Voorbeschouwing: Egmont Cycling Race 2021
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
maandag 16 augustus 2021 om 20:15

Voorbeschouwing: Egmont Cycling Race 2021

De Egmont Cycling Race is na de GP Jef Scherens de volgende Belgische 1.1-wedstrijd in het rijtje. Dit soort koersen bieden unieke kansen aan de renners onder het WorldTour-niveau om zich in de kijker te rijden van de topteams. Voor de Egmont Cycling Race zakt het peloton af naar Zottegem, waar we een opvolger zoeken voor Piotr Havik.

Historie

Eerlijk is eerlijk: de Egmont Cycling Race doet bij ons nog niet meteen een belletje rinkelen. Wellicht zegt de GP Stad Zottegem u meer, want het betreft hier wel degelijk een traditiekoers.

Het Zottegemse stadsbestuur organiseeerde de eerste ‘Groote Prijs der gemeente Sottegem en der Sigaretten Belga’ in 1933, later omgedoopt tot Dokter Tistaertprijs. De kermiskoers bleef onder die naam – bij wijze van eerbetoon aan de in 1936 overleden sportarts Alfred Tistaert – een blijvertje op de dinsdag van de Halfoogstkermis in Zottegem. De eerste winnaar van de Dokter Tistaertprijs voor beroepsrenners was destijds streekrenner Michel Buyck uit Desselgem.

Later kwamen ook mooie namen als Marcel Kint, tweevoudig Parijs-Roubaixwinnaar Georges Claes, Gilbert Desmet, Arthur Decabooter, Herman Vanspringel en Jan Raas op de erelijst. Vanaf de jaren 80 ondervonden de organisatoren steeds meer moeilijkheden om een degelijk deelnemersveld samen te stellen en ook financieel alles haalbaar te houden.

Tim Merlier boekte zijn eerste profzege op de weg in Zottegem – foto: Cor Vos

Dankzij een nieuw bestuur hield de GP Stad Zottegem, zoals de wedstrijd van 2002 tot en met 2019 heette, het hoofd boven water. De eendagskoers werd voortaan erkend door de UCI en mocht weer laureaten als Etienne De Wilde, Niko Eeckhout, Edward Theuns en Tim Merlier kronen.

Normaal had vorig jaar de eerste editie van de Egmont Cycling Race, een meer internationale naam, moeten worden met voortaan de start in de gemeente Oosterzele. Maar door de blijvende onzekerheid omwille van de coronacrisis is dat debuut uitgesteld naar dit jaar.

Laatste tien winnaars Egmont Cycling Race
2020: Afgelast wegens de coronacrisis
2019: flag-nl Piotr Havik
2018: flag-be Jérôme Baugnies
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-be Tim Merlier
2015: flag-be Kenny Dehaes
2014: flag-be Edward Theuns
2013: flag-si Blaz Jarc
2012: flag-at Matthias Brändle
2011: flag-ca Svein Tuft


Vorige editie

Voor de vorige editie moeten we, zoals gezegd, terug naar 2019. Door de afwezigheid van sterke WorldTour-teams, maar wel met tien procontinentale ploegen aan het vertrek, beloofde het een open koers te worden. Het was lang wachten op een eerste echte kopgroep, maar uiteindelijk wisten liefst 22 renners zich af te zonderen.

Met André Greipel, Christophe Noppe, Aksel Nõmmela, Mihkel Raïm, Joeri Stallaert, Clément Russo en Zakkari Dempster waren enkele snelle mannen mee. Verder waren ook klassieke types als Gianni Vermeersch, Frederik Backaert en Dries Van Gestel van de partij. En aangezien er door de verbrokkeling achterin geen sprake meer was van een achtervolgend peloton, was dit meteen ook de definitieve vlucht.

Havik won twee jaar terug ook in Putte-Kapellen – foto: Cor Vos

In de finale was het slag om slinger demarreren. Vermeersch, Dempster en Jarrier kregen wel even ruimte, maar kenden geen succes. Vermeersch weigerde echter op te geven en versnelde kort daarna een tweede keer. Met Piotr Havik kreeg de wegrenner-crosser een ideale metgezel mee.

