Voorbeschouwing: Ethias Cross Beringen 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 18 september 2021 om 12:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Beringen 2021

Zaterdag zijn we aan de tweede Ethias Cross van het seizoen toe. Zeven dagen na Lokeren zakken we af naar de mijnterril van Beringen voor de eerste klimcross van het nieuwe seizoen. Levert een compleet ander parcours ook andere winnaars op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ethias Cross in Beringen is op Herentals na de jongste cross van het veldritcircuit. Het betreft een samenwerking tussen het Beringse stadsbestuur en sportmarketingbedrijf Golazo, dat als organisator optreedt. De wedstrijd nam twee jaar geleden de plaats in van de veldrit in Hasselt, een cross die ondanks zijn traditie plots van de kalender verdween. Gecommuniceerde reden: het Kapermolenpark, waar de veldrit altijd werd afgewerkt, was als locatie niet meer inzetbaar wegens renovaties en bouwprojecten. De alternatieven in Hasselt bleken logistiek en/of sportief niet haalbaar.

Maar op de mijnterril van Beringen diende zich in de Limburgse regio een mooi alternatief aan. Eerder vonden ook al MTB-wedstrijden plaats op de site. “Voor het eerst kan men spreken van een echte klimcross, waarbij er na de start in een ruk een hoogteverschil van 58 meter moet overwonnen worden”, kondigde parcoursbouwer Erwin Vervecken de wedstrijd toen aan. “Uniek zijn ook de materiaalpost bovenop de terril en de spectaculaire afdalingen. Een wedstrijd met alle ingrediënten om uit te groeien tot een klassieker op de kalender.”

De be-MINE site in Beringen – foto: Cor Vos

Het nieuwe paradepaardje van Golazo werd in de serie van acht Ethias Crossen gedropt, waardoor de allereerste editie al meteen live werd gecoverd door VTM. Minpuntje bij de eerste editie: door de overvolle kalender werd Beringen daags voor de sowieso al loodzware Superprestigemanche in Gavere geprogrammeerd, waardoor een aantal toppers afwezig bleef. Toch werd achteraf tevreden teruggeblikt: 5.800 toeschouwers, waarvan 500 vips, vonden de weg naar be-MINE.

Door de coronacrisis moest vorig jaar achter gesloten deuren georganiseerd worden, maar komende zaterdag hoopt men in Beringen dat het publiek opnieuw in groten getale de weg naar de be-MINE site vindt. Wie wil afzakken naar Limburg, vergeet niet dat iedereen die het event wil bezoeken een Covid Safe Ticket nodig heeft.

Laatste winnaars:
Heren
2020: flag-be Toon Aerts
2019: flag-be Quinten Hermans

Dames:
2020: flag-nl Denise Betsema
2019: flag-nl Annemarie Worst


Vorig jaar

Drie op vier voor Toon Aerts
Na een tweede plaats in Lokeren en overwinningen in Kruibeke en Gieten – de eerste klassementscross – ging Toon Aerts een jaar geleden als topfavoriet van start in Beringen. En de Kempenaar ontgoochelde niet. De openingsfase was dan wel voor Daan Soete, die zijn mountainbike-capcaciteiten op dit parcours optimaal benutte, nog voor half koers nam Aerts het commando over.

Eerst met Eli Iserbyt en Soete nog even in zijn spoor, later – na een versnelling op de lange klim – solo. De kopman van Baloise-Trek (toen nog Telenet-Baloise) zou zijn voorsprong het daaropvolgende half uur alleen maar uitbouwen. Spannender was het duel voor de overige podiumplaatsen. Soete viel wat terug, terwijl Lars van der Haar bij Iserbyt kwam aansluiten.

Maar de vinnige West-Vlaming vond in de slotfase zijn betere benen terug en stelde zijn tweede plaats veilig. Van der Haar vervolledigde de top-3, terwijl Michael Vanthourenhout en Daan Soete als vierde en vijfde finishten.

