Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2018
Van Avermaet viert zijn overwinning van de E3 Harelbeke 2017 - foto: Sirotti
vrijdag 23 maart 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: E3 Harelbeke 2018

Na de Italiaanse koersen Strade Bianche en Milaan-San Remo is het weer tijd voor een klassieker op Belgische bodem. In en rondom Harelbeke gaan de renners vrijdag de strijd met elkaar aan in de E3 Harelbeke. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1958 stond de eerste editie van de E3 Prijs – zoals de wedstrijd destijds heette – op de kalender. De koers is vernoemd naar de E3 (tegenwoordig A14-E17), een snelweg tussen Harelbeke en Antwerpen. De eerste jaren was dit ook het traject dat de wedstrijd vaak volgde. Armand Desmet is de eerste coureur die de wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Hij luidde een reeks van negentien achtereenvolgende Belgische zeges in. Het thuisland is met 38 zeges sowieso oppermachtig in de 61 edities die de wedstrijd rijk is.

De E3 Prijs heeft over de jaren heen een aantal erkende wielerlegendes zien zegevieren. Onder anderen Fabian Cancellara, Jan Raas, Roger de Vlaeminck, Johan Museeuw, Mario Cipollini en Mister E3 Tom Boonen wisten in Harelbeke te winnen. Die eretitel dankt Boonen aan het feit dat hij de race maar liefst vijf keer op zijn naam wist te schrijven.

Boonen in actie tijdens de voorbije E3 Harelbeke – een van zijn laatste profkoersen – foto: Sirotti

In 2012 mondde de koers voor het laatst uit in een massasprint. Boonen ging van ver aan maar leek op de streep nog overklast te worden door Óscar Freire. De Vlaming was zeker van zijn overwinning en stak de handen in de lucht, al was er een finishfoto voor nodig om dat later te bevestigen. Hij boekte die dag zijn vijfde overwinning in de wedstrijd en is sindsdien recordhouder, voor Rik van Looy. Voorlopig lijkt hij die titel nog even in zijn bezit te houden. Er is op dit moment geen enkele prof meer actief die de koers vaker dan één keer op zijn palmares heeft staan. Voor de laatste keer dat een Nederlander de koers won moeten we vijftien jaar terug. In 2003 was Steven de Jongh de sterkste in een sprint tegen Steffen Wesemann en Stijn Devolder.

Vorig jaar versloeg Greg Van Avermaet zijn landgenoten Philippe Gilbert en Oliver Naesen op de streep. Samen met vier andere renners trokken zij op zeventig kilometer voor het einde, door een versnelling van Boonen, ten aanval. Op iets minder dan veertig kilometer van de finish liet het trio de vier medevluchters achter zich. Met een ruime voorsprong begonnen de drie aan de laatste kilometer waarna het pokeren begon. Bijna vanuit stilstand ging Naesen als eerste de sprint aan, maar op 100 meter voor de finish passeerden beide vluchtgenoten hem. Van Avermaet bleek die dag over de beste benen te beschikken.

Laatste tien winnaars E3 Harelbeke
2017flag-be Greg Van Avermaet
2016flag-pl Michał Kwiatkowski
2015flag-gb Geraint Thomas
2014flag-sk Peter Sagan
2013flag-ch Fabian Cancellara
2012flag-be Tom Boonen
2011flag-ch Fabian Cancellara
2010flag-ch Fabian Cancellara
2009flag-it Filippo Pozzato
2008: flag-no Kurt Asle Arvesen

Parcours
De wedstrijd is dit jaar 206,5 kilometer lang. Door de jaren heen heeft de kasseienklassieker vele verschillende hellingen aangedaan. De afgelopen jaargangen kenden echter relatief weinig veranderingen. Dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen één wijziging in het begin van de wedstrijd door te voeren. De Katteberg moest plaats maken voor de Wolvenberg. Verder is het traject nagenoeg hetzelfde gebleven.

De Wolvenberg komt vroeg in de koers aan bod – na 28 kilometer is het de eerste helling van de dag. Op 115 kilometer van de finish moet het peloton La Houppe beklimmen. Het duurt dan nog een kilometer of vijftien tot de Oude Kruisberg aan de beurt is, daarna volgen de hellingen elkaar in rap tempo op. Alleen na de voorlaatste beklimming van de dag, de Karnemelkbeekstraat, krijgt het pak nog eventjes kans om op adem te komen, al zal het dan al volle bak koers zijn.

