Voorbeschouwing: DVV Trofee Kortrijk 2019
© Golazo
zaterdag 30 november 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: DVV Trofee Kortrijk 2019

De Caps Urban Cross in Kortrijk is een absolute nieuwkomer op de veldritkalender. Een organisatie van evenementenbureau Golazo, dat de wedstrijd meteen in de DVV Verzekeringen Trofee dropt. Geen toeval: een klassementscross lokt nog steeds iets gemakkelijker een aantrekkelijk deelnemersveld dan een niet-klassementswedstrijd. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het zijn de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne en zijn schepen van Sport Arne Vandendriessche die al een poos vragende partij waren om een veldrit naar de Groeningestad te halen. “Maar daarvoor moest er uiteraard een plekje op de reeds overvolle kalender vrijkomen”, vertelt Christophe Impens van Golazo. “Dat was dit jaar het geval en we kregen toestemming van de UCI en Belgian Cycling om Kortrijk in te passen.”

Eenmaal het plaatsje op de kalender verzekerd, werd gezocht naar een geschikte locatie. In eerste instantie werd gekozen voor een omloop in deelgemeente Bellegem, maar uiteindelijk kwam parcoursbouwer Erwin Vervecken terecht in het Koning Albertpark, middenin het Kortrijkse stadscentrum.  “Een groene oase die we letterlijk ontdekt hebben via Google Earth”, lacht Impens.

De Collegebrug (fietsbrug) verbindt de twee delen van het parcours – Foto: Golazo

En zowel in Kortrijk als bij Golazo pakken ze graag uit met dat unieke, onderscheidende karakter dat een stadscross heeft. Impens: “We zeggen al langer dat we de cross naar de mensen moeten brengen. Dat lukt niet overal, maar hier wel en dat heeft alleen maar zijn voordelen. Alleen al met de mensen die rond het parcours wonen, bereiken we een massa potentiële toeschouwers.”

Dat Golazo de Caps Urban Cross meteen in de DVV Trofee dropt, is geen toeval. Ook al hechten toppers steeds minder belang aan klassementscrossen, toch biedt dit vandaag nog steeds de grootste garantie op een degelijk deelnemersveld. Op Tom Pidcock en Quinten Hermans na, staan zowel bij de mannen als de vrouwen alle toppers aan de start. Nog dit: voorlopig heeft Golazo een overeenkomst voor slechts één jaar met de stad Kortrijk. “Maar het is wel de bedoeling om na afloop snel te evalueren, met de intentie ook in de toekomst samen te werken.”


Vorig jaar

Vorig seizoen stond Kortrijk niet op de kalender.


Parcours

De omloop van de eerste Caps Urban Cross situeert zich op  vijfhonderd meter van de Grote Markt, namelijk in en rond het Albertpark. Zoals je op de plattegrond kan zien, inclusief twee bruggen: de smalle Collegebrug, die uitsluitend gebruikt wordt voor voetgangers en fietsers (zie ook foto boven) én de brede Groeningebrug. Beide bruggen overspannen de rivier de Leie.

De twee bruggen zijn niet de enige hindernissen op het parcours. De renners doorkruisen ook het zand van Buda Beach, een strandje langs de rivier. Mooi meegenomen. En er is een nieuw aangelegd grasveld in het Guldensporencollege (links op de afbeelding) dat er met de regenval van de voorbije dagen behoorlijk zompig bij ligt. Daar bevindt zich ook de materiaalpost en de balkenzone (foto boven). Dat wordt sowieso een zware looppassage.

Het rondje is iets meer dan drie kilometer. Dat is iets langer dan de doorsnee afstand van een crossparcours. Een bewuste keuze omdat – op het zompige grasveld na – wordt verwacht dat het een snelle omloop wordt. Een eerste blik op het circuit laat vermoeden dat de renners en rensters er zowel hun technische vaardigheden als hun power kwijt kunnen.

