Voorbeschouwing: Dwars door het Hageland 2019
Krists Neilands - foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Dwars door het Hageland 2019

Vrijdag 21 juni vervolgt de Bingoal Cycling Cup met Dwars door het Hageland. In de vorige jaren zorgde deze Vlaamse Strade Bianche al voor spektakel met klinkende winnaars als Krists Neilands, Mathieu van der Poel en Niki Terpstra. WielerFlits blikt vooruit!

Dwars door het Hageland is de vierde manche om de Bingoal Cycling Cup, ook wel de Beker van België. Dit klassement wordt opgemaakt aan de hand van acht Belgische eendagswedstrijden die deel uitmaken van de Europe Tour. Doel van dit regelmatigheidscriterium is jonge renners de kans geven zich in de kijker te rijden en hen te laten proeven aan de competitie met de toppers van vandaag de dag. Ook wil de organisatie het circuit van de Europe Tour een boost geven.

De Bingoal Cycling Cup 2019 kende een valse start doordat de GP Jean-Pierre Monseré moest worden afgelast wegens hevige rukwinden. Koersen was onverantwoord, waardoor de wedstrijd dit jaar zonder winnaar bleef. De twee volgende koersen konden wel doorgang vinden. Bryan Coquard schreef de GP Marcel Kint op zijn naam door Nacer Bouhanni te kloppen in de sprint, waarna Thomas Boudat de sterkste was in het Circuit de Wallonie.

In het klassement om de Bingoal Cycling Cup gaat Baptiste Planckaert aan de leiding na een vierde en tweede plaats in de vorige twee wedstrijden. Thomas Boudat schoof op naar de tweede plaats na zijn zege in het Circuit de Wallonie. Niki Terpstra (derde in het Circuit de Wallonie), Oscar Riesebeek (vierde in het Circuit de Wallonie) en Bryan Coquard (winnaar van de GP Marcel Kint) vervolledigen de top-5.

Wedstrijden om de flag-be Bingoal Cycling Cup 2019
10-03: flag-be GP Jean-Pierre Monseré (afgelast)
26-05: flag-be GP Marcel Kint
30-05: flag-be Circuit de Wallonie
21-06: flag-be Dwars door het Hageland
26-06: flag-be Halle-Ingooigem
25-08: flag-be Schaal Sels
20-09: flag-be Kampioenschap van Vlaanderen
13-10: flag-be Memorial Rik Van Steenbergen


Historie

Dwars door het Hageland bestond al enkele jaren toen de wedstrijd in 2016 stevig onder handen werd genomen. Onverharde wegen en bospaden moesten een nieuw gezicht geven aan de koers, die tot dan toe al zevenmaal eerder was gehouden: vijf keer als een op zichzelf staande koers en twee keer in de vorm van een rit in de Ronde van Vlaams-Brabant. De organisatie nam Nick Nuyens in de arm om een nieuwe UCI 1.1-editie van de wedstrijd op te zetten.

Stofhappen in de Vlaamse Strade Bianche – foto: Cor Vos

Een parcours werd uitgetekend met start in Aarschot en aankomst op de Citadel van Diest. Op de route moesten liefst twintig passages van onverharde wegen en kasseistroken voor het nodige spektakel zorgen, bovenop de bijna tweeduizend hoogtemeters verspreid over twaalf hellingen. Hiermee kreeg België haar eigen Strade Bianche. De ingrediënten waren alvast dezelfde: koersen over gravel en een aankomst op haar eigen Piazza del Campo, de Citadel van Diest.

Niki Terpstra werd de eerste winnaar van Dwars door het Hageland-nieuwe stijl. De Nederlander maakte in de finale deel uit van een kopgroep van tien renners met daarbij ook Jelle Wallays en Wout van Aert. Op elf kilometer van de streep reed Wallays weg vooraan en even leek de Belg op weg naar de zege. Op de slotklim viel hij echter stil, waardoor de achtervolgers terugkeerden. In de laatste honderden meters besliste Terpstra dan de koers met een late uitval.

Omhoog rijden op de Citadel was nog niet zo eenvoudig, gaf hij toe. “Het was moeilijk op die steentjes. Je gaat daar niet zo makkelijk omhoog. Toen ik aanzette wist ik niet of ik voorsprong had. Ik reed gewoon vol door en dat was gelukkig genoeg.” Volgens Terpstra had de organisatie de juiste balans gevonden in het aantal onverharde stroken en de moeilijkheid. “Dit was een leuke koers. Het moet niet gekker dan dit. In de toekomst hoop ik hier nog vaker te komen.”