De Karnemelkbeekstraat heeft dit jaar een speciale naam gekregen van de organisatie: de E3Col. “We zijn de enige wedstrijd die de helling aandoet. Dit jaar is het de vijfde maal dat we erover rijden en we zien dat de helling een beslissing rol gekregen heeft”, vertelde de organisatie afgelopen week tegen Het Nieuwsblad. Twee jaar geleden vond de beslissende demarrage plaats op de E3Col, vorig jaar gebeurde dit op de Oude Kwaremont. Met de laatste helling op achttien kilometer van de finish is ook een sprint van een favorietengroepje niet ondenkbaar. De wedstrijd kent dus zeker geen vast koersverloop.

Hellingen
Wolvenberg (666m aan 6,6%, max. 11%)
La Houppe (3440m aan 3,3%, max. 10%)
Oude Kruisberg (800m aan 4,8%, max. 9%)
Knokteberg (1530m aan 5,3%, max. 13,3%)
Hotondberg (1200m aan 4%, max. 8%)
Kortekeer (1000m aan 6,4%, max. 17%)
Taaienberg (650m aan 9,5%, max. 18%)
Boigneberg (2180m aan 5,8%, max. 15%)
Eikenberg (1200m aan 5,5%, max. 11%)
Stationsberg (460m aan 3,2%, max. 5,7%)
Kapelberg (900m aan 4%, max. 7%)
Paterberg (700m aan 12%, max. 20%)
Oude Kwaremont (2200m aan 4,2%, max. 11%)
Karnemelkbeekstraat (1530m aan 4,9%, max. 7,3%)
Tiegemberg (1000m aan 6,5%, max. 9%)

Favorieten
Een renner waar je in het voorjaar nooit omheen kan is Peter Sagan. De Slowaak heeft zijn eerste zege van het seizoen al op zak, maar voor hem is het hoofdprogramma pas net begonnen. Hij toonde zich dit jaar nog niet in Vlaanderen, maar dat hij zich aan de voorposten zal vertonen is vrijwel zeker. In Tirreno-Adriatico toonde de drievoudig wereldkampioen met drie tweede plekken al over goed vormpeil te beschikken. Zeker gezien zijn track record is hij een van de favorieten. In 2014 wist hij deze wedstrijd al eens op zijn naam te schrijven. Vorig seizoen won hij in het voorjaar alleen Kuurne-Brussel-Kuurne, dit jaar zal hij daar een schepje bovenop willen doen.

Als je in één seizoen Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem én Parijs-Roubaix op je naam schrijft mag je jezelf met recht een echte Flandrien noemen. Greg Van Avermaet wist als enige deze vier koersen in één jaargang te winnen. De Olympisch kampioen won dit seizoen de derde etappe van de Ronde van Oman, maar net als voor Sagan begint het seizoen nu pas écht voor Van Avermaet. De Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne verliepen niet zoals hij had gehoopt. Weet hij dat recht te zetten en mag hij voor een tweede jaar op rij juichen in Harelbeke?

Gilbert op jacht naar de overwinning in de Vlaamse Hoogmis vorig jaar – foto: © Tim De Waele

Vorig jaar was Philippe Gilbert een van de weinige mannen die na afloop van een klassieker op een hoger treetje mocht staan dan Van Avermaet. In de Ronde van Vlaanderen wist hij een solo van 56 kilometer met succes af te ronden, door velen beschouwd als een Merckxiaanse zege. Dit jaar bewees hij ook al in orde te zijn. In de Omloop moest hij genoegen nemen met een vijfde plaats. In Le Samyn zag hij ploeggenoot Niki Terpstra de overwinning grijpen en reed hij zelf naar een tweede plek. In Milaan-San Remo kon hij geen rol van betekenis spelen, maar zijn benen lijken er klaar voor te zijn.