Op een oplopend stukje op twee kilometer van het einde waagde de kopman van BEAT Cycling Club zijn kans. Havik kletste Vermeersch uit het wiel en ging op zoek naar de mooiste zege in zijn carrière. De achtervolgers kwamen nipt te laat. De 37-jarige Greipel won enkele seconden later eindelijk nog eens een (groeps)sprint, maar het was ditmaal voor de tweede plaats.

Uitslag GP Stad Zottegem 2019
1. flag-nl Piotr Havik (BEAT Cycling Club)
2. flag-de André Greipel (Arkéa-Samsic) op 4s
3. flag-be Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise) in z.t.
4. flag-be Joeri Stallaert (Corendon-Circus)
5. flag-be Tom Devriendt (Wanty-Gobert)


Parcours

Grofweg kunnen we het parcours van deze Egmont Cycling Race onderverdelen in drie grote delen. Om te beginnen de plaatselijke rondjes in en rond officiële startplaats Oosterzele, enkele luttele kilometers ten noorden van Zottegem. De officieuze start wordt nog altijd in Zottegem zelf gegeven, waarna het via een neutralisatie van een tiental kilometer richting Oosterzele gaat. Daar volgen drie redelijk vlakke rondjes van 10,5 kilometer.

Vervolgens is er een interessante, lastigere tussenfase. Met eerst de kasseien van de Lange Munte, die we kennen uit de vroegere finale van de Omloop Het Nieuwsblad, en vervolgens kuitenbijters als de Rekelberg (1,1 kilometer aan 4,4 %), Berendries (1 kilometer aan 6,1 %) en Klemhoutstraat (1,4 kilometer aan 3,1 %) is het hier dat er een sterke, ruime groep kan wegrijden.

Via Scheldewindeke, Gavere, Zwalm, Michelbeke en Brakel komt de koers na een kleine zeventig kilometer weer aan in Zottegem. Ook daar wacht nog een uitdagende ronde van 18,2 kilometer, die zeven keer moet worden afgewerkt.

De belangrijkste scherprechters? Zonder twijfel de kasseien van de Lippenhovestraat, een jaarlijks terugkerende strook in de Ronde van Vlaanderen, en de lastige Grotenbergestraat (1,3 kilometer aan 2,4 procent). Ook de aankomstlijn loopt telkens nog gevoelig op, waardoor snelle mannen het hier zeker niet cadeau zullen krijgen.

Dinsdag 17 augustus: Oosterzele – Zottegem (192,3 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.07 en 17.33 uur


Favorieten

De Egmont Cycling Race kan dit jaar rekenen op een WorldTeam, en dat is alweer van 2017 geleden. Bij de edities van 2018 en 2019 wist de organisatie immers geen enkele ploeg van het allerhoogste niveau te overhalen, ditmaal is Intermarché-Wanty-Gobert present. Verder ook vijf ProTeams en liefst zestien continentale ploegen.

Danny van Poppel is goed op dreef dit seizoen – foto: Cor Vos

Bij Intermarché-Wanty-Gobert kunnen ze in alle mogelijke scenario’s meedoen voor de overwinning. Bij een sprint is Danny van Poppel de te kloppen man. Akkoord, de Tour van de BORA-hansgrohe-aanwinst was niet denderend, maar verder rijdt de Nederlander verre van een slecht seizoen. Met name in wedstrijden met enige lastigheid, zoals Gent-Wevelgem, een waaier-editie van de Scheldeprijs en Dwars door het Hageland zagen we de jongste Van Poppel steevast opleven.

Verder beschikt Hilaire Van der Schueren ook over mannen als Tom Devriendt, Boy van Poppel, Jonas Koch en Baptiste Planckaert, die het in een kleiner groepje kunnen afmaken. Vooral die laatste is een specialist in wedstrijden van dit kaliber en heeft een neusje voor de juiste vlucht. Het zou Planckaert, die het volledige voorjaar gemist heeft door een knieblessure, gegund zijn.

