Voorbeschouwing: Etappe 10 Vuelta a España
maandag 7 september 2009 om 21:28

Voorbeschouwing: Etappe 10 Vuelta a España

De klassementsmannen hebben zich twee dagen achter elkaar druk gemaakt. Nu lijken ze een dag rust te krijgen, want de rit van dinsdag is een redelijk vlakke. Er zit één bergje in, dat nog wel eens voor leuke situaties kan zorgen. Want de vluchters zullen vandaag hun kans schoon zien.

Parcours
Etappe 10: Alicante – Murcia (162 km) 8/9
De etappe van Alicante naar Murcia is een typische overgangsetappe. Na twee zware bergetappes zullen de sprinters aardig vermoeid zijn, en zullen rittenkapers hun kans ruiken. Zeker aangezien de overwegend vlakke etappe op elf kilometer van de finish een col van tweede categorie huisvest. De Alto de la Cresta Gallo is niet lang, maar zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste sprinters er zullen worden afgereden.
Profiel.

Favorieten
Een dag voor de vluchters dus, als de sprintersploegen niet al te hard werken. Mochten zij er wel zin in hebben, is het stukken makkelijker om de favorieten te voorspellen. André Greipel lijkt met zijn machtige dijen intrinsiek de snelste van de sprinters te zijn. Hij krijgt ook nog eens veel hulp van zijn ploeg.

Daniele Bennati, Tom Boonen en Tyler Farrar zouden hem kunnen uitdagen. Allen hebben echter een minpunt. Bennati rijdt een bijzonder zwak jaar, Boonen lijkt niet meer de sprinter die hij ooit was en hoewel Farrar zich nog altijd goed weet te plaatsen, gaat de vermoeidheid bij de Amerikaan een rol spelen. Outsiders zijn Oscár Freire, die misschien kan profiteren van het klimmetje, Gerald Ciolek en Borut Bozic.

Ontsnappers voorspellen is een lastiger verhaal. David de la Fuente is goed op dreef de laatste ritten en heeft een reputatie hoog te houden. Bovendien kan hij de bergpunten goed gebruiken. Hij staat één punt achter op David Moncoutié. Vacansoleil werd vandaag apart genoemd omdat de ploeg níet in de kopgroep vertegenwoordigd was. Het tekent het debuterende team, dat morgen waarschijnlijk ook wel iemand mee zal sturen. Marco Marcato houdt wel van een niet te lange klim en heeft de sprint om het af te maken.

Ook Rabobank rijdt een aanvallende Vuelta en zal graag een man in de aanval zien. Aan Paul Martens heb je dan een goede. Daarnaast zullen de Spaanse Pro-Continentale ploegen weer in de aanval gaan. Vandaag won de eerste Spanjaard een rit in de editie van dit jaar. Wellicht voelt David Garcia da Pena zich geïnspireerd door zijn ploeggenoot Veloso. En misschien dat Karsten Kroon het op zijn heupen krijgt.

Koldo’s favorieten
**** Een Spaanse vluchter
*** Een renner van Vacansoleil of Rabobank
** André Greipel, Tom Boonen, Daniele Bennati
* Oscar Freire, Tyler Farrar, Gerald Ciolek, Karsten Kroon

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.