd om de laatste podiuplaats, gaf aan de finish bijna twee minuten toe aan een ontketende Van der Poel.

Van der Poel neemt Tom Meeusen 45 minuten op sleeptouw – Cor Vos © 2018

En Tom Meeusen, die was al lang blij dat hij zijn ploegmaat meer dan drie kwartier kon volgen. Knappe prestatie van de Kempenaar trouwens, die hem zijn beste resultaat van het seizoen opleverde. Finaal moest Meeusen toch de rol lossen. In de laatste twee rondjes zou hij nog driekwart minuut toegeven op zijn kopman.

Van der Poel maakte zo  meer dan twee minuten goed in de stand van de DVV Trofee, waarin hij in de openingsmanche op de Koppenberg meer dan vier minuten verloor op Toon Aerts. Nadat Van der Poel al wat van die achterstand afknabbelde in Niel, halveerde hij zijn achterstand dus in Hamme. Leider Aerts moest in Hamme overigens vrede nemen met een achtste plaats. Dat zou zijn slechtste resultaat van de hele winter zijn.

Annemarie Worst won eerder op de namiddag de dameswedstrijd. Op de razendsnelle omloop kreeg het publiek een van de spannendste veldritten ooit te zien. Met Loes Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Sanne Cant, Annemarie Worst, Alice Maria Arzuffi, Katie Compton en Eva Lechner troepten een uur lang maar liefst acht rensters samen. Na net geen veertig minuten wedstrijd werd dan ook gesprint.

Annemarie Worst haalt het in de sprint – Cor Vos © 2018

In die spurt trok Europees kampioene Worst aan het langste eind, voor Sanne Cant, Ellen Van Loy en Alice Maria Arzuffi. Kim Van De Steene, die twee weken eerder de Koppenbergcross had gewonnen en als leidster in de DVV Trofee van start ging, verloor in Hamme meer dan een minuut en werd in het klassement onttroond door wereldkampioene Sanne Cant.

Uitslagen Hamme 2018

Heren Elite
1 flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) in 58m57s
2 flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) op 44s
3 flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 1m50s
4 flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-777) op 1m50s
5 flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 1m50s
6 flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb) op 1m52s
7 flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea) op 1m53s
8 flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 2m01s
9 flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea) op 2m02s
10 flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 2m09s

Dames Elite
1 flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) in 39m06s
2 flag-be Sanne Cant (IKO-Beobank) op 1s
3 flag-be Ellen Van Loy (Telenet-Fidea) op 1s
4 flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777) op 1s
5 flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 3s
6 flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal) op 4s
7 flag-us Katie Compton (KFC Racing p/b Trek Knight) op 6s
8 flag-it Eva Lechner (Creafin-Tüvsüd) op 21s
9 flag-nl Yara Kastelijn (Steylaerts-777) op 49s
10 flag-nl Puck Pieterse (ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies) op 53s


Parcours

Even terzijde: de start van de Flandriencross wordt elk jaar gegeven aan de Mirabrug. Deze brug over de Durme is meer dan honderd jaar oud en erkend als beschermd monument. De brug werd pas echt bekend dankzij de film Mira (1971) met de jonge Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrollen. De film was ophefmakend in Vlaanderen wegens zijn vele naaktscènes. Organisator Golazo wilde de brug zelfs in het parcours opnemen, maar dat was niet haalbaar wegens de UCI-veiligheidsvoorschriften.

De omloop zelf situeert zich dus in Domein Meulebroek. Noem het gerust een vrij traditioneel parcours met passages over bosgrond, balkjes op een tartanpiste, een stuk weide tussen twee kleinere meren en een technische passage in het bike-park, net voor het opdraaien van de – best lange – laatste rechte lijn. Een parcours dat zich leent toch samentroeping, zoals we vorig jaar bij de dames zagen. Dat dat bij de heren niet het geval was, lag uiteraard aan de suprematie van ene Mathieu van der Poel.


Programma

Programma
10u30: Heren Junioren
11u50: Heren U23
13u45: Dames Elite (Sack Zelfbouw Ladies Trophy)
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Domein Meulenbroek, Kaaiplein, Hamme
Publiek: Industriepark Zwaarveld. Vanaf het industriepark is er een gratis shuttledienst (van 10u15 tot 21u) voorzien om u naar het parcours te brengen.