Na een vijfde plek in zijn eerste Ronde van Vlaanderen in 2015 wist menig wielerfan het zeker: dit wordt een grote. Die klassering bleef (naast een derde plaats in de Omloop van 2016) zijn grootste wapenfeit. Tot drie weken terug. Op majestueuze wijze soleerde hij in een loodzware Strade Bianche naar de overwinning om vervolgens tijdens Tirreno-Adriatico naar een vierde plaats in het eindklassement te koersen. De resultaten toonden aan dat Tiesj Benoot de eerste weken van het seizoen in bloedvorm verkeerde. Sinds de twee Italiaanse koersen heeft hij er een rustperiode opzitten, dus hij staat in Harelbeke opgeladen aan de start.

Sep Vanmarcke finishte al meermaals kort in E3 Harelbeke. Vijf keer eindigde hij in de top tien. Een veelwinnaar is hij echter niet. Vorig jaar was hij misschien wel een van de grootste pechvogels van het kasseienseizoen. Hij begon, net als dit jaar, met een derde plek in de Omloop. Daarna wist hij geen enkel noemenswaardig resultaat meer te behalen in de klassiekers. Al jaren draait hij mee aan de top, maar tot dusver wist hij in het voorjaar alleen de Omloop van 2012 op zijn naam te schrijven. Dit seizoen hoopt hij van het stempel van underdog af te komen en een hoofdprijs te pakken.

Sep Vanmarcke rijdt de Muur van Geraardsbergen op tijdens de Omloop – foto: Sirotti

De lijst met Vlamingen die dit voorjaar om de prijzen zullen strijden is erg lang. Zo hoopt ook Jasper Stuyven zijn grammetje te halen. Hij toonde tijdens de eerste Belgische WorldTour-koers over een prima vorm te beschikken. Stuyven eindigde in de pelotonsprint nipt naast het podium, op de vierde plek. De afgelopen jaren toonde hij aan dat hij op verschillende scenario’s kan rekenen. Hij kan een solo met succes afronden en ook in de sprint staat hij zijn mannetje. De laatste Vlaming die niet over het hoofd gezien mag worden is Oliver Naesen. De kopman van AG2R La Mondiale ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een van de mannen die in het voorjaar vooraan te vinden zijn. Dit jaar wist hij nog geen potten te breken, een elfde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne is zijn beste klassering tot dusver.

Ondanks de schijnbare overmacht van onze zuiderburen, ging de overwinning in de eerste klassieker van het seizoen niet naar een Belg. Michael Valgren was onderdeel van een elitegroepje dat zich op de Muur van Geraardsbergen het sterkste toonde. De Deen trok twee kilometer voor de meet ten aanval, geen van zijn medevluchters was bereid tot achtervolging en zo soleerde hij naar de winst. Geheel verrassend was zijn overwinning echter niet, zo eindigde hij vorig jaar in Harelbeke als zesde. In Vlaanderens Mooiste finishte hij vorig seizoen net buiten de top tien, op een elfde plek. Ook komend weekend zal hij er weer staan.

Zien we Démare en Colbrelli net als in Kuurne vrijdag samen het podium betreden? – foto: Marcel Koch

Een sprint van een uitgedund favorietengroepje na 206 kilometer koers is niet ondenkbaar, de laatste helling ligt tenslotte een eind van de finish af. Mocht het zo ver komen en zit Arnaud Démare mee, dan is hij een van de voornaamste kanshebbers. De 26-jarige spurter kent een uitstekend voorseizoen. Hij sloot beide koersen in het openingsweekend af in de top tien en eindigde in Milaan-San Remo als derde. Ook Sonny Colbrelli hoopt op een dergelijk koersverloop. Net als zijn Franse concurrent eindigde de Italiaan in het openingsweekend en La Classicissima driemaal bij de beste tien. Vorig jaar won De Cobra de Brabantse Pijl. Mag hij dit jaar weer een voorjaarskoers op zijn palmares bijschrijven?

Outsiders
Er zijn weinig profcoureurs die kunnen zeggen dat ze twee monumenten hebben gewonnen in hun carrière, Alexander Kristoff is een van hen. Dit seizoen won hij al etappes in Abu Dhabi en Oman en in Milaan-San Remo eindigde hij als vierde. De grote vraag is hoe hij de kuitenbijters weet te verteren, hij kwam namelijk nog niet in Vlaanderen in actie dit seizoen. Ook Gianni Moscon koerste nog niet op Vlaamse bodem. De Italiaan mocht dit seizoen zijn handen nog niet in de lucht steken maar behaalde al meerdere ereplaatsen. Opent hij zijn klassiekercampagne met een knal?

