Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2025 – Neemt Wout van Aert sportieve revanche?
Doet Wout van Aert woensdag vertrouwen op richting de Ronde? - foto: Cor Vos
woensdag 2 april 2025 om 12:12

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2025 – Neemt Wout van Aert sportieve revanche?

Voor wielerliefhebbers is het aftellen naar de Ronde van Vlaanderen nu echt begonnen. In de woensdag voor de Vlaamse Hoogmis staat er echter nog een laatste ’testwedstrijd’ op het programma, al is Dwars door Vlaanderen natuurlijk veel meer dan een generale repetitie voor de Ronde. Wie komt er in deze kasseiklassieker als winnaar uit de strijd? WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

Wat we vooral zullen onthouden van de 78ste editie van Dwars door Vlaanderen? De massale hogesnelheidsval in de gevreesde afdaling richting de Kanarieberg. Op deze asfaltweg sneuvelden heel wat voorjaarsdromen- en ambities. Wout van Aert, Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Biniam Girmay: ze waren allemaal betrokken bij de crash. De gevolgen waren niet te overzien.

Een zwaar gehavende Van Aert werd met legio botbreuken en in tranen afgevoerd naar het ziekenhuis – net als Stuyven en Girmay. Voor de kopman van Visma | Lease a Bike – die in Dwars door Vlaanderen de puntjes op de i wilde zetten richting zijn twee hoofddoelen van het voorjaar – betekende dit een nieuwe tegenslag in een voor hem zo belangrijke periode. Waar hij eigenlijk een gooide wilde doen naar winst in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, stond Van Aert nu voor een lange revalidatie.

Wout van Aert, vlak voor zijn zware val – foto: Cor Vos

De koers wacht echter op niemand, ook niet in Dwars door Vlaanderen. Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Stefan Küng, Alberto Bettiol, Michael Valgren en Joshua Tarling trokken door en sloten veertig kilometer voor de meet aan bij het restant van de kopgroep. Dat gebeurde op de laatste serieuze klim van de dag, de Ladeuze.

Twaalf koplopers begonnen uiteindelijk aan de laatste lokale ronde rond Waregem: Benoot, Jorgenson, Küng, Bettiol, Valgren, Tarling, Pascal Eenkhoorn, Dries De Bondt, Dries De Pooter, Casper PedersenJonas Abrahamsen en Thomas Gachignard. Het achtervolgende peloton volgde toen al op anderhalve minuut en was kansloos voor de overwinning.

Het geplaagde Visma | Lease a Bike had als enige ploeg een overtal in de kopgroep en wist dit ook perfect uit te spelen in de finale. Na enkele versnellingen van Tiesj Benoot was het zijn ploeggenoot Matteo Jorgenson die op zeven kilometer van de streep de beslissende aanval op poten wist te zetten.

De Amerikaan koos het juiste moment, terwijl de rest naar elkaar bleef kijken. De winnaar van Parijs-Nice viel niet meer stil en won zo een incidentrijke editie van Dwars door Vlaanderen. Voor zijn ploeg Visma | Lease a Bike werd het zo echt een dag van uitersten.

EENDAG

Parcours

Zoek komende woensdag niet langer naar de Kanarieberg in het parcours van Dwars door Vlaanderen. De organisatie vindt de afdaling richting de klim te gevaarlijk om deze weer op te nemen in de route. De verandering wordt doorgevoerd naar aanleiding van de zware val van Wout van Aert in de editie van 2024, waarbij de Belg zijn sleutelbeen, borstbeen en zeven ribben brak.

De aanloop naar de Kanarieberg levert steevast zeer veel nervositeit op, zoals vorig jaar merkbaar was. Grote namen als Wout van AertJasper Stuyven en Biniam Girmay schoven over het asfalt na een grote valpartij. Allen liepen zware verwondingen op en stonden een tijdlang aan de kant.

“Na de val van vorig jaar hebben we een evaluatie gemaakt met Flanders Classics”, tekent Het Nieuwsblad de woorden van voorzitter Pavel Desmet op. “Het wielrennen verandert. Voorbereidingskoersen bestaan niet meer. In alle wedstrijden wordt tegenwoordig met het mes tussen de tanden gekoerst. Daarom hebben we beslist om het parcours te wijzigen om de veiligheid nog te verbeteren.”

Ook de kasseien van de Varent moeten er dit jaar aan geloven. “Die hadden geen meerwaarde”, is koersdirecteur Guy Delesie van mening. De Kortekeer wordt dan weer vervangen door Berg Ten Houte, die al onderdeel van het parcours was, en zo dus twee keer bedwongen zal moeten worden. Ook de Ladeuze-beklimming verdwijnt. Dat gat zal opgevuld worden door de Eikenberg.