Toon Aerts pakte vorig jaar in Beringen al zijn derde seizoenszege – foto: Cor Vos

Uitslag Mannen:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Eli Iserbyt op 24″
3. flag-nl Lars van der Haar op 35″
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’20”
5. flag-be Daan Soete op 1’28”

Denise Betsema met kop en schouders
Bij de vrouwen nam Denise Betsema de beste start en de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal bevestigde op de mijnterril dat ze over een stel prima klimmersbenen beschikt. Inge van der Heijen probeerde even aan te klampen, maar besefte snel dat aandringen maar weinig zin had. Van der Heijden viel nog in de eerste ronde terug bij het trio Alvarado-Worst-Lechner.

Er werd nog op spanning en een eventueel terugkeer van Ceylin del Carmen Alvarado gehoopt, maar de wereldkampioene kende niet haar beste dag, maakte wat slippertjes en ook zij kwam nooit meer in de buurt van een ontketende Betsema. Meer zelfs, Worst – een jaar eerder winnares in Beringen – en de Italiaanse Lechner losten Alvarado.

Betsema reed op haar beurt onbedreigd naar haar eerste zege van het seizoen. Worst leek even op weg naar plaats twee, maar een val in de allerlaatste afdaling sloeg haar terug naar een zevende plaats. Zo pakte Alvarado de tweede plaats. Zij won het sprintje van Eva Lechner, die door het uitvallen van Worst alsnog mee op het podium mocht.

Denise Betsema, geflankeerd door Ceylin Alvarado en Eva Lechner – foto: Cor Vos

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 56″
3. flag-it Eva Lechner op 57″
4. flag-nl Yara Kastelijn op 1’27”
5. flag-us Shirin van Anrooij op 1’30”


Parcours

Het parcours is niet gewijzigd in vergelijking met vorig jaar. De start- en aankomstplaats liggen op de serviceweg achter het winkelcomplex van be-MINE. Maar het kloppend hart van de cross bevindt zich op de steile flanken van de terril. Onmiddellijk na de start draait het peloton rechts de mijnterril op en na twee haarspeldbochtjes is het klimmen geblazen via een vast pad op de zogenaamde Avonturenberg.

Eenmaal boven volgt een eerste afdaling via een schuine kant. Spectaculair, en wat renners ons vorig jaar vertelden, worden de afdalingen in Beringen aan een rotvaart genomen, zelfs op het gevaar af voor afspringende tuben. Wat volgt is deel twee van de klim – in lussen en nog iets steiler – opnieuw richting de top van de berg. Daarna volgt opnieuw een technische afdaling richting de start- en finishzone.

De Avonturenberg is 60 meter hoog, maar door het stuk afdaling tussendoor bestaat elke ronde uit 90 hoogtemeters. Ook opmerkelijk is de specifieke ondergrond. Een mijnterril ontstaat immers door ophoping van gruis en afval, afkomstig van de steenkoolwinning. Zelfs hij hevige regenval moeten de renners en rensters zich niet verwachten aan modderpassages.


Programma & info

Programma
14u30: Junioren
16u15: Elite en jeugd dames (Rectavit Ladies Cross)
17u30: Elite en U23 heren

Locatie en inkom:
Mijnterril Be-MINE Beringen
Inkom: 10 euro (online bestellen), kinderen tot 12 jaar gratis

Opgelet: CovidSafe Ticket verplicht voor álle bezoekers van de veldrit. Zowel renners, pers, vip’s, jury, medewerkers als supporters. Alle informatie daarover vindt u hier.

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemers alle categorieën

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
De deelnemerslijst van Beringen is quasi identiek aan die van Lokeren, vorige week. Dat betekent zonder Van der Poel, Van Aert Pidcock, Nys, Merlier, Vermeersch en het Tormans-duo Hermans-Van Kessel (die twee beginnen in Bredene aan hun veldritseizoen), maar met Iserbyt, Aerts, Sweeck, Vanthourenhout, Van der Haar en alle andere fulltime crossers.

Titelverdediger Toon Aerts is nog niet top, maar zijn ploegmaat bij Trek-Baloise Lars van der Haar daarentegen gaf in Lokeren wel al een bijzonder goede indruk. Nee, een duel met Eli Iserbyt zat er toen nog niet in, maar op het klimparcours van Beringen zien we Van der Haar die kloof met de Europese kampioen dichten. Vandaar de drie sterren voor de intussen 30-jarige Jack Russell.