Matteo Trentin toonde zich net als landgenoot Vincenzo Nibali in de diepe finale in San Remo. Hij wist het peloton net niet voor te blijven maar liet wel zien in goede doen te zijn. Echter wist hij op de kasseien nog niet te scoren. Jurgen Roelandts kon de Omloop niet uitrijden doordat hij in een training daags voor de koers ten val was gekomen. Met een vijfde plek in La Primavera bewees hij in een prima vorm te verkeren. Dat zal hij vrijdag op thuisbodem willen verzegelen met een mooie eindklassering.

Vorig jaar werd Moscon vijfde in Parijs-Roubaix – foto: Sirotti

Bij Quick-Step Floors hebben ze naast Gilbert nog enkele andere kanshebbers. Zdeněk Štybar en Niki Terpstra eindigden allebei al eens als tweede in Harelbeke, winnen lukte nog niet. Dit jaar zullen ze dat ongetwijfeld wel willen doen. De vorm van John Degenkolb is een groot vraagteken. De kopman van Trek-Segafredo moest na zijn opgave in Parijs-Nice ook verstek laten gaan voor Milaan-San Remo. Dimension Data rekent op Edvald Boasson Hagen en de thuisrijder Julien Vermote uit het naburige Kortrijk. Met Michael Matthews brengt Sunweb de nummer zeven van Milaan-San Remo aan de start. Hij rijdt E3 Harelbeke voor de eerste keer. Vanuit Nederlands perspectief zijn Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld interessant om te volgen. De twee rijden dit jaar niet meer bij hetzelfde team maar voor beide is het de vraag in hoeverre ze voor hun eigen kansen kunnen gaan vrijdag.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot
** Philippe Gilbert, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke
* Michael Valgren, Oliver Naesen, Arnaud Démare, Sonny Colbrelli

Website organisatie
Technische gids
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Over de weersvoorspelling zijn de verschillende meteorologische instituten het niet helemaal eens. De kans op zon lijkt nihil en of de renners het ook droog houden is niet helemaal zeker. Net na het middaguur is de kans op een bui aanwezig. De temperatuur schommelt de hele dag rond de acht graden. De wind steek vrijdag wel flink op. Het peloton kan vanuit het zuiden windkracht vier verwachten, maar of dit genoeg zal zijn voor waaiervorming is nog maar de vraag.

De wedstrijd wordt om 12:15 in gang geschoten. Na zes minuten geneutraliseerde koers geeft de koersdirecteur het officiële startschot. De finish vindt naar verwachting tussen 16:50 en 17:30 plaats. Sporza begint om 14:15 met de uitzending op de televisie, vanaf 15:00 is er ook een livestream. Eurosport begint om 16:00 met de uitzending, op hun tweede kanaal en de Eurosport Player. Vanaf 18:45 zenden ze op het hoofdkanaal een samenvatting uit.


[poll id=”757″]

RIDE Magazine
50 Reacties
Sorteer op:
21 maart 2018 10:07
Een Trentin is tot nu toe overal waar hij start toch wel een forse portie beter dan Stuyven bijvoorbeeld, ondanks dat Stuyven vanuit de achtergrond dan nog wel wat resultaatjes heeft gereden. Gilbert lijkt me ook niet in de vorm van vorig jaar.

Mijn verdeling:
**** Sagan
*** Van Avermaet, Naesen
** Trentin, Benoot, Vanmarcke
* Stuyven, Kristoff, Demare, Colbrelli
21 maart 2018 10:12
Zo te zien geen doorslaggevende wijzigingen in de route. De finale zal beginnen op de Oude Kruisberg.
21 maart 2018 10:31
Leuk deelnemersveld. Zin in deze doordeweekse koersen!
21 maart 2018 10:42
Met wat voor team komt de geel/zwarte brigade? Een onthoofde formatie nu Boom afhaakt?
21 maart 2018 11:05
Vroeg ik me ook af Rhohan --> Doet Boom ook mee?
Hoe is het met Boom? Kan daar een streep door voor het hele voorjaar?
21 maart 2018 11:10
TLJ met Jansen en Roosen maar dat is wel erg ver in de tweede lijn denk ik. Jos en Maarten nooit top 25 gereden. Vraag is nog even welke mannen er verder aansluiten. Team is nog niet geheel bekend tot vandaag. Bert Jan en Pascal zouden het kunnen worden.
21 maart 2018 11:11
Team Spaak, Wake up ;) Boom heel het voorjaar niet in actie!
21 maart 2018 11:20
@Blurry

