Voorbeschouwing: Etappe 15 Tour de France
zaterdag 18 juli 2009 om 19:24

Voorbeschouwing: Etappe 15 Tour de France

De tweede aankomst bergop van deze Tour de France is wat de renners voorgeschoteld krijgen morgen. De Pyreneeën-etappes hebben niet veel spektakel gebracht, dat had onder meer te maken met het parcours, maar morgen kunnen de favorieten zich niet verstoppen. De slotklim naar Verbier is lastig en zal voor verschillen gaan zorgen, hopelijk ook in de top van het klassement.

Parcours
Het eerste gedeelte van de rit worden er maar liefst vier colletjes van de derde categorie beklommen moeten worden. Zodra die klimmetjes achter de rug is wordt het een stuk makkelijker, met na 135 kilometer de top van de Col de Mosses (2e categorie). Het leukste hebben de pacoursbouwers dit keer voor het allerlaatst bewaar: de Verbier. Vanaf acht kilometer tot de top krijgen de renners het zwaar, dan volgt er tot aan de laatste kilometer een stuk van acht procent gemiddeld. Die laatste kilometer brengt weer wat verlichting maar is nog altijd lastig met een stijgingspercentage van zes procent.

Favorieten
Alberto Contador plaatste op de flanken van de Arcalis een demarrage om u tegen te zeggen. De Spanjaard deed over de laatste twee kilometer 21 seconden minder dan de andere favorieten. Bergop lijkt hij de sterkste, maar het is nog de grote vraag wat Lance Armstrong kan. Hem hebben we nog niet gezien bergop, net als vele anderen trouwens, en er is ook nog niet echt koers geweest op de bergen in deze Tour.

Andy Schleck moet het ook van het klimmen hebben, wil hij een goed klassement rijden deze Tour de France. De Luxemburger moet wel aanvallen, want hij staat nu al meer dan anderhalve minuut achter in het klassement op Armstrong en Contador. De twee Astana-mannen hebben ook nog eens een betere tijdrit dan de jongste Schleck in de benen. Veel andere mogelijkheden om aan te vallen heeft Schleck ook niet meer, of hij moet willen wachten tot aan de Mont Ventoux.

Denis Menchov was in de Giro d’Italia nog de sterkste bergop samen met Danilo di Luca, maar deze Tour hebben we nog vrij weinig positieve dingen van hem gezien. De focus was er niet bij de Rus, de laatste dagen gaat het wel weer beter met hem. Een etappezege van hem zou voor de Rabobank-ploeg een hele mooie opsteker zijn. Andere mannen om in de gaten te houden zijn Cadel Evans en het Garmin-duo Bradley Wiggins en Christian Vande Velde.

Mijn favorieten
**** Alberto Contador
*** Andy Schleck, Denis Menchov
** Lance Armstrong, Cadel Evans, Carlos Sastre
* Christian Vande Velde, Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali, Frank Schleck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.