Voorbeschouwing: DVV Trofee Lille 2020
foto: Cor Vos
zaterdag 8 februari 2020 om 13:00

Voorbeschouwing: DVV Trofee Lille 2020

Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen. De nieuwe wereldkampioenen zijn gekend en voor sommigen – onder meer voor Mathieu van der Poel en Tim Merlier – zit het seizoen er op en gaat de focus al op de weg. Toch staan er nog drie klassementscrossen op de agenda. Te beginnen met de slotmanche van de DVV Trofee, zaterdag in Lille. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Krawatencross zag het levenslicht in 1992. Het was in een periode dat je als Lillenaar supporter was van ofwel Paul Herygers ofwel van Erwin Vervecken, de twee bekendste inwoners van de Kempense gemeente. “Onze veldrit de GP Herygers of de GP Vervecken noemen was geen optie”, vertelt organisator Jef Van Den Broeck. “Want we zouden de helft van het dorp tegen ons in het harnas jagen. Dus kozen we voor de neutrale naam Krawatencross.” Die verwijst naar een stukje geschiedenis uit de 17de eeuw.

Lille is overigens dé Belgische crossgemeente bij uitstek. Na Herygers en Vervecken kwamen Sanne Cant en Wout van Aert. En met junior Lennert Belmans (uit deelgemeente Wechelderzande) staat alweer een talent te trappelen. Belmans pakte zondag zilver op het WK in Dübendorf.

BK in 2004 en 2016
De Krawatencross bestaat 29 jaar en maakte van in het begin deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, de voorloper van de huidige DVV Verzekeringen Trofee. Alleen ter gelegenheid van de Belgische kampioenschappen (in 2004 en 2016) stonden De Moedige Supporters hun plekje in het regelmatigheidscriterium af, om het een jaar later opnieuw in te nemen.

In 2012 werd het in Lille net geen massasprint – foto: Cor Vos

Recordhouder in Lille is Sven Nys met maar liefst zeven overwinningen. De Kannibaal stond er in totaal trouwens achttien keer op het podium. Opmerkelijk: Nys stond in de Lilse Bergen zowel met Adrie als Mathieu van der Poel op het podium. Vader en zoon Van der Poel zijn trouwens de enige niet-Belgen die erin slaagden om de mannenversie van de Krawatencross op hun naam te schrijven. Bij de dames, die in 2003 voor het eerst in Lille crosten, is thuisrijdster Sanne Cant recordhoudster met zes overwinningen.

Laatste winnaars in Lille
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Niels Albert
2012: flag-be Tom Meeusen
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-be Sanne Cant
2010: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Vierde keer Van der Poel
Al in de openingsronde nam Mathieu van der Poel het heft in handen. Op een van de lange rechte stroken ging hij recht op de pedalen staan en ontwikkelde een snelheid waar de concurrentie geen antwoord op. Joris Nieuwenhuis probeerde aan te klampen, maar ook hij keek bij het einde van de eerste ronde al aan tegen een achterstand van vijf seconden. De rest hinkte toen al meer dan tien seconden achterop.

Van der Poel straalde in de regenboogtrui en bleef ook in de technische zones vaak foutloos. Zijn voorsprong groeide steeds verder en bedroeg halfkoers al ruim een halve minuut. Michael Vanthourenhout was de enige die de moed had nog in de achtervolging te gaan. En toen de wereldkampioen zowaar een fout maakte en tegen de grond ging, halveerde Vanthourenhout de achterstand. Maar dat was van korte duur. MVDP hervond snel het goede ritme, terwijl de West-Vlaming uiteindelijk nog hard moest knokken om zijn tweede plaats veilig te stellen.

Vorig jaar was Van der Poel outstanding in Lille – © Cor Vos

Van der Poel consolideerde en won uiteindelijk met een kleine tien seconden voorsprong op Vanthourenhout, die Belgisch kampioen Toon Aerts afhield in de strijd voor de dichtste ereplaats. Lars van der Haar en Laurens Sweeck maakten de top vijf vol. Van der Poel was eerder al zeker van eindwinst in de DVV Trofee.

Sanne Cant vermaakt thuispubliek
Bij de dames won Sanne Cant voor de zesde keer voor eigen volk, al zag het er in de aanvangsfase niet super goed uit. Kersvers beloftenwereldkampioene Inge van der Heijden startte sterk, hield het tempo hoog en zorgde er zo voor dat het twee rondjes duurde vooraleer een minder gestarte Cant voorin kon aansluiten.

Uiteindelijk ontstond een koptrio met naast Van der Heijden en Cant ook nog Loes Sels. En bij het ingaan van de slotronde kwam ook seizoensrevelatie Denise Betsema nog voorin aansluiten. In de absolute slotfase nam Cant net op tijd de leiding en in de lussenzone net voor de finish sloeg de wereldkampioene toe. Ze pakte de winst, meteen ook goed voor de eindzege in de DVV Trofee.