Heb het gelezen inderdaad. Excuses!
Deze voorbeschouwing was het eerste topic dat ik opende en had het overige nieuws nog niet gelezen. Wordt weer een schamel voorjaar voor TLJ waarschijnlijk, helaas...
21 maart 2018 11:44
Er wordt niet over de Oude Kruisberg gereden. Ze nemen een nieuwe helling, parallel aan de oude kruiskes, De Broeke.
21 maart 2018 12:08
Voor de werkende mensen zijn doordeweekse koersen minder fijn.
21 maart 2018 12:20
Slechte sterrenverdeling van wf
21 maart 2018 12:35
@Blurry
Bert-Jan rijdt in Catalunya en Pascal rijdt de Settimana Internazionale Coppi e Bartali; dus E3 lijkt mij niet logisch. Misschien kunnen zij Amaury Capiot lenen, die volgens PCS niet op de lijst staat.;)
21 maart 2018 12:37
@Betancur, bedankt voor je onderbouwde bericht.

On-topic: Wat wordt er verwacht van de nummer 4 van vorig jaar, Durbridge? Is die al voldoende hersteld van zijn kwetsuren? Ik zag een top 10 plaats in de ITT in Italië, dan beschik je weer over de power toch?
21 maart 2018 12:37
De Broeke is zo te zien een smalle, bochtige asfaltweg. Zal de afdaling naar Ronse nog wat flitsender maken.
21 maart 2018 13:28
"Zo hoopt ook Jasper Stuyven zijn grammetje mee te pikken."

Taaltechnisch gezien klopt deze zin, maar hier worden toch twee beeldspraken door elkaar gebruikt, namelijk: hij pikt zijn graantje mee of hij haalt zijn gram.
21 maart 2018 13:30
@Covadonga dat ligt maar aan je werkrooster, als werkend iemand vind ik het persoonlijk geweldig daar ik zaterdag namelijk altijd werk.
Kortom, heb er zin in om weer lekker Vlaams koers te kijken. Ga persoonlijk toch voor Sagan.
21 maart 2018 14:08
@tvm zou lijkt het alsof hij aan de coke zit (wat ik niet wil insinueren)
21 maart 2018 14:10
@Covadonga van een dagje vakantie is nog niemand gestorven. Ik neem al jaren een dag vrij op DDV en E3.
21 maart 2018 14:53
Heel benieuwd of de Greg weer nergens te zien is. Nu moet hij het toch echt wel eens gaan laten zien. Met Sagan heb ik een klein beetje hetzelfde. Wordt wel eens tijd om wat te gaan winnen.
21 maart 2018 14:56
Naesen is gegroeid. Ik verwacht niet dat hij weer applaudisserend over de streep komt, als een ander wint.
21 maart 2018 15:04
*****
iemand anders
****
Sagan, Van Marcke
***
Trentin, GVA, Gilbert
**
Demare, Stybar, Benoot
*
Colbrelli, Matthews, Moscon, Cort Nielsen
21 maart 2018 16:15
edit wf: scherp, aangepast

De Tirreno was van 7 tot 13 maart en Strade was de 4e van maart. Dus niet de dag erna ;-)

Het zal echt schitterend zijn als Tiesj hier weer kort kan rijden. En anders Oliver Naesen. Go Go Go Flandriens!
22 maart 2018 07:24
Mijn black horse:Moscon
22 maart 2018 10:51
Sagan is niet zo goed als iedereen denkt lijkt me...
22 maart 2018 11:02
Jongens, doen we het vanwege bijgeloof, of is er een andere reden waarom van Baarle hier niet genoemd wordt? Die kerel is 25 jaar, wordt elk jaar beter en rijdt voor Sky. Hij gaat meedoen voor de overwinning in E3, RvV en P-R.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.