Voorbeschouwing: EK veldrijden 2016
© Cor Vos / Giant-Alpecin
zondag 30 oktober 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: EK veldrijden 2016

In het Franse Pont-Château krijgen de veldrijders zondag een nieuwe grote afspraak voorgeschoteld. Veldritliefhebbers mogen zich alvast opmaken voor een nieuw bloedstollend duel tussen de Belgische wereldkampioen Wout van Aert en Nederlands kampioen Mathieu van der Poel, ditmaal met grote inzet. Wie kroont zich tot de opvolger van Lars van der Haar? WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie
Waar het EK voor profs toe is aan zijn tweede editie, is de titelstrijd voor junioren, beloften en vrouwen inmiddels een vaste waarde in het veldritcircuit. Het kampioenschap kent weliswaar niet zo’n rijke geschiedenis als het Nederlands kampioenschap of het WK, maar prijkt inmiddels toch sinds 2003 op de kalender. In 2006 was het Nederlandse Huijbergen gastheer en mocht het de Belgen Vincent Baestaens, Niels Albert en de Nederlandse Daphny van den Brand tot Europese kampioenen kronen bij respectievelijk de junioren, beloften en vrouwen.

Vorig jaar mochten niet alleen de jongeren om de titel strijden in Huijbergen, maar ditmaal dus ook de profs. De allereerste Europese titel ooit in die categorie viel te beurt aan Lars van der Haar, al moest hij daar bijzonder hard voor knokken. In de slotronde remonteerde de Nederlander alsnog een bijna zegezekere Wout van Aert, die als topfavoriet aan de race was begonnen. Kevin Pauwels mocht op de derde podiumtrap plaatsnemen. In de andere categorieën was er nog meer Nederlands succes dankzij Jens Dekker (junioren) en Maud Kaptheijns (vrouwelijke beloften).

Lars van der Haar - Foto: © CorVos / Team Giant-Alpecin

Lars van der Haar – Foto: © CorVos / Team Giant-Alpecin

De recordhouders in de jeugdcategorieën zijn op de dag van vandaag Mathieu van der Poel met twee titels bij de junioren, Niels Albert met drie overwinningen in de beloftencategorie en Daphny van den Brand met vier overwinningen bij de vrouwen.

Parcours
Pont-Château is niet aan zijn proefstuk toe, wat het organiseren van internationale veldritten betreft. In 2004 was het gastheer van het WK, in 2005 van het EK en er gingen in het verleden ook al een viertal Wereldbekermanches door in de Franse gemeente. “De omloop zal een beetje vergelijkbaar zijn met de Wereldbeker in 2011”, vertelt Van der Haar, die toen als tweede belofte over de finish kwam, aan WielerFlits. “Het is een omloop waarin techniek zeker niet cruciaal is, maar er zijn wel een paar mooie hoogteverschillen.”

Volgens de website van de organisatie kunnen we de 2650 meter lange omloop opdelen in drie zones. In het eerste deel krijgen de renners enkele korte klimmetjes voor de wielen geschoven, wat voor de nodige tempowisselingen moet zorgen. Vervolgens is er ruimte voor wat recuperatie als men naar het laagste deel van de omloop afzakt. Met een trappenpartij van 25 meter vatten de renners de derde en zwaarste zone aan. Hier vinden we onder meer een lastige klim richting finish, die volgens de organisatoren vaak beslissend is. De aankomstlijn is slechts 200 meter lang.

Favorieten

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel – Foto: Jos Kafoe

Het komende EK belooft een tweestrijd België-Nederland en meer bepaald Wout Van Aert-Mathieu van der Poel te worden. In de onderlinge confrontaties is het dit seizoen 4-2 in het voordeel van de jonge Nederlander en in de twee crossen die hij verloor, kreeg Van der Poel telkens met pech af te rekenen. Niemand mag er dus over twijfelen dat de kopman van Beobank-Corendon de absolute topfavoriet is voor deze Europese titelstrijd. Afgelopen week zette de jongste van de Van der Poel-broertjes in de Wereldbeker in Valkenburg nog maar eens de puntjes op de i.