De toeschouwers worden in elk geval verwend, want op een aantal plaatsen kan je volgens de organisatoren zeker zeventig procent van het parcours zien. Ook best uniek: de finishlijn is getrokken pal boven de Leie, in het midden van de Groeningebrug.


Programma

Programma zaterdag 30 november 
10u30: Heren Junioren
11u50: Heren U23
13u45: Dames Elite (Sack Zelfbouw Ladies Trophy)
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Locatie: Koning Albertpark, Kortrijk
Het parcours ligt op wandelafstand van het Kortrijkse Station. De kortste wandelroute tussen het station en het parcours wordt voorzien van signalisatie.
Met de wagen? De publieksparking bevindt zich op Kortrijk Xpo. Een parkingticket kost er 2 euro voor een volledige dag. Er worden gratis shuttlebussen ingelegd van de Xpo naar het parcours.
(GPS Xpo: Doorniksesteenweg 216 – Kortrijk)

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)

Tussenstand DVV Trofee Heren na twee wedstrijden:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’54”
3. flag-nl Lars van der Haar op 2’28”
4. flag-be Toon Aerts op 3’08”
5. flag-be Tom Meeusen op 3’11”
6. flag-be Tim Merlier op 3’28”
7. flag-nl Mathieu van der Poel op 3’55”
8. flag-nl Corné van Kessel op 4’02”
9. flag-gb Tom Pidcock op 4’31”
10. flag-be Laurens Sweeck op 4’50”

Tussenstand DVV Trofee Dames na twee wedstrijden:
1. flag-nl Yara Kastelijn
2. flag-nl Annemarie Worst op 4″
3. flag-it Eva Lechner op 1’23”
4. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’33”
5. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’37”
6. flag-us Kaitlin Keough op 2’16”
7. flag-be Ellen Van Loy op 2’38”
8. flag-us Katherine Compton op 3’06”
9. flag-be Kim Van De Steene op 3’52”
10. flag-be Sanne Cant op 4’56”


Favorieten

Heren 

Na zijn demonstratie in de Duinencross van vorige zondag weten we het wel zeker: Mathieu van der Poel benadert zo stilaan zijn allerbeste niveau en dan weet je dat de wereldkampioen zonder tegenslag ook in Kortrijk onklopbaar zal zijn. Eén voordeel voor de concurrentie: Van der Poel heeft geen nood aan een zo groot mogelijke voorsprong, want hij komt niet meer in aanmerking voor de eindzege in de DVV Trofee. Verwacht wordt wel dat hij de komende weken oprukt naar de top van het klassement. Maar omdat hij de slotmanche in Lille zal missen (hij zet na het WK in Dübendorf een punt achter zijn veldritseizoen), mogen de andere toppers onder elkaar uitvechten wie het regelmatigheidscriterium op zijn naam schrijft.

Eli Iserbyt verdedigt in dat klassement een ruime voorsprong op ploegmaat Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar, maar de revelatie van de eerste seizoenshelft gaf vorige week in Koksijde zelf aan dat zijn topvorm op dit moment wat achter hem ligt en dat hij de batterijen opnieuw moet opladen richting de kerstperiode en de kampioenschappen. Zijn leidersplaats behouden kan geen probleem zijn, maar we zien hem in Kortrijk niet meedoen voor het podium.

Ook in Hamme haalde Tim Merlier het podium – Cor Vos © 2019

Dan hebben we in het Albertpark meer vertrouwen in Tim Merlier en Toon Aerts. Merlier heeft na zijn knappe wegcampagne ook in het veld een stap voorwaarts gezet en is in vorm. Dat bewees hij al in Tabor, maar vooral in Hamme, Wachtebeke en Koksijde (na een lange inhaalrace) imponeerde de Oost-Vlaming. Ook de vormcurve van Toon Aerts gaat in stijgende lijn. De Belgische kampioen mag podiumambities koesteren.