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Een jaar later werd het aantal onverharde stroken uitgebreid naar 25 en lagen alle cruciale stroken in de laatste honderd kilometer. Ditmaal zegevierde Mathieu van der Poel door op de Citadel een indrukwekkende Taco van der Hoorn en collega-veldrijder Wout van Aert te kloppen. Van der Poel keerde een jaar later terug, maar in de tweede helft van de koers kwam hij de man met de hamer tegen. Ditmaal was de zege voor Krists Neilands.

Met de editie van 2019 is Dwars door het Hageland-nieuwe stijl toe aan haar vierde uitgave. Weer gaat het parcours op de schop en wordt het aantal onverharde kilometers opgeschroefd, naar bijna veertig. Batterijfabrikant Duracell treedt toe als titelsponsor en ook wordt al vooruitgekeken naar de toekomst. Wedstrijdleider Nick Nuyens hoopt de koers in 2020 te kunnen opwaarderen naar het nieuwe circuit van de ProSeries, de categorie net onder de WorldTour en vergelijkbaar met 1.HC.

Laatste winnaars Dwars door het Hageland
2018: flag-lv Krists Neilands
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Niki Terpstra


Vorig jaar

Na de zeges van Niki Terpstra in 2016 en Mathieu van der Poel in 2017 werd vooraf voorzichtig al gedacht aan een nieuwe Nederlandse overwinning in Dwars door het Hageland. En niet onterecht met opnieuw Van der Poel en bijvoorbeeld ook de rappe Danny van Poppel en Fabio Jakobsen aan de start. Op papier konden ze echter sterke concurrentie verwachten van Elia Viviani, die op dat moment de Giro d’Italia al in de benen had, waar hij liefst viermaal raak schoot.

Timothy Dupont – foto: Cor Vos

Nadat de renners op de Grote Markt van Aarschot in gang waren geschoten, wist in de beginfase een ijzersterke kopgroep zich los te schudden. Mathieu en David van der Poel zaten mee met ploegmaat Gianni Vermeersch. Ook Tim Merlier, Elia Viviani, Danny van Poppel, Timothy Dupont, Jan-Willem van Schip, Brecht Ruyters en Julius van den Berg waren aan boord. Zij pakten meer dan een minuut op een uit elkaar geslagen peloton.

Ruim zestig kilometer voor de streep volgde een hergroepering, waarna opnieuw een groep van zestien renners zich losweekte. Mathieu van der Poel miste de slag en zou verder in het verhaal niet meer voorkomen. Ondertussen waren Krists Neilands en Sean De Bie gedemarreerd uit de kopgroep. Het kopduo pakte 45 seconden op de eerste achtervolgers en anderhalve minuut op het peloton. Twee lokale rondes voor het einde probeerde Van Poppel het gat te dichten.

Krists Neilands – foto: Cor Vos

De sprinter van LottoNL-Jumbo zwom lange tijd tussen de kopgroep en de achtervolgers in, maar kon de oversteek niet maken. Vooraan werd De Bie weggeslagen door een lekke band op twintig kilometer van de meet, waardoor Neilands overbleef aan kop. De Let viel nooit meer stil en hield stand tot aan de finish op de Citadel van Diest. In de finale leek de tweede plek weggelegd voor Van Poppel, maar pech besliste anders. Uiteindelijk kwam Elia Viviani als tweede over de streep.

Top-5 Dwars door het Hageland 2018
1. flag-lv Krists Neilands (Israel Cycling Academy) 197,8 km in 4:34:47
2. flag-it Elia Viviani (Quick-Step Floors) op 0:33
3. flag-be Gianni Vermeersch (Corendon-Circus) op 0:33
4. flag-be Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) op 0:33
5. flag-be Sean De Bie (Vérandas Willems-Crelan) op 0:33

Het podium van 2018: Elia Viviani, Krists Neilands en Gianni Vermeersch – foto: Cor Vos


Parcours

Om 12.40 uur vertrekken de renners vanaf de Grote Markt van Aarschot voor een koers over 204 kilometer door de Vlaamse streek het Hageland. Daarvandaan rijden zij over 33 kilometer naar Diest, waar ze voor de eerste keer over de oude kasseiweg naar de Citadel – ook wel de Allerheiligenberg – klimmen, waar bovenaan de aankomst ligt. Het is tevens de eerste van zeventien zogenoemde ‘offroad zones’ die het peloton voorgeschoteld krijgt: goed voor een totaal van bijna veertig kilometer!