Wereldkampioen Wout van Aert is al ruim een maand langer aan zijn veldritseizoen bezig en heeft op dit moment dubbel zoveel koersdagen als Van der Poel op de teller. Dat heeft alles te maken met de knieblessure die de Nederlander tot eind september van de fiets hield. Van Aert moet het in het Franse Pont-Château hebben van de oplopende stroken, waarop hij verschroeiend kan uithalen. Dat de omloop minder technisch is, spreekt in zijn voordeel, maar op de balkenpassage zal hij vermoedelijk wel telkens wat terrein moeten toegeven.

Wout van Aert

Wout van Aert – Foto: Jos Kafoe

De derde hond, die met het been gaat lopen? Die is er komende zondag vermoedelijk niet. De wereld- en Nederlands kampioen steken gewoon te veel boven de rest van het veld uit. In de strijd om het brons heeft Van Aerts landgenoot Michael Vanthourenhout wel een streepje voor. De West-Vlaming is de enige die dit seizoen een van de twee toppers al van de overwinning hield: in Kruibeke was hij Van Aert te slim af. Ook Laurens Sweeck is een specialist van derde plaatsen, maar hij heeft het vaak wat lastiger wanneer de omloop veel hoogteverschillen bevat.

Uittredend Europees kampioen Lars van der Haar is een vraagteken. De Nederlander is in Pont-Château pas aan zijn zesde cross van het seizoen toe, nadat hij lang aan de kant stond met een blessure aan de hamstring. “Ook nu speelt die hamstringblessure nog geregeld op”, vertelde Van der Haar afgelopen week in een uitgebreid gesprek met onze website. Toch wil hij zijn trui niet zonder slag of stoot afstaan. “Ik ga mijn uiterste best doen om mee te strijden voor het podium. Normaal telt dat niet op een EK, dat klopt. Nu zou een podiumplek op zich al een knappe prestatie zijn.”

Verder is het uitkijken naar de overige lieden van de Belgische en Nederlandse selectie om de top 10 op te vullen. Onze zuiderburen Kevin Pauwels en Toon Aerts komen altijd sterk voor de dag op lastige omlopen, Pauwels kent bovendien het mentale voordeel dat hij de laatste winnaar van de Wereldbeker in Pont-Château is. Ook Wietse Bosmans en Jens Adams zouden zomaar een dichte uitslag kunnen rijden. Datzelfde geldt voor de Nederlandse subtoppers Corne van Kessel, David van der Poel en Stan Godrie.

Kevin Pauwels

Kevin Pauwels – Foto: Jos Kafoe

Is er dan écht geen enkele niet-Belg of -Nederlander die we zondag vooraan mogen verwachten? In mindere mate en mits een goede dag is thuisrijder Clément Venturini een top 10-kandidaat. Hij kent de omloop van het Frans kampioenschap in 2015, waarin hij enkel Clément L’hottelerie moest laten voorgaan, als de beste. Eventueel is ook Duitser Philipp Walsleben daartoe in staat, al is hij momenteel bezig aan een bijzonder onregelmatig seizoen. Zijn achtste plaats in de Wereldbeker van Las Vegas mag de sympathieke Duitser een beetje doen dromen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel en Wout van Aert
*** Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck
** Lars van der Haar en Kevin Pauwels
* Wietse Bosmans, Toon Aerts, Corne van Kessel en Clément Venturini


[poll id=”344″]


TV en Weer
Sporza (op één) verzorgt zondag de live-uitzending van zowel de mannen- als vrouwenwedstrijd vanaf 13:45. Om 15:00 brengt Eurosport 2 enkel de mannen live op het net.

Volgens Weeronline is de weersverwachting voor zondag voornamelijk positief. Er is nauwelijks een kans op neerslag en de temperatuur zou stijgen tot ruim 17°C.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
28 oktober 2016 09:34
**** WvA / MvdP
***
** Vanthourenhout
* rest
28 oktober 2016 10:19
denk ook dat de 2 toppers het ondeling uit zullen maken daar achter een open strijd denk ik want de meesten daar zijn nogal wisselvallig.
28 oktober 2016 11:02
Verrassing kan altijd natuurlijk. Kijk maar naar vorig jaar. Was een klein mirakel op het einde.
28 oktober 2016 12:06
Bosmans een ster geven is wel heel opportunistisch. Die reed - op een verloren Zwitserse cross na - nog geen enkele Top 10 in een C1-cross. Dan verdient Jens Adams, en zelfs Tim Merlier, eerder een ster.
Michael Vanthourenhout evenveel sterren als WvA is ook iets wat geen steek houdt.