De ploegmaats Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck vereren we met één ster. Beiden reden een sterke Duinencross: Vanthourenhout werd er als niet-zandspecialist achtste, Laurens Sweeck werd in zijn favoriete Koksijde tweede. En tot slot menen we dat ook Corné van Kessel wel zijn plaats in ons lijstje verdient. Een winnaar zal de in Herentals wonende Nederlander nooit worden. Maar sinds eind september eindigde Van Kessel alleen op het EK niet in de top tien.

Lars van der Haar en Eli Iserbyt vallen net buiten de sterren, maar mogen ons van het tegendeel bewijzen. Van der Haar heeft overigens een derde plaats in het klassement te verdedigen en ook hij zal dus wel gebrand zijn op een goede prestatie.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
**  Tim Merlier, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Corné van Kessel


Dames

Met zijn vieren steken ze er bovenuit: het 777-duo Kastelijn-Worst, Van der Poels ploeggenote Alvarado en Lucinda Brand. Het verschil tussen deze vier is quasi nihil. De vorm van de dag én de staat van het parcours zorgen voor onderscheid. En dan geven we op het – op die ene modderpassage na – lichtlopende parcours in Kortrijk toch licht voordeel aan Ceylin del Carmen Alvarado, vorige zondag nog winnares van de Duinencross.

De motor van Yara Kastelijn en Lucinda Brand is dan wel iets groter dan die van de Europese beloftenkampioene, technisch staat Alvarado toch net dat kleine trapje hoger. Annemarie Worst moet het deze keer doen met één ster.

De absolute favorietes op een rijtje – Cor Vos © 2019

Ook wereldkampioene Sanne Cant blijft haar plaats hebben in ons favorietenlijstje. Na twee podiumplaatsen op rij (in Hamme en Wachtebeke) liep het voor Cant iets minder in Koksijde, maar als ze in Kortrijk opnieuw haar niveau haalt, is zij diegene die het dichtst aanleunt bij de vier bovenvermelde Nederlandse dames.

Voor onze laatste ster hebben we lang getwijfeld tussen Ellen Van Loy, Alice Maria Arzuffi en Laura Verdonschot. Om uiteindelijk te kiezen voor de Limburgse. Verdonschot komt uit een moeilijke periode, maar groeit stilaan naar haar topvorm toe. Haar starts zijn nog steeds abominabel, waardoor ze steevast moet achtervolgen. Maar vorig weekend bewees ze zowel in Wachtebeke als in Koksijde dat de conditie meer dan bevredigend is.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Yara Kastelijn, Lucinda Brand
* Annemarie Worst, Sanne Cant, Laura Verdonschot

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Kortrijk volgens Meteovista.be. Warmer dan 6 graden wordt het zaterdag niet, maar er wordt wel een flauw winterzonnetje voorspeld.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
29 november 2019 07:11
'Eenmaal het plaatsje op de kalender verzekerd, werd gezocht naar een geschikte locatie.'

Lijkt mij toch dat je, voor je zo'n proces in gaat, alles al op een rijtje hebt? Dus wat het gaat kosten, wat ongeveer de planning is en WAAR je dit gaat doen?!

Maargoed, als het parcours genoeg (technische) obstakels heeft en er niet teveel asfalt in zit lijkt me dit een nieuwe klassieker in wording. Aan de setting kan het niet liggen.
29 november 2019 12:43
Gaat Yara Kastelijn de eerste veldrit in Kortrijk winnen?


De weersverwachting meldt droog weer in Kortrijk. Op het dan lichtlopende en droge parcours zie ik haar als grootste kanshebber. De eveneens zeer sympathieke Ceylin zou een betere techniek kunnen hebben, maar de mate van vermoeidheid is daar van invloed op. Het wordt weer genieten... van de strijd en de enorme vreugde die de dames zullen uitstralen. Ik hoop dat Denise Betsema er weer spoedig bij zal zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.