Daarna rijden de renners tweemaal een grote omloop van 63,5 kilometer, kriskras door de streek met eerst de beklimming van de Schoonhovendreef in Aarschot. Vervolgens volgen enkele hindernissen kort achter elkaar, met de onverharde stroken van de Grootbroekstraat en de Wilgenputstraat en de beklimming van de Hamerstraat bij Langdorp.

Het rondje gaat verder met de onverharde stroken van de Demervallei van Aarschot en de Demerdijk van Zichem, de beklimming van het Grasbos in Molenstede en opnieuw de kasseiklim naar de Citadel van Diest. Na de derde passage van de Citadel heeft het peloton al 161 kilometer in de benen en volgen nog eens twee kleine omlopen van 21 kilometer.

Vanuit Diest rijden de renners ditmaal naar de oplopende onverharde strook van het Prinsenbos in Scherpenheuvel, om daarna via de Demerdijk van Zichem en opnieuw de beklimming van het Grasbos weer terug te keren naar de Citadel. Na 169,8 kilometer ligt de Gouden Kilometer, waar punten zijn te sprokkelen voor het klassement van de Bingoal Cycling Cup. Na de vijfde beklimming van de Citadel, omstreeks 17.30 uur, is de wedstrijd voltrokken en weten we wie in de voetsporen treedt van Krists Neilands, Mathieu van der Poel en Niki Terpstra.

Start: 12.40 uur (officieuze start)
Finish: tussen 17.27 en 17.55 uur

Offroad zones

na 33,3 km – Citadel (1,0 km)
na 65,4 km – Grootbroekstraat (3,2 km)
na 69,0 km – Wilgenputstraat (0,8 km)
na 74,9 km – Demervallei Aarschot (3,3 km)
na 88,5 km – Demerdijk Zichem (4,0 km)
na 97,0 km – Citadel (1,0 km)
na 129,1 km – Grootbroekstraat (3,2 km)
na 132,7 km – Wilgenputstraat (0,8 km)
na 138,6 km – Demervallei Aarschot (3,3 km)
na 151,2 km – Demerdijk Zichem (4,0 km)
na 160,7 km – Citadel (1,0 km)
na 165,4 km – Prinsenbos (1,8 km)
na 173,4 km – Demerdijk Zichem (4,0 km)
na 181,9 km – Citadel (1,0 km)
na 186,5 km – Prinsenbos (1,8 km)
na 192,6 km – Demerdijk Zichem (4,0 km)
na 203,1 km – Citadel (1,0 km)

Totaal: 39,2 km


Favorieten

Door de concurrentie van de Ronde van Zwitserland en de Nederlandse ZLM Tour, waar veel teams de Tour de France vast voorbereiden, is het voor Dwars door het Hageland knokken om toch een mooi deelnemersveld samen te stellen. Met Jasper Philipsens UAE Emirates heeft de koers één WorldTour-ploeg aan het vertrek en elf ploegen uit het ProContinentale circuit. Acht ploegen van continentaal niveau maken het veld compleet.

Krists Neilands – foto: Cor Vos

Met Krists Neilands heeft Israel Cycling Academy de regerende winnaar in huis. De nationale kampioen van Letland won vorig jaar door aan te vallen en lijkt zich thuis te voelen op dit terrein. Afgelopen week maakte hij nog een ijzersterke indruk in de Tour de Hongrie, waarin hij twee etappes won en het eindklassement op zijn naam schreef. Met zulke cijfers mag Neilands gerust bij de grote favorieten worden gerekend vrijdag.

Voor Jasper Philipsen is de omgeving van het Hageland trainingsgebied en daarom staat hij met zijn ploeg UAE Emirates aan het vertrek van Dwars door het Hageland. De Belg vindt in deze wedstrijd het type koers waar hij erg naar uitkijkt. Het niveau ligt lager en dus kan hij perfect meestrijden voor de overwinning. Met de vorm van Philipsen zit het in elk geval wel snor na een goed optreden in de Baloise Belgium Tour, waarin hij zesde eindigde.

Voor koersleider Nick Nuyens rijdt de topfavoriet voor Dwars door het Hageland bij Total-Direct Energie en luistert hij naar de naam Niki Terpstra. Geen gekke gedachte, want de Nederlander won in 2016 de koers al eens. En als iemand weet hoe je een koers over kasseien en onverharde wegen naar je hand moet zetten, is het deze oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wel. Terpstra was dit seizoen al derde in het Circuit de Wallonie, hoever reikt hij ditmaal?

