Voorbeschouwing: Etappe 12 Vuelta a España
donderdag 10 september 2009 om 19:09

Voorbeschouwing: Etappe 12 Vuelta a España

Het is een geluk voor de renners die meedoen aan de Ronde van Spanje dat er vandaag een rustdag was. De komende drie dagen zullen we namelijk gaan zien wie er gaan meestrijden voor de eindoverwinning. Drie dagen achter elkaar een aankomst bergop is zeker niet misselijk en het zal dan ook heel zwaar worden. Een spektakel kan dan ook verwacht worden en het zal ook spannend worden hoe Evans, Valverde, Basso, Sanchez, Danielson en Gesink deze dagen doorstaan.

Etappe 12: Almeria – Alto de Velefique (174,5 km) 11/9
Na de welverdiende tweede rustdag staan er voor de renners drie pittige etappes in Andalusië te wachten. De twaalfde etappe over bijna 175 kilometer naar Alto de Velefique is niet gemakkelijk, waarbij de Velefique zelfs twee keer moet worden bedwongen. Tussen de beklimmingen van de Velefique staat ook de Calar Alto op het menu. De klim heeft een lengte van bijna 27 kilometer met een gemiddelde van 4,4 % en enkele uitschieters naar 10 %. De Velefique is dan wel maar de helft qua lengte van de Calar Alto en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5 %. Vandaag zullen we vooral de klimgeiten aan het werk zien.
Profiel

Favorieten
De Alto de Velefique kent vooral in de eerste kilometer steile stukken van rond de 9-10 procent. Daarna wordt het iets minder steil met een stijgingspercentage van 6 à 7 procent. Alejandro Valverde is de aangewezen man voor deze etappe, maar dan moet hij er wel voor zorgen dat hij de eerste steile stukken overleeft. Gezien zijn prestaties op de Xorret del Cati moet dat ook geen probleem zijn, bovendien versloeg hij daar de rest van de favorieten in de sprint.

Cadel Evans was vlak na die etappe (onterecht) boos op Robert Gesink omdat die hem gehinderd zou hebben in de sprint. Ook al zou Gesink hem niet hebben gehinderd, Valverde verslaan in de sprint was hem waarschijnlijk toch niet gelukt. Toch bewijst de Australiër deze Vuelta dat hij in een veel betere vorm steekt dan tijdens de Tour de France.

De andere favorieten voor de eindzege en de etappezege zijn toch wel Ivan Basso, Robert Gesink en Samuel Sanchez. De eerste twee redden het niet in de sprint tegen Valverde en Evans. Zij moeten proberen om voor de laatste 200 meter weg te rijden, zoals Gesink al deed op de Alto de Aitana. Samuel Sanchez kon daar het spoor volgen van Valverde en Evans, maar in de etappe naar Xorret del Cati viel hij toch wat tegen.

Er zijn natuurlijk ook nog een aantal andere mannen die kans maken op een etappezege. Damiano Cunego reed indrukwekkend op de Alto de Aitana en pakte daar ook de etappeoverwinning. De Italiaan behoort samen met Tadej Valjavec, Tom Danielson, Ezequiel Mosquera en Joaquim Rodriguez tot de outsiders morgen.

Mijn favorieten
**** Alejandro Valverde
*** Cadel Evans, Ivan Basso
** Robert Gesink, Samuel Sanchez, Damiano Cunego
* Tadej Valjavec, Tom Danielson, Ezequiel Mosquera, Joaquim Rodriguez

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.