Voorbeschouwing: Etappe 14 Vuelta a España
zaterdag 12 september 2009 om 19:18

Voorbeschouwing: Etappe 14 Vuelta a España

Vandaag zagen we weer een sterke Robert Gesink, maar bij deze bergrit kon hij geen tijd pakken op zijn concurrenten. Hoewel, door het tijdverlies van Cadel Evans steeg hij wel naar plaats twee in het klassement. Met mannen als Samuel Sanchez en Evans achter zich kan hij wel wat voorsprong gebruiken om later de tijdrit mee in te gaan. Na morgen kan het echter ook allemaal weer heel anders zijn.

Etappe 14: Granada – La Pandera (157 km) 13/9
Voor de derde achtereenvolgende dag wacht het peloton een bergetappe met finish bergop. De start in Granada zal misschien chaotisch worden, omdat deze etappe zich prima leent voor een vluchtpoging. Het klimwerk in deze etappe zit pas aan het eind, en onderweg hoeft alleen een berg van derde categorie; de Alto de Huelma, bedwongen te worden. In het slot zijn er twee cols. Eerst moeten de renners over de Alto de Los Villares en daarna volgt de klim naar Alto Sierra de la Pandera.
Profiel

Favorieten
Net zoals vandaag en gisteren zullen de kopmannen waarschijnlijk weer tot de slotklim wachten met aanvallen. Na een stukje vlak vanaf de Alto de Los Villares is het 8,4 km omhoog. Het gemiddelde stijgingspercentage in die kilometers is 8,1 procent. Daarnaast zijn er zeer steile stukken van 18 procent.

Een ideale klim voor Joaquim Rodriguez, zou je zeggen. Maar de Spaanse berggeit moet rekening houden met zijn kopman en zal er alleen voor mogen gaan als Valverde gemakkelijk bij zijn concurrenten kan blijven. En dan moet Rodriguez er nog voor zorgen dan hij vooraf al in een ontsnapping zit, want tijdens de klim wegrijden is uit den boze.

Er zitten meer mensen in min of meer hetzelfde schip als Rodriguez. Igor Anton, Amets Txurruka, Sylvester Szmyd en Roman Kreuziger kunnen het wel, maar moeten zich misschien aan ploegorders houden die ‘bescherm de kopman’ luiden. Net als vandaag zou er best eens een goede klimmer kunnen winnen, als hij maar met een voorsprong aan de laatste berg begint. Mensen als David de la Fuente, Angel Gomez Marchante en Tadej Valjavec zijn geen bedreiging meer voor de gouden trui.

Als er in het peloton echter genoeg tempo wordt gemaakt, zullen er net als vandaag een hoop ontsnappers worden teruggepakt op de laatste klim. Zeker aangezien die ook in de veertiende rit weer erg lang is. In dat geval hebben Robert Gesink met zijn aanvalsdrift, Alejandro Valverde met zijn sprint en Cadel Evans met revanchegevoelens een goede mogelijkheid.

Koldo’s Favorieten
**** Alejandro Valverde
*** Robert Gesink, Cadel Evans
** Joaquim Rodriguez, Samuel Sanchez, Ivan Basso
* Ezequiel Mosquera, David de la Fuente, Roman Kreuziger, Igor Anton

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.