Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2015
foto: Sirotti
woensdag 25 maart 2015 om 09:00

Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2015

Vrijdag gaat de Vlaamse wielerweek verder met de E3 Harelbeke. Deze wedstrijd wordt door het lastige parcours in de Vlaamse Ardennen ook wel de kleine Ronde van Vlaanderen genoemd. Vorig jaar won Peter Sagan. Wie kan de Slowaak dit jaar opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.


Historie
De E3 Prijs is inmiddels toe aan de 58ste editie. In 1958 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd met Armand De Smet als eerste winnaar. Het was de eerste van vele Belgische zeges. Maar liefst 37 keer was een zuiderbuur de beste in het West-Vlaamse Harelbeke. Tom Boonen is recordhouder met vijf overwinningen, gevolgd door de vier keer winst van Rik Van Looy. Negentien maal was een niet-Belg de winnaar, waarvan vijf keer een Nederlander. Jan Raas won drie keer, Bert Oosterbosch en Steven de Jongh mochten eenmaal zegevieren.

In 2014 was Sagan de beste. Hij reed op ruim twintig kilometer van het einde weg samen met Niki Terpstra, Geraint Thomas en Stijn Vandenbergh. Terpstra en Vandenbergh (beiden Omega Pharma-Quick Step) probeerden nog weg te rijden, maar slaagden hier niet in. In de sprint was Sagan vervolgens simpel de snelste.

PIC450608956

Laatste winnaars:
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011: flag-ch Fabian Cancellara
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2014: flag-sk Peter Sagan

Parcours
Het parcours van dit jaar is nagenoeg hetzelfde als dat van de vorige editie. Dezelfde hellingen (in totaal 17) moeten beklommen worden. De totale afstand van de koers is 215,3 kilometer.

Foto: E3 Harelbeke

In het begin van de wedstrijd liggen de Kattenberg en de Leberg, net als de kasseistroken van de Haaghoek en de Paddestraat. Deze liggen echter te ver van de aankomst om een rol van betekenis te spelen.

Traditioneel valt er in de E3 Harelbeke een beslissing op de Oude Kwaremont. Na deze bekende kasseihelling (2,2 kilometer aan gemiddeld 4,2 procent) moeten nog 35 kilometer gereden worden en normaal gesproken tonen de besten zich in deze fase van de wedstrijd vooraan. Daarna volgen nog twee hellingen: de Karnemelkstraat en de Tiegemberg. De laatste vijftien kilometer naar de meet zijn vlak.

E3 parcours

Helling E3 Harelbeke 2015:
Kattenberg – na 32 km
Leberg – na 42 km
La Houpe – na 100 km
Berg Stene – na 109 km
Boigneberg – na 114 km
Eikenberg – na 118 km
Stationberg – na 123 km
Taaienberg – na 128 km
Knokteberg – na 143 km
Hotondberg – na 148 km
Rotelenberg – na 155 km
Kortekeer – na 157 km
Kapelberg – na 169 km
Paterberg – na 173 km
Oude Kwaremont – na 177 km
Karnemelkstraat – na 184 km
Tiegemberg – na 196 km

Kasseistroken E3 Harelbeke 2015
Holleweg – na 34 km
Haaghoek – na 40 km
Paddestraat – na 50 km
Varent – na 111 km
Varentstraat – na 191 km

Favorieten
De ploeg die (ondanks de afwezigheid van de geblesseerde Tom Boonen) één van de sterkste blokken zal opstellen in Harelbeke is Etixx-Quick-Step. Met Niki Terpstra heeft de ploeg een Nederlandse kopman en ook Zdenek Stybar moet in staat zijn om de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Verder was Stijn Vandenbergh de laatste jaren ook steeds op afspraak in het Vlaamse voorjaar.

Foto: Sirotti

Veel concurrentie zal de Belgische formatie ondervinden van Sky, dat ook met een sterk achttal afzakt naar Vlaanderen. Ian Stannard heeft in de Omloop Het Nieuwsblad al laten zien hoe goed hij is en ook Geraint Thomas (winnaar Ronde van de Algarve) etaleerde zijn vorm al dit jaar. Een andere vraag is hoe Bradley Wiggins zich ontwikkelt dit seizoen in zijn missie richting Parijs-Roubaix.

Zowel Fabian Cancellara als Sep Vanmarcke hebben niet zo’n sterke ploeg als Etixx-Quick-Step en Sky, maar zijn beiden renners om rekening mee te houden. Cancellara (Trek Factory Racing) won al een rit in Oman en was heer en meester in de tijdrit van Tirreno-Adriatico. Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) was in de Omloop misschien wel de beste renner totdat een lekke band hem uitschakelde. Blijft hij ditmaal zonder pech?

Foto: Sirotti

Bij Tinkoff-Saxo zijn het door de schorsing van manager Bjarne Riis roerige weken. Titelverdediger Peter Sagan kan hier sportief van zich doen spreken. Bij zijn ploeg rijden bovendien Matti Breschel en Matteo Tossato.