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)

Tussenstand DVV Trofee Heren na 1 wedstrijd:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-gb Tom Pidcock op 36″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’44”
4. flag-be Toon Aerts op 2’13”
5. flag-nl Lars van der Haar op 2’27”
6. flag-be Tom Meeusen op 3’01”
7. flag-nl Corné van Kessel op 3’10”
8. flag-be Tim Merlier op 3’29”
9. flag-be Jens Adams op 3’43”
10. flag-be Jim Aernouts op 4’27”

Tussenstand DVV Trofee Dames na 1 wedstrijd:
1. flag-nl Yara Kastelijn
2. flag-nl Annemarie Worst op 16″
3. flag-it Eva Lechner op 56″
4. flag-it Alice Maria Arzuffi op 57″
5. flag-us Kaitlin Keough op 1’36”
6. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’48”
7. flag-be Alicia Franck op 2’14”
8. flag-be Ellen Van Loy op 2’21”
9. flag-gb Anna Kay op 2’37”
10. flag-hu Kata Blanka Vas op 2’44”


Favorieten

Heren 
Uiteraard krijgt Mathieu van der Poel eens te meer de status van topfavoriet toegewezen. Met Eli Iserbyt nog steeds als belangrijkste belager. Zo was het op het EK, zo was het ook in Tabor. Met de tussenstand in de DVV Trofee in het achterhoofd lijkt het ons niet ondenkbaar dat Van der Poel zal proberen om een snelle beslissing te forceren om zoveel mogelijk tijd op de West-Vlaamse leider terug te pakken. Tenminste, als Van der Poel iets vlugger dan in Tabor het goede gevoel te pakken heeft. Het verlies van zijn grootvader heeft er immers goed ingehakt.

Voor de overige ereplaatsen verwachten we in Hamme een tactisch steekspel tussen de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal (Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Daan Soete en Jens Adams) enerzijds en Telenet-Baloise (Quinten Hermans, Lars van der Haar, Toon Aerts, Corné van Kessel) anderzijds. Al kunnen Tim Merlier en Tom Pidcock belangrijke ‘stoorzenders’ zijn.

De top drie van de Koppenbergcross, de openingsmanche van de DVV Trofee – Cor Vos © 2019

Als het net als in de Flandriencross van vorig jaar lang samentroept, kan Merlier misschien wel zijn sprintcapaciteiten aanwenden om een mooie ereplaats uit de brand te slepen. Vandaar onze voorkeur voor de Belgische kampioen op de weg op andere vaste waarden als Laurens SweeckLars van der Haar, Toon Aerts of Corné van Kessel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Tom Pidcock, Quinten Hermans, Tim Merlier


Dames
Bij de dames lijkt dit seizoen de vorm van de dag te bepalen wie van de Nederlandse dames met de overwinning aan de haal gaat. Vorige week op het EK in Silvelle was dat Yara Kastelijn, gisteren in Tabor toonde Annemarie Worst zich dan weer de sterkste. Wie verteert het best de reis vanuit Tsjechië? Rekening houdende met het parcours zet WielerFlits deze keer Ceylin del Carmen Alvarado helemaal bovenaan.

Achter dat trio geven we onze laatste sterren aan Sanne Cant, Kaitlin Keough en Alice Maria Arzuffi. De wereldkampioene is stilaan bezig aan de weg terug en zal morgen zeker een rol van betekenis spelen. Keough en Arzuffi halen al het hele seizoen een constant hoog niveau, wat ongetwijfeld ook in Hamme zal resulteren in mooie ereplaatsen.

Opnieuw Nederland boven in Hamme?

Enkele vaste waarden als Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Eva Lechner en Ellen Van Loy vallen net buiten de sterren. Maud Kaptheijns en Laura Verdonschot eindigden wel in de top vijf op het Europees kampioenschap, maar verlieten in Tabor allebei vroegtijdig de wedstrijd. Eva Lechner vindt in Hamme niet echt een parcours op haar maat. Ellen Van Loy zien we wel een rol van betekenis spelen in het eerste half uur, maar we vermoeden dat de Kempense in de finale net dat tikkeltje te kort zal schieten om een podiumplaats te bemachtigen.

Nog dit: Lucinda Brand heeft de DVV Trofee manche in Hamme niet op haar programma staan. Brand haar volgende wedstrijd is de Wereldbeker van volgende zondag in Koksijde.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Yara Kastelijn, Annemarie Worst
Sanne Cant, Alice Maria Arzuffi, Kaitlin Keough

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Hamme volgens Meteovista.be:

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
17 november 2019 11:56
Hup Ceylin! Hup Mathieu! Hup Corendon! Hup NL! :)
17 november 2019 13:07
Hup 777. Leuk team met Nederlandse toppers onder leiding van Bart Wellens. Plus de allermooiste truitjes in het veld. Lets go triple 7!!! ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.