Het damespodium vorig jaar – © Cor Vos

Denise Betsema werd tweede, Loes Sels vervolledigde het podium. Betsema zou uiteindelijk wel haar tweede plaats kwijtspelen nadat ze positief testte. Het gebruik van een vervuild voedingssupplement lag daar uiteindelijk aan de basis van. Zaterdag is de Texelse er opnieuw bij.

Uitslagen Krawatencross 2019
Heren
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 9″
3. flag-nl Toon Aerts op 13″
4. flag-nl Lars van der Haar op 14″
5. flag-be Laurens Sweeck
6. flag-nl David van der Poel op 16″
7. flag-nl Corné van Kessel op 17″
8. flag-nl Joris Nieuwenhuis
9. flag-be Quinten Hermans op 31″
10. flag-be Jim Aernouts op 35″

Dames
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-nl Denise Betsema op 2″
3. flag-be Loes Sels op 3″
4. flag-nl Inge van der Heijden op 7″
5. flag-gb Nikki Brammeier op 45″
6. flag-be Ellen Van Loy op 54″
7. flag-us Katie Compton op 55″
8. flag-be Laura Verdonschot op 1’25”
9. flag-nl Annemarie Worst op 1’38”
10. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’40”


Parcours

De omloop in de Lilse Bergen – in totaal 2.980 meter – bestaat voor bijna één derde uit zand, terwijl bijna twee derden over boswegen verloopt. Met als gevolg dat de weersomstandigheden niet al te veel invloed hebben op het parcours, zelfs bij regenval blijft die vrij goed berijdbaar. Geen toeval dat het in het verleden al meermaals lang samentroepte. Denk maar aan de editie van 2012, toen maar liefst acht renners sprintten voor de zege.

De Lilse Bergen vormen al 28 jaar het decor van de Krawatencross, maar daar dreigde dit jaar ei zo na een einde aan te komen. De onderhandelingen tussen de organisatoren en de directie liepen de voorbije maanden namelijk bijzonder stroef. “We hadden zelfs al een plan-B klaar om te verhuizen naar het BLOSO-centruim in Herentals”, vertelt organisator Jef Van Den Broeck. Uiteindelijk zijn beide partijen toch tot een compromis gekomen.

Ook toekomstgericht zijn de problemen van de baan, want de gemeente Lille wordt binnenkort eigenaar van het volledige domein.


Programma

Datum: 8 februari 2020
9u15: Nieuwelingen eerstejaars
10u: Nieuwelingen tweedejaars
11u: Junioren
12u: Beloften
13u45: Dames Elite & jeugd
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Start en aankomst: Recreatiedomein De Lilse Bergen.
Bereikbaarheid en parkings: zie website organisatie

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)

Tussenstand DVV Trofee Heren na zeven wedstrijden
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 3’37”
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 5’27”
4. flag-nl Corné van Kessel op 7’26”
5. flag-be Tim Merlier op 10’08”
6. flag-nl Lars van der Haar op 12’27”
7. flag-be Tom Meeusen op 14’57”
8. flag-be Jens Adams op 15’54”
9. flag-be Toon Aerts op 16’18”
10. flag-be Jim Aernouts op 18’36”

Tussenstand DVV Trofee Dames na zeven wedstrijden
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 2’10”
3. flag-nl Yara Kastelijn op 10’21”
4. flag-it Eva Lechner op 12’05”
5. flag-be Sanne Cant op 12’41”
6. flag-it Alice Maria Arzuffi op 12’49”
7. flag-be Ellen Van Loy op 14’57”
8. flag-us Katherine Compton op 18’02”
9. flag-be Kim Van De Steene op 19’26”
10. flag-hu Blanca Kata Vas op 23’55”


Favorieten

Heren

Geen Mathieu van der Poel meer dit seizoen. En dat kan er zomaar voor zorgen dat de Krawatencross ook deze keer lang gesloten blijft. Ook op het snelle parcours in Maldegem (afgelopen woensdag) duurde het tot half wedstrijd vooraleer een uitgebreide kopgroep van veertien renners beetje bij beetje uit elkaar viel. Op Wout van Aert na, die was er in Maldegem niet bij, staat in Lille hetzelfde deelnemersveld aan de start.

Dan komen we toch bij de namen uit die ook de weken in de aanloop naar het WK het sterkst voor de dag komen: Eli Iserbyt en Toon Aerts. In Nommay klopte de kleine West-Vlaming nog de Kempenaar, in Hoogerheide werden de rollen omgedraaid. Dat was weliswaar een eind achter Mathieu van der Poel. En stilaan mogen we ook Wout van Aert op gelijke hoogte zetten. Dat bewees hij overigens al in Dübendorf. Bovendien rijdt Van Aert in Lille voor zijn thuispubliek en op het parcours waarop hij zijn eerste Belgische titel pakte.