In de E3 Harelbeke kan je de favorieten nooit op één hand tellen. Blijft er in Harelbeke een grotere groep bij elkaar, dan zijn waarschijnlijk John Degenkolb (Giant-Alpecin) en Alexander Kristoff (Katusha) de favorieten voor de dagzege. De nummer één en twee van Milaan-San Remo hebben al eerder bewezen dat ze goed uit de voeten kunnen over kasseien.

Foto: Sirotti

Er staan daarnaast nog tal van klassiekerspecialisten op de deelnemerslijst. Lars Boom rijdt zijn eerste Vlaamse wedstrijd in dienst van Astana, met Laurens De Vreese en Borut Bozic als voornaamste ploeggenoten. Bij BMC is Greg Van Avermaet de kopman. Ook zijn helpers bij de Amerikaanse ploeg zijn niet mis: onder meer Daniel Oss, Silvan Dillier en Marcus Burghardt staan aan het vertrek.

Bij Lotto Soudal rekent met dit voorjaar op Jürgen Roelandts. Door ziekte moest hij de Omloop het Volk missen, maar de komende weken kan hij zich sportief revancheren. Cannondale-Garmin start met de Nederlander Sebastian Langeveld als kopman en bij Lampre-Merida is Filippo Pozzato de aangewezen pion.

Foto: Sirotti

Bij Orica-GreenEDGE is Jens Keukeleire misschien wel de belangrijkste renner, maar ook routinier Mathew Hayman kan wellicht nog een rol van betekenis spelen. Bij IAM Cycling kunnen ze op twee paarden wedden met Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler. Bij het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka hebben ze veel snelle mannen met Theo Bos, Gerald Ciolek, Matthew Goss en Tyler Farrar. Maar in het klassieker werk is Edvald Boasson Hagen de grootste specialist.

Er staan in Harelbeke vrijdag twee Nederlandse ploegen aan het vertrek. LottoNL-Jumbo gaat voor Vanmarcke en heeft met Maarten Wynants en Maarten Tjallingii nog twee keienvreters in de gelederen. Roompot Oranje Peloton komt met een aanvallend ingestelde ploeg aan de start. Johnny Hoogerland heeft de meeste ervaring, maar ook Brian van Goethem kan goed uit de voeten over de kasseien. Kunnen de Nederlanders een rol van betekenis spelen?

PIC520074692

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke
** Zdenek Stybar, Peter Sagan, Ian Stannard
* Alexander Kristoff, Lars Boom, Greg Van Avermaet, John Degenkolb

Het weer
De weersvoorspelling voor komende woensdag is niet ongunstig. Het lijkt droog te blijven, al is er af en toe een kans op het bui. De wind zal met windkracht drie uit het westen blazen, wat ervoor zorgt dat de renners het laatste deel met tegenwind moeten fietsen. Dit is niet in het voordeel van eventuele aanvallers.

TV
Sporza zal vrijdag vanaf kwart over twee verslag doen van de E3 Harelbeke met zowel een voor- als nabeschouwing en een live wedstrijdverslag. Ook Eurosport 2 doet rechtstreeks verslag van de wedstrijd, vanaf drie uur.

Links
Website organisatie
Deelnemerslijst

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2015 09:08
Wat hoeft Geraint Thomas nog te doen dit seizoen om hier is een ster te krijgen??
25 maart 2015 09:18
Meestal een van de leukste koersen van het jaar. De toppers willen hier nog wel eens eerder dan in de monumenten een pijl verschieten. Hoofdmaaltijd van deze week wat mij betreft.
25 maart 2015 09:18
Deelnemerslijst verwijst naar Dwars door Vlaanderen
25 maart 2015 09:18
Beetje een blunder weer zeg, om Thomas geen sterren te geven. Als je Langeveld nog een ster geeft dan is het chauvinisme helemaal compleet.

Ik vind overigens ook dat Roelandts op basis van recente vertoningen trouwens meer een ster verdient dan Boom (hoewel ik veel liever Boom zie winnen natuurlijk). Hagen lijkt ook in orde te zijn, en deze afstand lijkt me voor hem erg goed te doen.

Ik ben zelf, alweer, erg benieuwd naar Pozzato. Wordt langzamaan toch tijd te bevestigen dat ie echt terug is op niveau.
25 maart 2015 09:24
Quote:
vlek - 25 maart 2015 om 09:18
Hoofdmaaltijd van deze week wat mij betreft.

