Voorbeschouwing: Etappe 18 Vuelta a España
woensdag 16 september 2009 om 19:05

Voorbeschouwing: Etappe 18 Vuelta a España

Morgen trekt het peloton naar Avila, voor veel wielerfans een bekende plek. Tien jaar geleden liet de Belg Frank Vandenbroucke daar zijn klasse zien, en won de etappe met overmacht. Vandenbroucke rijdt inmiddels weer rond in het peloton, zij het bij een Continental-ploeg. Er is een Nederlander die droomt van deze etappe en dat is Johnny Hoogerland. De Nederlander van Vacansoleil heeft de documentaire over VDB inmiddels 20 keer gezien, en het kan dus een mooie dag worden morgen.

Etappe 18: Talavera de la Reina – Ávila (165,0 km) 17/9
Na twee relatief makkelijke dagen, keren vandaag de bergen weer terug in de Vuelta. De renners zullen in de 165 kilometer tellende rit één col van de eerste categorie, één van de tweede categorie en ook één van de derde categorie moeten beklimmen. De col van de derde categorie (de Alto del Boquerón) is de laatste col van de dag, maar omdat deze ver van de finish ligt (zo’n twintig kilometer) zullen er geen grote verschillen ontstaan tussen de klassementsmannen. De renners zullen in Avila, de finishplaats, nog wel een beetje moeite moeten doen, want de laatste kilometers lopen licht omhoog. Daarom lijkt dit een etappe waarin de klassementstoppers elkaar gaan beloeren, waardoor een vreemde eend in de bijt wint.
Profiel

Favorieten
Zo als eerder genoemd, droomt Johnny Hoogerland van deze etappe. En gezien de huidige vorm waarin hij steekt, moet niet raar worden opgekeken als hij morgen ook daadwerkelijk wint. Hij heeft deze Vuelta zijn klimmers benen ontdekt en dat levert hem een zeer verdienstelijke twaalfde plek in het algemeen klassement op.

Phillipe Gilbert is ook een kanshebber voor morgen. De Belg rijdt deze Vuelta ook mee en naar eigen zeggen wilde hij zich elke week een aantal keer testen. In de eerste week liet hij zich goed zien in de tijdritten, terwijl de elfde etappe een twaalfde plek opleverde. Hij rijdt in ieder geval nog mee deze Vuelta, dus Johnny moet wel oppassen morgen.

Enrico Gasparotto en Leonardo Duque zijn twee sprinters van de tweede lijn, die goed mee kunnen in de bergen. De Italiaan moet wel meezitten in de ontsnapping of er voor zorgen dat er geen grote groep wegrijdt, hij heeft nog slechts drie ploeggenoten tot zijn beschikking. De Colombiaan heeft nog al zijn ploeggenoten nog en het gaat goed met de ploeg. Moncoutié won een etappe en heeft de bergtrui in zijn bezit.

Mijn favorieten
**** Johnny Hoogerland
*** Philippe Gilbert, Enrico Gasparotto
** Leonardo Duque, Borut Bozic, Matti Breschel
* Alejandro Valverde, David de la Fuente, Julien El Fares, Alexander Kolobnev

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.