Wout van Aert rijdt zaterdag in zijn geboortedorp –  foto: Cor Vos

Ook het Tormans-duo Corné van KesselQuinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Tom PidcockLars van der Haar en Laurens Sweeck komen in aanmerking voor een podiumplaats. En onze dark horse voor zaterdag is… Tom Meeusen. De renner van Group Hens-Maes Containers is aan een betere periode bezig en stond in Lille al een paar keer op het podium.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Wout van Aert
* Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock


Dames

Ceylin del Carmen Alvarado versus Annemarie Worst. Zonder Lucinda Brand worden dit de twee dames met de grootste kans op winst. Niet toevallig ook de nummers één en twee van het WK vorige zondag. Niet toevallig ook de nummers één en twee in het voorlopige klassement van de DVV Verzekeringen Trofee. Worst zat in Dübendorf bijzonder diep nadat ze dat sprintje verloor. Woensdag in Maldegem lachte ze weer, maar van binnen overheerste de ontgoocheling nog steeds.

“Nee, ik heb dit nog niet verwerkt. Hoe lang dat gaat duren? Geen idee”, vertelde ze ons. “Misschien nog wel de rest van het seizoen, maar ik wil deze winter vooral met een goed gevoel afsluiten.” Dat betekent dus met zoveel mogelijk overwinningen. Dat deed ze al in Maldegem, al was dat zonder Alvarado. Dus dat wil Worst zaterdag in Lille en zondag in Merksplas graag overdoen mét de wereldkampioene. Maar Alvarado van haar kant zal dan weer vleugels krijgen van haar regenboogtrui.

Shirin van Anrooij is aan haar laatste veldritten als junior bezig – © Cor Vos

Concurrentie moet vooral komen van Inge van der Heijden en Denise Betsema. Het WK-parcours was te zwaar voor de CCC-belofte. Maar op meer lichtlopende omlopen kan ze lang mee met de absolute toppers. En Betsema bewees woensdag in Maldegem dat ze klaar is voor haar eerste klassementscross sinds haar comeback. Tweede in Zonnebeke, derde in Maldegem. Telkens nadat ze zich vanuit de achtergrond een weg naar de kop van de kop van de koers moest knokken. Ook in Lille zal ze meestrijden voor een podiumplaats.

Onze laatste sterren geven we aan junioren wereldkampioene Shirin van Anrooij en Sanne Cant. Van Anrooij heeft nu al de aansluiting gemaakt met de top. Dat toonde ze woensdag nog een keer in Maldegem, al schakelde ze zichzelf uit door een val, samen met Yara Kastelijn. Sanne Cant meldde dinsdag ziek af voor de Parkcross. Voor haar thuispubliek zal ze er zaterdag opnieuw bij zijn. En gemotiveerd, in de hoop haar vorm van Hoogerheide terug te vinden. Cant won zes keer in Lille. Ook vorig jaar nog.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Inge van der Heijden
Denise Betsema, Shirin van Anrooij, Sanne Cant

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Lille volgens Meteovista.be: 

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
6 februari 2020 18:13
edit redactie: dank je. Is aangepast!
7 februari 2020 11:52
edit redactie: dank je. Is aangepast!

7 februari 2020 12:32
Op Eurosport in de promo aangekondigd als de cross van "Liel" (Frans uitgesproken). Home of cycling moet nog beter zijn research doen...
    8 februari 2020 12:25
    Het daarbijgaande opgeklopte enthousiasme en spannende muziek maakt dat des te pijnlijker.

    Zeg maar gewoon dof Lille. We zijn in de Kempen.
7 februari 2020 13:34
Bij de dames kan het een spannende strijd worden.
Alvarado wil winnen in haar nieuwe trui,
Worst wil revanche voor het WK,
Cant wil een verloren seizoen nog glans geven voor thuispubliek met een overwinning
en Betsema wil laten zien dat ze bij de top hoort en wil winnen.
7 februari 2020 14:32
Een structureel neergaande lijn is niet en vrijwel nooit meer om te buigen! Vraag dat maar aan Lars Boom.

Tussen 2006 en 2019 nam Sanne Cant steeds plaats op het podium van Lille. Toch hebben we in het voorbije seizoen kunnen vaststellen dat zij uit 23 wedstrijden slechts twee keer won. Dat gebeurde in de zwak bezette cros in Bredene en Sint Niklaas. Een neergaande lijn dus.

Nadat zij in de wereldbeker van Hoogerheide toch nog derde werd( na een schuiver van Alvarado) zagen sommigen daarin een goed voorteken voor het WK en toch ook een begin van een herstel. Maar Dübendorf logenstrafte dit mogelijke perspectief onmiddellijk. Sanne Cant eindigde 12e op 3'32"
Uit een veelheid van uitslagen is uitzicht op winst en zelfs het podium uiterst onwaarschijnlijk. Mocht het haar toch lukken dan is dat haar van harte gegund.
8 februari 2020 12:26
Van Aert koerst vandaag. Misschien toch even piepen hoe het staat met zijn niveau.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.