+1, helaas voor mij in de vorm van een opgewarmd bord uit de magnetron :(
25 maart 2015 09:40
@ redactie
Is het niet beter om te wachten tot Dwars door Vlaanderen is verreden, voor zo'n voorbeschouwing wordt geplaatst? Bovendien vraag ik me af wat het weer van woensdag er toe doet.
25 maart 2015 09:48
****Vanmacrke
*** Sagan,Van Avermaet,Stannard
** Cancellara,Terpstra,Stybar,Degenkolb
* Boom,Kristoff,Thomas,Langeveld,Roelandts
25 maart 2015 09:54
Wel enigszins (of chauvinistisch?) verrassend om Terpstra hier de meeste sterren te geven. Die zal dan wel solo moeten aankomen, want het merendeel van de andere favorieten legt hem erop in de sprint. Verder wat mij betreft de mooiste van de Vlaamse semi-klassiekers, ik ben benieuwd.
De echte startlijst:
http://www.e3harelbeke.be/files/uploads/2015/Race%20Start%20List%2020%20maart%202015.pdf
25 maart 2015 10:00
Matti Breschel mag me verrassen
25 maart 2015 10:01
Zeker de mooiste van de Vlaamse semi-klassiekers. In praktijk soms zelfs de mooiste van alle Vlaamse koersen: de Ronde kan de hoge verwachtingen niet altijd waarmaken.

Het blijft me een doorn in het oog dat deze 'hoofdmaaltijd', zoals vlek terecht zegt, rond 'koffietijd' geserveerd wordt. Zo'n koers verdient beter dan een doordeweekse dag.
25 maart 2015 10:08
Ik vind het verschil in de kwaliteit van voorbeschouwingen toenemen op Wielerflits. Daar waar de ene redacteur de oorsprong van de koers beschrijft vanaf de krantenjongen, die zijn kranten aan de man wil brengen... wordt bij de E3 niet eens een verband gelegd naar het aanleggen van de snelweg. Gemiste kans, want historie is voor mij meer, dan het opsommen van winnaars.
25 maart 2015 10:28
Ik zou zeggen
****Vanmarcke
*** Cancellara, Stybar
** Van Avermaet, Terpstra, Stannard/Thomas
* Kristoff, Degenkolb, Sagan, Vandenbergh
25 maart 2015 10:29
Aan redactie Boom rijdt vandaag DDV dat zal dan ook wel meteen zijn eerste wedstrijd in het shirt van Astana op Vlaamse bodem zijn.

On: Ik verwacht eigenlijk gewoon der Fabian, die gaat laten zien dat hij nog niet afgeschreven moet worden
25 maart 2015 10:35
Weet iemand trouwens hoe laat de finish verwacht wordt?
25 maart 2015 10:39
Inderdaad een hele leuke koers. Deze wedstrijd verdiend ook een betere plek op de kalender dan een vrijdag. Moeilijk om een beter plekje ervoor te vinden. Wisselen met Gent-Wevelgem heeft ook weinig zin.
Het zal vrijdag een open koers zijn, dit kan wel eens de leukste kasseienklassieker worden.
25 maart 2015 10:53
Quote:
Het blijft me een doorn in het oog dat deze 'hoofdmaaltijd', zoals vlek terecht zegt, rond 'koffietijd' geserveerd wordt. Zo'n koers verdient beter dan een doordeweekse dag.


Ligt hierin niet juist het belangrijkste ingrediënt voor het koersverloop? Als favoriet kun je in de E3 jouw seizoen nog niet verliezen, maar met een zege op zak, is het voorjaar al geslaagd. Dit nodigt mijns inziens uit tot attractief koersen, want het parcours is niet per definitie mooier dan dat van de koersen die nog voor de deur staan.

Volgens mij is juist de onbevangenheid van een doordeweekse wedstrijd, de sleutel. Er staat nog weinig druk op de ketel (tenzij je onder Tinkov koerst)...
25 maart 2015 11:10
Terpstra voor Cancellara, Vanmarcke en Sagan??? Gekker hoeft het toch niet te worden...
25 maart 2015 11:14
Goede voorbeschouwing; kan niet wachten tot het vrijdag is.
En gewoon met de weersvoorspelling van vandaag erbij. ;)
25 maart 2015 11:40
Mooi Bijls,
alleen jammer van Johnny zonder helm ;)
25 maart 2015 11:43
@wim
De E3 was ook al een mooie koers toen die nog gewoon in het weekend werd verreden. Ben wel met je eens dat er minder druk op deze koers staat dan bijvoorbeeld op de RVV en dat dit de aantrekkelijkheid vaak ten goede komt.
25 maart 2015 11:54
Ben ik de enige bij wie de reacties in dit topic maar half te lezen zijn?
25 maart 2015 12:01
@LL
Klopt, komt doordat er links geplaatst zijn. Als je je mobiel horizontaal draait is het niet overigens.
25 maart 2015 12:03
Altijd maar dat gedoe met die sterren. Het is maar gewoon voor de gein bijgezet hoor, geef anders gewoon je eigen, betere sterren.
25 maart 2015 12:17
Waarom moet trouwens Roelandts een ster? Leuke renner hoor, maar komt altijd tekort. Is het niet door ziekte, pech of een valpartij, dan wel door mindere vorm of op waarde geklopt.

Nee, dit wordt een strijd tussen Cancellara en een herboren Pozzato. Ik geloof heilig in onze Pippo.
25 maart 2015 12:42
**** Vanmarcke
*** Cancellara & v Avermaet
** Terpstra, Stybar & Sagan
* Stannard, Boom, Kristoff & Degenkolb

Om te reageren moet je ingelogd zijn.