Dwars door Vlaanderen voert dit jaar over een afstand van 184,2 kilometer over tien hellingen en nog eens zeven kasseistroken. De renners vertrekken ook dit jaar weer vanuit Roeselare. In de eerste zeventig kilometer zal er waarschijnlijk nog niet veel gebeuren – de vlakke wegen in acht genomen – maar als het peloton een eerste keer door finishplaats Waregem trekt en vervolgens Oudenaarde bereikt, begint de kassei- en klimpret.

Ten zuiden van Oudenaarde koersen de renners zo’n tachtig kilometer door de Vlaamse Ardennen en dan weten de diehard wielerliefhebbers wel wat er op het menu staat. De eerste helling van de dag is de Volkegemberg, kort gevolgd door de Holleweg, de eerste kasseistrook van de dag. Wanneer het peloton Markedaal binnenrijdt, zal de wedstrijd pas echt losbarsten, met dank aan de dubbele passages over Berg Ten Houte, Knokteberg-Trieu, de Hotond én de kasseien van de Mariaborrestraat.

Vlak voor de laatste doorkomst in Oudenaarde volgt nog de Eikenberg. Dit is zeker niet de laatste helling, want op weg naar Waregem – op de lokale ronde rondom de finishplaats – moeten de coureurs nog tweemaal over de Nokereberg (van twee kanten), over de wegen die we zo goed kennen uit Nokere Koerse, met ook de kasseien van de DoornHuisepontweg en (tot twee keer toe) Herlegemstraat. De laatste kilometers gaan in licht dalende lijn richting de gekende finish in Waregem.

Alle hindernissen in Dwars door Vlaanderen 2025

Hellingen
1. Volkegemberg (1100 meter à 4,8%, maximaal 10%) – nog 115,2 km
2. Berg Ten Houte (1100 meter à 6%, maximaal 21%) – nog 105,2 km
3. Knokteberg-Trieu (1100 meter à 7%, maximaal 11,8%) – nog 91,1 km
4. Hotond (1200 meter à 3,1% maximaal 5%) – nog 87,4 km
5. Berg Ten Houte (1100 meter à 6%, maximaal 21%) – nog 69,1 km
6. Knokteberg-Trieu (1100 meter à 7%, maximaal 11,8%) – nog 55 km
7. Hotond (1200 meter à 3,1% maximaal 5%) – nog 51,3 km
8. Eikenberg (1200 meter à 5,2%, maximaal 10%) – nog 39,4 km
9. Nokereberg – (400 meter à 5,3%, maximaal 6,2%) – nog 22,1 km
10. Nokereberg – (1100 meter à 3,5%, maximaal 5,9%) – nog 9,6 km

Kasseistroken
1. Holleweg – 600 meter – nog 115,4 km
2. Mariaborrestraat – 2400 meter – nog 80,9 km
3. Mariaborrestraat – 2400 meter – nog 44,8 km
4. Doorn – 900 meter – nog 29,7 km
5. Huisepontweg – 1600 meter – nog 27,2 km
6. Herlegemstraat – 800 meter – nog 19,4 km
7. Herlegemstraat – 800 meter – nog 6,7 km

Woensdag 2 april, Dwars door Vlaanderen: Roeselare – Waregem (184,1 km)
Start: 12.25 uur
Finish: rond 16.35 uur


Favorieten

  • Het complete deelnemersveld voor Dwars door Vlaanderen is nog niet bekend. Daarom is het favorietendeel niet volledig ingevuld. Als er op tijd een startlijst bekend wordt, zullen wij op een later moment dit deel van de voorbeschouwing aanvullen en wijzigen.

Sommige renners zullen Dwars door Vlaanderen wellicht vooral beschouwen als een laatste test cast, noem het voorbereidingskoers, op de Ronde van Vlaanderen, maar daar doen we deze mooie wedstrijd eigenlijk mee te kort. De 184,1 kilometer lange eendagskoers door de Vlaamse Ardennen kan immers ook bogen op een rijke geschiedenis, memorabele edities en smakelijke verhalen/anekdotes.

En wie een blik werpt op de erelijst, weet dat het winnen van Dwars door Vlaanderen zeker niet aan iedereen gegeven is. Raymond Impanis, Walter Godefroot, Jan Raas, Eric Vandenaerden, Johan Museeuw, Andrei Tchmil, Tom Boonen, Niki Terpstra en Mathieu van der Poel… Deze renners stonden ooit eens (of zelfs meerdere keren) op het hoogste schavotje van Dwars door Vlaanderen. Om maar te zeggen: het is een koers die niet misstaat op een ieders palmares.