Maar Intermarché is niet de enige ploeg met keuzestress. Ook bij Arkéa-Samsic zien we een aantal jongens rondlopen die prijs kunnen rijden. Denk maar aan de Limburgse allrounder Amaury Capiot, die zal smullen van dit glooiende parcours. Nacer Bouhanni is op papier natuurlijk sneller, en draait misschien wel zijn beste seizoen in jaren, maar we moeten toch eerst maar eens zien of hij alle lastigheid kan overleven. Vergeet ook Christophe Noppe niet.

Krijgt Amaury Capiot de voorkeur op Bouhanni? – foto: Cor Vos

Hetzelfde fenomeen zien we bij Bingoal-Pauwels Sauces WB. Een pelotonsprint voor Timothy Dupont? Een sprint van een klein groepje met Milan Menten? Of gewoon een ouderwetse solo van aanvaller en seizoensrevelatie Arjen Livyns? Het kan voor de troepen van Christophe Brandt allemaal. En dan hebben we de afscheidnemende Sean De Bie nog niet eens vernoemd. Het is juist de veelzijdigheid die bijna al deze ploegen bieden die deze wedstrijd weleens zeer interessant zou kunnen maken. Al schatten we Dupont het hoogste in.

We overlopen ook de overige ProTeams. De Franse equipes van B&B Hotels p/b KTM en Totalenergies hebben ook nog enkele snelle mannen in hun rangen. Bij de ploeg van Jérôme Pineau wordt het een keuze tussen Jens Debusschere en Luca Mozzato, al oogde vooral Debusschere in de Heistse Pijl heel sterk. Bij Totalenergies is Dries Van Gestel de man die op elk terrein meekan, en bovendien een leuk sprintje in de benen heeft. Hopelijk kan de Kempenaar hier nog eens uit de schaduw treden.

Sport Vlaanderen-Baloise mag iets verwachten van de 23-jarige Rune Herregodts, die er een sterk seizoensbegin heeft opzitten. Herregodts heeft als tijdrijder een sterke solo in de benen, een kwaliteit die ook in Zottegem van pas kan komen. Jens Reynders en Jordi Warlop zijn de mannen met snelle benen, maar ook bij hen zouden we niet verbaasd zijn als ze met een groepje meeschuiven en het vanuit die positie afwerken. Bij de huidige kern van de ploeg zijn ze allicht, samen met Marit, Weemaes en Ghys, de jongens met de grootste doorgroeimogelijkheden.

Van Gestel met Campenaerts in het wiel – foto: Cor Vos

Op continentaal niveau is het uitkijken naar titelverdediger Piotr Havik (BEAT Cycling), die zeker geen eendagsvlieg is en er in 1.1-wedstrijden quasi altijd staat. Verder zijn ook Intermarché-Wanty-Gobert-stagiair Stijn Daemen, de zilveren olympische medaillewinnaars Campbell Stewart en Aaron Gate (BlackSpoke Cycling Team), Bas van der Kooij (VolkerWessels) en het trio Enzo Wouters-Gil D’heygere-Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) de moeite om in de gaten te houden.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Danny van Poppel
*** Amaury Capiot, Timothy Dupont
** Milan Menten, Nacer Bouhanni, Baptiste Planckaert
* Dries Van Gestel, Rune Herregodts, Piotr Havik, Jens Debusschere

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De Egmont Cycling Race zal niet live te volgen zijn op televisie. Verder zijn de weersvoorspellingen niet super gunstig. Met name in de voormiddag kan er dinsdagvoormiddag nog een bui verwacht worden, tegen de namiddag zou alles weer opklaren. De renners zullen bovendien koersen bij temperaturen tot 20 graden Celsius. De wind komt uit het westen met een kracht van drie Beaufort, als we Meteovista mogen geloven.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.