Niki Terpstra – foto: Cor Vos

Na twee wedstrijden gaat Baptiste Planckaert aan kop in het tussenklassement om de Bingoal Cycling Cup. De rouleur van Wallonie-Bruxelles steekt in bloedvorm met recente winst in Rund um Köln en de zesde plek in het algemeen klassement van de Ronde van Luxemburg. Wel moest hij ziek opgeven in de Baloise Belgium Tour, dus het is nog koffiedik kijken hoe hij daarvan is hersteld.

Bij Roompot-Charles heeft Jan-Willem van Schip een doel gemaakt van Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde twee dagen later. Dat de wereldkampioen Puntenkoers (op de baan) in vorm is, liet hij wel zien tijdens de Baloise Belgium Tour waarin hij op knappe wijze de openingsrit op zijn naam zette. Hij maakte daarin deel uit van de vroege vlucht, schudde zijn vijf medevluchters af en bleef tot slot het peloton voor. Als één renner nooit stilvalt, is het Schippie wel!

Androni Giocattoli-Sidermec is de enige ploeg van Italiaanse komaf aan het vertrek, maar met Andrea Vendrame heeft het team wel een serieuze kanshebber in huis. De Italiaan won eerder al de Franse boerenlandweggetjeskoers Tro-Bro Léon door de snelste te zijn in een kopgroep van tien renners. Ook onder meer in de GP Industria, het Circuit de la Sarthe en de Tour du Finistère presteerde hij prima. En onlangs was hij nog vijfde in de GP Kanton Aargau.

Jan-Willem van Schip – foto: Cor Vos

Bij BEAT Cycling Club wil met name Martijn Budding zich mengen in de finale. Sterker, zonder pech denkt hij dat hij kan meedoen om de winst vertelde hij aan WielerFlits. De Nederlander, die de afgelopen twee seizoenen actief was voor Roompot-Nederlandse Loterij, toonde al goede vorm met een zevende plaats in het Circuit de Wallonie en een zesde in de Ronde van Limburg. En in de Franse rittenkoers Tour de la Mirabelle pikte hij bovendien een etappezege mee.

Met elf overwinningen slaat Cofidis zich knap door het seizoen. Deze week nog bezorgde Jesús Herrada zijn werkgever een geweldig succes door de kersverse Mont Ventoux Dénivelé Challenge te winnen. Herrada is er in het Hageland niet bij, maar met Christophe Laporte heeft de ploeg nog een veelwinnaar in huis. De Fransman won al vijfmaal, waaronder de lastige proloog in de Ronde van Luxemburg. Weliswaar werd hij ziek, maar in de Baloise Belgium Tour stond hij er weer.

Crossers zullen zich op dit parcours als vissen in het water voelen met de grindstroken als vijver. Daarom mag Quinten Hermans zeker niet ontbreken in dit lijstje favorieten. Voor de Belg van Telenet-Fidea kende het wegseizoen een kickstart met drie ritzeges en eindwinst in de Flèche du Sud. Weliswaar is Dwars door het Hageland nog eens vijftig kilometer langer dan de ritten in de Luxemburgse koers, maar in 2018 toonde hij al ook zulk werk aan te kunnen. Toon Aerts moet dit ook kunnen.

Baptiste Planckaert – foto: Cor Vos

Twee jaar geleden wist Corendon-Circus de wedstrijd nog te winnen met Mathieu van der Poel. Vorige editie kwam hij echter de man met de hamer tegen en daardoor kon hij niet meestrijden om de winst. In de finale nam ploegmaat Gianni Vermeersch de honneurs echter meer dan waar door naar de derde plek te koersen. Van der Poel is ditmaal niet van de partij na zijn indrukwekkende voorjaar. Biedt dat nieuwe kansen voor Vermeersch?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Krists Neilands
*** Jasper Philipsen, Niki Terpstra
** Baptiste Planckaert, Jan-Willem van Schip, Andrea Vendrame
* Martijn Budding, Quinten Hermans, Christophe Laporte, Gianni Vermeersch

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Plaatselijk bewolkt aan 21°C is de weersvoorspelling voor vrijdag, waarmee de renners een aangename koersdag tegemoet gaan. De wind waait zwak tot matig vanuit het westen aan windkracht 2-3. De wedstrijd is vanaf 15.35 uur rechtstreeks te volgen bij Sporza op één.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2019 17:11
Vendrame rijdt al in Slovenië...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.