Is dit de reden waarom de organisatie dit jaar kan rekenen op een indrukwekkend sterk deelnemersveld? De twee grootste favorieten voor de komende Ronde van Vlaanderen – Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel – zullen woensdag niet aan de start verschijnen, maar Wout van Aert geeft wel acte de présence. De renner van Visma | Lease a Bike heeft nog wel een appeltje te schillen met Dwars door Vlaanderen. Twaalf maanden geleden, in de editie van 2024, zag hij in deze wedstrijd zijn voorjaarsdromen op dramatische wijze in rook opgaan.

Neemt Wout van Aert sportieve revanche na zijn tegenvallende E3 Saxo Classic? – foto: Cor Vos

Zijn zware valpartij in de afdaling naar de Kanarieberg staat nog altijd in ons geheugen gegrift. Wielerminnend Vlaanderen hield er een trauma aan over, maar dit is voor de Belg geen reden om de wedstrijd vanaf nu te mijden. Sterker, het zal Van Aert ongetwijfeld alleen maar extra motiveren om sportieve revanche te nemen. We zijn benieuwd of hij het verschil kan maken in de heuvelzone. Dat is in Dwars door Vlaanderen zeker mogelijk, maar toch altijd een tikkeltje moeilijker dan in een E3 Saxo Classic en zeker de Ronde van Vlaanderen.

Op hellingen als Berg Ten Houte en de Knokteberg kunnen de kasseispecialisten zeker het kaf van het koren scheiden, maar dan ben je er nog niet. In de laatste pakweg veertig kilometer worden er nog wel enkele klimmetjes en kasseistroken aangedaan, maar dit zijn zeker niet de zwaarste obstakels in de Vlaamse Ardennen. Dit geeft ploegen met een sprinter wellicht de kans om de boel nog te (re)organiseren, al moeten we voor de laatste groepsspurt wel terug naar de editie van 2016 (winst voor Jens Debusschere), inmiddels toch alweer negen jaar geleden.

Volgt Matteo Jorgenson zichzelf op als winnaar? – foto: Cor Vos

Van Aert heeft echter de luxe dat hij aan het einde van een wedstrijd ook kan terugvallen op een normaal vlijmscherpe sprint. Visma | Lease a Bike leek met Olav Kooij nog een sterke sprintkaart in handen te hebben, maar de Nederlander kwam zondag hard ten val in Gent-Wevelgem en greep meteen naar zijn sleutelbeen. In het ziekenhuis bleek de vrees voor een breuk gegrond: Kooij moet dan ook noodgedwongen een streep zetten door zijn deelname aan Dwars door Vlaanderen. Dit is niet alleen voor de Nederlander, maar ook voor zijn ploeg een hard gelag.

Het wegvallen van Kooij is voor Visma | Lease a Bike een extra reden om de koers hard te maken, en zeker niet af te wachten op een eventuele sprint. Met de eerder genoemde Van Aert, titelverdediger Matteo Jorgenson, Dylan van Baarle (winnaar in 2021) en Tiesj Benoot (tweede in 2022) treedt de formatie aan op volle oorlogssterkte en beschikt het over de renners om de koers in vuur en vlam te zetten.

De onvermoeibare Mads Pedersen staat ook woensdag aan de start – foto: Cor Vos

We durven wel te stellen dat Visma | Lease a Bike op papier een van de sterkste selecties zal afvaardigen richting Roeselare, maar om een uitspraak van Johan Cruijff te citeren: “Ik heb een zak geld nog nooit een goal zien maken.” Je kunt als ploeg nog zo’n sterke kern samenstellen, het moet nog altijd gebeuren op die ene dag. De formatie zal eerst nog moeten afrekenen met de concurrentie en dat is zeker geen eenvoudige opgave. Neem nu Lidl-Trek: de Amerikaanse equipe komt ook met een sterke ploeg op de proppen, met meerdere kanshebbers op de zege.

De meeste ogen zijn gericht op Mads Pedersen. De oud-wereldkampioen heeft geen al te beste herinneringen aan Dwars door Vlaanderen, want vorig jaar was ook hij betrokken bij de zware valpartij met onder meer Wout van Aert. De oersterke Deen is dan ook gebrand op sportief eerherstel en blaakt na zijn tweede plek in de E3 Saxo Classic en indrukwekkende solozege in Gent-Wevelgem van het zelfvertrouwen.

Met Jasper Stuyven en Toms Skujiņš beschikt de ploeg over de manschappen om wedstrijd te animeren in de heuvelzone. En mocht het op een sprint aankomen en Jonathan Milan zit er nog bij, maakt de ploeg ook een zeer goede kans.