**** MvdP / WvA
*** Vanthourenhout M. / Sweeck L.
** Van der Haar / Adams J. / Pauwels / Aerts
* Merlier / van Kessel / Venturini / Boros
28 oktober 2016 12:18
@Silent Hill
Wij passen bij WielerFlits nu eenmaal een sterrenverdeling toe, waarbij we 1 renner de vier sterren toekennen, 2 renners drie sterren, enz.
In de tekst vermeld ik wel duidelijk dat Van Aert en Van der Poel ver boven de rest uitsteken, en Michael pas ver daaronder hoort.

Bosmans heeft zowel in Meulebeke, Neerpelt als Boom bewezen dat hij in staat is om bijzonder dicht bij de twee topfavorieten te blijven. Dat gaf voor mij de doorslag.
28 oktober 2016 12:59
@niels Bastiaens, waarom dan vasthouden aan deze manier van sterren verdelen? MVDP heeft idd wel iets voor op Van Aert, maar dat Vanthourenhout op deze manier naast Van Aert staat te blinken, dat vind ik er wel heel knullig uitzien... Zeker omdat je in de tekst zelf schrijft dat je ze niét op gelijke voet zet, compleet onlogisch toch???
28 oktober 2016 13:10
De beste stuurlui staan weer aan wal
28 oktober 2016 13:22
@Niels Bastiaens .. goede analyse .. ga zo door!
28 oktober 2016 14:24
@Niels Bastiaens,
Op zich heel begrijpelijk (en ook netjes) dat jullie een soort blauwdruk gebruiken voor al de voorbeschouwingen die jullie op deze site plaatsen. Echter is het denk goed, dat als de situatie daar om vraagt, te kijken of je niet een beetje flexibiliteit toe kan passen.

Ik ben het namelijk met miguelon eens dat het in dit geval een sterrenverdeling oplevert die gewoon niet logisch is. Mijn inziens doe nu je afbreuk aan je geleverde werk, door "krampachtig" aan het format vast te blijven houden.
28 oktober 2016 15:15
Kunnen we je moeilijk ongelijk in geven. We herbekijken het.
29 oktober 2016 13:24
@Niels Bastiaens, en dan Van Aert hezelfde aantal sterren meegeven als Mathieu van der Poel? Ken je het parcours wel. Wanneer Van Aert het heel lief vraagt, mag hij ooit misschien een keer de schoenen van Van der Poel poetsen. Het lijkt heel wat die krachtpatserij van Van Aert, maar Van der Poel is een meester in het vasthouden van een kleine voorsprong wanneer dat nodig is en rijdt weg waar hij dat wil. Pakt het allemaal wat slimmer aan, mede door zijn overdosis aan techniek.
29 oktober 2016 15:39
@titanio82
Hahahaha, overdrijven is ook een kunst zeker?
"Wanneer Van Aert het heel lief vraagt, mag hij ooit misschien een keer de schoenen van Van der Poel poetsen. "
Waar slaat dat nu op? Deze twee toppers zijn gewoon aan elkaar gewaagd hoor ;). Van Aert heeft zelfs al meer zeges op de teller staan, is ook regerend wereldkampioen en heeft op de weg al UCI zeges binnen en klopte Tony Martin in een tijdrit. Nog iets?
30 oktober 2016 12:09
@titanio82: Je weet toch dat het vandaag een parcours is waar techniek niet eens nodig is.
30 oktober 2016 12:33
VdPoel geeft voorlopig nog niet thuis in de belangrijke internationale wedstrijden. Hij mag me verrassen maar ik gok dat ie op een moment supreme gaat vallen en van Aert onbedreigd op de titel af kan fietsen. VdPoel wel 2de natuurlijk
30 oktober 2016 13:45
Het zal wss tussen de gebruikelijke namen gaan, hoewel ik HOOP dat iemand als Mourey, Walsleben etc ergens nog verrast, Mourey dit seizoen nog niet opgemerkt, Walsleben zwak seizoen.. Venturini? Boros? Hoop dat die toch top 10 kunnen rijden
30 oktober 2016 14:23
geen aandacht voor de vrouwen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.