Lars van der Haar, vorig jaar in actie op de mijnterril – foto: Cor Vos

Tegenstand zal uiteraard komen van het trio van Pauwels Sauzen: Eli IserbytMichael VanthourenhoutLaurens Sweeck. Voormalig Belgisch kampioen Sweeck was in Lokeren al aardig op dreef, maar op een echt klimparcours als dat op de mijnterril verwachten we niet dat hij potten breekt. Zaterdag zal teambaas Jurgen Mettepenningen vooral rekenen op Iserbyt en Vanthourenhout, een jaar geleden respectievelijk tweede en vierde in Beringen, en in deze beginfase van het seizoen meteen op heel hoog niveau presterend.

Toon Aerts vond in Lokeren niet zijn beste benen en finishte pas zevende. Komend weekend hoopt hij wel al dichter bij het podium aan te sluiten, met als doel er binnen een tweetal weken wel helemaal te staan. Andere podiumkandidaten zijn ongetwijfeld Daan Soete en Jens Adams. Soete beschikt over de nodige mountainbike-skills, zal ongetwijfeld goed starten en moet dan proberen zijn wagonnetje zo goed mogelijk aan te haken. Adams is een van de betere klimmers in het CX-peloton en kan in Beringen bewijzen dat hij helemaal terug van weggeweest is.

Jens Adams kan een van de verrassingen zijn in Beringen- foto: Cor Vos © 2021

Voorts is het uitkijken naar de jongeren Toon Vandebosch, Ryan Kamp en U23-wereldkampioen Pim Ronhaar, die in het tussenseizoen de overstap van Pauwels Sauzen-Bingoal naar Trek-Baloise maakte. Nog dit: Thijs Aerts, Niels Vandeputte en Diether Sweeck zijn er niet bij in Beringen, zij kiezen voor een cross in het Franse Jablines, een dorpje ten oosten van Parijs.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lars van der Haar
** Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt
* Toon Aerts, Jens Adams, Daan Soete


Vrouwen
Ook bij de dames missen we in Beringen nog een aantal kleppers. Meer zelfs, eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we maar een handvol vrouwen kunnen opsommen met reële winstkansen. Nog geen Ceylin del Carmen Alvarado, nog geen Lucinda Brand, nog geen Annemarie Worst, nog geen Sanne Cant en ga zo maar door.

Dat brengt ons meteen bij het podium van vorige week in Lokeren. Met Denise Betsema op één, maar haar jonge ploeggenote Fem van Empel volgt haar op de voet. De beloftenwereldkampioene behaalde vorige zaterdag haar eerste podiumplaats tussen de eliterensters, en deed zowaar meteen mee voor winst. Van Empel kan bovendien een stukje klimmen en deed de voorbije zomer ook wat mountainbike-ervaring op.

Betsema en Van Empel, één en twee in Lokeren en ook in Beringen de topfavorietes – foto: Cor Vos

Tegenstand moet dan komen van Yara Kastelijn – een van de betere klimmers in het vrouwveldrijden – en Aniek van Alphen, die zaterdag als enige het Pauwels Sauzen-Bingoalduo tot diep in de finale het vuur aan de schenen kon leggen. Andere vrouwen die in aanmerking komen voor een dichte ereplaats zijn Anna Kay en Ellen Van Loy, de pechvogel van vorige week.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Fem van Empel, Yara Kastelijn
* Aniek van Alphen, Anna Kay, Ellen Van Loy


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd in Lokeren wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport. Jan Suykens voorziet ons op VTM van commentaar, bijgestaan door Niels Albert, de nieuwe co-commentator bij de commerciële zender.

De weersverwachting voor de eerstvolgende dagen in Beringen, volgens Meteovista.be:

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
16 september 2021 23:05
Van anrooij zal ook meerijden.. laatste keer op de weg gaf ze een goede indruk. Ze is een lichtgewicht.. kan voor de verrassing zorgen.
17 september 2021 11:01
Iserbyt en Betsema zeg ik. Eli is altijd top aan het begin van het seizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.