Komt Jasper Philipsen in de positie om te sprinten voor de zege? – foto: Cor Vos

Milan is niet de enige sterke sprinter die zijn zinnen heeft gezet op de overwinning. Alpecin-Deceuninck zet misschien wel vol in op een spurt, aangezien de ploeg niet kan rekenen op de klasse van tweevoudig winnaar Mathieu van der Poel en met Jasper Philipsen en Kaden Groves twee sprinters van formaat opstelt. Philipsen kende na zijn valpartij in Nokere Koerse een mindere periode, maar was wel dik in orde in Gent-Wevelgem. Groves moest met knieklachten opgeven in de Ronde van Catalonië. Is hij tegen woensdag verlost van zijn fysieke malheur?

Wie ook op een zeer vervelend moment kreeg af te rekenen met fysieke tegenslag was Paul Magnier, maar het Franse sprintgoudhaantje van Soudal Quick-Step keerde in Gent-Wevelgem terug in koers. De neoprof krijgt in Dwars door Vlaanderen een mooi parcours voorgeschoteld waar hij zeker zijn streng kan trekken. Met zijn ploeggenoot Tim Merlier – ondanks een gehavende knie tweede in Gent-Wevelgem – vormt hij een zeer gevaarlijke sprinttandem. Bij Intermarché-Wanty hebben ze dan weer hun hoop gevestigd op Biniam Girmay.

Andere rappe mannen waar we zeker rekening mee houden, zijn Juan Sebastián Molano (UAE Emirates XRG), Alexander Kristoff en Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Søren Wærenskjold (Uno-X Mobility), Madis Mihkels, Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Jordi Meeus (Red Bull-BORA-hansgrohe), Bryan Coquard (Cofidis) en Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels).

Tim Wellens mag – bij afwezigheid van Pogacar – zijn eigen kans gaan – foto: Cor Vos

De genoemde coureurs hebben baat bij een wat meer gesloten koersverloop, in de hoop zo de heuvelzone te overleven voor een eventuele clash der rappe mannen. Er zijn echter genoeg coureurs die hier een stokje voor willen steken en het over een aanvallende boeg zullen gooien. UAE Emirates XRG rekent niet alleen op de snelle Molano, maar heeft met Tim Wellens, Jhonatan Narváez en Nils Politt vooral veel aanvallers aan boord, die zich naar hartenlust kunnen uitleven op de Vlaamse hellingen en kasseistroken.

Een renner die we ook zeker nog willen benoemen, is Magnus Sheffield. De veelzijdige Amerikaan beleefde drie jaar geleden zijn doorbraak op het hoogste niveau met winst in de Brabantse Pijl, maar het was vervolgens lang wachten op de bevestiging. Dit jaar lijkt de 22-jarige Sheffield dan eindelijk de stap te hebben gezet naar de absolute top. Wat hij de voorbije weken liet zien in de Settmana Internazionale Coppi e Bartali en vooral Parijs-Nice, belooft veel goeds voor de komende weken. Te beginnen komende woensdag in Dwars door Vlaanderen.

Magnus Sheffield is in bloedvorm – foto: Cor Vos

Andere renners die een rol zouden kunnen spelen, zijn Jenno Berckmoes, Alec Segaert, Arjen Livyns, Brent Van Moer (beiden Lotto), Joshua Tarling (INEOS Grenadiers), Stefan Küng, Lewis Askey (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol, Mike Teunissen (beiden XSD Astana), Neilson Powless (EF Education-EasyPost) Iván García Cortina (Movistar), Fabio Christen (Q36.5 Pro Cycling) en Dries De Bondt (Decathlon AG2R).

Tot slot noteren we de volgende namen: Laurence Pithie, Mick van Dijke (Red Bull-BORA-hansgrohe), Joseph Blackmore (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), John Degenkolb, Nils Eekhoff (Picnic PostNL), Rick Pluimers (Tudor) en – last but not leastTibor Del Grosso. De renner van Alpecin-Deceuninck maakte een zeer sterke beurt in de Ronde van Catalonië, maar een keelinfectie noopte hem wel tot opgeven. Staat Del Grosso woensdag gezond en wel aan de start?

We zijn zeer benieuwd naar de prestatie van Tibor Del Grosso – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Wout van Aert, Matteo Jorgenson
** Jasper Philipsen, Jonathan Milan, Jhonatan Narváez
* Jasper Stuyven, Paul Magnier, Magnus Sheffield, Tibor Del Grosso

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Over ideale koersomstandigheden gesproken: het wordt woensdag een zonovergoten lentedag. De temperatuur stijgt in de middaguren naar een graad of zeventien en het blijft droog in Waregem en omstreken, zo meldt Weeronline. Er wordt zelfs geen spatje regen voorspeld. Er waait een matige tot zwakke wind uit het oosten.

De 79ste editie van Dwars door Vlaanderen is live te volgen in de Belgische en Nederlandse huiskamers. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.